Μαγευτική πανσέληνος στους Δελφούς με την αισθαντική φωνή της Φωτεινής Δάρρα


Στους Δελφούς, στον «ομφαλό της γης», στο σημείο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος, προκειμένου να εντοπίσει το κέντρο του κόσμου! Εδώ, στην αρχαία ελληνική πόλη στους πρόποδες του Παρνασσού, που σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Kληρονομιάς της UNESCO, στον τόπο που φιλοξένησε το σημαντικότερο Μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου! Εδώ, στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, τον περιτριγυρισμένο από το επιβλητικό τοπίο, που απλώνεται μεταξύ των δύο πελώριων βράχων, των Φαιδριάδων, εδώ ακριβώς και συγκεκριμένα στη Ρωμαϊκή Αγορά, θα βρεθεί για πρώτη φορά η Φωτεινή Δάρρα μαζί με την ορχήστρα της, για μία μοναδική συναυλία κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι! Συνεχίζοντας τις πρωτοποριακές συναυλίες της, που εκπέμπουν απ’ όλη την Ελλάδα διαδικτυακά με ή χωρίς κοινό, η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα δώσει -όπως πάντοτε άλλωστε- τον καλύτερο εαυτό της για το κοινό που θα έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει από κοντά, την Δευτέρα 3 Αυγούστου, στις 21:30. Η συναυλία θα μεταδοθεί μέσω live-streaming τόσο από την επίσημη σελίδα της Φωτεινής Δάρρα στο Facebook, όσο και μέσα από το επίσημο site του Δήμου Δελφών.

Η περίφημη Θόλος δεσπόζει στο ιερό της Αθηνάς Προναίας, μεταξύ του νεότερου ναού της Αθηνάς και του θησαυρού των Μασσαλιωτών και -αν και η χρήση της παραμένει ουσιαστικά άγνωστη- έχει συσχετισθεί με χθόνια λατρεία, ωστόσο, ο περιηγητής Παυσανίας, που είδε τα ερείπιά του τον 2ο αι. μ.Χ., δεν το μνημονεύει ως ναό. Το εντυπωσιακό κυκλικό κτήριο χρονολογείται στο 380 π.Χ.

Η Φωτεινή Δάρρα συνεχίζοντας το πρόγραμμα συναυλιών, που εκπέμπουν απ’ όλη την Ελλάδα με τίτλο «ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ» θα εκπέμψει το σήμα της διαδικτυακά, αλλά και σε κανάλια παγκόσμιας εμβέλειας, προβάλλοντας έτσι μέσα από ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός τη χώρα μας, στο εξωτερικό αλλά και στους Έλληνες ομογενείς. Μαζί της μια 5μελής ορχήστρα με εξαιρετικούς σολίστες στο πιάνο, το τρομπόνι, την τρομπέτα, το κοντραμπάσο και τα κρουστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, που θα πρέπει να δηλώσει εγκαίρως συμμετοχή για να εξασφαλίσει από πριν τηλεφωνικώς την κράτησή του και να απολαύσει τη συναυλία με ασφάλεια, στο τηλ.: 22653 50026 (από τις 9.00 έως και τις 13:00), καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Φωτεινή Δάρρα

Η συναυλία, που διοργανώνεται από τον Δήμο Δελφών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου προώθησης των Δελφών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η προβολή με «όχημα» την συγκεκριμένη συναυλία, θα μεγιστοποιηθεί μέσα από την μετάδοσή της στα διεθνή δορυφορικά κανάλια: BCI -εκπέμπει καθημερινά από το Τορόντο του Καναδά σε 1,5 εκατομμύριο θεατές, ξένους αλλά και Έλληνες ομογενείς-, Hellenic TV -απευθύνεται στους ομογενείς της Αγγλίας- και το παγκόσμιο κανάλι της «Πεμπτουσίας», με εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς θεατές σε όλο τον κόσμο. Το κινηματογραφικό γύρισμα της συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού, γίνεται με τις υψηλότερες προδιαγραφές: 6 κάμερες 4Κ,1 γερανό και ένα drone! Το αποτέλεσμα θα είναι μια κινηματογραφικού επιπέδου προβολή των Δελφών μέσα από μια συναυλία διάρκειας 1.30 ώρας.

Το θέατρο των Δελφών είναι ένα από τα λίγα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας, για το οποίο γνωρίζουμε την ακριβή χρονολόγησή του. Το κοίλο του θεάτρου διαμορφώθηκε εν μέρει στο φυσικό έδαφος (στα βόρεια και δυτικά) και εν μέρει σε τεχνητή επίχωση (στα νότια και ανατολικά).

Τα τραγούδια που θα ακουστούν στην μαγική αυτή βραδιά είναι επιλεγμένα ανάμεσα στα ωραιότερα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Τραγούδια από το προσωπικό ρεπερτόριο της ερμηνεύτριας, διεθνή αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και Πορτογαλέζικα, καθώς και τραγούδια των μεγάλων Eλλήνων συνθετών Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δημήτρη Παπαδημητρίου και άλλων. Δεν θα λείψει και μια απαραίτητη αναφορά στην μελοποιημένη ποίηση από σπουδαίους Έλληνες συνθέτες, που ταιριάζει απόλυτα στον Ιερό χώρο των Δελφών! Καβάφης, Ελύτης, Σαπφώ, Ρίλκε κ.άλ.

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη που θα τραγουδήσω για πρώτη φορά στον Ιερό χώρο των Δελφών, στον ομφαλό της γης, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και όπως πιστεύεται ακόμα και σήμερα από Έλληνες και ξένους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέσα από την κινηματογράφιση αυτής της συναυλίας θα προσπαθήσουμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στους Δελφούς, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη αξία του Αρχαιολογικού χώρου με όχημα την Ελληνική μουσική. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Δήμο Δελφών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, που κάνουν αληθινό ένα ακόμα καλλιτεχνικό μου όνειρο! Συνεχίζουμε με συναυλίες, που εκπέμπουν κι από άλλα μέρη της Ελλάδας, προβάλλοντας τις ομορφιές της χώρας μας μέσα από τα τραγούδια μας», λέει η Φωτεινή Δάρρα.

Ο Δήμαρχος των Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, καλεί με δήλωσή του το κοινό να παρακολουθήσει το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού, για την συγκεκριμένη περιοχή και όχι μόνο. Ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας την σημασία που έχει για τον τόπο τόσο η πραγματοποίησή του, όσο -πολύ περισσότερο- και το μήνυμα που θα εκπέμψει σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι ιδιαίτερες συνθήκες μέσω των οποίων πορεύεται ολόκληρος ο κόσμος, μας αναγκάζει να αναπροσαρμόσουμε τον προγραμματισμό μας σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Στον Δήμο Δελφών, γνωρίζοντας την σημασία που έχει για τον τόπο η αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, σε συνδυασμό και με τη συνεργασία εγνωσμένης αξίας καλλιτεχνών, αποφασίσαμε για φέτος να στείλουμε το δικό μας μήνυμα σε κάθε γωνιά του κόσμου, μέσω της Φωτεινής Δάρρα και του υπέροχου μουσικού ταξιδιού, που μόνο εκείνη μπορεί να μας οδηγήσει». Και καταλήγει: «Θα βγούμε και πάλι νικητές κι ένας από τους πιο ασφαλείς δρόμους είναι να ακολουθήσουμε το φως του πολιτισμού μας».

Η περίφημη Θόλος, το κυκλικό κτήριο και ερείπια των τριών ναών της θεάς Αθηνάς Προναίας, αλλά και βωμοί αφιερωμένοι στον Δία Πολιέα, στην Αθηνά Εργάνη, στην Αθηνά Ζωστηρία, στην Ειλείθυια και στην Υγεία…

Την ενορχήστρωση επιμελείται ο μαέστρος και πιανίστας Γιώργος Παπαχριστούδης.

Σκηνοθεσία: Στέφανος Παπαδόπουλος

Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Χωριανόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Μανιατάκος

Παίζουν οι μουσικοί:

Πιάνο: Γιώργος Παπαχριστούδης

Μπάσο: Χάρης Κελλάρης

Τρομπέτα: Απόστολος Καλογιάννης

Τρομπόνι: Γιάννης Αρβανιτάκης – Σπύρος Βέργης

Κρουστά: Αντώνης Γερογιάννης

Λίγα λόγια για την Φωτεινή Δάρρα:

Η Φωτεινή Δάρρα είναι μια καταξιωμένη καλλιτέχνις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι η ερμηνεύτρια της τηλεοπτικής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, καθώς και της έναρξης του διαγωνισμού της Eurovision, επίσης στην Αθήνα. Είναι η πρώτη ελληνίδα που τραγούδησε στην Αγία Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη, σε συναυλία υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου. Έχει τραγουδήσει σε σπουδαία θέατρα και συναυλιακούς χώρους του εξωτερικού, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς:  Lincoln Center New York, United Nations New York (Ηνωμένα Έθνη Νέα Υόρκη), United Nations Paris (Ηνωμένα Έθνη Παρίσι), National Theater Paris (Εθνικό Θέατρο Γαλλίας),  καθώς και στην Ελλάδα σε εμβληματικούς χώρους όπως το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής, η Μικρή Επίδαυρος κ.άλ. Έχει  συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες: Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον διεθνή τενόρο Rolando Villazon, τον αστέρα του μιούζικαλ του West End Ramin Karimloo κ.άλ. Έχει τραγουδήσει επανειλημμένως τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και άλλων μεγάλων ελλήνων και ξένων συνθετών, δημιουργώντας μια σχέση με το κοινό που διαρκεί μέσα στον χρόνο.

Ο θησαυρός των Αθηναίων, ένα από τα πιο σπουδαία και εντυπωσιακά κτίσματα του αρχαιολογικού χώρου, είναι ένα μικρό, δωρικού ρυθμού κτίσμα, κατασκευασμένο από παριανό μάρμαρο με τη μορφή ναΐσκου, όπως οι περισσότεροι θησαυροί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ:

28 Ιουλίου: Σίφνος (Διαδικτυακή συναυλία)

3 Αυγούστου: Αρχαιολογικός χώρος Δελφών (Φωτεινή Δάρρα & band – συναυλία με κοινό και διαδικτυακή μετάδοση)

4 Αυγούστου: Καρπενήσι (Φωτεινή Δάρρα & band – συναυλία με κοινό και διαδικτυακή μετάδοση)

5 Αυγούστου: Λίμνη Κρεμαστών (Φωτεινή Δάρρα & band – διαδικτυακή μετάδοση)

7 Αυγούστου: Λουτράκι Θέατρο «Νότης Περγιάλης» (συναυλία πιάνο-φωνή με τον Γιώργο Παπαχριστούδη)

24 Αυγούστου: Ελευσίνα-Αισχύλεια (συναυλία πιάνο-φωνή με τον Γιώργο Παπαχριστούδη)

Αναμένεται να ανακοινωθούν και επόμενοι προορισμοί.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / EventsΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: