Λαμπερό soirée με διπλό εορτασμό, για «Goût de France» και «Meilleur Macaron Grec»


Η τελική νικήτρια του Διαγωνισμού για το «Καλύτερο Ελληνικό Μακαρόν» Αγγελική Αγάθου πανευτυχής και περιστοιχισμένη από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής της διοργάνωσης και φυσικά από τον ίδιο τον Πρέσβη (άκρο δεξιά) και τον σύντροφό του Olivier Dovergne (πρώτος αριστερά).

Με την ευκαιρία της 4ης διοργάνωσης του «Goût de France – Good France», που εορτάζει την γαλλική γαστρονομία σε όλον τον κόσμο, αλλά και του Τελικού Γύρου του Διαγωνισμού «Le Meilleur Macaron Grec» ή ελληνιστί «Το Καλύτερο Ελληνικό Μακαρόν» -πρωτοβουλία του Ελληνογάλλου Chef της Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann-, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy προσκάλεσε την Δευτέρα 19 Μαρτίου, στην Πρεσβευτική κατοικία, τους Γάλλους πολίτες, αλλά και τους φίλους της Γαλλίας, που ζουν στην Αθήνα, σε μία δεξίωση περιβεβλημένη με την λαμπρότητα, που θα άρμοζε στα δύο σημαντικά αυτά γεγονότα. Κατά την διάρκεια της δεξίωσης οι πολυπληθείς προσκεκλημένοι του Εξοχώτατου Πρέσβη είχαν την ευκαιρία όχι μόνον να δοκιμάσουν τα 4 μακαρόν-φιναλίστ αυτής της διοργάνωσης, που υλοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά από την Πρεσβεία της Γαλλίας στο πλαίσιο του «Goût de France», αλλά είχαν επίσης την δυνατότητα να ψηφίσουν το μακαρόν της επιλογής τους, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη του τελικού νικητή. Παράλληλα, όλοι είχαν την «νόστιμη» ευκαιρία να γνωρίσoυν από κοντά το ταλέντο των ελληνικών εστιατορίων, που συμμετέχουν φέτος στο «Goût de France – Good France» και τα οποία είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο ίδιος ο Πρέσβης, στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της εορταστικής αυτής βραδιάς. Τελειώνοντας, να πούμε ότι οι 4 φιναλίστ προήλθαν από έναν αριθμό 50 συνολικά υποψηφίων, εκ των οποίων 25 από την Αθήνα και 25 από την Θεσσαλονίκη, τις πόλεις δηλαδή όπου διεξήχθει το πρώτο και δεύτερο μέρος, αντίστοιχα, του Πρώτου Γύρου του Διαγωνισμού.

O Γάλλος Πρέσβης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία συχνά – πυκνά προκαλεί τα ζωηρά χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρακολουθούντων, των μελών της Κριτικής Επιτροπής μη εξαιρουμένων, όπως φαίνεται στην φωτο.

Η Σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής του Τελικού ήταν η εξής:

Πρόεδρος της Επιτροπής: Jean-Marie Hoffmann, Chef στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και εμπνευστής του διαγωνισμού

Επίτιμος Πρόεδρος: Φίλιππος Χρονόπουλος, Chef στο εστιατόριο Palais Royal, στο Παρίσι

Μέλη:

– Γιώργος Αυγέρος, Chef Ζαχαροπλάστης στο Sani Resort, Χαλκιδική

– Jean-Louis Capsalas, Chef στο Δειπνοσοφιστήριον Catering, Αθήνα

– Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Chef στο εστιατόριο Mazi, στο Λονδίνο και καθηγητής στο ΙΕΚ Praxis, Αθήνα

– Πόπη Χρυσανθίδου, Chef Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

– Δημήτρης Χρονόπουλος, Chef Ζαχαροπλάστης – Chocolatier Consulting

– Ανδρέας Λαγός, Nomad Chef, Ελλάδα

– Αριστοτέλης Μέγκουλας, Chef στο Pomo d’Oro, Κέρκυρα

– Ντίνα Νικολάου, Chef στο Evi Evane, ελληνικό εστιατόριο, Παρίσι

– Nικόλας Νικολακόπουλος, Chef Ζαχαροπλάστης στο Tatoï Tennis Club και καθηγητής στη Σχολή Le Monde, Αθήνα

– Δημήτρης Παμπόρης, Chef στο Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

– Στέλιος Παρλιάρος, Chef Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy, Αθήνα

– Μαρία Τζίτζη, Οινολόγος, Ιππότης Αγροτικής Αξίας, Αθήνα

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέλαβαν την θαυμάσια αυτή ιδέα ή συνέβαλαν καθοιονδήποτε τρόπο στην υλοποίησή της!

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, εν αρχή ήταν τα 4 μακαρόν-φιναλίστ, τα οποία άπαντες δοκιμάσαμε, απολαύσαμε, σχολιάσαμε, κρίναμε…

…και τελικά ψηφίσαμε, στην ειδική κάλπη, που είχε στηθεί εντός του χώρου της δεξίωσης.

Το βραβευθέν μακαρόν, που κατέλαβε την πρώτη θέση, δια χειρός της Αγγελικής Αγάθου, είχε γεύση Κερκυραϊκής Συκομαΐδας με σύκο και μπαχαρικά, τιμήθηκε δε δεόντως, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, ομοίως και όλα τα υπόλοιπα.

Το δεύτερο μακαρόν είχε ως συστατικά του το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το περγαμόντο….

…και δημιουργός του ήταν ο Σταμάτης Ξενάκης. Εδώ, η Ντίνα Νικολάου και άλλοι Chef-μέλη της Κριτικής Επιτροπής, του παραδίδουν τα δώρα, που αντιστοιχούν στην διάκρισή του αυτή.

Την τρίτη θέση κατέλαβε το μακαρόν με Ganache και ρυζόγαλο της Χρυσής Σεβαστιάδου…

…η οποία επίσης παραλαμβάνει τα έπαθλά της από τους κριτές, υπό το βλέμμα πάντοτε του Πρέσβη της Γαλλίας Christophe Chantepy (αριστερά).

Την τέταρτη θέση -αλλά πρώτη στις δικές μου προτιμήσεις, που λατρεύω τις αλμυρές έναντι των γλυκών γεύσεων- κατέλαβε το αλμυρό μακαρόν με γαρίδες μαριναρισμένες σε ελληνικό καφέ και κρέμα από μανούρι.

Η εμπνεύστρια και δημιουργός του Έφη Νανούρη. Θεσσαλονικιά, παραλαμβάνει υπερήφανη τα βραβεία που αναλογούν στο βάθρο της. Να σημειώσουμε ότι κριτήρια αξιολόγησης υπήρξαν η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, η ομοιομορφία του σχήματος του μακαρόν, καθώς και η γενική του όψη.

Αμέσως μετά τις βραβεύσεις ακολούθησε η τούρτα για την κα Κουτελά (της εταιρείας Εmko – Κoutelas S.A.), την χορηγό των πρώτων βραβείων για τους 4 φιναλίστ…

…καθώς και η οικογενειακή φωτογράφηση όλων των παρισταμένων Chef, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δημιουργίας του «Καλύτερου Ελληνικού Μακαρόν«.

Εικόνες από την βραδιά με τους πολυπληθείς καλεσμένους του Πρέσβη να συνωστίζονται γύρω από το τραπέζι-πασαρέλα των μακαρόν-φιναλίστ…

…προκειμένου να τα δοκιμάσουν, να τα φωτογραφήσουν και φυσικά να ενημερωθούν για τα μυστικά τους από τους ίδιους τους δημιουργούς και τους κριτές του διαγωνισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Γάλλου Πρέσβη, διακεκριμένα μέλη της πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής, καλλιτεχνικής, δημοσιογραφικής και φυσικά της γαστρονομικής Κοινότητας της πόλης μας. Στην φωτογραφία ο Πολιτειολόγος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος (αριστερά), Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Emmanuelle Sinagra, Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στα νησιά του Νοτίου Ιονίου.

Το γαστρονομικό κομμάτι της βραδιάς περιελάμβανε τις δημιουργίες 10 εστιατορίων, που θα παρουσιάσουν ένα γαλλικό menu στις 21 Μαρτίου, ημέρα παγκόσμιου εορτασμού του «Goût de France«. Το εστιατόριο «LE CAFE», του πολυχώρου πολιτισμού ΦΟΥΓΑΡΟ, από την Αργολίδα, που συμμετέχει πρώτη φορά στην διοργάνωση, μας προσέφερε το ορεκτικό του ειδικού αυτού μενού, που ήταν πουρές παστού μπακαλιάρου (μπραντάτα), πάνω σε τραγανή μπαγκέτα.

Το Wine Deli Bar «CINQUE» μας κέρασε γαλλικά τυριά συνδυασμένα με τα υπέροχα chutneys του και πιο συγκεκριμένα brie με chutney φράουλας και camembert με chutney πιπεριάς και ελιάς…

…ενώ, εν είδει επιδορπίου, γευθήκαμε απίστευτης νοστιμιάς λουκουμάκια με μοσχάτο Λήμνου και αγιωργίτικο.

Η ομάδα της διάσημης γαλλικής Boulangerie- Patisserie «PAUL»…

…μας εντυπωσίασε με μια δημιουργία, στην οποία συνυπήρχαν αρμονικά ταρτάρ από λαβράκι, κρέμα βακαλάου, χαβιάρι σολωμού και άρτυμα αυγού.

Το Bar Restaurant «ALBION» και οι άνθρωποί του…

…ετοίμασαν για όλους εμάς ταρτάρ μόσχου με κρέμα αυγού και pommes souffle.

Η ομάδα του εστιατορίου «ΠΡΥΤΑΝΕΙΟΝ» άφησε για λίγο τους χώρους της στο Golden Hall…

…και μας εντυπωσίασε με τις δημιουργίες της, οι οποίες εξίσου θα εντυπωσιάσουν και όσους επισκεφθούν το συγκεκριμένο εστιατόριο την 21η Μαρτίου.

Το Bistro «ΛΑΪΜ» μας εξέπληξε παρουσιάζοντας την μοναδική vegan πρόταση: ratatouille σε burger με σπιρουλίνα, που του δίνει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα…

…το οποίο συνοδεύτηκε ιδανικά με cheddar, ξηρούς καρπούς και γλυκοπατάτα.

Εδώ και το εστιατόριο του Ψυχικού «POLLY MAGGOO», στον πάγκο του οποίου γευθήκαμε rillette χοιρινού…

…με μία ρευστή και λίγο πικρή μαρμελάδα δύο λεμονιών με κόλιανδρο και quatre epices (μείγμα 4 μπαχαρικών).

Από την Αργολίδα και το εστιατόριο «ΜΑΡΙΒΟΝ» -από το όνομα της διάσημης Γαλλίδας ιδιοκτήτριάς του Maryvonne- μας φίλεψε διαφόρων ειδών πατέ…

…μεταξύ των οποίων και το εικονιζόμενο πατέ πάπιας με foie gras και ζωμό πάπιας.

H ομάδα του «MY1CUISUNE» προσέφερε αλμυρά σουδάκια με τερίνα χοιρινού, chutney ανανά-μάγκο και τουρσί. Ήταν τόσο νόστιμα που δεν πρόλαβα καν να τα φωτογραφήσω!

Το εστιατόριο «ΑΡΙΣΤΗ» του ομώνυμου Resort στο χωριό Αρίστη Ιωαννίνων…

…προετοιμάζεται για το «Goût de France«, ετοιμάζοντας μοσχαρίσιο ταρτάρ πάνω σε τσιπς ρυζιού με κρέμα σετσουάν, κρέμα κρόκου και χαβιάρι.

Από την πλευρά του το Coctail Bar «360» συναντά το «Goût de France» και προσφέρει τα πιο φοβερά cocktails της πόλης…

…δια χειρός, βεβαίως, των καθ’ ύλην αρμοδίων!

Ολοκληρώνουμε το άρθρο αυτό με μία εξαιρετική συνταγή για μακαρόν με αλμυρή καραμέλα, του διακεκριμένου Pastry Chef Δημήτρη Χρονόπουλου, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον ίδιο στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου για τον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Yoleni’s Hellas, στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στο atelier της Ντίνας Νικολάου, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού.

Πανοραμική άποψη της αίθουσας με την ομάδα των διοργανωτών -τον Γάλλο Πρέσβη Christophe Chantepy και τους Chefs- να παρουσιάζει τον διαγωνισμό και τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους (καθιστοί), να παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Όρθιοι, από αριστερά: Ντίνα Νικολάου, Ανδρέας Λαγός, Αριστοτέλης Μέγκουλας, Νίκος Νικολακόπουλος, Στέλιος Παρλιάρος, Jean-Marie Hoffmann, Christophe Chantepy, Πόπη Χρυσανθίδου, Δημήτρης Χρονόπουλος και πίσω του η Προϊσταμένη του Γραφείου Tύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Γαλλίας Ειρήνη Χιωτέλλη.

Yλικά για μακαρόν με αλμυρή καραμέλα:
Ζάχαρη κρυσταλλική 300 γρ.
Νερό 100 γρ.
Ασπράδια 110 γρ.
Ζάχαρη κρυσταλλική 30 γρ.
Πούδρα αμυγδάλου 250 γρ.
Κακάο Valrhona 50 γρ.
Ζάχαρη άχνη 300 γρ.
Ασπράδια 110 γρ.

Eκτέλεση

Για την παρασκευή της συνταγής αρχικά κάνουμε καραμέλα στους 120 βαθμούς με τη ζάχαρη και το νερό και στη συνέχεια φτιάχνουμε ιταλική μαρέγκα με τα δύο επόμενα υλικά της συνταγής, τα 110 γρ. ασπράδια και τα 30 γρ. ζάχαρη. Ακολούθως ανακατεύουμε με το χέρι την πούδρα αμυγδάλου, το κακάο, την άχνη και τα υπόλοιπα ασπράδια και προσθέτουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα την μαρέγκα. Κόβουμε με στρογγυλό κορνέ Νο 10 σε silpat δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ομοιομορφία των μικρών δίσκων, μιας και το σχήμα, μαζί με την υφή και την γεύση συναποτελούν τα βασικά κριτήρια ενός επιτυχημένου macaron, κατά γενική συμφωνία όλων των παρισταμένων Chefs. Το ταψάκι μας είναι πλέον γεμάτο με τα ομοιόμορφα δισκάκια, τα οποία ψήνονται στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά.

Από αριστερά: Δημήτρης Χρονόπουλος, Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα και Στέλιος Παρλιάρος. Ο Γάλλος Πρέσβης, με ιδιαίτερη ομολογουμένως επιδεξιότητα, εκτελεί μέρος της συνταγής του Δημήτρη Χρονόπουλου για μακαρόν με αλμυρή καραμέλα.

Για την γεμισή τους θα φτιάξουμε Ganache Jivara-Caramel με τα ακόλουθα υλικά:

Ζάχαρη κρυσταλλική 280 γρ.
Βούτυρο 82% 130 γρ.
Κρέμα γάλακτος 500 γρ.
Γλυκόζη 30 γρ.
Jivara Lactee 40% VALRHONA 380 γρ.
Ανθός αλατιού 3 γρ.
Βανίλια φρέσκια 1 τεμάχιο

Τα macarons με αλμυρή καραμέλα του Δημήτρη Χρονόπουλου έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα.

Για την εκτέλεση ζεσταίνουμε αρχικά την κρέμα γάλακτος με την γλυκόζη, την βανίλια και τον ανθό αλατιού. Κατόπιν κάνουμε στεγνή καραμέλα με την ζάχαρη και σβήνουμε με την κρέμα γάλακτος. Βράζουμε την σάλτσα για 2 λεπτά σε μεσαία θερμοκρασία, έπειτα την σουρώνουμε και μόλις πέσει η θερμοκρασία της, κάνουμε γαλακτωματοποίηση στην σοκολάτα. Τέλος, όταν η ganache πέσει στους 40 βαθμούς θερμοκρασία, προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε με μπίμερ, πριν γεμίσουμε τα μακαρόν μας.

Εξαιρετικά ήταν και τα nacarons με γεύση τσουρέκι, που εμπνεύστηκε και παρασκεύασε ο Pastry Chef  Νίκος Νικολακόπουλος.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

3-21

Κατηγορίες:Χωρίς κατηγορίαΕτικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: