Σέρρες, ένας κρυμμένος θησαυρός που αξίζει να ανακαλύψετε


Ακούγοντας το όνομα Σέρρες σίγουρα δεν αναφωνείς ότι πρόκειται για τον πλέον προβεβλημένο τουριστικό προορισμό της ελληνικής επικράτειας! Αρκούν όμως οι πρώτες μόλις ώρες παραμονής στην πόλη, για να αλλάξουν την άποψή σου εκ βάθρων! Πρόκειται για μία ολοζώντανη βορειοελλαδίτικη πρωτεύουσα γεμάτη φοιτητόκοσμο, μοντέρνας αισθητικής χώρους φαγητού ή διασκέδασης και μία αγορά που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτές μεγαλύτερων πόλεων.

Με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια τους και το καινούριο φεγγαράκι στον ουρανό, μας υποδέχθηκαν οι Σέρρες!

Φαρδιές λεωφόροι, ένα πλούσιο δίκτυο πεζοδρόμων, πολλά κτήρια αδιάψευστοι μάρτυρες του ιστορικού παρελθόντος της πόλης και μία πεντανόστιμη τοπική κουζίνα αποτελούν τα κυριότερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Επιπλέον, οι Σέρρες έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν την Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, μια πραγματική όαση δροσιάς και πράσινου στην καρδιά -κυριολεκτικά- της πόλης.

Δύο μόλις χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών βρίσκεται το γραφικό προάστιο του Αγίου Ιωάννη, που το καλοκαίρι αποτελεί έναν από τους προσφιλέστερους χώρους αναψυχής των Σερραίων, οπωσδήποτε όχι τυχαία!

Σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά και την βλάστηση της περιοχής του Άη-Γιάννη καθιστούν τις Σέρρες μια ιδιαίτερα ευνοημένη από τη φύση πόλη. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής με αξιοθέατα φημισμένα και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, που ακούν στο όνομα Λίμνη Κερκίνη, Σπήλαιο Αλιστράτης, χιονοδρομικό Λαϊλιά και Αμφίπολη -μεταξύ πολλών άλλων-, αντιλαμβάνεστε ότι οι Σέρρες πρέπει να συμπεριληφθούν άμεσα στην ταξιδιωτική σας ατζέντα και μάλιστα με πρόβλεψη για αρκετές ημέρες παραμονής! Τα Χριστούγεννα αποτελούν ιδανική ευκαιρία για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, καθώς η «Πολιτεία των Ευχών», που στήνεται κάθε χρόνο στο κεντρικό Πάρκο των Σερρών και φιλοξενεί δεκάδες εκδηλώσεις από τις 20 Δεκεμβρίου ως τις αρχές του Νέου Χρόνου, θα ενθουσιάσει όχι μόνο τα νεαρά μέλη της οικογένειάς σας, αλλά και όλους όσοι αισθάνονται παιδιά!

“Η Πολιτεία των Ευχών ξεκινάει στις 20 Δεκεμβρίου 2017 και περιμένει όλους, μικρούς και μεγάλους, να απολαύσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών. Η Πολιτεία των Ευχών φέτος θα είναι πιο πλούσια σε δραστηριότητες αφού θα υπάρχουν το σπίτι του Santa Clauss, το Εργαστήρι της Σοκολάτας, το σπίτι των δραστηριοτήτων, καθώς επίσης το παγοδρόμιο, το καρουζέλ, το ψυχαγωγικό πάρκο με το λούνα παρκ και πλήθος καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην κεντρική σκηνή”, δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.

Ο διάκοσμος της “Πολιτείας των Ευχών” είναι φέτος πιο λαμπερός από ποτέ, μικροί και μεγάλοι δε θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την μπάντα και την παιδική χορωδία του Δήμου Σερρών και να ζήσουν έτσι την μαγεία των Χριστουγέννων. Γνωστοί καλλιτέχνες θα διασκεδάσουν με τη μουσική τους τους παρευρισκομένους, πολιτιστικοί σύλλογοι θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ σχολές χορού της πόλης θα προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα αντάξιο των εορταστικών ημερών.

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Σερρών όσο και η πρωτεύουσά της, οι Σέρρες, είναι ένας τόπος πλούσιος σε ιστορία, που ξεκινά από τους Mυθικούς χρόνους και μέσα από μια μακραίωνη διαδρομή, που διέρχεται από πάμπολλες ιστορικές περιόδους (Aρχαϊκή, Eλληνιστική, Pωμαϊκή, Bυζαντινή, Tουρκοκρατία, Eπανάσταση του 1821, Mακεδονικός Aγώνας, Bαλκανικοί Πόλεμοι, A’ και B’ Παγκόσμιος Πόλεμος) φθάνει μέχρι το σήμερα, αποτελώντας έναν από τους βασικούς πυρήνες της οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας, αλλά και πύλη της Eλλάδος προς τα Βαλκάνια και τις χώρες της ανατολικής Eυρώπης. Τα κατάλοιπα αυτής της λαμπρής ιστορικής διαδρομής είναι πολλά! Στην ανατολική πλευρά της πόλης, κοντά στο ρέμα των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται το Τζαμί Αχμέτ Πασά, που χτίσθηκε το 1492 από τον Μεχμέτ Μπέη, γυιό του Μεγάλου Βεζύρη και διάσημου Τούρκου στρατηγού Αχμέτ Πασά Κεδίκ, όπως αναφέρεται σε επιγραφή σε σημείο της κυρίας εισόδου του Τζαμιού.

Το Τζαμί του Μεχμέτ Μπέη ή Αχμέτ Πασά, γνωστά στους ντόπιους και ως Αγιά Σοφιά, λόγω της ομοιότητός του με χριστιανικό ναό. Ο τρούλος του εσωτερικά έχει διάμετρο 14,58 μέτρα. Το μεγαλύτερο και αρχαιότερο Τζαμί των Σερρών (15ος αι.) είναι κτισμένο από κίτρινο πωρόλιθο, εσωτερικά ήταν επιχρυσωμένο και σύμφωνα με μαρτυρίες περιηγητών περιβαλλόταν από κήπους!

Ένα ακόμα Οθωμανικό μνημείο τς πόλης είναι το Μπεζεστένι, η σκεπαστή αγορά, που κτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του 15ου αι. και σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών. Στην Ελλάδα σώζεται μόνο ένα ακόμα Μπεζεστένι, αυτό της Θεσσαλονίκης.

Το Μπεζεστένι είναι ένα μεγάλο ορθογώνιο κτήριο, με τέσσερις εισόδους, που καλύπτεται με έξι σφαιρικούς θόλους, οι οποίοι στηρίζονται εσωτερικά με τη βοήθεια τεθλασμένων τόξων. Το όνομά του προέρχεται από την αραβοπερσική λέξη Μπεζεστένι, που σημαίνει αγορά υφασμάτων.

Τέλος, το Ζινζιρλί Τζαμί κτίσθηκε στα τέλη του 16ου αι. και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα τουρκικά μνημεία της πόλης λόγω της ορατής επίδρασης που έχει δεχθεί από την Βυζαντινή αρχιτεκτονική. Ακόμα και ο καλλιμάρμαρος άμβωνάς του, που διασώζεται έως και σήμερα, παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τους παλαιοχριστιανικούς άμβωνες των Βυζαντινών ναών.

Το Ζινζιρλί Τζαμί βρίσκεται στην οδό Ανδριανουπόλεως και Ανατολικής Θράκης.

Η φωτιά του 1913 επέτρεψε σε ελάχιστα μόνον δείγματα, από την τελευταία φάση του Οθωμανικού παρελθόντος της πόλης, να επιζήσουν ως τις μέρες μας. Ένα από αυτά και το σημερινό Διοικητήριο, κτισμένο μεταξύ 1898 και 1905, που αποδίδεται στον γνωστό αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη και εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Οθωμανικού δημοσίου.

Διοικητήριο Σερρών: o εκλεκτικισμός του συμβάδιζε με τις επιλογές του φορέα κατασκευής του, το δε μέγεθος του συμβόλιζε την τότε κρατική εξουσία.

Το κλασσικιστικό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας κτίσθηκε το 1928, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Ξ. Αιγίδη και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα δουλειάς των μηχανικών της Ε.Τ.Ε.

Το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Ελευθερίας με τους 4 ογκώδεις πεσσούς της εισόδου του.

Η παλαιά μητρόπολη των Αγίων Θεοδώρων δεσπόζει στο κέντρο της παλιάς πόλης των Σερρών. Πρόκειται για μία βασιλική διαστάσεων 15,60×24 μέτρα, της οποίας η κατασκευή ανάγεται στον 6ο αι. μ.Χ. Ο ναός βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον λόφο της Βυζαντινής Ακρόπολης των Σερρών, της οποίας η κατασκευή τοποθετείται στον 9ο μ.Χ. αιώνα, επί αυτοκρατορίας Νικηφόρου Φωκά. Το πλέον χαρακτηριστικό κτίσμα της είναι ο Πύργος του Ορέστη, στη δυτική πλευρά του πευκόφυτου λόφου.

Ο μητροπολιτικός ναός κάηκε ολοκληρωτικά το 1913 από τους Βουλγάρους και πήρε την σημερινή του μορφή με την αναστήλωση του 1935.

Πνεύμονα για την πόλη των Σερρών αποτελεί η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται στο δρόμο προς την Ακρόπολη. Πρόκειται για έναν χώρο αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης με πολλά δένδρα και γέρικα πλατάνια, που ανάμεσά τους κυλούν χείμαρροι και ρυάκια. Στην κοιλάδα φιλοξενείται και μία τεχνητή λίμνη, καθώς επίσης και το κλειστό κολυμβητήριο, το γυμναστήριο, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τέννις, αλλά και κέντρα διασκέδασης που προσφέρουν στιγμές απόλαυσης σε όσους επιλέξουν να επισκεφθούν την περιοχή.

Ο Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων σηματοδοτεί την ομώνυμη κοιλάδα…

…σημείο αναφοράς για την πόλη με τα γεφυράκια…

…και τα άφθονα νερά της, που ενίοτε παγώνουν προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα!

Το γραφικό προάστιο του Αγίου Ιωάννη μαγεύει από την πρώτη στιγμή τους χιλιάδες επισκέπτες του, απ’ όλη την χώρα, οι οποίοι αναζητούν τη δροσιά -κατά τους θερινούς μήνες- και τη γαλήνη -την χειμερινή περίοδο-, που προσφέρει ο μοναδικός σε ομορφιά και φυσική αρμονία αυτός τόπος.

Άγιος Ιωάννης: αιωνόβια βαθύσκιωτα πλατάνια και άφθονα νερά κυλούν σχηματίζοντας σε αρκετά σημεία μικρούς καταρράκτες.

Τα εξοχικά κέντρα που υπάρχουν δένουν περίτεχνα με το φυσικό τοπίο και κάνουν το βυθισμένο στο πράσινο αυτό προάστιο, ξακουστό σε όλη την Ελλάδα.

Η πλατεία στο προάστιο του Άη-Γιάννη.

Αμέτρητες πλατείες μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους κοσμούν την πόλη και πάμπολλα αγάλματα εμπλουτίζουν τη φυσιογνωμία της.

Εδώ το μνημείο της Εθνικής Αντιστάσεως στην πλατεία Εμπορίου.

Η πλατεία του Ι.Κ.Α.

Η προτομή του γυμνασιάρχη Λεωνίδα Παπαπαύλου, που σφαγιάσθηκε από τους Βουλγάρους το 1913, κοσμεί την πλατειούλα μπροστά από το ξενοδοχείο «Philippos Xenia Hotel».

Το Μνημείο πεσόντων κατά την εισβολή στην Κύπρο, το 1974.

Πανέμορφα κτήρια βρίσκονται διάσπαρτα στον οικοδομικό ιστό της πόλης μεταφέροντας με τον δικό τους τρόπο στο σήμερα τις ψηφίδες της ένδοξης τοπικής ιστορίας.

Ο Παλιός Ορφέας κτίσθηκε από τον ομώνυμο Όμιλο το 1905 και έκτοτε ταυτίστηκε με την ιστορική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

Εδώ η έπαυλη Σπόντη, κτίσμα του Μεσοπολέμου, με την χαρακτηριστική πολυγωνική απόληξη που στεγάζει το κλιμακοστάσιο.

Το Δημαρχείο της πόλης.

Η Οικία του καπνεμπόρου Μαρούλη με τις εμφανείς κεντροευρωπαϊκές επιρροές της.

Στην πόλη των Σερρών δραστηριοποιούνται πολλοί  Πολιτιστικοί -και όχι μόνον- Σύλλογοι, ενώ λειτουργούν και τέσσερα Μουσεία: το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ελιάς, το Μουσείο Βλάχων Σερρών και το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων.

Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων, ένα από τα καλύτερα Λαογραφικά Μουσεία της Ευρώπης, πρωτοεγκαινιάσθηκε το 1979 και έως σήμερα αποτελεί τον θεματοφύλακα που συλλέγει, συντηρεί και προβάλλει εντός ή εκτός Ελλάδος οτιδήποτε αφορά στον πολιτισμό των Σαρακατσάνων.

Ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμό του.

Οι Σέρρες συνδέονται με πυκνά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Σερρών με όλες τις μικρές πόλεις και τα χωριά της Π.Ε., ενώ αξιοποιώντας τα ίδια αυτά δρομολόγια μπορείτε να επισκεφθείτε και όλα τα αξιοθέατα της περιοχής. Το Σιδηρόκαστρο στο βόρειο τμήμα της Π.Ε., 26 χλμ. ΒΔ. της πόλης των Σερρών φιλοξενεί το δικό του χριστουγεννιάτικο χωριό, «Το Κάστρο των Χριστουγέννων».

«Το Κάστρο των Χριστουγέννων» στη σκιά του Κάστρου της πόλης, γνωστού και ως Ίσσαρι, καθώς επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Δεμίρ Ισσάρ, που σημαίνει «Σιδερένιο Κάστρο».

Το Μέγα Αλέξανδρο στην αγκαλιά της Ελλάδας απεικονίζει το άγαλμα που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Σιδηροκάστρου. Φιλοτεχνήθηκε και στήθηκε το 1962 και είναι αφιερωμένο στους πεσόντες ήρωες της πόλης. Πίσω του διακρίνεται ο γρανιτένιος λόφος του Κάστρου.

Η Ηράκλεια βρίσκεται βορειοδυτικά των Σερρών στην επαρχία Σιντικής και ανατολικά της λίμνης Κερκίνης. Ονομαζόταν Τζουμαγιά μέχρι το 1926, οπότε και μετονομάστηκε σε Ηράκλεια.  Φημίζεται για τα λουκάνικά της, τα περίφημα λουκάνικα Τζουμαγιάς.

Η κεντρική πλατεία της Ηράκλειας με το Ηρώον.

Φυσικά δεν θα φύγετε από τις Σέρρες χωρίς να δοκιμάσετε τις ακαταμάχητη τοπική παραδοσιακή κουζίνα της, στην οποία θα αναφερθούμε διεξοδικά σε επόμενο άρθρο. Προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας, πιάτα με πρωταγωνιστές ψάρια από τη λίμνη Κερκίνη, η περίφημη σερραϊκή μπουγάτσα, καθώς και ο ακανές Λαϊλιά -που θυμίζει λουκούμι, αλλά μοσχοβολάει βούτυρο και ψημένο αμύγδαλο-, αποτελούν τα must της τοπικής κουζίνας.

Αν οι Σέρρες είναι ο τόπος που θα δοκιμάσετε την καλύτερη ελληνική μπουγάτσα σε γλυκιά -με κρέμα- ή αλμυρή εκδοχή -με τυρί, κιμά ή σπανάκι-, τότε η Μπουγάτσα «ΡΕΚΟΡ» είναι το σωστό μέρος για να την αναζητήσετε!

Ο ακανές Ρούμπου παράγεται ακατάπαυστα από το 1920 με την ίδια παραδοσιακή συνταγή, που τον έχει καταστήσει τον καλύτερο και πιο πολυβραβευμένο ακανέ Λαϊλιά.

Το Ξενοδοχείο Galaxy, στην καρδιά του κέντρου της πόλης αποτελεί την ιδανική επιλογή διαμονής, όποιος κι αν είναι ο λόγος που επισκέπτεστε τις Σέρρες.

Ιδανικά τοποθετημένο στην καρδιά της πόλης των Σερρών για την μέγιστη διευκόλυνσή σας για τις εμπορικές, αθλητικές ή αγοραστικές σας δραστηριότητες, αλλά και ως αφετηρία για εξορμήσεις στις ομορφιές της Π.Ε. Σερρών.

Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και την θερμή φιλοξενία τον Δήμο Σερρών και προσωπικά τον Δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη, καθώς και τον άνθρωπο-κλειδί του ταξιδιού μας Γιώργο Ξυλογιάννη. Τέλος, ευχαριστούμε το ΚΤΕΛ Σερρών για τις άνετες μετακινήσεις μας προς τις Σέρρες, αλλά και εντός της Περιφερειακής Ενότητας, με το πυκνά δρομολόγιά του.

Κατηγορίες:Destinations, Greece, HomeΕτικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: