Μαθήματα μαγειρικής στην Αμοργό, στο Nissi Cafe Restaurant


Στο βόρειο τμήμα της Αμοργού συναντούμε τον κόλπο της Αιγιάλης -εδώ βρίσκεται και το δεύτερο λιμάνι του νησιού- στεφανωμένο από τα γραφικά χωριουδάκια Θολάρια, Λαγκάδα και Ποταμό, που επιτηρούν θαρρείς από ψηλά τον Όρμο (Γιαλό) συνθέτοντας  όλα μαζί ένα τοπίο γαλήνιο και ήρεμο!

Το λιμάνι της Αιγιάλης και στο βάθος τα Θολάρια.

Ο χαρακτηριστικός ανεμόμυλος, σήμα κατατεθέν του Όρμου της Γιάλης.

Η πλατιά αμμουδιά του Γιαλού, που το καλοκαίρι κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το Nissi Cafe Restaurant με την μοναδική θέα του προς τον κόλπο της Γιάλης και το νησάκι της Νικουριάς.

Το ηλιοβασίλεμα εδώ είναι πραγματικά μαγευτικό!

Εδώ πραγματοποιούνται μαθήματα μαγειρικής που αφορούν στην αμοργιανή κουζίνα και στα «δυνατά» της πιάτα όπως το φάβα, οι φαβατοκεφτέδες, τα μεθυσμένα αμοργιανά, τα τυροπιτάκια ή τα χορτοπιτάκια.

Για τα τυροπιτάκια φτιάχνουμε αρχικά τη γέμιση με μαλακιά φέτα ή άλλο μαλακό τυρί, δύο αυγά, αλατοπίπερο και ψιλοκομμένο δυόσμο ή μέντα.

Η γέμισή μας μπορεί να περιέχει επίσης χορταρικά όταν πρόκειται να φτιάξουμε χορτοπιτάκια. Στην περίπτωση αυτή προσθέτουμε και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, καθώς και άνιθο.

Για το ζυμάρι μας θα χρησιμοποιήσουμε ένα φλυτζάνι φυτικό λάδι, ένα φλυτζάνι λευκό κρασί (αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζονται μεθυσμένα), τρία φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ένα κουταλάκι αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα μπωλ με το χέρι και ξεκινάμε την διαδικασία της παρασκευής.

Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης, την πλάθουμε σε μπαλάκι…

…και το πιέζουμε με το χέρι πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας…

…προκειμένου να δώσουμε στρογγυλό σχήμα. Στο κέντρο του δίσκου τοποθετούμε ένα κουταλάκι από το μείγμα της γέμισής μας.

Κλείνουμε τα πιτάκια και πιέζουμε τις άκρες με ένα πηρούνι, έτσι ώστε να κλείσουν καλά και συγχρόνως να αποκτήσουν ωραίο σχέδιο στο τελείωμά τους.

Τα περνάμε με αυγό, για να πάρουν ωραίο χρώμα…

…τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε στον φούρνο, αλλά μπορούμε και να τα τηγανίσουμε σε χαμηλή φωτιά.

Φυσικά μπορούμε να επιλέξουμε και γλυκιά γέμιση για τα πιτάκια μας και κατά προτίμηση μαρμελάδα βερύκοκο.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι συνταγές για το αμοργιανό φάβα ή μαγείρεμα, που προέρχεται από το ενδημικό ψυχανθές κατσούνι (Pisum sativum) και αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή της τοπικής κουζίνας της Αμοργού.

Η ομάδα σε πλήρη ετοιμότητα!

Αρχικά πρέπει να το αλέσουμε στον πέτρινο χειρόμυλο…

…στη συνέχεια να το καθαρίσουμε, όπως με πολλή υπομονή κάνει εδώ η κα Θεολογίτη…

…την οποία βοηθά πάντα και ο σύζυγός της, ο κυρ-Νικόλας…

…και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στο μαγείρεμα του οσπρίου, το οποίο θα καταναλώσουμε είτε με την μορφή της γνωστής βελούδινης κρέμας…

…είτε θα το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για να φτιάξουμε τραγανούς και πεντανόστιμους φαβατοκεφτέδες.

Σε δύο φλυτζάνια βρασμένου οσπρίου προσθέτουμε δύο αυγά, άνιθο και ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένα, δύο φλυτζάνια αλεύρι, τρία κουταλάκια baking powder και αλατοπίπερο. Οι φαβατοκεφτέδες τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι -τους ρίχνουμε με ένα κουτάλι στο τηγάνι- μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές.

Πρωταγωνίστρια πάντοτε στα μαθήματα μαγειρικής η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, θεματοφύλακας της τοπικής κουζίνας και φανατική οπαδός της διάσωσης και διάδοσής της.

Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια ή ντομάτες πάντα σε μικρά κομματάκια. Αν θέλετε μπορείτε να τα βράσετε πρώτα σε ελαιόλαδο.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Nissi Cafe restaurant Σταμάτης Γιαννακόπουλος με την κα Θεολογίτη.

Πλούσιοι οι μπουφέδες καθημερινά στο Nissi Cafe Restaurant…

…και ακόμα πιο χορταστική η ανεμπόδιστη θέα του κόλπου της Αιγιάλης.

Το Aegialis Hotel & Spa, όπως φαίνεται από το λιμάνι της Αιγιάλης.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

 

 

 

Κατηγορίες:Gastronomy, Greece, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.