Eστιατόριο «Alas Mediterraneum», αλάτι μεσογειακής νοστιμιάς στην καρδιά του Βερολίνου


Στην καρδιά του Βερολίνου και στους φιλόξενους χώρους του γνωστού ελληνικού εστιατορίου «Alas Mediterraneum» παρουσιάστηκε το καλάθι με τα προϊόντα της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ITB Berlin, της μεγαλύτερης -παγκοσμίως- τουριστικής έκθεσης,  που φιλοξενείται κάθε Μάρτιο στην γερμανική πρωτεύουσα.

Το εστιατόριο ««Alas Mediterraneum», γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό στους Γερμανούς -και όχι μόνο- καλοφαγάδες, αποτέλεσε το ιδανικό πλαίσιο για την παρουσίαση της νέας γαστρονομικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης!

Το «Thessaloniki Food Festival» υποδέχεται τους προσκεκλημένους της βραδιάς…

…στους λιτά, αλλά κομψά, διακοσμημένους χώρους του εστιατορίου…

…οι οποίοι κοσμούνται με αυθεντικούς πίνακες της γνωστής ζωγράφου Βίκυς Βλαχογιάννη

…γεγονός που συνάδει απόλυτα με την επιθυμία της ιδιοκτήτριας Μελίνας Σαββίδου, να διακοσμήσει τον χώρο με γνώμονα την αγάπη της για την τέχνη και τα όμορφα αντικείμενα και έπιπλα, που ξυπνούν σε όλους μας τρυφερές αναμνήσεις και συναισθήματα.

Το «Thessaloniki Food Festival» υπήρξε ο πρεσβευτής της γαστρονομικής ταυτότητας της Νύμφης του Βορρά, αλλά και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία κ.λπ.), όπως αυτή αποκαλύφθηκε στους πολλούς και εκλεκτούς συνδαιτημόνες της συγκεκριμένης βραδιάς, μεταξύ των οποίων Γερμανοί δημοσιογράφοι, food bloggers, επιχειρηματίες και ξενοδόχοι, αλλά και πολλοί Έλληνες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Ελλάδα -αλλά και η παγκόσμια κοινότητα- του τουρισμού μετακομίζει στο Βερολίνο!

Ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, σε περίοπτη φυσικά θέση, κρατάει στην αγκαλιά του πολύτιμα -ως προς τη γεύση και την ποιότητά τους- τοπικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων κρασιά (Τσάνταλης), ντολμαδάκια (Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας), ελιές (Agora), άλειμμα κόκκινης πιπεριάς (Voras Flavors), chutney (Chef Stories),  τσίπουρο (Dorodouli Tsipouro – Spirits), τυρί από βουβαλινό γάλα (Φάρμα Μπέκας), σοκολατάκια (Plaisir, Plaisir Patisserie), λουκάνικα κοτόπουλου (Αμβροσιάδης), ρετσίνα (Μαλαματίνα), τραχανά (Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου), ξύδι βαλσαμικό (Galaxy), ρύζι (Χαλάστρα), σφολιάτα (Ιονική Α.Ε.), κ.άλ.

Η παρουσίαση διοργανώθηκε μεν στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης στην μεγάλη αυτή έκθεση  (8-12 Μαρτίου), ωστόσο, το εν λόγω καλάθι έκανε το «ντεμπούτο» του στους χώρους του γαστρονομικού σύμπαντος λίγες μόλις ημέρες πριν και συγκεκριμένα στο πλαίσιο των δίδυμων εκθέσεων της Θεσσαλονίκης 26η DETROP και 6η OENOS (3-6 Μαρτίου). Εκεί, στο πλαίσιο της σχετικής συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι: «Ή Θεσσαλονίκη έχει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη κουζίνα, που μπορεί να την αναδείξει ακόμα περισσότερο ως προορισμό, γι’ αυτό κι εμείς όταν αναλάβαμε ξεκινήσαμε την δράση του «Thessaloniki Food Festival«, προκειμένου να αναδειχθεί η τοπική γαστρονομία».

Ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό στους παριστάμενους συνδαιτημόνες του δείπνου στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας μίλησε με θερμά λόγια για τους chef ambassadors, που ανέλαβαν να μετατρέψουν τις εξαιρετικές πρώτες ύλες του «Thessaloniki Food Basket«, σε υψηλού επιπέδου πρωτότυπες συνταγές, στις οποίες συνυπάρχουν τα παραδοσιακά στοιχεία με τις δημιουργικές πινελιές, όπως επίσης η εμπειρία και η τεχνική με την φαντασία και το μεράκι. «Ξεχωρίσαμε την Ιωάννα Θεοδωρακάκη, τον Ανδρέα Κλαυδιανό και τον Νίκο Τζούμα, διότι θέλουμε να αναδείξουμε και τους δικούς μας chef, τους chef της πόλης μας, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά» τόνισε ο κ. Πέγκας.

Πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τους προσκεκλημένους, με την χαριτωμένη γοργόνα, το σήμα κατατεθέν του «Thessaloniki Food Festival»…

…να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι!

Το μενού της βραδιάς φαίνεται -και όντως ήταν- εξαιρετικά ενδιαφέρον, πλούσιο και γευστικότατο!

Στην γαστρονομική βραδιά του Βερολίνου, οι συνταγές ετοιμάστηκαν από τον executive chef του εστιατορίου «Alas Mediterraneum«, τον Δημήτριο Σαββίδη.

Το ορεκτικό του δείπνου περιελάμβανε λουκανικοπιτάκια με λουκάνικα κοτόπουλου, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και ελιές. Συνοδεύτηκε με τσίπουρο.

Το πρώτο πιάτο της βραδιάς περιελάμβανε mille-feuille μελιτζάνας με τυρί από βουβαλινό γάλα, άλειμμα κόκκινης πιπεριάς, βαλσαμικό ξύδι και ελιές. Συνοδεύτηκε με ρετσίνα. Εμπνευστής του πιάτου ο chef ambassador 2017 Νίκος Τζούμας.

Για τη συνέχεια χοιρινή πορκέτα μαριναρισμένη σε πιπέρι και ξύδι βαλσαμικό, σερβιρισμένη με τραχανά αρωματισμένο με σαφράν, μανιτάρια σωταρισμένα με λευκό κρασί και βότανα Χαλκιδικής, φρέσκια σαλάτα και κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης. Εμπνευστής του ο chef ambassador 2017 Ανδρέας Κλαυδιανός.

Το τελευταίο πιάτο ήταν αρνάκι ραγού με κρέμα μελιτζάνας, άλειμμα κόκκινης πιπεριάς και κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης. Συνοδεύτηκε -όπως και το προηγούμενο πιάτο- με Rapsani Epilegmenos του Τσάνταλη. Εμπνευστής του πιάτου η chef ambassador 2017 Ιωάννα Θεοδωρακάκη.

Οι συμπρωταγωνιστές της βραδιάς, οι οίνοι του Τσάνταλη…

…και η κεχριμπαρένια ρετσίνα Μαλαματίνα.

Δύο από τα προϊόντα του καλαθιού, που επίσης βρέθηκαν στο βερολινέζικο τραπέζι της Θεσσαλονίκης.

 

Με την ευκαιρία να πούμε ότι παράλληλα «τρέχει» και η πρωτοβουλία «oriste» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την ΔΕΘ-HELEXPO, (#oristethessaloniki#orisrechalkidiki#oristekentrikimaledonia), η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες των χώρων του τουρισμού, των τροφίμων και των ποτών, με στόχο την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και αιχμή του δόρατος τα τοπικά προϊόντα. Το «oriste» εμπνεύστηκε, δημιούργησε και προωθεί η εταιρεία PLACES and FLAVORS (Julie Pilpilidou), η οποία δημιούργησε και πολλές από τις λοιπές προαναφερόμενες δράσεις.

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτήν την αναφορά στις γεύσεις της Θεσσαλονίκης χωρίς να πούμε δυο λέξεις παραπάνω για τον χώρο που φιλοξένησε το άκρως επιτυχημένο αυτό event και χωρίς να αποδώσουμε τα εύσημα στους τόσο ευγενικούς και φιλόξενους ιδιοκτήτες του, τους επίσης Βορειοελλαδίτες Δημήτρη και Μελίνα Σαββίδου. Το εστιατόριο Alas Mediterraneum αποτελεί το μεσογειακό αλάτι που νοστιμίζει τη ζωή των Βερολινέζων, προσφέροντάς τους υψηλής ποιότητος μεσογειακές συνταγές, βασισμένες σε επίσης μεσογειακές και ποιοτικές πρώτες ύλες. Μια ματιά στον κατάλογο του εστιατορίου είναι άκρως αποκαλυπτική!

Ο χώρος του μπαρ…

…και η Ελλάδα παρούσα και στις πιο μικρές γωνιές του εστιατορίου…

…όπως και το καλό γούστο, πάντα με την υπογραφή της αξιαγάπητης Μελίνας!

Μια ποικιλία από τα χέρια του Δημήτρη Σαββίδη, στην οποία κυριολεκτικά χωρά η Ελλάδα ολάκερη! Γίγαντες και ντολμαδάκια, φάβα και μπριάμ, φέτα και ελίτσες, ντομάτα και αγγουράκι, τουρσί και πατατοσαλάτα, αλλά και μια πανδαισία παραδοσιακών αλειμμάτων: τζατζίκι, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή και σκορδαλιά! Τι άλλο να ζητήσει ο Γερμανός για να αισθανθεί ευτυχής!

Μπουγιουρντί με φέτα και ντομάτα.

Κεφτεδάκια «της μαμάς» πεντανόστιμα, δια χειρός πάντοτε του chef Δημήτρη Σαββίδη.

Χοιρινή τηγανιά.

Συκωτάκια, η μεγάλη μου αδυναμία!

Γαριδούλες σκορδάτες σβησμένες με κρασί.

Καλαμαράκια «μεθυσμένα» και σβησμένα με λευκό κρασί. Σωτάρονται με κρεμμυδάκι και σκόρδο, ενώ στη συνέχεια προστίθεται και λίγη ντομάτα, πιπερίτσα και μαϊντανός.

Ένα επιδόρπιο που επίσης συμπυκνώνει όλη την «γλυκιά» Ελλάδα, από ραβανί και παγωτό καϊμάκι έως γλυκά του κουταλιού. Πόσο πιο επιτυχής θα μπορούσε να είναι η «αυλαία» αυτού του ελληνικού δείπνου στην καρδιά του Βερολίνου;

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Europe, Gastronomy, Home, Restaurants, RestaurantsΕτικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: