Ο Ferran Adrià στην Αθήνα για το Estrella Damm Gastronomy Congress


Όταν ο σημαντικότερος και πλέον πολυβραβευμένος chef του κόσμου, του οποίου το εστιατόριο «El Bulli» (τo -lli με προφορά Αμαλίας του «Παρά 5» παρακαλώ!) κατέκτησε πέντε φορές την κορυφαία θέση των World’s 50 Best Restaurant, κατέχοντας το ρεκόρ της πρωτιάς στο θεσμό, ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε «chef της δεκαετίας» στον ίδιο θεσμό, όταν λοιπόν, ο Ferran Adrià -διότι περί αυτού πρόκειται-, ο αλχημιστής της γαστρονομίας, βρίσκεται στην Αθήνα, οφείλεις «να τα χτυπήσεις όλα κάτω», όπως λένε και στην πατρίδα μου και να σπεύσεις να τον παρακολουθήσεις! Είμαι βέβαιη ότι, όλοι όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε πριν μία ακριβώς εβδομάδα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με αφορμή το Estrella Damm Gastronomy Congress, όχι μόνο θα το θυμόμαστε για πάντα, αλλά επιπλέον γίναμε κατά τι σοφότεροι ακούγοντας επί ένα δίωρο σχεδόν τον Ferran να ξεδιπλώνει την εμπειρία του και να δίνει συμβουλές απλές και αυτονόητες και γι’ αυτό ακριβώς δύσκολες στην εφαρμογή τους. Πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας κρατάει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο. Και εγώ, από τα πολλά και σημαντικά που είπε ο Adria, συγκράτησα κυρίως την ακόλουθη συμβουλή του: «Μην αναζητάτε την επιτυχία, αναζητήστε απλά την ευτυχία, αν είστε ευτυχισμένοι σίγουρα θα είστε και επιτυχημένοι». Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον σε απλά ελληνικά ότι αν κάνεις κάτι που αγαπάς και είσαι ευτυχισμένος, θα το κάνεις τόσο καλά που θα γίνεις και επιτυχημένος! 

Ο Ferran Adrià ξεκίνησε τη μαγειρική του καριέρα το 1980 πλένοντας πιάτα στο Hotel Playafels, στην πόλη Castelldefels. Η chef de cuisine του ξενοδοχείου του δίδαξε την παραδοσιακή ισπανική κουζίνα. Στα 19 του υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία ως μάγειρας και το 1984, στην ηλικία των 22 ετών, εντάχθηκε στο προσωπικό της κουζίνας του Εl Bulli και μόλις δεκαοκτώ μήνες αργότερα έγινε ο επικεφαλής chef. Το 1994, οι Ferran Adrià και Juli Soler (ο συνεργάτης του) πούλησαν το 20% της επιχείρησής τους στον Miquel Horta (Ισπανός εκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος) για 120 εκατομμύρια πεσέτες. Το γεγονός αυτό υπήρξε σημείο καμπής για την πορεία του Εl Bulli, το οποίο γρήγορα άνοιξε την πόρτα του σε νέους πελάτες, επιχειρηματίες και πολιτικούς, που βοήθησαν να διαδοθούν τα νέα για τον δημιουργικό πειραματισμό που συντελούνταν εκεί. Το Εl Bulli ήταν ανοικτό μόνο για έξι μήνες του έτους, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. O Adrià περνούσε τους υπόλοιπους έξι μήνες του χρόνου τελειοποιώντας τις συνταγές του στο εργαστήριο «ElBulliTaller» στη Βαρκελώνη. Το εστιατόριο έκλεισε στις 30 Ιουλίου 2011, για να ξανανοίξει το 2014 ως κέντρο δημιουργικότητας, προκειμένου να προωθήσει την καινοτομία και τις εντελώς νέες ιδέες, όπως οι δικές του. Το Εl Bulli είχε 3 αστέρια Michelin και ήταν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο. Kατέλαβε την πρώτη θέση στα World’s 50 Best Restaurant το 2002, το 2005 έπεσε στην δεύτερη, επανήλθε στην πρώτη θέση το 2006 και διατήρησε αυτόν τον τίτλο το 2007, το 2008 και το 2009, καταγράφοντας ρεκόρ στην κατάκτηση της πρώτης θέσης και βεβαίως τοποθετώντας την Ισπανία στην κορυφή του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη. Το 2010, όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εστιατορίου, ο τίτλος απονεμήθηκε στο εστιατόριο Noma της Κοπεγχάγης.

Στο βήμα ο Βασίλης Καρούλιας, καλωσορίζει τους 300 και πλέον συμμετέχοντες του Συνεδρίου εκ μέρους της Β.Σ. Καρούλιας, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες οίνων και αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, η οποία εισάγει και την μπύρα Estrella Damm, την διοργανώτρια τα τελευταία 3 χρόνια του Estrella Damm Gastronomy Congress.

O δημοσιογράφος του Αθηνοράματος και συντονιστής της εκδήλωσης Δημήτρης Αντωνόπουλος κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία από τις περίπου 10 φορές που είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δημιουργίες του Adrià στο «El Bulli» και τα όσα ακούσαμε ήταν πράγματι εντυπωσιακά!

O Ferran Adrià και οι Έλληνες «bullinians» (chef που έχουν δουλέψει στην κουζίνα του «El Bulli«) Χριστόφορος Πέσκιας, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Δημήτρης Κατριβέσης, οι οποίοι μίλησαν για την εμπειρία τους από την συνεργασία αυτή, που για όλους ήταν καθοριστική και καταλυτική για την μετέπειτα πορεία και εξέλιξή τους. Μαζί τους και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος.

Ο Ferran Adrià είναι ένας από τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, σύμφωνα με το «ΤIME Magazine», έχει συγγράψει 30 βιβλία, φέρει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα των Πανεπιστημίων της Βαρκελώνης και έχει προσκληθεί ως ομιλητής της Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Harvard University. Επιπλέον έχει υπάρξει ο πρώτος chef που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην έκθεση τέχνης Documenta του 2007. Όλα τα παραπάνω, τόσο σημαντικά και ετερόκλητα επιτεύγματά του, καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την εξυπνάδα, την τετράγωνη λογική του, αλλά και την δημιουργικότητα και το επιχειρηματικό του πνεύμα. Άλλωστε και ο ίδιος είπε ότι μέσα από το El Bulli έμαθαν τον κόσμο να σκέφτεται δημιουργικά. Είπε επίσης, ότι η δημιουργικότητα είναι η τέχνη του μη αντιγράφειν, είναι επιλογή και είναι ελεύθερη, ενώ όρισε την δημιουργία ως «παραγωγή κάτι νέου από το τίποτα»!

Έτσι κάπως γεννήθηκε το El Bulli, από το τίποτα, και εξακολουθεί να παράγει πρωτοποριακές ιδέες, με πρώτη και καλύτερη την ίδρυση του elBullifoundation, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο τον εμπνευστή του είναι «μια πράξη πίστης προς το μέλλον».

Οι ιδέες του δείχνουν να μην έχουν τέλος και το ακόμα σημαντικότερο είναι ότι καταφέρνει να τις υλοποιεί, γιατί όπως και ο ίδιος τόνισε, ιδέες μπορεί να έχει ο καθένας, η αξία τους όμως έγκειται στο κατά πόσον είναι υλοποιήσιμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μπύρα Malquerida, η οποία έχει παρασκευαστεί έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα με την λατινοαμερικάνικη κουζίνα!

Εξίσου εντυπωσιακά ήταν και τα όσα μας είπε για τα 6 εστιατόρια του αδελφού του Albert, τα οποία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης. Πρόκειται για τα: «Tickets», «Enigma», «Pakta», «Bodega 1900», «Nino Viejo» και «Hoja Santa» ένα εκ των οποίων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί 24 άτομα σε χώρους συνολικής έκτασης 700 τετραγωνικών!

Την ίδια ώρα, στον 7ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και στους χώρους του εστιατορίου Hytra...

…μια μεγάλη ομάδα υπό την μπαγκέτα του chef Τάσου Μαντή…

…δουλεύει με υπομονή και την παραμικρή λεπτομέρεια σε καθένα από τα 14 διαφορετικά στάδια του menu, που θα προσφερθεί στους συνέδρους, στο πλαίσιο του cocktail party που ολοκλήρωσε το event.

Η Estrella Damm «γεννήθηκε» το 1876, αλλά παρά την ηλικία της εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πάθος και στυλ, αντιπροσωπεύοντας με τον καλύτερο τρόπο την κουλτούρα της ίδιας της Βαρκελώνης. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται ως η μπύρα της Βαρκελώνης, αφού σχεδόν 8 στις 10 μπύρες που καταναλώνονται στην πόλη είναι Estrella! H πάντα δροσιστική Estrella είναι χορηγός της θρυλικής ομάδας ποδοσφαίρου FC Barcelona, καθώς και του περίφημου Sonar, ενός από τα μεγαλύτερα music Festivals της Ευρώπης.

Λακέρδα με τζίντζερ, πιπεριά τσίλι, ξύδι shiso.

Μαύρος χοίρος με ιπποφαές και άχυρο.

Κλαδί από χαρούπι, με φρέσκο τυρί και βότανα.

Σπιτικό ψωμί με κολοκυθόσπορους και βιολογικούς σπόρους κάνναβης.

Καβούρι με ιπποφαές, καρότο, αρτεμισία (αψιθιά) και καλέντουλα.

Σπανακόρυζο με κρέμα σπανάκι, άνιθο και λεμόνι.

Μαγιάτικο με αγγούρι, μποράντζα, ξυνή κρέμα, λάδι πεύκου, χυμό καπουτσίνο και χιόνι αγριοράπανου.

Λευκά σπαράγγια με ανθό από έλατο, τυρί καρίκι Τήνου, ροδοπέταλα τουρσί και ύσσωπο (βότανο).

Ο Κήπος του chef, ένας συνδυασμός από βότανα, μυρωδικά, λαχανικά και βρώσιμα λουλούδια, με σπιτική μαγιονέζα κρυμμένη στην καρδιά του μπουκέτου.

Μπισκότο ελιάς με παγωτό ελαιόλαδο και λάιμ.

Καπνιστό χέλι με ύσσωπο.

Παγωτό τσουρέκι με μαστίχα.

Σοκολατάκια, αφυδατωμένα βατόμουρα και ανθός αλατιού.

Ελαιόλαδο, μπισκότο αμυγδάλου με ακτινίδιο, λάιμ, βασιλικό και κόλιανδρο.

Η Estrella Damm, η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της βραδιάς, καταναλώθηκε σε μεγάλες ποσότητες…

…όπως ήταν αναμενόμενο, μιας και τίποτα δεν ταιριάζει καλύτερα με τα υπέροχα χρώματα του ηλιοβασιλέματος…

…και την breathtaking θέα της Ακρόπολης, από μια παγωμένη Estrella Damm!

Οικογενειακή φωτογραφία όλων όσων δούλεψαν σκληρά για πολλές ώρες προκειμένου οι προσκεκλημένοι να απολαύσουν μια αψεγάδιαστη, από κάθε άποψη, βραδιά! Μπράβο σε όλους και κυρίως στον Τάσο Μαντή, όλα τα finger foods που δοκιμάσαμε ήταν κάτι παράπανω από εξαιρετικά, ως προς την σύλληψη, την εκτέλεση και την παρουσίαση τους!

Χαρακτήρισε την έκδοσή μας «Greek Gastronomy Calendar» ως πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια, την οποία και θα μελετήσει μιας και αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα και μάλιστα δήλωσε κατά την ομιλία του, ότι τίποτα δεν θα ήταν όπως είναι αν δεν υπήρχε η Αρχαία Ελλάδα!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, Europe, GastronomyΕτικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: