«Του Ανέμου και της Αρμύρας», η γαστρονομία των Κυκλάδων στο πιάτο σας!


Γνωρίζετε την αθερινόπιτα της Κιμώλου ή τις καλασούνες της Φολεγάνδρου; Έχετε δοκιμάσει σκοτυροκολόκυθα της Μήλου  ή κουνέλι τυραύγουλο της Σαντορίνης; Μαγειρέψατε ποτέ καλόγερο (τα ναξιώτικα παπουτσάκια), σκλαβομα(γ)εριά (σαλάτα της Κύθνου με όσπρια και δημητριακά), λωλή (σιφνέικο γλύκισμα) ή γούνες (ψάρια στεγνωμένα στον ήλιο, από την Πάρο);  Αν η απάντησή σας σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι αρνητική, τότε το βιβλίο «Του ανέμου και της αλμύρας: Προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων», που μόλις κυκλοφόρησε από το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα αποτελέσει για σας έναν πραγματικό θησαυρό γνώσεων σε ό,τι έχει να κάνει με τη γαστρονομική κουλτούρα των Κυκλάδων.

CookBookCyclades2

Το πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου. Από αριστερά Νανά Δαρειώτη, Νίκος Μπακουνάκης, Γιάννης Ρούσσος, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Ηλίας Μαμαλάκης

«Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η καταγραφή εκείνων των προϊόντων που συνιστούν τη διαφορετικότητά μας, καθώς και οι τρόποι διαχείρισής τους μέσα από συνταγές και έθιμα, είναι απαραίτητη αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον γαστρονομικό πολιτισμό μας. Μακριά από μιμητισμούς και εύκολες λύσεις, η γνωριμία με το χθες μπορεί να γίνει το όπλο μας στο σήμερα και ο σύμμαχός μας στη δημιουργία ενός μέλλοντος με ευδιάκριτη και ολοκληρωμένη ταυτότητα.», τονίζει στον πρόλογο του βιβλίου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος.

CookBookCyclades1

Το γευστικό καλωσόρισμα της εκδήλωσης περιελάμβανε παξιμαδάκια με κοπανιστή Π.Ο.Π. από το τυροκομείο Μυκόνου, λάδι και ντομάτα, αλλά και παξιμαδάκια με μπελτέ μηλέικο «Τσακανός» λάδι και κάππαρη Σύρου «Πρέκας»

CookBookCyclades4

Στο τραπέζι μας περίμενε ένα πιάτο λευκών τυριών με πετρωτή Άνδρου (τυροκομείο Ασούτη), βολάκι Τήνου (τυροκομείο San Lorenzo), γροθοτυράκι με μαραθιά Σύρου (τυροκομείο Τυροσύρα) και ανθότυρο ξερό Νάξου (τυροκομείο Μπαμπούνη)…

CookBookCyclades3

…και ένα πάτο αλλαντικών με λουκάνικο αέρος Σύρου (κρεοπωλείο Ρουσουνέλος), σαλτσίσι Τήνου (αλλαντοποιία Κρητικός), ζαμπόνι Νάξου σπιτικό, λούζα Μυκόνου (κρεοπωλείο Μενάγιας), λούζα Σύρου (κρεοπωλείο Ρουσουνέλος) και λούζα Τήνου (αλλαντοποιία Κρητικός)

Τρεις οι συγγραφείς του βιβλίου, η Νανά Δαρειώτη, η Θάλεια Τσιχλάκη και ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης -καταξιωμένοι και με μακρά πορεία ο καθένας στο χώρο του, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο άπτεται της γαστρονομίας– έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το τελικό αποτέλεσμα που περικλείεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Οι ίδιοι γράφουν στην εισαγωγή τους: «Ξεκινήσαμε μουδιασμένοι τα ταξίδια για την επιτόπια έρευνα και τη συλλογή στοιχείων για να επιστρέψουμε στην έδρα μας -συγχωρήστε μας την έκφραση, αλλά είναι πραγματική- συγκλονισμένοι από τις «ανακαλύψεις» μας. Από την αρχική αντίδραση «Το νησί μας έχει μόνο τρεις συνταγές και δύο προϊόντα να δείξει, τι να σας πούμε;», καταλήξαμε στις 300 σελίδες. Που άνετα θα μπορούσαν να ήταν 1.000 ή και περισσότερες. Το κλειδί βρέθηκε στις πιο απλές και δεδομένες ερωτήσεις, που όμως ίσως τελικά να ήταν και οι πιο δύσκολες. Ερωτήματα όπως «Τι τρώγατε τον υπόλοιπο χρόνο;» ή «Τι καλλιεργούσατε στις πεζούλες;», ή ακόμη πιο ιντριγκαδόρικα «Εσείς εδώ, δεν τυροκομούσατε, σφάζατε, φυτεύατε;», άρχισαν να βρίσκουν απαντήσεις και να ξεδιπλώνουν μια παράδοση εν πολλοίς ξεχασμένη και σχεδόν χαμένη.»

CookBookCyclades5

Ακολούθησε η κυκλαδίτικη σαλάτα με σπιτική ξυνομυζήθρα Σχοινούσας…

CookBookCyclades6

…και η μαραθοσαλάτα με άγρια μαραθιά Σύρου, συνδυασμένα με Σαντορίνη Π.Ο.Π. 2015 (οινοποιείο Χαρίδημου Χατζηδάκη)

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο ιδιοκτήτης του διάσημου και πολυβραβευμένου εστιατορίου «Σελήνη», στην Σαντορίνη, τονίζει στον δικό του πρόλογο: «Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο με συνταγές και ωραίες φωτογραφίες, αλλά κάτι περισσότερο. Είναι μια μύηση στην εμπειρία της κυκλαδίτικης ζωής μέσα από το φαγητό, το κυριότερο συστατικό της ανθρώπινης επιβίωσης, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην πάνω από τριάμιση χιλιάδες χρόνια γνωστή ιστορία των νησιών και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.»

CookBookCyclades7

Σαλάτα με άγρια χόρτα των Κυκλάδων

Στο βιβλίο παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά τα 24 κυκλαδονήσια, με την κάθε νησιωτική ενότητα να περιλαμβάνει τις εξής υποενότητες, μετά από μια σύντομη αλλά κατατοπιστική εισαγωγή: «Αρτοποιήματα και ζυμαρικά», «Βότανα, μυρωδικά και άγρια χόρτα», «Γαλακτοκομικά και τυριά», «Γλυκά», «Ελιές και ελαιόλαδο», «Καρποί, λαχανικά, όσπρια και φρούτα», «Μέλισσες και μέλι», «Κρασί και ποτά», «Χοιροσφάγια, αλλαντικά και κρέατα», «Ψάρια και θαλασσινά» και ολοκληρώνεται με την παράθεση αντιπροσωπευτικών τοπικών συνταγών. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο παρουσιάζεται και η γαστρονομία της Φολεγάνδρου, όπου στις αντίστοιχες σελίδες παρελαύνουν οι καλασούνες και τα τυριά της, τα όσπρια και τα χίλιων λογιών χορταρικά της, τα γλυκά, τα χειροποίητα ζυμαρικά, οι ποικίλες παρασκευές με χοιρινό κρέας και πολλά ακόμα. Η τοπική συνταγή που παρατίθεται είναι αυτή της σουρωτένιας καλασούνας. Ευχαριστώ θερμά τους καλούς φίλους Νανά, Θάλεια και Ανδρέα, που μου έκαναν την τιμή να εμπιστευτούν την δική μου ματιά για τον τελικό έλεγχο της ενότητας της Φολεγάνδρου, πριν το πόνημά τους πάρει τον δρόμο για το τυπογραφείο.

CookBookCyclades8

Η τηνιακή πατατού συνδυάστηκε με Σαντορίνη Π.Ο.Π. Βαρέλι 2015 (οινοποιείο Πάρι Σιγάλα)

CookBookCyclades9

Το χοιρινό ρόστο, από την ορεινή Νάξο, με αξιώτικο χοιρινό, χοντρά μακαρόνια, τριμμένο ξυνοτύρι και αρσενικό δίχρονης παλαίωσης, συνδυάστηκε με Πάρος Π.Ο Π Ερυθρός 2013 (οινοποιείο Μωραίτης)

Λίγο πριν το Πάσχα στο εστιατόριο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες», στον Καρέα, σε μια κατάμεστη αίθουσα με θέα το λεκανοπέδιο της Αττικής, πάνω από 50 δημοσιογράφοι γαστρονομίας και food bloggers παρακολούθησαν την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, για το οποίο -αλλά και για το δίκτυο Aegean Cuisine-  μίλησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο καθηγητής του Παντείου και δημοσιογράφος Νίκος Μπακουνάκης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαμαλάκης, ο εστιάτορας Γιώργος Χατζηγιαννάκης και εκ μέρους των συγγραφέων η Νανά Δαρειώτη. Η αυτονόητη συνέχεια της βραδιάς ήταν ένα δείπνο  με συνταγές από τις Κυκλάδες και προϊόντα που προσέφεραν τοπικοί παραγωγοί, με τη συνοδεία νησιώτικων τραγουδιών από το παριανό μουσικό συγκρότημα  «delaparo».

CookBookCyclades10

Ποικιλία κυκλαδίτικων γλυκών: κοπανιά από τη Σαντορίνη, χαλβαδόπιτες συριανές από τη λουκουμοποιία Συκουτρή και αμυγδαλωτά σιφνέικα από το ζαχαροπλαστείο της Μαρίας Βενιού

Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο και συγχαίρουμε θερμά όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής, ιδιαιτέρως δε τους συγγραφείς και το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.directmarket.gr/dmarket/marketp

Κατηγορίες:Culture / Events, Gastronomy, Greece, HomeΕτικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: