3 εμβληματικά Οινοποιεία της Πάρου και ο παραδοσιακός τρύγος μέσα από τις «Οινικές Διαδρομές Παρίων»


Το πανέμορφο λιμανάκι της Νάουσας.

Στην όμορφη Πάρο βρεθήκαμε στα τέλη Αυγούστου του 2019, όπου ο δραστήριος και πολυπράγμων Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την στήριξη του Δήμου Πάρου και της Κ.Δ.Ε.Π.Α. Πάρου και σε συνεργασία με τους chef Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, Πάνο Ιωαννίδη και Μάνο Σαρρή, την δημοσιογράφο-συγγραφέα Νίκη Μηταρέα, τα επίσημα Οινοποιεία και Τυροκομεία της Πάρου, καθώς και Ναουσαίους μικροοινοπαραγωγούς και τυροκόμους, διοργάνωσε κατά το διήμερο Σάββατο 31 Αυγούστου και Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου διημερίδα με τον τίτλο: «Οινικές Διαδρομές Παρίων» – «Μετά τυρού διάλογοι». Η διημερίδα αποτέλεσε μία προσπάθεια προβολής της οινικής ιστορίας της Πάρου, μια διαδραστική δράση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της οινικής παραγωγής του νησιού, την ανάδειξη του οινικού προϊόντος, αλλά και την καθιέρωσή του ανάμεσα στα κορυφαία ανά τον κόσμο! Η διημερίδα ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, με έμφαση αυτή τη χρονιά στο κεντρικό θέμα της, το παριανό τυρί:

-Στο πρώτο μέρος οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε σύγχρονα οινοποιεία, αλλά και τυροκομεία του νησιού, με παράλληλη αναφορά στην ιστορία και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού και βεβαίως της τυροκομίας και της παραγωγής τυριού στην Πάρο. Παρακολούθησαν επίσης εισήγηση για τα πατητήρια της Πάρου από τον Γιώργο Καβάλλη, ομιλίες από οινολόγους και ειδικούς σχετικά με τα τυριά, ενώ πραγματοποίησαν και ενδιαφέρουσες γευστικές δομικές.

-Στο δεύτερο μέρος συμμετείχαν στον τρύγο και στο πάτημα των σταφυλιών σε πατητήρι με τον παραδοσιακό τρόπο, παρακολούθησαν την παρασκευή ελληνικών συνταγών με βάση το κρασί και δοκίμασαν τα συγκεκριμένα πιάτα, ενώ παράλληλα συνομίλησαν με τους προσκεκλημένους chefs και παρακολούθησαν παρουσίαση προϊόντων και γευστικών συνδυασμών του παριανού κρασιού με το παριανό τυρί, από τους οινοπαραγωγούς και τυροκόμους του νησιού. Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι, στο λιμανάκι της Νάουσας (διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μας) με το μαγευτικό σκηνικό του! Συγχαρητήρια πολλά στον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Νάουσας και θερμές ευχαριστίες για την τιμητική πρόσκληση και την ζεστή φιλοξενία τους!

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Στην γραφική Μάρπησσα και στον Κώστο, στην καρδιά της ενδοχώρας της Πάρου, αλλά και στην γοητευτική Νάουσα

…βρεθήκαμε ακολουθώντας τα βήματα των Οινικών Διαδρομών της Πάρου, οι οποίες, όπως είδαμε και διαπιστώσαμε, εξελίσσονται γρήγορα σε πραγματικές «λεωφόρους» παραγωγής εξαιρετικών τοπικών οίνων και βέβαιο είναι ότι έτσι ακριβώς θα έπρεπε να εξελιχθούν τα πράγματα σε ένα τόπο με τόσο μακρά και αξιόλογη οινική παράδοση και κουλτούρα.

Πρώτη μας στάση (στην πραγματικότητα δεύτερη, διότι εγώ δεν πρόλαβα την προηγηθείσα επίσκεψη στο Οινοποιείο και Τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου) το μικρό, αλλά δυναμικά αναπτυσσόμενο Οινοποιείο της Οικογένειας Ανουσάκη, στην Μάρπησσα. Στην φωτογραφία, κατά τη διάρκεια της γευστικής δοκιμής, διακρίνονται από αριστερά: η Μαρία Μπαφίτη και η Μαρουσώ Πουλίου, μέλος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Δ.Σ. του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου, ο μικρός γιος της οικογένειας Ανουσάκη, η Ιωάννα Μαλάμου, επίσης μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών, η Ζαμπέτα Ανουσάκη και ο μεγάλος γιος της οικογένειας, ο Πέτρος και η Ανθούλα Θεοδωράκου, Γ. Γραμματέας του Συλλόγου.

Φθάνοντας στο Οινοποιείο του Παντελή Ανουσάκη συνειδητοποιούμε ότι όντως ο τρύγος βρίσκεται στο φόρτε του!

Η Ζαμπέτα Ανουσάκη μας εξηγεί ότι αρχικά τα σταφύλια μπαίνουν στον σπαστήρα, προκειμένου να απομακρυνθούν τα τσάμπουρα από τον καρπό.

Εδώ τα στρόφιλα, τα κατάλοιπα δηλαδή των σταφυλιών μετά την εξαγωγή του μούστου. Με βάση αυτό το προϊόν θα παραχθεί τον Οκτώβριο η περίφημη παριανή σούμα, το τοπικό τσίπουρο.

Τα τσάμπουρα, δηλαδή τα κοτσάνια, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ξυλόλη, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο ως λίπασμα στα χωράφια, αν και παλιότερα χρησιμοποιούνταν κι αυτά στην παραγωγή της σούμας.

Ανεμπόδιστη η θέα από τους εξωτερικούς χώρους του Οινοποιείου…

…και πανέμορφος ο χειροποίητος ανεμόμυλος, σήμα κατατεθέν της Μάρπησσας.

Ροζέ, λευκό, λιαστό και σούμα ειναι τα προϊόντα του Οινοποιείου Ανουσάκη. Για το λιαστό τα σταφύλια μένουν 15 περίπου ημέρες στον ήλιο, απλωμένα στις απλωταριές, κοντά στα κλήματα, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των σακχάρων τους πριν την οινοποίηση.

Η πανέμορφη Μάρπησσα, που περιβάλλει το Οινοποιείο, δεν θα μπορούσε παρά να κυριαρχεί…

…και στις συσκευασίες των προϊόντων του.

Επόμενη οινική στάση μας το Οινοποιείο «Αστέρας» του Κωνσταντίνου Ρούσσου, στον Κώστο, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί, όπως μας είπε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, μόλις το 2017, έχοντας προλάβει ωστόσο να πραγματοπjοιήσει πραγματικά άλματα, τόσο ως προς την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων του, όσο και ως προς το επίπεδο των εγκαταστάσεών του.

Ο Κωνσταντίνος Ρούσσος μας ξεναγεί υπερήφανος στο Οινοποιείο του «Αστέρας», στο Ιστέρνι στον Κώστο της Πάρου. «Το κρασί μας» μας λέει «φτιάχνεται με μεράκι και αγάπη και κυρίως από τα πιο ποιοτικά σταφύλια των αμπελώνων μας».

«Η διαλογή των σταφυλιών» συνεχίζει καθώς μας σερβίρει «γίνεται πολύ προσεκτικά, μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις μας και πέφτουν στο εκραγιστήριο. Έπειτα πάνε με φυσική ροή στο πιεστήριο, όπου πιέζονται ανάλογα με την κάθε ποικιλία. Τέλος, ο μούστος μεταφέρεται στις δεξαμενές μας για να αρχίσουμε τη διαδικασία της οινοποίησης».

70 στρέμματα αμπέλια και σύντομα άλλα 30 θα προστεθούν στο δυναμικό του Οινοποιείου. Συνδυάσαμε τα εξαιρετικά αυτά κρασιά με έναν πλούσιο μπουφέ ντόπιων και κυρίως χειροποίητων παριανών προϊόντων….

..όπως οι τυρόπιτες με παριανό τυρί…

…αλλά και τα μπισκοτάκια με αμύγδαλο, τα αμυγδαλωτά Πάρου, τα οποία θα χαρακτήριζα ως παραδοσιακά κυκλαδίτικα, μιας και απαντώνται σε πολλά κυκλαδονήσια, μεταξύ των οποίων η Σίφνος και η Φολέγανδρος.

Πανοραμική άποψη του Δοκιμαστηρίου και Πωλητηρίου του «Αστέρα», πλημμυρισμένου από τους συμμετέχοντες των «Οινικών Διαδρομών Πάρου 2019″.

Στα αμπελια του Οινοποιείου καλλιεργούντσι, όπως μας είπε ο Κώστας Ρούσσος, Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Άσπρο και Μαύρο Αηδάνι, Μαλαγουζιά κ.άλ. Το Άσπρο Αηδάνι είχε «εξαφανιστεί» από την Πάρο για χρόνια, αλλά ξανακαλλιεργείται και πάλι, μετά το 1995-98.

Οι ερυθροί οίνοι του «Αστέρα» παράγονται από σταφύλια Μανδηλαριάς και Αηδανιού Μαύρου, οι ροζέ οίνοι από σταφύλια Αηδανιού Μαύρου…

…και τέλος οι λευκοί από σταφύλια Ασύρτικου, Μαλαγουζιάς και Μονεμβασιάς.

Τέλος, επισκεφθήκαμε το Οινοποιείο Ε.Θ. Μωραΐτη, το οποίο ιδρύθηκε στην Νάουσα της Πάρου το 1910, από τον Εμμανουήλ Μωραϊτη, παππού του σημερινού συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης. Εκείνος καλλιεργούσε δικά του αμπέλια, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε και οινοποιούσε σταφύλια απ΄ όλο το νησί. Με δικό του καΐκι, την εποχή εκείνη, μεταφέρονταν τα ονομαστά για το βαθυκόκκινο χρώμα τους παριανά κρασιά, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Στο πέρασμα του χρόνου, ο Θεόδωρος Μωραΐτης, εργαζόμενος συστηματικά και με πείσμα, αυξάνει την δυνατότητα του Οινοποιείου…

…βελτιώνει την ποιότητα των παραγόμενων οίνων και το 1967 εμφιαλώνει τα πρώτα κρασιά με την επωνυμία «ΜΩΡΑΪΤΗ». Οι σιωπηλοί μάρτυρες του πλούσιου παρελθόντος του Οινοποιείου βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, προσδίδοντας μια ιστορική βαρύτητα στον χώρο.

Πανέμορφος ο εξωτερικός χώρος του εστιατορίου, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου…

…όσο και η εσωτερική σάλα του.

Σήμερα ο Μανώλης Μωραΐτης, με πίστη και συνέπεια, συνεχίζει την παραγωγή και την εμφιάλωση των ονομαστών κρασιών «ΜΩΡΑΪΤΗ», καλλιεργώντας ποικιλίες, όπως οι λευκές Μονεμβασιά, Ασύρτικο, Ασπραϊδανό, Μαλουκάτο και οι ερυθρές Μαντηλαριά, Βάφτρα, Αηδάνι. Εδώ, ο εντυπωσιακός σε μέγεθος και διακόσμηση χώρος του Δοκιμαστηρίου – Πωλητηρίου του Οινοποιείου.

Με την βοήθεια των νέων υποδομών, η ετήσια παραγωγή κρασιού ξεπερνά πλέον τις 600.000 φιάλες. Οι παραγόμενοι οίνοι διατίθενται σε όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα εξάγονται σε αρκετές χώρες, κερδίζοντας διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Εδώ, ένας ακόμα εύγλωττος, μέσα στην σιωπή του, μάρτυρας της ιστορίας της επιχείρησης…

…από τους πολλούς που κατακλύζουν τους φιλόξενους επισκέψιμους χώρους του Οινοποιείου.

Το κατακόκκινο χρώμα των τοίχων του μικρού αυτού κελαριού, μαρτυρά αδιάψευστα ότι ξεκίνησε την ιστορία του ως μία από τις δεξαμενές κρασιού του αρχικού Οινοποιείου.

Στόχος της νέας γενιάς, η συνέχιση της παράδοσης…

…και ο Σάββας Μωραΐτης υπηρετεί την προοπτική αυτή με πάθος!

Το Οινοποιείο καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά την μακρόχρονη παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία…

…παράγοντας υψηλής ποιότητας οίνους και αναδεικνύοντας το μοναδικό terroir της Πάρου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΥΓΟΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Στην περιοχή του Άσπρου Γκρεμού, στον Αμπελά της Πάρου

…και στον παραδοσιακό αμπελώνα των Βασίλη και Γαρυφαλλιάς Τριπολιτσιώτη…

…είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε την μοναδική εμπειρία του τρύγου «σαν άλλοτε», συμμετέχοντας στην συνέχιση μια παράδοσης, αυτής της καλλιέργειας αμπελιού, που στην περίπτωση της Πάρου χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας…

…όπως αδιάψευστα μαρτυρούν οι απεικονίσεις σε αμφορείς, νομίσματα, αγάλματα και πιθάρια της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, αλλά και της Μυκηναϊκής, της Αρχαϊκής, της Κλασσικής, της Ελληνιστικής, της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής περιόδου.

Μετά την συγκομιδή τα σταφύλια μεταφέρονται στα πατητήρια, τα οποία για την διευκόλυνση της όλης διαδικασίας και την εξοικονόμηση χρόνου και κόπου, είναι κατασκευασμένα μέσα στους αμπελώνες, σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία, συνήθως βραχώδη, έτσι ώστε αφενός να μην καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμο χώρο, αφετέρου δε για λόγους στατικότητας του ίδιου του πατητηριού.

Οι γλυκόχυμοι καρποί αδειάζονται στο πατητήρι, οι τοίχοι και το δάπεδο του οποίου μοσχοβολούν ήδη από το άρωμά τους, μετά την πολύχρονη χρήση…

…και το πάτημα ξεκινά…

…ενώ στο πιθόλι ξεκινά να ρέει ο πολύτιμος μούστος, βοηθούμενος από τον επικληνή, προς αυτήν την κατεύθυνση, πυθμένα του πατητηριού. Ο χώρος αυτός συλλογής του μούστου, το πιθόλι, ήταν επιχρισμένος εσωτερικά με «πορσελάνα», ένα είδος ποζολανικού κονιάματος, που το στεγανοποιούσε.

Στην φιλόξενη αυλή της οικίας της οικογένειας Τριπολιτσιώτη, η κυρία Γαρυφαλλιά έχει προλάβει ήδη να μετατρέψει τον εύγευστο μούστο…

…σε πετιμεζόπιτες και μουστοκούλουρα…

…σε μουσταλευριά και κρασοκούλουρα…

…ενώ από τον ευωδιαστό αυτό γλυκομπουφέ δεν θα μπορούσε να λείπει, βέβαια, το γλυκό σταφύλι του κουταλιού…

…αλλά και τα ξερά σύκα, αγαπημένο γλυκό snack αλλοτινών -και όχι μόνο- εποχών.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: