ΚΑΣΟΣ: η καπετάνισσα του Αιγαίου


«Την κάθε λέξη που θα πω μετρώ με το κουμπάσο, για νάν’ τα λόγια μου σωστά σαν τραγουδώ στην Κάσο!                                                                                                                                                               Η  Κάσος μες στη θάλασσα μόνη της ταξιδεύει, σα ναυαγός που πνίγεται και να σωθεί γυρεύει.»

Κάπου εκεί που σμίγουν τρία πελάγη, το Λιβυκό, το Κρητικό και το Καρπάθιο, αναδύεται η Κάσος, ένας τόπος ανεξερεύνητος και συνάμα εθιστικά όμορφος, ένας τόπος που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στη φιλόξενη αγκαλιά του. Πέντε «ζωγραφιστά» χωριουδάκια κουρνιάζουν σφιχταγκαλιασμένα στο μέσον της δυτικής πλευράς του πέτρινου κόρφου του νησιού, περιμένοντας τα ξενιτεμένα παιδιά τους μα και τον καλοδεχούμενο επισκέπτη τους: το Φρυ (το λιμάνι του νησιού), η Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι, το Πόλι και η Παναγία, πάνω από το παλιό λιμάνι του Εμπορειού.                                                                                                                                                                       

Το Φρυ, πρωτεύουσα και μοναδικό λιμάνι της Κάσου, απλώνεται γύρω από τον κόλπο της Μπούκας, που έχει σχήμα φρυδιού, απ’ όπου ονομάστηκε και η πολιτειούλα.

Το μικρό λιμανάκι της Μπούκας, δίπλα στο λιμάνι για  τα καράβια, αποτελεί σπάνιο δείγμα παλιού πειρατικού καταφυγίου, που σήμερα φιλοξενεί ψαρόβαρκες και καΐκια.

Οι ψαράδες εδώ πουλούν τα ψάρια τους και πίνουν τον καφέ τους στο παραδοσιακό καφενείο, αποχαιρετώντας όσους μισεύουν και καλοσωρίζοντας αυτούς που μόλις βγήκαν από το πλοίο της άγονης γραμμής.

Το Φρυ ιδρύθηκε το 1840 κυρίως από κατοίκους της Αγίας  Μαρίνας. Τα περισσότερα σπίτια είναι διώροφα αρχοντικά, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, που προδίδει τον πλούτο που γνώρισε το νησί. Πολλά από τα πετρόχτιστα καπετανόσπιτα είναι αληθινά κομψοτεχνήματα, παρ’ όλα αυτά όμως το εξωτερικό τους δεν μαρτυρά σε καμία περίπτωση την πολυτέλεια του εσωτερικού.


Κοντά στο Φρυ βρίσκεται ο Εμπορειός, το παλιό λιμάνι του νησιού, που γνώρισε μεγάλες δόξες στην αρχαιότητα. Σήμερα αποτελεί θέρετρο του νησιού και σκάλα για τα ψαροκάικα, που έρχονται από τα γύρω νησιά.

Η εδώ εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου (ξεχωρίζει στο κέντρο της φωτογραφίας πίσω από τον φοίνικα) χτίστηκε το 1856, στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής, αρχιτεκτονικά μέλη της οποίας χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του σημερινού ναού. Στα μαρμάρινα σκαλιά, που πιθανότατα ανήκαν στον προγενέστερο ναό, διακρίνονται λαξεύματα, που δηλώνουν την προηγούμενη χρήση τους. Ο ναός έχει βοτσαλωτό δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο και γύψινο χρωματιστό διάκοσμο. Πίσω από την εκκλησία, υπάρχει άλλο εκκλησάκι, όπου και βρέθηκε η εικόνα, ενώ το βαπτιστήριο  βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο.

Μόλις ένα χιλιόμετρο δυτικά του Φρυ βρίσκεται η Αγία Μαρίνα, το αρχοντοχώρι της Κάσου, χτισμένο σε ύψωμα και απλωμένο σε μεγάλη έκταση. Τις γειτονιές της Αγίας Μαρίνας, το Ακρί στα βόρεια και το Καστέλι στα νότια, στολίζουν πολλά αρχοντικά και καπετανόσπιτα, αλλά και σπίτια νεώτερα, ολόλευκα και περιποιημένα, με τα μπαλκόνια και τις αυλές τους γεμάτα λουλούδια σε «αλτάνες» και γλάστρες.

Το Αρβανιτοχώρι είναι κτισμένο στην άκρη εύφορης κοιλάδας και είναι το μόνο που ξεφεύγει λίγο από τη σφιχτή συστάδα των οικισμών του νησιού. Κι εδώ θα δείτε πολλά αρχοντικά, άλλα αναπαλαιωμένα και άλλα δυστυχώς μισοερειπωμένα, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται γραφικά, θολωτά εκκλησάκια. Ξεχωριστή είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το βοτσαλωτό δάπεδο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην αυλή του. Οι τρεις χαρακτηριστικές καμάρες του, εσωτερικά σχηματίζουν τόξα στην οροφή, ενώ το καμπαναριό του είναι πανύψηλο -όπως φαίνεται και στην φωτογραφία-, σύμφωνα με την επιθυμία του καραβοκύρη που έκτισε το ναό, για να μπορεί να το βλέπει, λέει, καλά όταν περνούσε με το καράβι του έξω από το νησί!

Στα νοτιοανατολικά του Φρυ βρίσκονται τα χωριά Παναγία και Πόλι. Η Παναγία είναι παραθεριστικός οικισμός με λίγους μόνιμους κατοίκους και μπαλκόνια στολισμένα με περίτεχνα τσιμεντένια κάγκελα, πολλά σε σχήμα ρόδου (φωτο κάτω).

Η εκκλησία της Παναγίας δεσπόζει εδώ και φυσικά το χωριό έχει ονοματοδοτηθεί από την Χάρη της. Ο ναός έχει βοτσαλωτό δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο και στον περίβολό της υπάρχει λάρνακα της Οσίας Κασσιανής, πιθανώτατα αρχαία.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού αποτελεί το σύμπλεγμα -μοναδικό εξ όσων γνωρίζουμε-, από έξι εκκλησάκια, χτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο και αφιερωμένα σε έξι διαφορετικούς Αγίους, τα οποία -σύμφωνα με την παράδοση- χτίσθηκαν προκειμένου να εκδιώξουν από το χωριό έξι νεράιδες, που έβγαιναν κάθε βράδυ και χόρευαν στην περιοχή, τρομοκρατώντας τους κατοίκους.

Η πλατεΐτσα του χωριού.

Το Πόλι ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, με επίνειο τον Εμπορειό. Χτισμένο σε λόφο ύψους 222μ.  έχει άπλετη θέα προς το Φρυ, την Αγία Μαρίνα και την Παναγία. Το 1912 καταστράφηκε από σεισμό και ξαναχτίστηκε.

Η περιοχή είναι πετρώδης και οι κάτοικοί της, που είναι κυρίως αγρότες, χωρίζουν τα κτήματά τους με «ξερολιθιές», τους παραδοσιακούς κασιώτικους τοίχους, όπου οι πέτρες τοποθετούνται η μια πάνω στην άλλη χωρίς συνδετικό υλικό.

Η παραλία της Αμμούας με τα κρυστάλλινα νερά της…

…που κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από παραθεριστές και ντόπιους.

Ένα σωρό μικρούτσικα νησάκια, τα Κασονήσια, περιτριγυρίζουν την Κάσο σαν πέτρινο περιδέραιο, με το μεγαλύτερο απ’ αυτά, τα Αρμάθια, να ξεχωρίζει λόγω του μεγέθους του, αλλά και των δύο τροπικών παραλιών του. Τα Αρμάθια είναι σήμερα ακατοίκητα, αλλά στο παρελθόν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή των Κασιωτών, αφού εδώ γινόταν εξόρυξη γύψου, αλλά και συλλογή αλατιού. Εδώ θα συναντήσετε και το εκκλησάκι της Υπαπαντής.

 

Ο Μηνακούλειος Αγροτικός Υγιειονομικός Σταθμός Κάσου, που έχει μετατραπεί πλέον σε χώρο Τέχνης και Πολιτισμού

Το μνημείο Ηρώων του 1821, έργο του Ανατόλη Λαζαρίδη.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε αυτό το εντυπωσιακό κτήριο με κολώνες.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κάσου περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μέλη, αγγεία, όστρακα και ενεπίγραφες ελληνιστικές πέτρινες πλάκες σε σχήμα δράκου,από την Ακρόπολη του Πόλι.

Εντυπωσιακή πόρτα στο Φρυ.

Πανοραμική άποψη της Μπούκας, εδώ που κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, ο οποίος κατάγεται από την Κάσο.

Κατηγορίες:Destinations, Greece, HomeΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: