Το γνωστό Cocktailbar Restaurant «360°» με την εκπληκτική θέα του, υλοποιεί αυτήν την περίοδο μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, η οποία φέρει την επωνυμία «Think Globally, Act Locally», έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και στο πλαίσιό της 16 εστιατόρια από διάφορα νησιά της Ελλάδος, βρίσκονται στους χώρους του 360° από τις 17 Ιανουαρίου έως και τις 8 Μαρτίου 2020, προκειμένου να μαγειρέψουν τοπικές συνταγές του τόπου τους βασισμένες σε ντόπια προϊόντα, πραγματοποιώντας παράλληλα θεματικές βραδιές. Τα έσοδα της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ θα διατεθούν στην οργάνωση Aegean Rebreath, που υλοποιεί δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ απώτερος στόχος των διοργανωτών παραμένει η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ και η διεξαγωγή του σε ετήσια βάση, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στήριξης και άλλων περιβαλλοντικών δράσεων ανά την Ελλάδα. Έτσι, οι συμμετέχοντες στα γαστρονομικά αυτά events θα έχουν αφενός μεν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στις γεύσεις και τα προϊόντα νησιωτικών και άλλων περιοχών της Ελλάδος απολαμβάνοντας αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις, αφετέρου δε θα μπορέσουν να σταθούν και οι ίδιοι αρωγοί εθελοντικών ομάδων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και του καθαρισμού των θαλασσών και των ακτών μας. Τόσο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, όσο και μετά την ολοκλήρωσή του, ο πολυχώρος 360° θα λειτουργεί χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, μεταδίδοντας ένα σαφές μήνυμα για το σημαντικό ρόλο των εστιατορίων και των bars, στην προσπάθεια αποφόρτισης του περιβάλλοντος από απορρίμματα.

Η ωραιότερη θέα της Αθήνας στο πιάτο μας…

…σε μία από τις ομορφότερες και πιο ζωντανές πλατείες της πόλης…

…και σε ένα περιβάλλον που πραγματικά από μόνο του μας «φτιάχνει την διάθεση», σε μια εποχή που τόσο ανάγκη το έχουμε!
Τα εστιατόρια που έλαβαν ή θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ του 360° -όπως φαίνεται και στην φωτογραφία επάνω- είναι: «Sea Satin Nino» από την Άνδρο (17/1), «Περαματάκι» από την Αντίπαρο (19/1), «Ήταν ένα Μικρό Καράβι» από την Τήνο (24/1), «Λεύκες» από τη Σαντορίνη (27/1), «Η Ταβέρνα του Μανώλη» από τη Σίφνο (29/1), «Mary Μary» από την Ικαρία (31/1), «Μάρω Διακάτου» από τη Σύρο ( 7/2), «Νυχτερίδα» από την Κρήτη (9/2), «Αντάμωμα» από τη Νάξο (13/2), «Μπενέτος» από την Πάτμο (15/2), «Araklia» από την Ηρακλειά (19/2), «Meltemi View & Taste» από την Κίμωλο (26/2), «Τρανζιστοράκι» από την Αμοργό (28/2), «Φλωμάρι» από τη Λήμνο (4/3), «Αλευρόμυλος» από τη Μήλο (6/3) και «Της Καλής» από την Σέριφο (8/3). Λεπτομέρειες για την όλη διοργάνωση μπορείτε να αναζητήσετε και στο σχετικό άρθρο μας, ενώ για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με το «360°».

Η θαυμάσια τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η ταβέρνα «Φλωμάρι«, στις ακτές της Βόρειας Λήμνου και συγκεκριμένα στην πανέμορφη παραλία Γομάτι, σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από τις περίφημες Αμμοθίνες…

…την μοναδική έρημο της Ελλάδος, όπου γυρίστηκαν και οι αντίστοιχου περιεχομένου σκηνές της ελληνικής ταινίας «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι».
Είχαμε την χαρά να βρεθούμε στην βραδιά την αφιερωμένη στην λημνιακή γαστρονομία, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Think Globally, Act Locally», με προσκεκλημένη αυτή τη φορά την ταβέρνα «Φλωμάρι» από την Λήμνο και πηδαλιούχο του ταξιδιού μας στις εξαιρετικές γεύσεις και τα προϊόντα του πανέμορφου νησιού του Βορείου Αιγαίου, την Μάλαμα Μπανάβου, όνομα και πράγμα ως προς την ευγένεια του χαρακτήρος και τις μαγειρικές της ικανότητες, που κυριολεκτικά μας ταξίδεψαν σε άλλη διάσταση! «Το «Φλωμάρι» δημιουργήθηκε το 2016 δια χειρός της ίδιας της Μάλαμας, η οποία ετοιμάζει για τους φανατικούς φίλους της ταβέρνας της εξαιρετικής νοστιμιάς πιάτα, βασισμένα στις παραδοσιακές συνταγές της Λήμνου, παρασκευασμένα με αγάπη, σεβασμό και πάντα με εκλεκτές πρώτες ύλες και προϊόντα ντόπιων παραγωγών, φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά από τις θάλασσες της Λήμνου και βιολογικά λαχανικά και σαλατικά από τα περιβόλια της οικογένειας.

Τα ορεκτικά περιελάμβαναν αρχικά κασκαβάλι σαγανάκι συνοδευμένο από ντιπ γιαουρτιού με τριαντάφυλλο. Εγώ που αγαπώ τόσο οτιδήποτε έχει να κάνει με τα τριαντάφυλλα το λάτρεψα! Το κασκαβάλι, ένα από τα παλαιότερα είδη τυριών της Λήμνου, είναι ένα έντονα αρωματικό τυρί με βουτυράτη γεύση, από ντόπιο πρόβειο γάλα, γνωστό για την παραγωγή του κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, από τους κτηνοτρόφους (κεχαγιάδες) της Λήμνου.

Το δεύτερο ορεκτικό ήταν βελούδινος άφκος με χταπόδι μαγειρεμένο στη γάστρα, μεθυσμένο σε μοσχάτο κρασί Λήμνου. Ο άφκος, η φάβα της Λήμνου, κερδίζει συνεχώς έδαφος στον ανταγωνισμό με συγκριτικά πλεονεκτήματα την βραστικότητα και την πλούσια γεύση του.

Σαλάτα ντάκος γλυκάνισου με τυρί καλαθάκι Λήμνου και μαριναρισμένα κολοκυθάκια σε αρωματικά. Ένα πλήρες γεύμα από μόνο του! Το καλαθάκι είναι Π.Ο.Π. λευκό τυρί, από αιγοπρόβειο γάλα, αποκλειστικά από ζώα ελευθέρας βοσκής στην Λήμνο, ενώ η ονομασία του οφείλεται στο σχήμα που παίρνει το τυρί, από τα πλεκτά καλαθάκια (τυριβόλια), στα οποία τοποθετείται για να στραγγίξει.

Φρέσκα θαλασσινά με φλωμάρι, τα παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά του νησιού.

Σαμσάς mille-feuille με κρέμα τυριού, κρέμα ζαχαροπλαστικής και σάλτσα κόκκινων φρούτων, σε μια εξαιρετική ως προς την σύλληψη και την εκτέλεσή της πρόταση. Οι σαμσάδες είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα της Λήμνου, κάτι ανάμεσα σε σαραγλί και μπακλαβά, αλλά συγχρόνως και εντελώς διαφορετικό και μοναδικό. Η παραδοσιακή συνταγή τους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φύλλο κρούστας, σουσάμι, καρυδόψιχα, αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη, κανέλα, σκόνη γαρύφαλλο και φυσικά μέλι για το σιρόπιασμά τους.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε