Το «Ελληνικό Πρωινό Φολεγάνδρου» στην 11η HO.RE.CΑ. 2016


Πανοραμική άποψη του πλούσιου μπουφέ με το Πρωινό της Φολεγάνδρου. Από αριστερά: Κατερίνα Μαρινάκη, Κωνσταντίνος Μάκκας (Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου), η ομάδα των chef του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Etoile by Les Chefs» και ο Γιώργος Αντ. Άγας (Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου).

Μία ακόμα απολύτως επιτυχής παρουσία του νησιού μας ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο της HORECA – Greece 2016, μίας από τις δυναμικότερες εκθέσεις στη χώρα μας, με περισσότερους από 550 εκθέτες και πάνω από 40.000 επισκέπτες ημερησίως. Η Φολέγανδρος φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) μαζί με την Αίγινα, την Αστυπάλαια, την Λήμνο, την Μύκονο, την Σκύρο, την Πάτμο και την Τήνο, όλα δηλαδή τα νησιά-προορισμούς, που μέσα στο 2015 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξ.Ε.Ε. Η αρχική παρουσίαση του Πρωινού, που κάθε νησί πραγματοποίησε τοπικά, ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με την συνολική παρουσίαση των 8 νησιωτικών Πρωινών, στο πλαίσιο του 4ημέρου που διήρκεσε η 11η HORECA (12-15 Φεβρουαρίου, Metropolitan Expo). Η Φολέγανδρος είχε την τύχη να παρουσιάσει το Πρωινό της το απόγευμα της Παρασκευής 12/2, συγχρόνως με τα εγκαίνια της έκθεσης και την Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε., γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση πλήθους επισκεπτών, που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις μας και γεύθηκαν στη συνέχεια τα τοπικά εδέσματα από τον πλούσιο μπουφέ Πρωινού της Φολεγάνδρου. Τους πολυπληθείς παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, Φολεγάνδριους και μη, καλωσόρισαν ο Γιώργος Πίττας εκ μέρους του Ξ.Ε.Ε, ο Γιώργος Άγας εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου και η Κατερίνα Μαρινάκη, η οποία έκανε και την αναλυτική παρουσίαση των εδεσμάτων, αλλά και της φολεγανδρίτικης γαστρονομίας γενικότερα (μπορείτε να παρακολουθήσετε το κατατοπιστικό video στο κανάλι μας στο YouTube).

H Κατερίνα Μαρινάκη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εδεσμάτων.

Η όλη εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ξ.Ε.Ε., τον Δήμο Φολεγάνδρου και την Ένωση Ξενοδόχων Φολεγάνδρου σε συνεργασία με την εφημερίδα «Τα Νέα της Φολεγάνδρου» και ιδιώτες συμπατριώτες μας, κυρίως φολεγανδρίτισσες νοικοκυρές, που προσέφεραν, αλλά και παρασκεύασαν, τα εδέσματα του Πρωινού της Φολεγάνδρου. Έχοντας την ευθύνη συντονισμού της διοργάνωσης οφείλω να ευχαριστήσω θερμά για την άψογη συνεργασία και το άριστο τελικό αποτέλεσμα αρχικά το Ξ.Ε.Ε. στο πρόσωπο του Γιώργου Πίττα και της Σίσσυς Αγγελοπούλου, του ανθρώπου-κλειδί για τη διευθέτηση οποιουδήποτε προβλήματος ανέκυψε κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού, της οργάνωσης, αλλά και της υλοποίησης του 4ημέρου της παρουσίας μας στην HORECA. Από την πλευρά του Δήμου Φολεγάνδρου το βάρος σήκωσε κυρίως η Αντιδήμαρχος Ευθαλία Παπαδοπούλου, την οποία ευχαριστώ θερμά τόσο για την θεσμική όσο και για την προσωπική καταλυτική συμβολή της στο όλο εγχείρημα, ενώ από την Ένωση Ξενοδόχων οι ευχαριστίες απευθύνονται στον Πρόεδρό της Γιώργο Αντ. Άγα. Βεβαίως, θερμότατες είναι οι ευχαριστίες που πρέπει να απευθύνουμε όλοι οι Φολεγάνδριοι στις νοικοκυρές, οι οποίες σήκωσαν και αυτή τη φορά το βάρος προετοιμασίας των εδεσμάτων και έβγαλαν το νησί μας κυριολεκτικά ασπροπρόσωπο, παρουσιάζοντας μια τεράστια ποικιλία τοπικών συνταγών (περίπου σαράντα διαφορετικά είδη), που πραγματικά εντυπωσίασαν όλους τους παρευρισκομένους.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες της έκθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του τετρημέρου: μελόπιτες, πασχαλινές πίτες, μακαρόνες, παστέλι, καλασούνα σουρωτένια, καλασούνα κολοκυθένια, καλασούνα χορτένια, κουλούρες και στρίνες, λουκουμάδες, ταραχτά, μυζήθρα με μέλι, τηγανίτες ψωμιού, παύλοι με γέμιση κολοκύθας, σύγλινα, ζηλαδιά, μπουρεκάκια γλυκά, μπουρεκάκια με σουρωτό (η συνταγή εκτελέστηκε ζωντανά στο χώρο της έκθεσης), αυγά με σύγλινα, αυγά με ντριστή, μουστοκούλουρα μεθυσμένα, μπισκοτάκια με αμύγδαλο, ξεροτήγανα, μονογύριστοι, αυγογαλιά, μουσταλευριά, ξερό τυρί γυλωμένο, τυρί μελίχλωρο, ξυνότυρο, αθότυρο, σουρωτό, ντριστής, ξερά σύκα, ντόπιες ελιές, ρυζόγαλο, μέλι και ελαιόλαδο φολεγανδρίτικο, γλυκό τριαντάφυλλο, μαρμελάδα σύκο, κάπαρη και χαλβάς του τηγανιού. Όλα τα προαναφερθέντα είδη προσφέρθηκαν και παρασκευάστηκαν από τους (με αλφαβητική σειρά): Ευδοκία Αντ. Άγα, Λυδία Τζ. Βενιού, Μαργαρίτα Γεράρδη-Παπαδοπούλου, Μαρίνα Γεωρ. Δεκαβάλλα, Δήμητρα Νικ. Δεκαβάλλα, Μαρία Μαρινάκη-Άγα, Δέσποινα Γεωρ. Μαρινάκη, Μαρία Παν. Μαρινάκη, Μαρούσα Ελ. Μαρινάκη, Κατερίνα Ελ. Μαρινάκη, Φρατζέσκα Ελ. Μαρινάκη, Ελευθέριο Γ. Μαρινάκη, Γεωργία Κων. Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Κων. Παπαδοπούλου, Κατερίνα Ι. Παπαδοπούλου, Ευθαλία Ι. Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Ευρ. Παπαδοπούλου, Μαργαρώ Ι. Παπαδοπούλου, Νίκο Ι. Παπαδόπουλο, Μαρία Παπαδοπούλου-Καρυστιναίου, Φλώρα Παπαδοπούλου-Σταματίου, Μαρία Απ. Ψαρομηλίγκου. Τέλος, πολλά από τα διατεθέντα είδη ήταν προσφορά του Δήμου Φολεγάνδρου.

Από αριστερά: Κωνσταντίνος Μάκκας (αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου), Kατερίνα Μαρινάκη, Απόστολος Ψαρομήλιγκος, Nκόλαος Ρεβής, Φλώρα Παπαδοπούλου-Σταματίου, Βασίλης Τσούνης, Μαρία Απ. Ψαρομηλίγκου και Γεωργία Κων. Παπαδοπούλου.

Δυστυχώς καμία απολύτως προσφορά δεν υπήρξε από τους κάθε είδους επιχειρηματίες του τόπου, αν και αυτοί κυρίως οφελούνται από παρόμοιες δράσεις εξωστρέφειας του νησιού μας. Τα κρασιά που χρησιμοποιήθηκαν για την διακόσμηση του χώρου και κεράστηκαν στους φίλους του νησιού μας καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, αλλά και ως δώρα σε επίσημους επισκέπτες, προσφέρθηκαν από τον συμπατριώτη μας Μιχάλη Τ. Μπογιατζίδη (Κτήμα Παλιόμυλος), τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την γενναιόδωρη προσφορά του. Τα κρασιά φέρουν ονομασίες εμπνευσμένες από τοπωνύμια της Φολεγάνδρου, όπως «Σκάλες Βαρσάμου», «Αλατσαριά» κ.άλ. Για την άψογη παρουσίαση και το art de la table του μπουφέ του Ελληνικού Πρωινού της Φολεγάνδρου, πολλές ευχαριστίες οφείλονται στον Eκπαιδευτικό Όμιλο «Etoile by les Chefs» και προσωπικά στην υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ι.Ι.Ε.Κ, την δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα.

Από αριστερά: Κατερίνα Μαρινάκη, Γιώργος Αντ. Άγας (Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου) και Σίσσυ Νίκα, δημοσιογράφος Real News και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Etoile by Les Chefs».

Tο περίπτερο του νησιού μας, το οποίο στελεχώθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης από την γράφουσα και τον Βασίλη Τσούνη, Διευθυντή των εκδόσεων «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο», επισκέφθηκαν πολλοί συμπατριώτες μας, αλλά και φίλοι του νησιού ή εκπρόσωποι φορέων, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή τους. Ενδεικτικά αναφέρω τους: Νίκο Ξυδάκη (Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών), Έλενα Κουντουρά (Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού), Γιώργο Τσακίρη (Πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε.), Οδυσσέα Μάκκα (Δημοτικό Σύμβουλο Φολεγάνδρου), Ελένη Ψυχούλη (δημοσιογράφο και τηλεπαρουσιάστρια), Βασίλη Παπικινό (Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Αδάμαντα Μήλου), Μοσχούλα Μάλλη (Πρόεδρο Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Κιμώλου), Αντώνιο Άγα (τ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Φολεγάνδρου), Μίλτο Καρούμπα (chef-Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος), Ελένη Μαυρογάλου (Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Πάτμου), Μίλτο Χατζηγιαννάκη (Δήμαρχο Σκύρου).

Από αριστερά:αριστερά: Βασίλης Τσούνης, Κατερίνα Μαρινάκη, Δημήτρης Ρουσουνέλος και ο Μυκονιάτης Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Πολλές ευχαριστίες οφείλω και στον συμπατριώτη μας Ανάργυρο Δεκαβάλλα, καθώς και στον Μυκονιάτη δημοσιογράφο Δημήτρη Ρουσουνέλο, για την ευγενική παραχώρηση φωτογραφικού υλικού από την εκδήλωση, όπως επίσης και στον Oδυσσέα Μάκκα, την Βιβή Γαβαλά-Δημουλά και τον Βασίλη Τσούνη για την πολύτιμη βοήθειά τους. Aκολουθεί αναλυτικό φωτορεπορτάζ.

Χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του Ξ.Ε.Ε. Γιώργο Πίττα. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου Γιώργου Άγα και…

…η αναλυτική παρουσίαση των εδεσμάτων και της φολεγανδρίτικης γαστρονομίας από την δημοσιογράφο τουρισμού και γαστρονομίας Κατερίνα Μαρινάκη.

Από αριστερά: Mενέλαος Μποκέας (Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ), Kατερίνα Μαρινάκη και Χρήστος Πάλλης (πρ. Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ.).

Από αριστερά: Κατερίνα Μαρινάκη, Ελένη Μαυρογάλου (Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Πάτμου) και Βασίλης Τσούνης.

Από αριστερά: Βασίλης Τσούνης, Kατερίνα Μαρινάκη, Βασίλης Παπικινός (Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αδάμαντα Μήλου) και Μοσχουλα Μαλλη (Πρόεδρος Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Κιμώλου).

Από αριστερά:Λεωνίδας Χάλαρης (chef – μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και αρχιζαχαροπλάστης της ΧΑΛΑΡΗΣ Α.Ε., στην Τήνο), Kατερίνα Μαρινάκη, Αντώνης Άγας (τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φολεγάνδρου), Βασίλης Τσούνης και Mίλος Καρούμπας (Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος).

Από αριστερά: Kατερίνα Μαρινάκη, Βασίλης Τσούνης και Γιάννης Γαβαλάς (chef).

Από αριστερά: Iωάννα Σταμούλου (αρχισυντάκτρια περιοδικού «Olive»- Πρώτο Θέμα), Δημήτρης Ρουσουνέλος (συντάκτης περιοδικού «Γαστρονόμος»- Καθημερινή), Κατερίνα Μαρινάκη, Αντωνία Κατή (food stylist) και Ελένη Ψυχούλη (δημοσιιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια).

Από αριστερά: Γιώργος Αντ. Άγας (Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου), Αντώνης Άγας (τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φολεγάνδρου) και Βασίλης Τσούνης.

Από αριστερά η Κατερίνα Μαρινάκη με τα δυναμικά κορίτσια του Ξ.Ε.Ε. Σίσσυ Αγγελοπούλου, Κέλυ Μπακάρα και Τζίνα Καρλάφτη.

Ο Διευθυντής των εκδόσεων «Μικρές Κυκλάδες – Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο» Βασίλης Τσούνης στο περίπτερο της Φολεγάνδρου.

Απόψεις από το περίπτερο της Φολεγάνδρου

…που αποπνέουν άρωμα και χρώμα του νησιού.

Το πρόγραμμα παρουσιάσεων των Ελληνικών Πρωινών των 8 αιγαιοπελαγίτικων νησιών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα την συγκεκριμένη χρονιά.

Μερική άποψη των εδεσμάτων που παρουσιάστηκαν στην HORECA 2016.

Καλασούνα -δηλαδή πίτα- σουρωτένια ή κρεμμυδένια, που ονοματοδοτείται από τα δύο κύρια συστατικά της, το σουρωτό -τοπικό είδος ξυνομυζήθρας- και τα κρεμμύδια. Δεξιά τηγανίτες ψωμιού.

Ποικιλία φολεγανδρίτικων τυριών: ντριστής, μελίχλωρο, αθότυρο, ξυνότυρο και ξερό τυρί.

Πασχαλινές ανοιχτές τυρόπιτες Φολεγάνδρου, που στο νησί ονομάζονται απλά πίτες.

Καλασούνα (πίτα) χορτένια.

Καλασούνα (πίτα) κολοκυθένια.

Κουλούρες Φολεγάνδρου, το απόλυτο must του φολεγανδρίτικου πρωινού, συνοδευμένες με ντόπιο τυρί.

Μπουρεκάκια -χριστουγεννιάτικο γλύκισμα- γεμιστά με αμύγδαλα, σουσάμι και μέλι.

Μακαρόνια ταραχτά, δηλαδή αναμεμειγμένα με ντόπια φρέσκια μυζήθρα.

Λουκουμάδες.

Μικρά ψωμάκια που ονομάζονται «παύλοι», γεμισμένα με κίτρινη κολοκύθα.

Φρέσκια μυζήθρα Φολεγάνδρου με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.

Ξεροτήγανα περιχυμένα με θυμαρίσιο μέλι Φολεγάνδρου.

Μακαρόνες, είδος τηγανητών μελομακάρονων, από τα χαρακτηριστικότερα γλυκίσματα της περιόδου των γιορτών, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Γλυκιές μελόπιτες Φολεγάνδρου.

Μπισκοτάκια αμυγδάλου και μεθυσμένα, τα τοπικά μουστοκούλουρα.

Σύγλινα, μία από τις πλέον αγαπημένες παρασκευές με χοιρινό κρέας, το οποίο συντηρείται μέσα στο ίδιο το λίπος του.

Κατερίνα Μαρινάκη – Υπεύθυνη συντονισμού της διοργάνωσης

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

2-21

Κατηγορίες:Gastronomy, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: