Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου (Kimolos International Film Festival – KIFF) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την 1η έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2020, σε συνδιοργάνωση της εταιρείας παραγωγής Glory Films και του Δήμου Κιμώλου, υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ., σπάζοντας τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, που δημιούργησε σε όλα σχεδόν τα καλοκαιρινά πολιτιστικά γεγονότα, η πανδημία του covid 19. Μοναδική αλλαγή -λόγω των ιδιαίτερων καταστάσεων- αυτή της ημερομηνίας, που από τον Ιούνιο μεταφέρθηκε στον Σεπτέμβριο, επιτυγχάνοντας έτσι να διεξαχθεί με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επέτρεψαν την μεταμόρφωση των παραδεισένιων παραλιών του νησιού σε μαγευτικούς θερινούς κινηματογράφους και σε εκατοντάδες θαυμαστές της έβδομης τέχνης να απολαύσουν μία μοναδική εμπειρία! Το Φεστιβάλ είχε ως αρωγό την πολυπράγμονα και υπερδραστήρια Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες» και χορηγό του την εταιρεία Ορυκτών Μπεντομάιν.

Το Φεστιβάλ στην Ψάθη.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του KIFF Manuel de Coco υπογράμισε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ να καθιερωθεί ως θεσμός, για το λόγο αυτό, παρότι η οικονομική υποστήριξη για το 2020 ήταν ελάχιστη, προτίμησα να συνεχιστεί έστω και με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων, όπως και με λιγότερες προβολές ταινιών, από το να διεξαχθεί online ή να ακυρωθεί. O πολιτισμός πάντα βρίσκει διεξόδους ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας».

Το Φεστιβάλ στο Χωριό.
Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου προβλήθηκαν ταινίες και ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, με το διαγωνιστικό τμήμα του να αποτελείται από έξι ταινίες μεγάλου μήκους, ενώ τρία ντοκιμαντέρ συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκτός συναγωνισμού. Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού, μεταξύ των οποίων τα Πράσα, η Ψάθη, η Αλυκή, το Χωριό και το Κάστρο.

Το Φεστιβάλ στα Πράσα.
Η αυλαία του KIFF άνοιξε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, με την προβολή του 27 λεπτών διάρκειας ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ «1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου», σε σκηνοθεσία του Μανώλη Παπανικήτα, το οποίο περιγράφει τις καλύτερες στιγμές του Φεστιβάλ 2019. Την ίδια μέρα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το αίνιγμα της Κέρου», σε σκηνοθεσία του Κώστα Μαχαίρα, το οποίο επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας.

Το Φεστιβάλ στην Αλυκή.
Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετείχαν, όπως ήδη αναφέραμε, έξι ταινίες μυθοπλασίας απ’ όλο τον κόσμο, παραγωγής 2019. Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος προβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και επιλέχθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Manuel de Coco, ο οποίος διατηρεί την ίδια προσέγγιση ως προς το ύφος των ταινιών, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του και για δεύτερη χρονιά σε αληθινές ιστορίες, αυτοβιογραφίες και δράματα εποχής.

Το Φεστιβάλ στο Χωριό.
Το Χρυσό Δέντρο, το μεγάλο βραβείο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου, απονεμήθηκε στην ταινία «Arracht» των Τομ Σάλιβαν και Τομάς Ο Σούλεβάιν, από την Ιρλανδία. Πρόκειται για μία ιστορία που διαδραματίζεται το 1845 με θέμα τον αγώνα επιβίωσης ενός ψαρά. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Tallinn Black Nights Film Festival, ενώ ήταν επίσης υποψήφια για 11 βραβεία στα Irish Film and Television Awards. Η προβολή της πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ψάθης, υπό το ατμοσφαιρικό φως πυρσών και πολλών μικρών φαναριών.

Το Φεστιβάλ στην Ψάθη.
Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απέσπασε η ταινία «A Certain Kind of Silence» από την Τσεχία, σε σκηνοθεσία του Μιχάλ Χογκενόερ, με πρωταγωνίστρια μια νεαρή κοπέλα, η οποία ξεκινά να εργάζεται στο εξωτερικό για μια πλούσια οικογένεια, σε μια πολυτελή βίλα. Πρέπει να φροντίσει τον δεκάχρονο γιο τους, ο οποίος ακολουθεί πολλούς περίεργους κανόνες. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στην Τσεχία και αφορά σε μια αληθινή ιστορία, που συνέβη το 2013 στην Γερμανία. Η προβολή της έγινε στο Χωριό της Κιμώλου.

Το Φεστιβάλ στην Αλυκή.
Το Βραβείο της ΕΡΤ απονεμήθηκε στην ταινία «Nomades» του Ολιβιέ Κουσμάκ, συμπαραγωγής Μαρόκου και Γαλλίας. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός εφήβου, που θέλει να φύγει από το σπίτι του στο Μαρόκο και να περάσει στην Ευρώπη. Η μητέρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τον σταματήσει. Επίκαιρη ταινία, που έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε Διεθνή Φεστιβάλ και συγκίνησε το κοινό του νησιού. Η προβολή της πραγματοποιήθηκε στην μαγευτική παραλία Πράσα υπό το φως της πανσελήνου.

Το Φεστιβάλ στο Χωριό.
Ειδική Μνεία δόθηκε στην αστυνομική ταινία μαύρου χιούμορ «A Dark, Dark Man» του Αντιλκάν Γερζάνοφ, από το Καζακστάν. Η ταινία συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ του κόσμου (Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, Φεστιβάλ της Μπουσάν, Φεστιβάλ του Ρότερνταμ κ.άλ.) και η υπόθεσή της αφορά ένα αγόρι, που σκοτώνεται σε ένα χωριό. Ένας ντετέκτιβ αναλαμβάνει την υπόθεση, ενώ τοπικοί αστυνομικοί έχουν ήδη συλλάβει τον δολοφόνο. Είναι όμως αυτός ο πραγματικός ένοχος;
Τα βραβεία απένειμε πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Αριστοτέλη Μεταξά -Διευθυντής Φωτογραφίας, Μέλος Δ.Σ. της ΕΡΤ- και μέλη τους Φραντσέσκα Μπαρτελίνι -Ηθοποιός και Σκηνοθέτης, Ιταλία-, Κάρλος Αλαστρουέι -Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Ισπανία-, Κάτια Πανταζή -Παραγωγός, Ελλάδα-, Ιλία Αντονένκο -Σκηνοθέτης, Διευθυντής Φεστιβάλ, Ρωσία.
Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ και η ανακοίνωση των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο Κιμώλου, την δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Δημάρχου του νησιού Κωνσταντίνου Βεντούρη και στο πλαίσιό της προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ένα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά», παραγωγής 2019 σε σκηνοθεσία – παραγωγή του Σωτήρη Δανέζη, με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 56 λεπτών, έχει θέμα τα πλαστικά μίας χρήσης, την ρύπανση που προκαλούν στις ελληνικές θάλασσες και τις προσπάθειες για την σταδιακή κατάργησή τους. Η Μία Αδαμίδου, παρουσιάστρια του φετινού Φεστιβάλ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του Manuel de Coco, αποχαιρετώντας το κοινό ανανέωσαν το ραντεβού για τον Ιούνιο του 2021.

Το Φεστιβάλ στο Χωριό.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε