«Araklia – Authentic Aegean Cuisine», το όνειρο του chef Γιάννη Γαβαλά που έγινε πραγματικότητα!


Γνώρισα τον Γιάννη τον Γαβαλά πολλά χρόνια πριν, εν έτει 1998, αν δεν κάνω λάθος! Εγώ ήμουν τότε εκδότρια του παγκυκλαδικού περιοδικού «Μικρές Κυκλάδες» και όταν μας σύστησαν θυμάμαι ότι μου είπε το όνομά σου, τον τόπο καταγωγής σου -την Ηρακλειά φυσικά!- και ότι σπουδάζει μάγειρας. Εγώ τον κοίταξα με θαυμασμό, αλλά και με μια μικρή δόση ανησυχίας για το μέλλον του, διότι ακόμα τότε οι μάγειρες δεν είχαν γίνει star! Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα, τα πράγματα άλλαξαν πολύ και ο Γιάννης είναι πια ένας από του καλύτερους chef της γενιάς του, που με την μαγειρική του κάνει υπερήφανους όλους εμάς τους Κυκλαδίτες και όχι μόνο. Την αξία και τις ικανότητές του απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας όλα τα πολλά τελευταία χρόνια, που ευρισκόμενος στο τιμόνι της κουζίνας του μυκονιάτικου εστιατορίου Bakalò, κατάφερε, αξιοποιώντας την βαθιά γνώση του περί των ελληνικών συνταγών και γεύσεων και συγκεντρώνοντας τα εκλεκτότερα, ποιοτικότερα και πιο εύγευστα υλικά απ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως το Αιγαίο, να δημιουργήσει πιάτα που σέβονται την παράδοση, μεταφέροντας τις καλύτερες στιγμές της κουζίνας της μαμάς σε επαγγελματικό χώρο εστίασης. Πριν λίγες ημέρες ο Γιάννης πραγματοποίησε ένα όνειρό του για το οποίο πολύ καιρό τώρα μας μιλούσε. Το όνειρο έχει ονοματεπώνυμο, ονομάζεται «Araklia – Authentic Aegean Cuisine» και είναι το καινούριο κατάδικό του εστιατόριο, που όχι μόνο βρίσκεται στον αγαπημένο γενέθλιο τόπο του, την Ηρακλειά των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, αλλά στεγάζεται στο ίδιο το πατρικό του σπίτι, το οποίο με αγάπη και σεβασμό υπέστη τις αναγκαίες μετατροπές, προκειμένου να στεγάσει το όνειρο του Γιάννη. Προφανώς δεν έχω επισκεφθεί την «Αraklia», εικάζω όμως ότι θα σερβίρει στους τυχερούς πελάτες της όλες τις ξεχωριστές δημιουργίες του Γιάννη, με όχημα τις οποίες ονειρεύεται, όπως ο ίδιος μου έχει πει, να καταφέρει να εντάξει την μικρή Ηρακλειά στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Είμαι βέβαιη ότι θα το κατορθώσει και μακαρίζω την τύχη της πανέμορφης πατρίδας του, η οποία πιστεύω ότι έχει πλέον την ευκαιρία της να κατακτήσει την θέση που της αξίζει όχι μόνο στον γαστρονομικό, αλλά και γενικότερα στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Υψηλού επιπέδου επιχειρήσεις, είτε εστιατόρια είτε ξενοδοχεία, έχουν πολλές φορές απογειώσει συνολικά τους τόπους στους οποίους «προσγειώθηκαν» και προφανώς αυτό μπορεί να συμβεί στην «κούκλα», αλλά παρθένα ως προς την τουριστική της ανάπτυξη Ηρακλειά. Είμαι βέβαιη ότι ο Γιάννης επεξεργάζεται ήδη πολλές ιδέες επ’ αυτού. 

Η «Αρακλειά» του Γιάννη Γαβαλά θα είναι η νήσος της απλότητας, της αυθεντικότητας και της φαντασίας που με μεράκι και γνώση, δια χειρός του έμπειρου chef, θα αποτελέσει το νέο γευστικό τοπόσημο στη θάλασσα της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Για να έχετε μια πιο συγκεκριμένη ιδέα περί της μαγειρικής φιλοσοφίας του Γιάννη, σας προσκαλώ σε ένα υπέροχο ταξίδι στις Κυκλάδες μας και τους γευστικούς θησαυρούς τους, δια χειρός Γαβαλά, όπως το έζησα κι εγώ στο πλαίσιο του Gastronomy Forum, που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια της ΗO.RE.CA. 2018.

Ο Γιάννης Γαβαλάς αναλύει στο κοινό την φιλοσοφία της μαγειρικής του, λίγο πριν το ξεκίνημα της παρουσίασής των πιάτων του, μαζί με την Σοφία Μακρή και την Βασιλική Μπασιούρη.

Ο Γιάννης, λοιπόν, με όχημα τα αυθεντικά και εκλεκτά κυκλαδίτικα προϊόντα και οδηγό τις γνώσεις, την πολυετή εμπειρία, αλλά κυρίως την αγάπη του για τα νησιά -ιδιαιτέρως δε για τις Κυκλάδες- εμπνεύστηκε και δημιούργησε εντυπωσιακά και πεντανόστιμα πιάτα, προσιτά όχι μόνο στους επαγγελματίες, αλλά και σε κάθε νοικοκυρά, τόσο ως προς την εκτέλεση όσο και ως προς τις πρώτες ύλες τους.

Το πρώτο από τα πέντε πιάτα που δημιούργησε ο Γιάννης, η σαλάτα, με κρίθινο παξιμάδι, ντοματίνια, κρίταμο Τήνου, τυροβολιά και λούζα Μυκόνου. Για το dressing χρησιμοποιήθηκε λευκό κρασί και λευκό ξύδι, ελαιόλαδο, μέλι Πάρου και πετιμέζι.

Ζυμαρικά στριφτούδια με πανσέτα, λούζα Μυκόνου, κεφαλοτύρι Νιώτικο, κόκκινο κρασί και ρόκα.

Φάβα με δύο φέτες πανσέτας και καπαρόμηλα, καπαρόφυλλα, λιαστή ντομάτα, ντοματίνια τουρσί και αλάτι «βραχιάς» από την Μύκονο.

Μανιτάρια γεμιστά με πανσέτα και παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου τριμμένη, περιχυμένα με μείγμα κρέμας γάλακτος, κρόκου αυγού και ρακόμελου. Πασπαλίζονται με τριμμένη φρυγανιά.

Για επιδόρπιο ο Γιάννης μας προσέφερε ξεροτήγανο σπασμένο, με παγωτό δια χειρός Νίκου Κουκιάσα, του Μυκονιάτη «μάγου» του παγωτού, σε γεύσεις μελόπιτας και λουκουμιού τριαντάφυλλου Σύρου. Περιχύνεται με σιρόπι μελιού και πασπαλίζεται με σουσάμι και κανέλα.

Καλέ μου φίλε Γιάννη σου εύχομαι ολόψυχα να είσαι πάντοτε καλά, να πραγματοποιείς τα όνειρά σου και να γνωρίζεις στη ζωή σου μόνο την επιτυχία! Καλοτάξιδη η «Αρακλειά» σου!!!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greek Islands, RestaurantsΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: