Η επί γαλλικού εδάφους έδρα του Ευρωκοινοβουλίου -η άλλη φιλοξενείται στις Βρυξέλλες- βρίσκεται στην Β.Α. πλευρά του Στρασβούργου, με τα δύο κτήριά της να στέκονται το ένα απέναντι στο άλλο, στις όχθες του ποταμού Ιλλ και να επικοινωνούν μέσω της εντυπωσιακής γυάλινης γέφυρας, η οποία στεφανώνει το ποτάμι και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα που απολαμβάνουν οι επισκέπτες της πόλης, κάνοντας την mini κρουαζιέρα που πραγματοποιούν τα πολυάριθμα bateaux κατά μήκος του ποταμού Ιλλ.

Η Αίθουσα της Ολομέλειας. Μία σύγχρονη καλοκουρδισμένη Βαβέλ, εντός της οποίας άνθρωποι από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν ο καθένας την γλώσσα του και παρ’ όλα αυτά συνεννοούνται άψογα! Απίστευτο και όμως αληθινό!
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το νομοθετικό σώμα της Ε.Ε. και εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της κάθε 5 χρόνια, με τις τελευταίες εκλογές να έχουν πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014. Έχει νομοθετική, εποπτική και δημοσιονομική αρμοδιότητα, απαρτίζεται από 751 βουλευτές (Μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και ιδρύθηκε το 1952, ως Κοινή Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, για να μετεξελιχθεί το 1962 σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις πρώτες άμεσες εκλογές να διενεργούνται το 1979. Το Ευρωκοινοβούλιο εδρεύει στο Στρασβούργο, τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, ενώ Πρόεδρός του είναι ο Ιταλός Antonio Tajani.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani, απευθύνει χσιρετισμό προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της δεξίωσης που παρέθεσε η Υπηρεσία Τύπου του φορέα, με αφορμή την είσοδο του Νέου Έτους, στην οποία έδωσαν το παρών πλήθος Ευρωπαίων δημοσιογράφων από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρακολούθησαν την πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το 2018, Ευρωβουλευτές, αλλά και στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου και των ανά χώρα-μέλος Γραφείων του. Μεταξύ αυτών ο Πολιτειολόγος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου.

Του χαιρετισμού του Προέδρου Antonio Tajani προηγήθηκε το σύντομο προλόγισμα από τον Jaume Duch Guillot (δεξιά), τον Ισπανό εκπρόσωπο του Ευρωκοινοβουλίου και Γενικό Διευθυντή Επικοινωνίας του φορέα.
Το Κοινοβούλιο έχει 3 κύριες αρμοδιότητες:
Νομοθετικές
• Εγκρίνει νομοθετικές πράξεις της Ε.Ε., μαζί με το Συμβούλιο της Ε.Ε., με βάση προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
•Αποφασίζει για διεθνείς συμφωνίες
•Αποφασίζει για θέματα διεύρυνσης
•Εξετάζει το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και της ζητά να υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις

Η είσοδος του κτηρίου Luisse Weiss (προς τιμήν της γνωστής Γαλλίδας φεμινίστριας, 1893-1983), σηματοδοτείται από το εντυπωσιακό άγαλμα «L’ Europe à coeur»!

Η «Αρπαγή της Ευρώπης» (ο γνωστός αρχαιοελληνικός μύθος) έχοντας πάρει την μορφή ενός γλυπτού σηματοδοτεί την είσοδο του έτερου κτηρίου του Ευρωκοινοβουλίου, που φέρει την επωνυμία Winston Churchill.

Το γλυπτό δημιούργησαν οι αδελφοί Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης το 2005 και προσφέρθηκε ως δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Εποπτικές
•Ασκεί δημοκρατικό έλεγχο σε όλα τα όργανα της Ε.Ε.
•Εκλέγει τον πρόεδρο της Επιτροπής και εγκρίνει την Επιτροπή ως σώμα. Έχει τη δυνατότητα να καταθέσει «πρόταση μομφής», υποχρεώνοντας την Επιτροπή σε παραίτηση
•Χορηγεί απαλλαγή, δηλαδή τελική έγκριση για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.
•Εξετάζει αναφορές πολιτών και συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές
•Συζητά τη νομισματική πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
•Υποβάλει ερωτήσεις στην Επιτροπή και το Συμβούλιο
•Εκτελεί χρέη παρατηρητή σε εκλογικές διαδικασίες

Αμέσως μετά την είσοδό μας στο κτήριο Winston Churchill, συναντούμε την συστάδα των σημαιών όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες και αποτελούν το αγαπημένο φόντο φωτογράφησης για τους επισκέπτες του Ευρωκοινοβουλίου.

Το άκρως φουτουριστικό κτήριο Luisse Weiss, συνεπικουρούντων του σχήματος, του μεγέθους, αλλά και του υλικού κατασκευής του, μοιάζει με ένα τεράστιο κύμα, που ξεπηδά από τα νερά του ποταμού Ιλλ!

Το αίθριο του κτηρίου Louise Weiss, αμέσως μετά την είσοδο σε αυτό.
Δημοσιονομικές
•Καταρτίζει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., μαζί με το Συμβούλιο και εγκρίνει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τους ιστοτόπους:
http://www.europarl.europa.eu/portal/el και http://www.europarl.gr/

Η γέφυρα ή πασαρέλα, όπως χαϊδευτικά την αποκαλούν όσοι την χρησιμοποιούν καθημερινά, που ενώνει τα δύο κτήρια του Ευρωκοινοβουλίου (το Luisse Weiss δεξιά), στεφανώνοντας με την φιγούρα της τα νερά του ποταμού Ιλλ…

…και προσφέροντας πανοραμική άποψη της γύρω περιοχής.

Εδώ η θέα προς την άλλη πλευρά της γέφυρας, εντυπωσιακή σε κάθε περίπτωση. Από εδώ διέρχονται καθημερινά δεκάδες τουριστικά δρομολόγια των χαρακτηριστικών bateaux, που ξεκινούν από το κέντρο της πόλης. Στο βάθος διακρίνεται το φουτουριστικό κτήριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ συχνά αναφέρεται ανεπίσημα και ως Δικαστήριο του Στρασβούργου), το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να συστηματοποιήσει την εξέταση προσφυγών, που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά των κρατών-μελών, βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1950.

Η γέφυρα διαθέτει δύο ρεύματα κίνησης, όπως φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία, προκειμένου να εξυπηρετεί καλύτερα την διέλευση των εκατοντάδων -αν όχι χιλιάδων- ανθρώπων, που την διασχίζουν καθημερινά.

Το κτήριο Luisse Weiss εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του με τους χώρους και την εσωτερική του διαρρύθμιση! Πολύπλοκο (χρειάζονται πολλές επισκέψεις για να καταφέρεις να μάθεις που βρίσκεται τι!), αλλά συγχρόνως όμορφο, προσιτό και «ζεστό», προσαρμοσμένο στις ανθρώπινες κλίμακες.

Ασυζητητί τις εντυπώσεις κλέβουν ο «ποταμός» από πέτρινες ψηφίδες και τα φυτά που κρέμονται από την γυάλινη οροφή, διακοσμώντας τον χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο τμήματα του κτηρίου, τα οποία -όπως φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία- επικοινωνούν με μικρές, αλλεπάλληλες γεφυρούλες.

Αμέτρητες σκάλες, ατέλειωτοι διάδρομοι, δεκάδες ασανσέρ, όλα έχουν κοινό σημείο αναφοράς την Αίθουσα της Ολομέλειας, το περίφημο Hemicycle (Ημικύκλιο), το οποίο είναι προφανές και από την φωτογραφία, ότι έλαβε την συγκεκριμένη ονομασία εξαιτίας του χαρακτηριστικού σχήματός του…

…αλλά και της εσωτερικής διαρρύθμισης των εδράνων του. Η Ολομέλεια στεγάζεται σε μία τεραστίων διαστάσεων αίθουσα, που μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα το σύνολο των 751 Ευρωβουλευτών, αλλά και δημοσιογράφους ή παρατηρητές από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.!

Το Briefing Room, η Αίθουσα Ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου, όπου καθημερινά δίνονται πάμπολλες συνεντεύξεις.

Μιας και μιλάμε για συνεντεύξεις ας ρίξουμε μια ματιά και στον αγαπημένο χώρο των δημοσιογράφων, το Bar de Presse, όπου συνάδελφοι από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεντρώνονται για χαλάρωση ή για τις μεταξύ τους συναντήσεις.

Πολλά cafés και restaurants φιλοξενούνται στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου…

…όπως και χώροι εκδηλώσεων πάντοτε άνετοι και καλαίσθητοι!
Σχολιάστε