ΙΤΒ Berlin, η έκθεση-βαρόμετρο του παγκόσμιου τουρισμού στο Βερολίνο


Η ITB Berlin 2017, η έκθεση-βαρόμετρο του παγκόσμιου τουρισμού στο Βερολίνο, αποφάνθηκε -βάσει αδιάσειστων στοιχείων- ότι ναι, οι Γερμανοί ψηφίζουν Ελλάδα για τις φετινές διακοπές τους, με τον αναμενόμενο αριθμό αφίξεων να αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια τουριστών, τη στιγμή που το 2016 έκλεισε με 3,14 εκ. Η TUI, ο γερμανικός τουριστικός κολοσσός, υπολογίζει την αύξηση της ζήτησης προς την Ελλάδα στο 32%, γεγονός που φέρνει την χώρα μας στην πρώτη θέση της λίστας προτιμήσεων των Γερμανών ταξιδιωτών. Οι περιοχές που κυρίως θα εισπράξουν την αύξηση αυτή είναι κατά σειρά η Κως, η Πελοπόννησος, η Ρόδος, η Χαλκιδική, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Το πακέτο «Ήλιος-Θάλασσα» παραμένει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης μεταξύ των δημοφιλέστερων ειδών διακοπών -σύμφωνα με την έρευνα Travel Market της εταιρείας IPK INTERNATIONAL, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν την Τετάρτη- ακολουθούμενο από τα ταξίδια σε πόλεις και το Touring.
Ο εξερχόμενος τουρισμός θα αυξηθεί το 2017 κατά 4% -αντίστοιχη ήταν η αύξηση και για το 2016- παρά το γεγονός ότι η τρομοκρατία και το αίσθημα ανασφάλειας θα κρατήσει εντός των «τειχών» τους το 16% των ερωτώμενων, στις 21 μεγαλύτερες τουριστικές αγορές του κόσμου. Μεγάλη χαμένη φαίνεται να είναι η Τουρκία, της οποίας ο τζίρος ήταν φέτος τον Ιανουάριο μειωμένος κατά 58%, επί του ήδη μειωμένου κατά 40% ποσοστού του 2016, έναντι αυτού του 2015.
Αντίθετα, φαίνεται να ανακάμπτει η επίσης πολύπαθη Αίγυπτος, ενώ μέσα στο κλίμα της γενικότερης -σε παγκόσμιο επίπεδο- αστάθειας νέοι προορισμοί αναδύονται, όπως η Κολομβία, το Καζακστάν που το καλοκαίρι διοργανώνει την EXPO 2017, αλλά και η Μποτσουάνα, η πρώτη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, που γίνεται τιμώμενη περιοχή στην ITB Berlin. Η Ευρώπη παραμένει η πρώτη πηγή εξερχόμενου τουρισμού, ενώ η Ασία είναι πρώτη στην ανάπτυξη διεθνών ταξιδιών.
Πέραν όλων αυτών όμως, η 51η ITB Berlin, με τους 10.000 εκθέτες από 180 χώρες του πλανήτη, ήταν -όπως όλες οι διοργανώσεις που φέρνουν κοντά ανθρώπους από κάθε γωνιά της υδρογείου- ένα πραγματικό πανηγύρι χρωμάτων, γεύσεων, πολιτισμών, μουσικών, τεχνών και παραδόσεων, που πραγματικά μας εντυπωσίασε. Οι εικόνες που ακολουθούν θα σας πείσουν για του λόγου το αληθές!

Η είσοδος του εκθεσιακού χώρου.

Το περίπτερο της Ελλάδος στο πρώτο HALL της έκθεσης, με νούμερο 1.1…

…στο οποίο, φυσικά, φιλοξενήθηκε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου…

…με παρούσα και την Φολέγανδρο, που προσέλκυσε -όπως και όλα τα νησιά μας- το ζωηρό ενδιαφέρον των Γερμανών…

…και το stand της οποίας επισκέφθηκαν -μεταξύ πολλών άλλων- και φωτογραφήθηκαν (από αριστερά) οι: Παύλος Παπαδόπουλος-τουριστικός πράκτορας, κα Καραγιάννη-σύμβουλος της Αντιπεριφερειάρχη, Μαριέτα Παπαβασιλείου Βακιάνη-Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου, Κατερίνα Μαρινάκη-εκπρόσωπος Δήμου Φολεγάνδρου και Ειρήνη Γιαννακοπούλου-επιχειρηματίας τουρισμού και Δημοτική Σύμβουλος Αμοργού.

Στο περίπτερο της Φολεγάνδρου, στην οποία η καλαθοπλεκτική είναι μία από τις παραδοσιακές τέχνες, που δυστυχώς σβήνουν…

…την ίδια στιγμή που στην Μποτσουάνα παραμένει ολοζώντανη!

Εντυπωσιακή σύνθεση στο περίπτερο του Ουζμπεκιστάν με φρούτα, γλυκίσματα, σκαλιστές κολοκύθες και παραδοσιακά ψωμιά patyr. Το ψωμί (lepyoshka) είναι ιερό για τους Ουζμπέκους, γι’ αυτό όταν κάποιος φύγει από το σπίτι δαγκώνει και παίρνει μαζί του μια μικρή μπουκιά, την οποία τρώει κατά την επιστροφή του. Υπάρχουν δύο είδη ψωμιού, το γιορτινό patyr της φωτογραφίας και το απλό επίπεδου σχήματος (obi-non).

Παραδοσιακός χορός από τις Μαλδίβες.

Μουσικός από την Αυστραλία παίζει το όργανο των ιθαγενών, το ντιτζεριντού, το οποίο δεν είναι παρά ένας ξύλινος σωλήνας -συνήθως ένα κούφιο κλαδί ευκαλύπτου-, που ενισχύει τους ήχους που παράγει ο μουσικός με το στόμα του, δημιουργώντας έναν παράξενο και υποβλητικό ήχο, σαν βούισμα.

Χειροτεχνήματα από την Τζακάρτα.

Στο περίπτερο της Ινδονησίας τα χρώματα ξεχειλίζουν και τα διακοσμητικά από φύλλα γίνονται ανάρπαστα!

Στους χώρους του περιπτέρου της Κορέας εκατοντάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα κορεατικής μαγειρικής, παραδοσιακές μουσικοχορευτικές παραστάσεις…

…ή να μάθουν την τέχνη κατασκευής της γυναικείας παραδοσιακής κορεατικής ενδυμασίας (Hanbok) από χαρτί.

Παραδοσιακές ενδυμασίες της Γουατεμάλας.

Παραδοσιακή ζωγραφική με εντυπωσιακά χρώματα από την Κόστα Ρίκα. Το εικονιζόμενο αντικείμενο είναι ο τροχός του μεταφορικού μέσου oxcart ή carreta, που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά του καφέ και των οποίων η διακόσμηση -διαφορετική σε κάθε περιοχή της χώρας- ξεκίνησε από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Στο περίπτερο της αφρικανικής Γκάνας οι επίσημοι εκπρόσωποι της χώρας παρακολουθούν με όλους τους τύπους την μουσικοχορευτική εκδήλωση…

…το πέρας της οποίας σήμανε την έναρξη του σερβιρίσματος.

Tο γκανέζικο πιάτο μου περιελάμβανε ψάρι τηγανητό, jollof rice που συνοδεύεται με καυτερή σάλτσα ψαριού, kelewele (συνταγή με τηγανητη plantain, είδος μπανάνας) και bean stew, αλλά και βοδινό κρέας σε σουβλάκι.

Μαροκινός καλλιτέχνης γράφει το όνομα κάθε επισκέπτη με αραβική καλλιγραφική γραφή.

Παραδοσιακός μουσικός από την Γκάμπια.

Γυναίκες μουσικοί από το Κιργιστάν.

Πανέμορφα κινέζικα διακοσμητικά αντικείμενα.

«Wonderful Indonesia»!

Παραδοσιακοί μουσικοί από την Taiwan.

Άρωμα Αιγύπτου!

Ο Λέοντας, σήμα κατατεθέν της Βενετίας.

Μακέτα στο περίπτερο του Abu Dhabi, εξίσου εντυπωσιακή με το πραγματικό κτήριο Sheikh Zayed Grand Mosque Center.

Παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά του Ιράν.

Και βεβαίως δεν θα μπορούσε από μία έκθεση στο Βερολίνο να λείπει το κέρασμα των επισκεπτών με αυθεντική γερμανική μπύρα!

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:EuropeΕτικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: