Κυρία επί των …τειχών του Ντουμπρόβνικ!


Το Ντουμπρόβνικ είναι μια πόλη ερωτεύσιμη άμεσα, για να μην πω κεραυνοβόλα! Το στολίδι των Δαλματικών ακτών της Κροατίας υπήρξε για αιώνες το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική, μετά την ίδια την Βενετία βέβαια. Σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, διεθνούς εμβέλειας, με την Παλιά Πόλη του Dubrovnik να αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήδη από το 1979. Με τις μεσαιωνικές γειτονιές της, τις μπαρόκ προσόψεις των εντυπωσιακών κτηρίων της, με αμέτρητους ακόμα πιο εντυπωσιακούς ναούς, μαρμαροστρωμένα και πλήρως πεζοδρομημένα δρομάκια και κτήρια κατασκευασμένα με λευκή πέτρα και μάρμαρο, δεν μπορεί παρά να είναι μια εξαιρετικά σαγηνευτική πόλη! Οι πιο έντονες και ανεξίτηλες εικόνες της είναι αυτές που προσφέρονται απλόχερα από το υπερσύγχρονο τελεφερίκ και κυρίως από τα τείχη της. Τείχη που υψώνονται έως και 40 μέτρα πάνω από την θάλασσα και έχουν συνολικό μήκος που υπερβαίνει τα 2 χιλιόμετρα! Η όποια κούραση από την βόλτα επί των τειχών ανταμείβεται πολλαπλάσια με τις εικόνες μοναδικής -και πανοραμικής- ομορφιάς που θα αποκομίσετε!

Ξεκινήσαμε την περιήγηση των τειχών από την είσοδο στην δυτική πλευρά τους, κοντά στην πύλη Pile της Παλιάς Πόλης, η οποία διαθέτει επίσης εισόδους στην βόρεια πλευρά της (Buza), αλλά και ανατολικά, στην πλευρά του Παλιού Λιμανιού.

Η μεγάλη πηγή του Onofrio χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα του Ναπολέοντα Onofrio della Cava και είναι το τελευταίο κομμάτι ενός υδραγωγείου συνολικού μήκους 12 χλμ., του 1438. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πύλη Pile της Παλιάς Πόλης και μαζί με το προαναφερθέν υδραγωγείο αποτελούσαν μοναδικά -για εκείνη την εποχή- χαρακτηριστικά, που έκαναν το Ντουμπρόβνικ να ξεχωρίζει έναντι άλλων διάσημων πόλεων της Ευρώπης.

Ένα από τα πιο γνωστά μεταξύ των οκτώ γυναικείων μοναστηριών εκείνης της εποχής, ήταν ο τόπος όπου χειροτονήθηκαν κυρίως τα κορίτσια ευγενικής καταγωγής. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 13ου και 14ου αιώνα, όταν ελήφθη μεγάλη προσοχή ώστε να εξασφαλιστεί η ενάρετη ζωή των μοναχών, αλλά στους επόμενους αιώνες έγιναν σημαντικές αποκαταστάσεις.

Το φρούριο Bokar (σε πρώτο πλάνο) βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα των τειχών του Ντουμπρόβνικ και θεωρούνταν ως το βασικό σημείο στην υπεράσπιση της δυτικής Πύλης Pile.

Συνεχίζουμε την πορεία μας νότια…

…με τις πανοραμικές απόψεις της πόλης να μας αποκαλύπτονται υπό διαφορετική συνεχώς οπτική γωνία.

Χτισμένο πάνω σε ένα τεράστιο βράχο ύψους 37 μέτρων με θέα στη θάλασσα, το φρούριο Lovrijenac είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες στο Dubrovnik. Αυτό το αποκομμένο από τα τείχη φρούριο ήταν πρωταρχικής σημασίας για την άμυνα του δυτικού τμήματος του Ντουμπρόβνικ, από επιθέσεις τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το φρούριο ήταν επανδρωμένο με φρουρά 25 ατόμων, διέθετε δε και διοικητή.

Ο λόφος στο βάθος φιλοξενεί το υπερσύγχρονο τελεφερίκ της πόλης, απ’ όπου οι εικόνες είναι ακόμα πιο συγκλονιστικές.

Βαδίζουμε πλέον στο νότιο τμήμα των τειχών, παράλληλα με την θάλασσα της Αδριατικής…

…η οποία είναι προφανές ότι συνδέει τους λαούς που κατοικούν στα παράλιά της με ακατάλυτους πολιτισμικούς δεσμούς. Γιατί αυτή η πρωτότυπα απλωμένη μπουγάδα, ελλείψει άλλου χώρου, θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στην ελληνική Κέρκυρα ή στην ιταλική Βενετία!

Μόλις 10 λεπτά με τα καραβάκια, που αναχωρούν τακτικότατα από το Παλιό Λιμάνι, βρίσκεται το καταπράσινο νησάκι Lokrum, το πιο κοντινό στο Ντουμπρόβνικ. Το φρούριό του, δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο του νησιού και έχει μοναδική θέα στο προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο. Για τους λάτρεις του φανταστικού κόσμου του Game of Thrones, να σημειώσουμε ότι το νησί Λόκρουμ είναι η Qarth, η “Βασίλισσα των Πόλεων” στην ήπειρο Essos!

Η ζωή κάτω από τα τείχη και εντός αυτών συνεχίζεται στους ήσυχους ρυθμούς της…

…με τα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης να αποτελούν, όπως είναι φυσικό, πόλο έλξης για τους πολυπληθείς επισκέπτες της.

Μια τελευταία στροφή…

…και το Παλιό Λιμάνι της πόλης βρίσκεται πλέον εντός του οπτικού μας πεδίου.

Κάπου εδώ βρίσκεται και η ανατολική είσοδος των τειχών, γι’ αυτούς που θέλουν να κάνουν τον μισό γύρο, αποφεύγοντας το νότιο τμήμα, το παράλληλο με την θάλασσα, του οποίου η θέα θεωρείται λιγότερο εντυπωσιακή από αυτήν του ανατολικού και βόρειου τμήματος.

Το γραφικό λιμανάκι «ποζάρει» στους παθιασμένους φωτογράφους με κάθε δυνατό τρόπο.

Το Παλιό Λιμάνι του Ντουμπρόβνικ βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης…

…και σήμερα αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τα σκάφη των ντόπιων και παράλληλα τόπο που φιλοξενεί αμέτρητους χώρους εστίασης.

Το λιμάνι περικλείεται από δύο κυματοθραύστες: τον Porporela μπροστά από το φρούριο του Αγίου Ιωάννη και τον Kaše, που είναι κάθετος σε όλο τον κόλπο του λιμανιού.

Ο διάδρομος κατά μήκος του λιμανιού και του κυματοθραύστη Porporela κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της αυστριακής κυριαρχίας του Ντουμπρόβνικ. Το Λιθόστρωτο Porporela λέγεται ότι είναι ιδανικός τόπος για ερωτευμένα ζευγάρια, που συνήθως κάνουν ρομαντικούς περιπάτους εδώ, κάθονται στα παγκάκια και απολαμβάνουν τη θάλασσα που εκτοξεύεται κατά μήκος του κυματοθραύστη!

Βρισκόμαστε πλέον στο βορειοανατολικό τμήμα των τειχών…

…και απολαμβάνουμε τις τελευταίες πανοραμικές εικόνες του Παλιού Λιμανιού του Dubrovnik…

…με το Φρούριο του Αγίου Ιωάννη να δεσπόζει στο κέντρο της μαγευτικής εικόνας! Το φρούριο αυτό είχε σπουδαίο ρόλο στην προστασία του λιμανιού της πόλης. Κατά τη διάρκεια των ημερών της Δημοκρατίας του Ντουμπρόβνικ, στο εσωτερικό του φρουρίου λειτουργούσε ένα κατάστημα «σκόνης» (πυρίτιδας;) για το γέμισμα πυροβόλων όπλων.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου. Η αρχική προ-ρωμαϊκή εκκλησία ανήκε στον νότιο δαλματικό τύπο, δηλαδή μονόκλιτη με ένα τρούλο. Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων υπέστη ανακατασκευή και η πρόσοψή της είναι της ύστερης Αναγέννησης. Στο εσωτερικό της υπάρχει ένας πίνακας της Παναγίας του 13ου-14ου αιώνα, με παρεμβάσεις του 16ου αιώνα, καθώς και ένα ξύλινο ανάγλυφο του Αγίου Ανδρέα του 16ου αιώνα.

Πανοραμική άποψη της πόλης που γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακή…

…καθώς πλησιάζουμε στο υψηλότερο σημείο των τειχών, το Φρούριο Minčeta.

Τα τείχη της πόλης του Ντουμπρόβνικ σχηματίζουν ένα ακανόνιστο τετράπλευρο, που καταλήγει σε κάθε γωνία με ισχυρά οχυρά. Ο πύργος Minčeta είναι το ισχυρό φρούριο, που βρίσκεται στο βόρειο τοίχο και το όνομά του προέρχεται από το όνομα της οικογένειας Menčetić, στην οποία ανήκε η γη όπου κτίστηκε ο πύργος. Το Minčeta Fort, το υψηλότερο σημείο στο αμυντικό σύστημα του Ντουμπρόβνικ, είναι ένα μεγάλο στρογγυλό φρούριο με συμπαγή βάση, που έχει τη μορφή ενός τεράστιου εξωτερικού τοίχου. Το φρούριο ολοκληρώνεται με ένα μεγάλο γοτθικό στέμμα που, αν και είναι αμελητέας στρατηγικής σημασίας, προσδίδει στο κτίσμα την αίσθηση της εξουσίας!

Η θέα από την κορυφή του πύργου πραγματικά κόβει την ανάσα…

…και μας δίνει την ευκαιρία να αποχαιρετήσουμε την επί των τειχών βόλτα μας με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις!

Στο cockpit της Croatia Airlines, με τους ευγενέστατους και ικανότατους πιλότους της.

Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε στον μεγάλο χορηγό του ταξιδιού μας αυτού, την Croatia Airlines, μία από τις πλέον ανερχόμενες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Η Croatia Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας της Κροατίας και μέλος της Star Alliance, βρίσκεται σε συνεχή και σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με 3 δεκαετίες πλέον ζωής και λειτουργίας -ιδρύθηκε το 1990 με έδρα την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ- η εταιρεία συνδέει σχεδόν όλες τις πόλεις της Κροατίας με τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κέντρα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής όχι μόνο για τις πτήσεις της προς την Κροατία, αλλά και προς την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια του στόλου της και ειδικότερα στην συντήρηση των αεροσκαφών. Εξασφαλίζει πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας, ενώ παράλληλα συμβάλει στην μείωση των ρύπων και στην προστασία του περιβάλλοντος και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει πολλές φορές τιμηθεί και βραβευθεί για την ποιότητα των παροχών της. Η Croatia Airlines πραγματοποιεί καθημερινά πάνω από 90 πτήσεις σε τουλάχιστον 15 διαφορετικές χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες, δρομολόγια, τιμές και κρατήσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: