Γαύδος, η μοναχική πριγκίπισσα του Λιβυκού


Το ταξίδι στη Γαύδο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο, μιας και δεν αποτελεί απλή επίσκεψη σε ένα ακόμα ελληνικό νησί, αλλά ένα πραγματικό προσκύνημα στην νοτιότερη εσχατιά της Ευρώπης! Απέχοντας 26 μίλια από την Χώρα Σφακίων, το πανέμορφο νησάκι δεν προσθέτει απλά τα 30 τ.χλμ. της -τριγωνικού σχήματος- έκτασής του στο συνολικό μέγεθος της πατρίδας μας, αλλά διευρύνει κατά πολύ τα σύνορα της ίδιας της ευρωπαϊκής ηπείρου, της οποίας και αποτελεί το νοτιότερο έδαφος!

Η ομορφιά της Γαύδου σε συγκλονίζει από οποιοδήποτε σημείο κι αν αγναντεύεις τα τοπία της. Στο βάθος, τον ορίζοντα προς Βορρά οριοθετεί ως εκεί που φτάνει το μάτι, το γιγάντιο κορμί της Κρήτης!

Η Γαύδος είναι ένας ονειρεμένος τόπος για σύγχρονους Ροβινσώνες, που καταφθάνουν εδώ για να κατασκηνώσουν στην παρθένα φύση και να ξεφύγουν για λίγο από τον «πολιτισμένο» κόσμο μας. Ένας εξίσου ονειρεμένος προορισμός, ένα κρυμμένο διαμαντάκι, για οποιονδήποτε θα ήθελε να απολαύσει τις διακοπές του σε ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, μιας και το νησί διαθέτει συνεχώς αναπτυσσόμενες τουριστικές υποδομές, πολύ καλό οδικό δίκτυο και οργανωμένη συγκοινωνία. Κυρίως όμως διαθέτει άπλετη φυσική ομορφιά, σμαραγδένια νερά για κολύμπι, πράσινο που φθάνει ως την θάλασσα δημιουργώντας μοναδικής ομορφιάς τοπία, υπέροχες αμμουδιές, που πολλές φορές σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην αφρικανική ήπειρο.

Καραβέ, το μικρό λιμανάκι του νησιού υποδέχεται τους φανατικούς λάτρεις της Γαύδου.

Και δεν υπερβάλλω καθόλου αν σκεφθείτε ότι η Γαύδος απέχει από τις ακτές της Λιβύης σχεδόν όσο απέχει και από τον Πειραιά! Κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί, λοιπόν, να είναι το γεγονός ότι το νησί ταυτίζεται με την μυθική Ωγυγία, την πατρίδα της Καλυψούς, όπου για 7 ολόκληρα χρόνια παρέμεινε ο πολύτροπος Οδυσσέας, μαγεμένος από τα κάλλη του τόπου και της νύμφης!

Σαρακήνικο. Με όνομα που σαφώς παραπέμπει στους Σαρακηνούς πειρατές, που χρησιμοποιούσαν το νησί ως ορμητήριό τους, η παραλία αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη και ωραιότερη της Γαύδου, με κύρια ατού της την χρυσαφένια και λεπτή σαν πούδρα άμμο της, τα ρηχά πεντακάθαρα νερά και το υπέροχο τοπίο της με τις αμμοθίνες και τους κέδρους!

Ο Απόστολος Παύλος πέρασε επίσης από εδώ, κατά τη διάρκεια του τελικού ταξιδιού του προς τη Ρώμη, όταν, αφού εγκατέλειψε την Κρήτη, μια καταιγίδα έβγαλε το πλοίο του εκτός πορείας. Αργότερα, τον καιρό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το νησί είχε περίπου 8000 κατοίκους (900 – 1000 μ.Χ.), με τρεις επισκόπους και έναν αρχιεπίσκοπο!

Κουρνιασμένη στον «κόρφο» του ομώνυμου κόλπου η παραλία του Κόρφου, με το λεπτότατο βοτσαλάκι της αποτελεί την ιδανική λύση για ήρεμες ώρες και χαλαρές βουτιές στα κρυστάλλινα νερά της!

Τη δεκαετία του 1930 το νησί υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι εξορίστηκαν στη Γαύδο, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ηγετικών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Άρης Βελουχιώτης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Και εν αρχή -στην περιπτωση της προσέγγισης της Γαύδου – ην… τα Σφακιά! Για να είμαστε δε απολύτως ακριβείς, η αρχή του ταξιδιού ταυτίζεται με την διαδρομή από τα Χανιά προς τα Σφακιά
…διασχίζοντας τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους, όπως το εικονιζόμενο Οροπέδιο Ασκύφου.

Το Οροπέδιο Ασκύφου περιβάλλεται από τα Λευκά Όρη -τις Χανιώτικες Μαδάρες, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι- και μοιάζει σαν ένα γιγάντιο κύπελλο, αρχαιοελληνιστί σκύφος, εξ ου και η ονομασία Ασκύφου!
Εδώ, το 1821 εκτυλίχθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα στους Τούρκους και τους Σφακιανούς, που κατέληξε σε νίκη των ντόπιων. Δυστυχώς 2 χρόνια μετά, το 1823, το Ασκύφου κάηκε από τον Χουσεΐν Μπέη. Απομεινάρι της εποχής εκείνης είναι το μικρό φρούριο της φωτογραφίας, που σώζεται στην κορυφή του λόφου στα βορειο-ανατολικά του οροπεδίου.

Το εικονιζόμενο φαράγγι της Ίμπρου είναι ένα από τα βαθύτερα και πιο στενά φαράγγια της Κρήτης, το οποίο ξεκινάει λίγο νοτιότερα από το ομώνυμο χωριό του Οροπεδίου Ασκύφου, για να καταλήξει μετά από περίπου 5 χιλιόμετρα στο χωριό Κομιτάδες, κοντά στην παραλία του Φραγκοκάστελλου, στο Λιβυκό.
Το Λιβυκό πέλαγος ήδη βρίσκεται ενώπιόν μας και η σιλουέτα της Γαύδου αχνοφαίνεται στα νότια.
Η Χώρα Σφακίων.

Η Χώρα Σφακίων -όπως θα διαβάσετε σε οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια κι αν ανοίξετε- αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου Σφακίων, απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά και βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δυσπρόσιτη και τραχιά περιοχή, που περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων και τα πολυάριθμα φαράγγια, που σχηματίζονται σ’ αυτές. Για μένα όμως αποτελεί την κοιτίδα των προγόνων μου, των Μαρινάκηδων, που σήμερα κατοικούν στην Φολέγανδρο και των οποίων ο γενάρχης, ο Γιώργης Ιωάννου Μαρινάκης ή Κοντός, ξεκίνησε από εδώ γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, κυνηγημένος από τους Τούρκους για να βρει καταφύγιο στο μικρό κυκλαδονήσι. Ίσως γιατί η τραχύτητα αυτού του τόπου του θύμιζε την αγριάδα των τοπίων της ιδιαίτερης πατρίδας του! Γι’ αυτό άλλωστε ένα κομμάτι γης, που περιήλθε στην κατοχή του, στην Άνω Μεριά Φολεγάνδρου και που ως σήμερα ανήκει στην πατρική μου οικογένεια, το ονόμασε Σφακιώτη! Αχ, παππού μου Γιώργη Κοντέ, πόσο θα ‘θελα να σε συναντήσω έστω και για μία φορά και πόσο υπερήφανη και συγκινημένη αισθάνομαι που πατώ τη γη που σε γέννησε!

Το γραφικό λιμανάκι των Σφακίων
…και εκπληκτικών αποχρώσεων γαλαζοπράσινα νερά μας αποχαιρετούν, καθώς αναχωρούμε για Γαύδο
…εκεί που σε λίγη ώρα μας υποδέχεται το λιλιπούτειο λιμανάκι Καραβέ. Από εδώ…
…με λεωφορείο ή μέσω μονοπατιού που θα καλύψετε με περίπου μιας ώρας πεζοπορία θα φτάσετε στην παραλία του Κόρφου.
Καταπράσινο τοπίο στο εσωτερικό του νησιού και στο βάθος η παραλία Σαρακήνικο, με την Κρήτη να κυριαρχεί ως ακοίμητος φρουρός της μοναδικής κατοικημένης νήσου, απ’ όσες βρίσκονται κοντά στα βόρεια ή στα νότια παράλιά της.
Η περιοχή του οικισμού Άμπελος, στα ΒΔ της Γαύδου. Αριστερά διακρίνεται η νησίδα Γαυδοπούλα και στο βάθος η Κρήτη.
Το Καστρί, η πρωτεύουσα της Γαύδου, κτισμένη σε υψόμετρο 350μ. μαρτυρά την αίγλη παλαιότερων χρόνων, και προσφέρει μαγευτική θέα όλου του νησιού. Στο Ηρώο, στην είσοδο της πολιτειούλας, αναγράφονται τα ονόματα όλων εκείνων που «Έπεσαν για την πατρίδα» κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Προσβάσιμη δια θαλάσσης ή δια… πεζοπορίας κάνει τους λάτρεις της να αψηφούν την όποια κούραση προκειμένου να την προσεγγίσουν. Μιλάμε φυσικά για την παραλία του Ποταμού, στα ΒΔ του νησιού, που με την κοκκινωπή άμμο της, τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς της, τα διάφανα νερά και τους κέδρους της κυριολεκτικά κλέβει τις εντυπώσεις!
Όπως άλλωστε και η Τρυπητή, μία παραλία επίσης προσβάσιμη μόνο με περπάτημα ή από την θάλασσα. Εδώ κυριαρχούν οι τρεις φυσικές καμάρες με την ονομασία Καμαρέλλες, οι «τρύπες», από τις οποίες και ονοματοδοτήθηκε η περιοχή.
Η παραλία του Αγιάννη ή Αγίου Ιωάννη, 4χλμ. δυτικά του Σαρακήνικου, με το αφρικανικών προδιαγραφών φυσικό τοπίο της, στο οποίο κυριαρχούν οι κέδροι και οι αμμοθίνες, έχει ψηφιστεί στο παρελθόν από το Discovery Channel, ως η δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο μετά την Χαβάη!
Πέραν όλων των προαναφερθέντων η Γαύδος είναι ένα παζλ στιγμών και εικόνων, που πραγματικά θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας. Πρώτα-πρώτα τα περίπου 20 εκκλησάκια της, που στολίζουν με το άσπιλο λευκό τους τον γαλαζοπράσινο πίνακα του νησιού, όπως αυτό της Παναγιάς…
…ή του Αγίου Χαραλάμπους, στα Βατσιανά…
…ή εικόνες σαν κι αυτήν, με τα κατσικάκια να αποζητούν λίγη δροσιά στη σκιά των δέντρων…
…και τον ντόπιο ψαρά να μοχθεί προκειμένου να ξεμπλέξει τα δίχτυα, που καθημερινά σχεδόν του τα «στρίβουν» τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής.
Εδώ και ο περίφημος Φάρος της Γαύδου. Βρίσκεται στις δυτικές ακτές του νησιού, νότια του οικισμού Άμπελος -με τις εγκαταλελειμμένες πέτρινες αγροικίες του- και σε υψόμετρο 368μ. Κατασκευάστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και ήταν ορατός σε απόσταση 42 μιλίων, τη δεύτερη μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο, μετά τον Φάρο της Γης του Πυρός!
Εντυπωσιακό έργο τέχνης από τα «χέρια» της φύσης και το μοναδικό εργαλείο της, τον άνεμο!
Εγκαταλελειμμένες πέτρινες αγροικίες βρίσκονται σε κάθε σημείο του νησιού και χαρακτηρίζουν το τοπίο του. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι από τους χιλιάδες ανθρώπους που κάποτε κατοικούσαν στο νησί, σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από 200, μαζί με τους «ξενομπάτες», όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται οι μη γηγενείς.
Ευχαριστούμε θερμά τον Μιχάλη Λαμπάκη από το «KOUGIOS RENT A CAR AND MOTO – GAVDOS»(FB: Gavdos rent a car and moto), που μας παραχώρησε το μεταφορικό μας μέσον, το οποίο βλέπετε να ποζάρει καμαρωτό με φόντο το Σαρακήνικο, αλλά και υπερήφανο αφού έφερε σε λίγες μόνο ώρες βόλτα όλη τη Γαύδο, διασχίζοντας με ταχύτητα και άνεση όλα τα χιλιόμετρα του οδικού δικτύου του νησιού!
Ο ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στην περοχή καπεταν-Κώστας Κουρής και το σκάφος του «TALOS».

Άφησα για το τέλος τις ολόθερμες ευχαριστίες μας στον καπεταν-Κώστα Κουρή, τον καπετάνιο του ταχύπλοου σκάφους «TALOS», που συνδέει καθημερινά την Γαύδο με τα Σφακιά. Ως δημοσιογράφοι εννοείται ότι ερευνήσαμε το θέμα της μετάβασής μας στην Γαύδο και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το δρομολόγιο του «TALOS» αποτελεί μακράν τον ταχύτερο και ανετότερο τρόπο μεταφοράς στο νησί, είτε για κάποιον που θα παραμείνει για διακοπές είτε -ακόμα περισσότερο- για κάποιον που -όπως εμείς- επιθυμεί μια αυθημερόν επίσκεψη γνωριμίας με την μοναχική πριγκίπισσα του Λιβυκού. Πληροφορίες στην σελίδα FB: GAVDOS CRUISES εύκολα και γρήγορα ΣφακιάΓαύδος ΓαύδοςΣφακιά

Αποχαιρετούμε την Γαύδο από την τεράστια καρέκλα, που βρίσκεται στην παραλία της Τρυπητής, πάνω από τις Καμαρέλλες, η οποία τοποθετήθηκε εδώ προκειμένου να ξεκουράζει τους επισκέπτες του νοτιότερου σημείου των ευρωπαϊκών εδαφών!

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στην Δήμαρχο Γαύδου Ευαγγελία Καλλινίκου, για την πολύτιμη βοήθειά της στην υλοποίηση αυτού του ταξιδιού και βέβαια την Εuromotor Car Rentals, στην Αγία Μαρίνα Χανίων, που πάντοτε μας παρέχει τα εξαιρετικά αξιόπιστα οχήματά της, για τις ατελείωτες περιηγήσεις μας σε ολόκληρη την Κρήτη.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Europe, Greece, Greek IslandsΕτικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: