Δεξίωση της Βρετανικής Πρεσβείας για τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ


 

Στο βήμα η Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Εξοχότατη κυρία Kate Smith, απευθύνει χαιρετισμό προς τους πολυπληθείς προσκεκλημένους της αποψινής δεξίωσης.

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 92ων γενεθλίων της Αυτής Μεγαλειότητος της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, αλλά και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το 1918 και την χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, η Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Εξοχότατη κυρία Kate Smith, παρέθεσε δεξίωση στους κήπους της Βρετανικής Κατοικίας, όπου και παρευρέθηκαν εκλεκτά μέλη της πολιτικής, διπλωματικής, οικονομικής, επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής κοινότητας, αλλά και φίλοι της Μ. Βρετανίας και βεβαίως οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα.

Μεγάλες οθόνες στους κήπους της Βρετανικής Κατοικίας ενημέρωναν τους παρισταμένους για τον διπλό εορτασμό της βραδιάς…

…ενώ στον χώρο της εισόδου, μεγάλα stands ενημέρωναν τους επισκέπτες για τα ιστορικά στοιχεία….

…της κατάκτησης του δικαιώματος ψήφου από τις γυναίκες τόσο στην Μ. Βρετανία...

…όσο και στην Ελλάδα.

Οι δροσεροί κήποι της Βρετανικής Κατοικίας

…αλλά και οι βεράντες πλημμυρισμένα από φίλους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρόντες και πολλοί Πρέσβεις άλλων Ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών. Στην φωτογραφία δεξιά ο Πρέσβης της Kροατίας Εξοχότατος κύριος Aleksandar Sunko και στο μέσον η Πρέσβης της Σλοβενίας Εξοχότατη κυρία Anita Pipan.

Τα ποτά που απήλαυσαν οι καλεσμένοι ήταν χορηγία της κορυφαίας εταιρείας οίνων και αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα Β.Σ. Καρούλιας, αλλά και της Unibräu, η οποία εισάγει και διανέμει μερικές από τις κορυφαίες και ιστορικές ετικέτες μπύρας της Ευρώπης.

Εξαιρετικά ποιοτική ήταν και η μουσική επένδυση της βραδιάς, την οποία ανέλαβαν δύο διαφορετικού ύφους…

…και σύνθεσης μουσικά σύνολα.

Απλά υπέροχο ήταν και το birthday cake δια χειρός Στέλιου Παρλιάρου (Sweet Alchemy), ο οποίος ήταν επίσης χορηγός της βραδιάς.

Το γευστικό στίγμα της βραδιάς δόθηκε δόθηκε μέσα από επιλεγμένα fiinger foods, βασισμένα κυρίως σε βρετανικής προελεύσεως προϊόντα, όπως το εκλεκτό βοδινό κρέας που εισάγεται από την χορηγό της εκδήλωσης AHDB Exports, η οποία εισάγει και αρνίσιο κρέας. Η μπουκίτσα με βοδινό, μανιτάρι και πατατούλα baby έχει «λουστεί» με μία εξαίσια σάλτσα κόκκινου κρασιού και brandy.

Εξαιρετικός και ο σολωμός εισαγωγής της Imperial Salmon House, χορηγού της βραδιάς, η οποία εισάγει και εμπορεύεται delicatessen στην ελληνική αγορά, όπως ο καπνιστός σολομός, το μαύρο χαβιάρι και το μπρικ.

Πολλές ακόμα οι λαχταριστές μπουκίτσες που δοκιμάσαμε με την υπογραφή πάντα της Head chef της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Jane Mortensen. Εδώ καπνιστό σκουμπρί με cranberry.

Αρακάς με γιαούρτι και δυόσμο.

Αντζούγια με χαβιάρι και τυρί κρέμα.

Γλώσσα, γαρίδα και αγγούρι τουρσί.

Ρολάκι με μανιτάρι και πατέ ελιάς.

Πολύ ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία της Βρετανικής Πρεσβείας να παροτρύνει όλους μας να ονομάσουμε τις γυναίκες, που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μας σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα της γυναικείας ισότητας, χρησιμοποιώντας τα hashtags #PushforProgress και #Vote100Athens.

Στις οθόνες προβάλλονται επίσης πολύ σημαντικές δηλώσεις σπουδαίων γυναικών όπως η Jane Austen (μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας), η Μaya Angelou (Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια Πανεπιστημίου)…

… αλλά και η Millicent Fawcett (Αγγλίδα πρωτεργάτρια του φεμινιστικού κινήματος, ακτιβίστρια και συγγραφέας)  και η Emmeline Pankhurst (Βρετανίδα πολιτική ακτιβίστρια και ηγέτης του βρετανικού κινήματος σουφραζέτας, που βοήθησε τα μέγιστα στο να αποκτήσουν οι γυναίκες δικαίωμα ψήφου).

Για όποιον θα ήθελε να εμβαθύνει λίγο περισσότερο στα θέματα της απόκτησης δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες παραθέτουμε τα κατατοπιστικά κείμενα που εκτέθηκαν στους χώρους της Βρετανικής Κατοικίας, με πολύ από το υλικό -που αφορά στο γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα- να έχει παραχωρηθεί από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Εντελώς ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο διάσημος όρος Σουφραζέτες επινοήθηκε από την εφημερίδα Daily Mail σαν ένας υποτιμητικός χαρακτηρισμός για τα μέλη του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, το οποίο δραστηριοποιήθηκε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. ¨οσον αφορά στην Ελλάδα το δικαίωμα του «εκλέγειν» για τις γυναίκες θεσπίστηκε το 1930, αλλά  δεν αφορούσε όλες τις Ελληνίδες, παρά μόνον όσες είχαν κλείσει τα 30 τους χρόνια και είχαν τελειώσει τουλάχιστον το Δημοτικό. Η πρώτη φορά που οι Ελληνίδες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ήταν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 γυναίκες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439.

Τελειώνοντας να πούμε ότι χορηγοί της βραδιάς -εκτός από όσους έχουν ήδη αναφερθεί- ήταν οι: Coca-Cola Tria Epsilon, HSBC, BP, Lloyd’s Register, Trans Adriatic Pipeline, ReedSmith, Shell και Κωτσόβολος.

Happy Birthday HM Queen Elizambeth II!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, Europe, Χωρίς κατηγορίαΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: