Τρίκαλα, η χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της Ελλάδος


«Τρίκαλα, κάλαντα, Μύλος, Ξωτικά,
ήρθαν τα Χριστούγεννα πάλι μαγικά!»…

Πανοραμική άποψη της πόλης των Τρικάλων από τον τελευταίο όροφο του Ρολογιού, στον λόφο του Φρουρίου.

…θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε παραφράζοντας το γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι, άρτι αφιχθέντες και κατενθουσιασμένοι από την πολυήμερη περιήγησή μας στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Τρικάλων, τον πιο hot χριστουγεννιάτικο προορισμό της Ελλάδας. Κι αν επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε καταρχήν τον «Μύλο των Ξωτικών» είναι απλά επειδή το καλούν οι ημέρες, αφού αποτελεί -αν όχι τον κορυφαίο- έναν από τους πιο hot χριστουγεννιάτικους προορισμούς όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για την ευρύτερη βαλκανική γειτονιά μας.

Ο Μύλος Ματσόπουλου όπου στεγάζεται ο χριστουγεννιάτικος «Μύλος των Ξωτικών», κατασκευάστηκε το 1884 και σήμερα αποτελεί Ιστορικό-Βιομηχανικό Πάρκο, αλλά και Πολιτιστικό Κέντρο.

Γιατί αν προσπαθούσαμε να ιεραρχήσουμε τους προορισμούς που επισκεφθήκαμε με βάση την φυσική τους ομορφιά, σίγουρα θα είχαμε πελαγοδρομήσει! Τόσο φυσικό κάλλος και τόσα κορυφαία αξιοθέατα συγκεντρωμένα σε τόσο μικρή έκταση, σπάνια μπορεί κανείς να συναντήσει! Ειδικά για τον «Μύλο των Ξωτικών», που στήθηκε φέτος για 7η συνεχόμενη χρονιά στους χώρους του Αλευρόμυλου Ματσόπουλου από τον Δήμο Τρικκαίων και την e-Trikala Α.Ε., δεν χρειάζονται καθόλου λόγια. Οι δραστηριότητες είναι τόσες πολλές, που θα συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους. Το Σπίτι του Άη-Βασίλη, το Μουσείο Μανιταριών, το Πάρκο Αναρρίχησης, ο Αλευρόμυλος των Ξωτικών, η Γλυκιά Αγορά, το FunPark του Μύλου και ακόμα οι συναυλίες, η ζωγραφική προσώπου, το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων… Τι να πρωτοκάνει και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Μια ολόκληρη ημέρα εκεί, να είστε σίγουροι ότι θα κυλήσει σαν το νεράκι. Ευτυχώς, ως τις 7 Ιανουαρίου που θα λειτουργεί το μοναδικό αυτό Χριστουγεννιάτικο Πάρκο έχετε άφθονο χρόνο να το απολαύσετε, είτε έχετε παιδιά στην οικογένεια, είτε απλά θέλετε εσείς οι ίδιοι να νιώσετε παιδιά!!! Βασικό στοιχείο του Μύλου είναι η δωρεάν είσοδος και οι δωρεάν δράσεις για όλους (13 έφτασαν το 2017), με παράλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους χιλιάδες μαθητές σχολείων. Και μην ξεχνάτε πως, όπου κι αν κατοικείτε, τα Τρίκαλα -η ελληνική πρωτεύουσα των Χριστουγέννων– είναι κοντά σας, μιας και βρίσκονται κυριολεκτικά στον ομφαλό της Ελλάδας μας. Ακολουθούν μαγευτικές εικόνες από τον «Μύλο των Ξωτικών» και στη συνέχεια η ξενάγηση στην πόλη των Τρικάλων και οι απαραίτητες προτάσεις για φαγητό και διαμονή! Και βέβαια μην παραλείψετε να διαβάσετε τις παρουσιάσεις για την Ελάτη και τα άλλα πανέμορφα χωριά του Ορεινού Όγκου Τρικάλων, όπως και για την Καλαμπάκα και τα εντυπωσιακά Μετέωρα.

Τα kurtoskalacs, τα παραδοσιακά ουγγρικά γλυκά της σούβλας, που ψήνονται στα κάρβουνα, ήρθαν και στην Ελλάδα! Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο γλύκισμα, φτιαγμένο από αφράτο ζυμάρι, το οποίο τυλίγεται γύρω από ένα ειδικό σκεύος, βουτά στη ζάχαρη και καραμελώνει πάνω από τη φωτιά. Το γλυκό μπορεί να σερβιριστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, να παναριστεί σε κανέλα και ζάχαρη -όπως είναι και η παραδοσιακή ουγγρική εκδοχή του-, να γεμιστεί με πραλίνα και σπασμένο μπισκότο, να καλυφθεί με ινδική καρύδα ή με χρωματιστή τρούφα. Φαντασία και όρεξη να έχετε!

Ακόμα και τα ζαρζαβατικά στην Λαϊκή Αγορά της πόλης ντύνονται χριστουγεννιάτικα!

Δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε την Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία Τρικάλων ΤΡΙΚΚΗ, με τα προϊόντα της βασισμένα σε ντόπιο στην καταγωγή και φρέσκο στην κυριολεξία γάλα! Αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο, από τα υψίπεδα της Πίνδου και των Χασίων μέχρι και τον κάμπο της Δυτικής Θεσσαλίας, το γάλα αυτό χωρίς την παραμικρή υπερβολή έχει περάσει στην ιστορία, έχοντας μεγαλώσει γενιές και γενιές εδώ και 60 χρόνια.

«Στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώσανε το Σακαφλιά»
τραγούδησε όπως είναι γνωστό τοις πάσι ο μεγάλος Βασίλης Τσιτσάνης χαρίζοντάς μας μία ακόμα τεράστια επιτυχία, που ηχογραφήθηκε το 1939 από την «His Master Voice». Τα περίφημα αυτά «στενά» ανήκουν ουσιαστικά στο Βαρούσι, την διατηρητέα Παλιά Πόλη των Τρικάλων, που διακρίνεται για τα όμορφα αρχοντικά με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τις μακριές μαρκίζες. Η πόλη, πρωτεύουσα της Π.Ε. Τρικάλων, αλλά και του Δήμου Τρικκαίων, έχει έναν ευρωπαϊκό -κατά την άποψή μου- αέρα, που της τον προσδίδουν δύο κυρίως χαρακτηριστικά της, εξαιρετικά σπάνια για τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Πρόκειται αρχικά για τον Ληθαίο ποταμό, ο οποίος διασχίζει τα Τρίκαλα δημιουργώντας στο κέντρο της πόλης τοπία απίστευτης ομορφιάς -θα μπορούσες να ορκιστείς πως βρίσκονται στην καρδιά ενός πυκνού δάσους- και ακολούθως η συστηματική χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Και όμως βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης και όχι σε κάποιο απάτητο δάσος!!!

Οι γέφυρες του Ληθαίου, η Κεντρική και η Νέα…

…εκεί που καθημερινά χτυπά η καρδιά της πόλης!

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το θέαμα των εκατοντάδων ποδηλάτων που κυκλοφορούν εδώ και μακάρι η καλή αυτή συνήθεια -που στην Ευρώπη αποτελεί πλέον παράδοση- να μεταφυτευθεί και σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Συγχαρητήρια, τέλος, αξίζουν στον Δήμος Τρικκαίων για μια ακόμα καινοτόμα δράση του στο πεδίο των αστικών μεταφορών, που δεν είναι άλλη από την πιλοτική λειτουργία του λεωφορείου χωρίς οδηγό! Η πόλη των Τρικάλων είναι η πρώτη από τις πέντε ευρωπαϊκές περιοχές, στις οποίες δοκιμάστηκαν πιλοτικά (για έξι μήνες) τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό, που θα λειτουργούν με αισθητήρες, στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, φίλοι μου να μην πω με το χέρι στην καρδιά, πως η όμορφη Θεσσαλική πρωτεύουσα αποπνέει ευρωπαϊκό αέρα;

Το λεωφορείο χωρίς οδηγό!

Τα πανταχού παρόντα ποδήλατα!

Δεκάδες είναι όμως και τα αξιοθέατα των Τρικάλων με κορυφαία το Κουρσούμ Τζαμί, το Φρούριο, τον Ληθαίο με τις γέφυρές του, τον Μύλο Ματσόπουλου, το Βαρούσι και τα Μανάβικα. Βέβαιο είναι ότι, αν την επισκεφθείτε την περίοδο των γιορτών, ένα από τα κυριότερα αξιοθέατά της πόλης είναι η συναρπαστική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που πλημμυρίζει τον τόπο και τους ανθρώπους! Σημειώστε ότι εδώ στολίστηκε φέτος το υψηλότερο φυσικό δένδρο στην Ελλάδα, μία σεκόγια ύψους 33 μέτρων!

Χριστουγεννιάτικη νύχτα στα Τρίκαλα. Απλά μαγική!!!

Κουρσούμ Τζαμί. Κτίστηκε στα μέσα του 16ου αι. από τον ονομαστό αρχιτέκτονα Σινάν Πασά (1490-1588), ο οποίος ήταν ελληνικής καταγωγής. Το Κουρσούμ Τζαμί -ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ- είναι χαρακτηριστικό μνημείο της ανατολικής αρχιτεκτονικής και ξεχωρίζει για τον μεγαλοπρεπή θόλο του, ο οποίος είναι ημισφαιρικός και μολυβοσκέπαστος – εξ ου και η ονομασία του, (κουρσούμ=μολύβι). Δίπλα του ο Τουρμπές (μαυσωλείο) του Οσμάν Σαχ, που είναι οκταγωνικό κτίσμα με θόλο. Μαζί με το τζαμί αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτηρίων, που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων Οσμάν Σαχ.

Ο Ι.Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου δίπλα στο Κουρσούμ Τζαμί.

Το άγαλμα του Βενιζέλου με φόντο το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, πέτρινο κτίσμα της τουρκοκρατίας, στο οποίο στεγαζόταν το τουρκικό Διοικητήριο. Από το 1915 στεγάζονται εδώ τα Δικαστήρια της πόλεως.

Ορειχάλκινος ανδριάντας του Ασκληπιού. Είναι στημένος στη Νέα γέφυρα του Ληθαίου ποταμού. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θ. Βασιλόπουλο και στήθηκε από το Δήμο Τρικκαίων, επί δημαρχίας Κ. Δ. Παπαστεργίου, τον Δεκέμβριο του 1998.

Η χαρακτηριστική λιμνούλα με το σιντριβάνι και τον «Πιτσιρίκο» ή «Νικολάκη», έργο του γλύπτη Νικόλα. Το Manneken Pis των Τρικάλων!! Σας είπα όλα εδώ έχουν ευρωπαϊκό αέρα!

Η Κεντρική Πλατεία της πόλης με το άγαλμα του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, αρχηγού του Ε.Α.Μ. – ΕΛ.Α.Σ., έργο του Αν. Καραχάλιου.

To Φρούριο των Τρικάλων βρίσκεται στη Β.Α. πλευρά της πόλης. Σύμφωνα με τον Προκόπιο ανεγέρθηκε από τον Ιουστινιανό Α΄ (6ος αι.) πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης.

Το Βαρούσι και ο Πύργος του Ρολογιού, που δεσπόζει στο λόφο του Φρουρίου.

Οι Οθωμανοί, τον 17ο αιώνα, τοποθέτησαν στο λόφο του Κάστρου ένα τεράστιο ρολόι πάνω σε πύργο, που συνοδευόταν από μια καμπάνα βάρους 650 κιλών. Το 1936 τοποθετήθηκε άλλο ρολόι από τον δήμαρχο Θεοδοσόπουλο, το οποίο παραμένει ως σήμερα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Είναι επισκέψιμο και από τον τελευταίο όροφό του η θέα προς την πόλη και τα περίχωρά της είναι συναρπαστική.

Το υπαίθριο θεατράκι στο λόφο του Φρουρίου με την απίστευτη θέα. Κάθε καλοκαίρι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει εδώ ποικίλες θεατρικές παραστάσεις.

Και όταν ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στην πόλη των Τρικάλων ενθουσιασμένοι από την μαγεία που βιώσατε, αλλά και πολύ πεινασμένοι βεβαίως-βεβαίως, η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σας περιμένει διάχυτη όχι μόνο στους πανέμορφα στολισμένους δρόμους και τις πλατείες, αλλά και στα «Μανάβικα», μία από τις πιο παλιές γειτονιές των Τρικάλων, που αποτελεί την φυσική συνέχεια του Βαρουσίου, της Παλιάς Πόλης. Τη δεκαετία του 1920 λειτουργούσαν εδώ τα πορνεία της πόλης -τα λεγόμενα «στενά»-, ουζερί και ταβερνάκια. Αργότερα λειτούργησε η λαχαναγορά, ενώ σήμερα, τα ίδια κτήρια πλήρως ανακαινισμένα και διατηρώντας την παραδοσιακή τους μορφή, έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και μπαράκια. Τώρα τα Χριστούγεννα τα «Μανάβικα», με την μοναδική ατμόσφαιρά τους και τον υπέροχο γιορτινό στολισμό τους, θα σας ενθουσιάσουν. Εμείς σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα το εστιατόριο «Ίανθος» (Υψηλάντου 19, όπισθεν ΟΤΕ, τηλ. 24310 73359), όχι μόνο για το όμορφο περιβάλλον και το πεντανόστιμο φαγητό, αλλά κυρίως για την ζεστασιά και την οικειότητα, που από την πρώτη στιγμή αισθάνεσαι στους χώρους του. Αίσθημα που απορρέει από την φιλική συμπεριφορά πρωτίστως του ιδιοκτήτη, του ευγενέστατου Παναγιώτη Κούτσικου, αλλά και ολόκληρης της πολυμελούς και άψογης καθ’ όλα ομάδας του. Η γνώση, το μεράκι, ο επαγγελματισμός και οι δύο περίπου δεκαετίες εμπειρίας σίγουρα αποτελούν εγγύηση!

Η πανέμορφη γειτονιά Μανάβικα με τα γραφικά ταβερνάκια της.

Εδώ και ο Ίανθος με τις υπέροχες γεύσεις του!

Ιδανικό ορμητήριο για τις εξερευνήσεις σας στα Τρίκαλα και την γύρω περιοχή δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης, με θέα στο ποτάμι και τις γέφυρές του, που προσφέρει όλα όσα και ο πιο απαιτητικός ταξιδιώτης θα μπορούσε να επιθυμεί. Και αυτό δεν είναι άλλο από το Ξενοδοχείο «Ληθαίον».

Ξενοδοχείο Ληθαίον. Λίγα μόλις μέτρα από τις όχθες του ομώνυμου ποταμού Ληθαίου και σε απόσταση αναπνοής από το εμπορικότερο σημείο της πόλης των Τρικάλων, το Ληθαίον Hotel σας καλεί να το γνωρίσετε!

Οι ευχάριστοι κοινόχρηστοι χώροι και τα διακριτικά διακοσμημένα δωμάτιά του δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα για να απολαύσετε τις διακοπές σας σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου…

…με θέα τον ποταμό Ληθαίο και το κέντρο της πόλης!

Και βέβαια μην ξεχνάτε πως για τις μετακινήσεις σας εντός αλλά και εκτός της Π.Ε Τρικάλων η πιο αξιόπιστη λύση δεν είναι άλλη από το ΚΤΕΛ Τρικάλων. Ένα θα σας πω: έχω περάσει τη μισή μου ζωή ταξιδεύοντας με κάθε πιθανό και απίθανο μέσο μαζικής μεταφοράς, αλλά οδηγό ΚΤΕΛ, που να σταματάει στη μέση της διαδρομής για να τραβήξει ο επιβάτης-δημοσιογράφος τη σωστή φωτογραφία δεν έχω ξαναδεί! Μπράβο σε όλους, από τον Πρόεδρο Βασίλη Τζατζάκη έως τον τελευταίο οδηγό, για την άψογη λειτουργία του φορέα σε ένα κτήριο -πρέπει να το πούμε κι αυτό- πραγματικό κόσμημα για την πόλη, στο οποίο μάλιστα φιλοξενείται και τετράστερο ξενοδοχείο, το Gallery Art Hotel. Άλλη μία ευρωπαϊκών προδιαγραφών καινοτομία των Τρικάλων!

Τελειώνοντας, θα πρέπει να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας στο Επιμελητήριο Τρικάλων και προσωπικά στον Πρόεδρό του Βασίλη Γιαγιάκο, αλλά και στην Διευθύντρια Σούλα Βράντζα, για την πρόσκληση και την άψογη οργάνωση της πολυήμερης φιλοξενίας μας στην Π.Ε. Τρικάλων.

Φέτος τα Χριστούγεννα προγραμματίστε την πιο αξέχαστη χριστουγεννιάτικη εμπειρία για σας και την οικογένειά σας, στην χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της Ελλάδας, τα Τρίκαλα!

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, Greece, Hotels, RestaurantsΕτικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: