Agora Calabria, το βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην «Μεγάλη Ελλάδα» της Ιταλίας!


Η αγορά και η γαστρονομική παράδοση της Καλαβρίας, αυτής της αγαπημένης όσο και «ξεχασμένης» Ελλάδας, έρχεται πιο κοντά μας μέσα από το πρόγραμμα «Agora Calabria», το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έδρα του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το δραστήριο αυτό Διμερές Επιμελητήριο υλοποιεί το συγκεκριμένο  πρόγραμμα έπειτα από την επιτυχή συμμετοχή του σε συγχρηματοδοτούμενο έργο (PAC), υπό την καθοδήγηση του Γραφείου Διεθνοποίησης του Τμήματος Προεδρίας της Περιφέρειας Καλαβρίας. Η αρχή γίνεται με 27 εταιρείες τοπικών προϊόντων της περιοχής, γεγονός που σηματοδοτεί την δημιουργία ενός εμπορικού και τουριστικού δικτύου. Όπως έχει τονίσει, αναφερόμενος στην συνεργασία, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Καλαβρίας Mario Oliverio: «Μέσα από το πρόγραμμα AGORA CALABRIA, το κοινό, οι φορείς του κλάδου και οι Έλληνες εστιάτορες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα μοναδικά και νόστιμα διατροφικά και οινοποιητικά προϊόντα της γης μας που, ειδικά στον ελληνικό λαό, ξυπνούν οικογενειακές αναμνήσεις».

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Τσαμίχας, ο οποίος έθεσε το γενικό πλαίσιο της δράσης, έχοντας στο πλάι του την Δρα Gina Aquino, Διευθύντρια της Διεθνοποίησης του Τμήματος Προεδρίας της Περιφέρειας της Καλαβρίας.

Τον διαδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Δρ Πάνος Βαμβακάρης, ο οποίος και εξειδίκευσε τις δραστηριότητες και τους σκοπούς του προγράμματος, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε στατιστικά, καθώς και σε οικονομικά και γεωγραφικά στοιχεία, που αφορούν στην Καλαβρία.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την σημασία του προγράμματος «Agora Calabria» για την στενότερη διασύνδεση των δύο χωρών, αλλά και για το μέλλον της αμφίπλευρης τουριστικής ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκαν επίσης εκτενώς στην προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, κοινού στοιχείου που ενώνει τους δύο λαούς. Υπογράμμισαν, βεβαίως, την ισχυρή ιστορική σχέση της Καλαβρίας με την Ελλάδα από τις πρώιμες  αποικίες των Ελλήνων της αρχαιότητας και την κληρονομιά της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia), που πιστοποιείται και από τα «Γκραικάνικα» μια ιδιαίτερη ελληνική διάλεκτο που σώζεται ακόμη και σήμερα στην Καλαβρία.

Ο Δρ Francesco Napoli, Πρόεδρος του Confapi2.0…

…και ο Δρ Giovanni Guidο, Σύμβουλος Γραφείου Sprint στην Καλαβρία, έλαβαν επίσης τον λόγο υπερασπιζόμενοι με πάθος το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τις πολλαπλών επιπέδων ευκαιρίες που μπορεί να αποφέρει.

Σημειώνεται ότι οι 27 εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα πάρουν μέρος στην έκθεση EΞΠΟΤΡΟΦ -The Greek Fine Food Exhibition, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως και τις 26 Ιανουαρίου 2020, στο Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO MAROUSSI. Στο ειδικό περίπτερο της συμμετοχής τους, αφιερωμένο στην Καλαβρία, θα παρουσιαστούν διάφορα τοπικά και παραδοσιακά  προϊόντα της περιοχής, όπως κρασιά, γλυκά, αλλαντικά, τυριά, λικέρ και πολλά άλλα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις με ενδιαφερόμενους ελληνικούς φορείς τροφίμων, για την δημιουργία του δικτύου συνεργασίας.

Γενική άποψη της αίθουσας του Επιμελητηρίου κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες στην παρουσίαση. Από αριστερά: Δρ Πάνος Βαμβακάρης, Γενικός Γραμματέας Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας – Δρ Giovanni Guido, Σύμβουλος Γραφείου Sprint στην Καλαβρία – Δρ Gina Aquino, Διευθύντρια της Διεθνοποίησης του Τμήματος Προεδρίας της Περιφέρειας της Καλαβρίας – Ιωάννης Τσαμίχας, Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών – Δρ Francesco Napoli, Πρόεδρος Confapi 2.0 – Δρ Fabio Bruno Pisciuneri, Υπεύθυνος Διεθνοποίησης Confapi Calabria.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ανακοινώθηκε επίσημα η ηλεκτρονική πύλη (ιστοσελίδα) του προγράμματος, που θα εμπλουτιστεί τους προσεχείς μήνες και θα είναι διαθέσιμη για την προώθηση της Καλαβρίας και την δημιουργία ενός εμπορικού δικτύου μεταξύ των εταιρειών της Καλαβρίας και των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων και εστίασης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή video, που ξεναγεί τον θεατή στις λιγότερο γνωστές στο ελληνικό κοινό ομορφιές της Καλαβρίας, ενώ το όλο event πλαισιώθηκε από την παρουσία bloggers, δημοσιογράφων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών από τον χώρο του τουρισμού και της γαστρονομίας, από εκπροσώπους της EΞΠΟΤΡΟΦ, καθώς και από εξειδικευμένους φορείς εκμετάλλευσης γαστρονομικών προϊόντων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ

Χαρακτηριστική εικόνα από την Καλαβρία, που θυμίζει τόσο έντονα την ελληνική της ταυτότητα.

Η Καλαβρία είναι μια μακριά και στενή χερσόνησος στα νότια της Ιταλίας. Νότια και δυτικά περιβάλλεται από το Ιόνιο Πέλαγος και την Τυρρηνική Θάλασσα, ενώ ανατολικά χωρίζεται από την υπόλοιπη Ιταλία από τον ορεινό όγκο του Μόντε Πολίνο. Το 42% της έκτασής της, που αντιστοιχεί σε 15.080 τ.χλμ., είναι ορεινό, το 49% είναι ημιορεινό και μόνο το 9% του εδάφους της περιοχής καταλαμβάνεται από πεδινές εκτάσεις. Την Καλαβρία χωρίζει από την Σικελία το Στενό της Μεσσήνης, με το πιο στενό σημείο του, μεταξύ Κάπο Πελόρo στη Σικελία και Πούντα Πέζο στην Καλαβρία, να είναι μόλις 3,2 χλμ.  Μεγαλύτερες πόλεις είναι το Καταντζάρο, η Κοζέντσα, το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια, ο Κρότωνας και η Λόκρι.

Ρέτζιο ντι Καλάμπρια.

Στην περιοχή της Καλαβρίας ζούσαν ολιγάριθμοι ιθαγενείς λαοί, πριν καταφθάσουν και δημιουργήσουν τις αποικίες τους οι Έλληνες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στις ακτές, ιδρύοντας αρχικά το Ρήγιο, μετά την Σύβαρη και ακολούθως τον Κρότωνα. Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την περιοχή 3ο π.Χ. αιώνα, ενώ κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από το 1060 κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς και αποτέλεσε τμήμα του Βασιλείου των δύο Σικελιών και του Βασιλείου της Νάπολης. Τον 16ο και 17ο αιώνα πραγματοποιήθηκε εκ νέου εγκατάσταση Ελλήνων και κυρίως μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Το 1861 η Καλαβρία ενώθηκε με την Ιταλία. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, η νότια Ιταλία ήταν από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, έτσι η Καλαβρία αποτέλεσε βασική πηγή για την ιταλική διασπορά των αρχών του 20ού αιώνα. Πολλοί Καλαβροί κινήθηκαν προς τα βιομηχανικά κέντρα της Βόρειας Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ μετανάστευσαν επίσης στην Αυστραλία και την Αμερική και κυρίως σε Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της Περιφέρειας εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο της Βόρειας και Κεντρικής Ιταλίας, πλησιάζει πλέον τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τροπέα, ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Καλαβρίας.

Η κύρια καλλιέργεια στην Καλαβρία είναι η ελιά, που αντιπροσωπεύει το 70% των καλλιεργειών, ενώ στον βιομηχανικό τομέα κύριος κλάδος είναι οι βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και καπνού. Τα κύρια  λιμάνια της είναι το Ρέτζιο Καλάμπρια (Ρήγιο) και το Τζιόια Τάουρο. Το Ρήγιο είναι εξοπλισμένο με πέντε αποβάθρες φόρτωσης με μήκος 1.530 μέτρα, ενώ το Τζιόια Τάουρο έχει επτά αποβάθρες φόρτωσης με μήκος 4.646 μέτρα, νούμερα που το καθιστούν το μεγαλύτερο στην Ιταλία και το έβδομο μεγαλύτερο στην Ευρώπη λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων. Η περιοχή εξυπηρετείται από δύο εθνικές οδούς κατά μήκος των ακτών και τον αυτοκινητόδρομο Α3, ο οποίος συνδέει το Σαλέρνο και το Ρήγιο, κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού στην ενδοχώρα. Στην Καλαβρία, υπάρχουν δύο κύρια αεροδρόμια, ένα στο Lamezia Terme και ένα στο Ρήγιο.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορίες:Culture / Events, GastronomyΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: