Ιάκωβος Γκόγκουα: η αξία του να γνωρίζεις νέους τόπους και κουλτούρες είναι ανεκτίμητη


Το κανάλι του στο Youtube με ταξιδιωτικούς προορισμούς, οι τόποι που αγάπησε, οι κίνδυνοι που συνάντησε ή το πιο extreme πράγμα που έχει κάνει στα ταξίδια του, αλλά και οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε προκειμένου να έχουμε λαμπερή επιδερμίδα, ο κίνδυνος αλλεργίας από το εμβόλιο για τον Covid-19 για άτομα που έχουν fillers προσώπου Botox, όπως και τα κλειδιά για ένα νεανικό δέρμα. Ο γνωστός γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα μας μιλά για όλα αυτά, αλλά και για τις τρεις μεγάλες του αγάπες: την ιατρική, τα ταξίδια και το τραγούδι. Απολαύστε τον!

Αντιλαμβάνομαι, παρακολουθώντας και το κανάλι σου στο YouTube με ταξιδιωτικούς προορισμούς, ότι λατρεύεις τα ταξίδια. Σωστά;

Για μένα η αξία του να γνωρίζεις νέους τόπους και νέες κουλτούρες είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Για τον λόγο αυτό λατρεύω τα ταξίδια, είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι της ζωής μου. Τα ταξίδια είναι μία πραγματική πηγή πλούτου, με έναν πιο αόριστο και άυλο τρόπο, που όμως υπάρχει. Το μοίρασμα των εμπειριών, η αξία των μοναδικών στιγμών που ζεις ή το να γίνεσαι μέλος μιας άλλης κοινωνίας και διαφορετικών πολιτισμών, έστω και για λίγο, σου διευρύνουν τους ορίζοντες όσο καμία άλλη εμπειρία ζωής.

Oι προορισμοί που αγάπησες;

Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένο, κάθε τόπος έχει τη δική του, ξεχωριστή, ομορφιά. Αλλά, αν έπρεπε να διαλέξω ένα συγκεκριμένο μέρος για έναν συγκεκριμένο λόγο, θα επέλεγα τις Μπαχάμες για τα υπέροχα νερά τους, την Ινδία για τον διαφορετικό από τον δικό μας τρόπο ζωής και τη μοναδικότητά της, τον Αμαζόνιο για την περιπέτεια που μπορεί να χαρίσει στον επισκέπτη, την Κένυα για την αίσθηση του πόσο κοντά έρχεσαι με τη φύση.

O τόπος που θα έμενες μόνιμα;

Η επιλογή του τόπου που μένεις, πιστεύω πως δεν έχει να κάνει με την εικόνα μιας πόλης, με την αρχιτεκτονική ή τα όποια χαρακτηριστικά της. Ακόμα και με την οργάνωση της, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Βανκούβερ ή την ποιότητα της ζωής στην καθημερινότητα. Για εμένα, τόπος σου είναι οι άνθρωποι που σε κρατούν σε αυτόν, γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πρωταρχικής σημασίας.

Κινδύνεψες πότε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σου;

Γενικά, είμαι πολύ προσεκτικός όταν βρίσκομαι σε περιοχές που δεν γνωρίζω και είναι εκτός των προτύπων πόλεων που έχω οικειότητα. Οπότε προσέχω τι κάνω, ποιους ανθρώπους συναναστρέφομαι, ποιες ώρες και πού κινούμαι κ.λπ. Έτσι, από το θέμα της βίας δεν έχω κινδυνεύσει, αλλά σε πολλά ταξίδια έχω κινδυνεύσει να πέσω θύμα κλοπής ή και έχω πέσει τελικά. Πιο ευάλωτος αισθάνθηκα στη Νάπολη της Ιταλίας, περισσότερο κι από περιοχές όπως η Τανζανία, το Μεξικό και η Αργεντινη. Εκεί με έκλεψαν, έμεινα χωρίς πορτοφόλι, κινητό κ.λπ. Ευτυχώς, βρήκα τις λύσεις, αλλά ήταν μια περιπέτεια που, σίγουρα, θα θυμάμαι.

Το πιο extreme πράγμα που έχεις κάνει σε ταξίδι;

Γενικά, κάθε φορά που ταξιδεύω σε μέρη με εντελώς διαφορετική κουλτούρα από αυτήν της Ευρώπης, όπως είναι η Λατινική Αμερική, η Ασία ή η Αφρική, μου αρέσει να γίνομαι ένα με τους ντόπιους. Έχω μπει σε λεωφορείο με locals, που μεταφέρονταν από το σπίτι στη δουλειά τους, έχω φιλοξενηθεί σε σπίτι στην Κούβα, έχω μείνει σε καλύβα στον Αμαζόνιο, έχω δοκιμάσει περίεργα street foods. Γενικότερα, επιδιώκω την εμπλοκή με την τοπική κουλτούρα και κάνω πράγματα, που ίσως να μην έκανε εύκολα οποιοσδήποτε τουρίστας. Αλλά, για εμένα, αυτό σημαίνει ταξίδι: να εμπλέκεσαι με την τοπική κουλτούρα και κοινωνία και να μην μένεις απλά στη θέαση των αξιοθεάτων.

Σε ποιο προορισμό θα πήγαινες ξανά;

Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη που δεν έχω πάει, ο κόσμος είναι τεράστιος άλλωστε. Ακόμα και στις χώρες που έχω ήδη ταξιδέψει, υπάρχουν προορισμοί που δεν μπόρεσα να επισκεφθώ. Θα προτιμούσα να κάνω πρώτα αυτά τα ταξίδια και μετά να πάω σε ένα μέρος για δεύτερη φορά. Ωστόσο, αν προέκυπτε η ευκαιρία να πήγαινα και πάλι σε μέρος που έχω ήδη επισκεφθεί, χωρίς να χρειαστεί να το προσπαθήσω και να το οργανώσω, θα πήγαινα ευχαρίστως σε οποιοδήποτε από αυτά. Κάθε πρόκληση – πρόσκληση για ταξίδι είναι πάντα ευχάριστη και αποτελεί το καλύτερο δώρο για μένα.

Πότε αποφάσισες ότι θα γίνεις γιατρός;

Από μικρός το γνώριζα. Από τότε που ήμουν μόλις 6 – 7 ετών, μου άρεσε η επιστήμη, η τεχνολογία, τα gadgets και ό,τι είχε να κάνει με την εξέλιξη. Ειδικά το κομμάτι της ανατομίας μου φαινόταν πάντα συναρπαστικό. Στο Λύκειο πια, αποφάσισα ότι θέλω σίγουρα να το ακολουθήσω και έβαλα στόχο μου να περάσω σε κάποια Σχολή Ιατρικής, σε οποιαδήποτε πόλη. Και τελικά πέρασα στην Ιατρική Πατρών.

Τι θεωρείς ότι σε δίδαξε η Ιατρική γενικότερα για τη ζωή σου;

Η ιατρική ως επιστήμη με δίδαξε ότι ο άνθρωπος είναι ένα πολυπαραγοντικό ον, δεν είναι απλά μαθηματικά. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, η κάθε προσέγγιση σε άνθρωπο πρέπει να είναι διαφορετική, η κάθε θεραπεία είναι διαφορετική. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενή. Η ιατρική ως φιλοσοφία, με δίδαξε να σέβομαι και να εκτιμώ τον άνθρωπο, τις αδυναμίες του και τις δυνατότητές του.

Πώς εξηγείς το γεγονός ότι τόσες πολλές γυναίκες ουσιαστικά παραμορφώνονται επιλέγοντας να φτιάξουν το πρόσωπό τους;

Το κομμάτι της παρέμβασης είναι μια »συμφωνία» μεταξύ του γιατρού και του κάθε περιστατικού. Κάποιου είδους συνεργασία. Το περιστατικό έχει διάφορες ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες δεν είναι απαραίτητα βελτίωσης συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Πολλές φορές υπάρχει ένας πιο βαθύς στόχος και σκοπός, η αυτοβελτίωση. Το να κάνεις κάτι στον εαυτό σου προκειμένου να γίνει καλύτερος. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξεις να το κάνεις σχετίζεται με την συμφωνία αυτή, άρα θα έλεγα ότι είναι αποτέλεσμα και των δύο πλευρών. Με λίγα λόγια, ένας άνθρωπος έχει τη δική του αισθητική και θέλει να κάνει κάποια πράγματα στον εαυτό του για να νιώσει καλύτερα, για να νιώσει πιο όμορφα με τον ίδιο τον εαυτό του, να αισθανθεί ότι εξελίσσεται. Όπως ακριβώς όταν αγοράζουμε κάτι ή όταν ξεκινάμε να γυμναστούμε για να αποκτήσουμε καλύτερο σώμα και καλύτερη υγεία. Ο μέντορας, είτε αυτός είναι γυμναστής, είτε είναι γιατρός, είτε είναι ενδυματολόγος, είναι ένας άνθρωπος που, μαζί με εμάς, θα δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα που θεωρείται ιδανικό για τα προσωπικά μας γούστα.

Από προσωπική ανασφάλεια θεωρείς ότι πηγάζουν αυτές οι ανάγκες ή ευθύνονται οι επιταγές μιας εποχής, που θεωρεί ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει ουσιαστικά να ακολουθούν το ίδιο πρότυπο;

Δε θα συμφωνήσω με τη φιλοσοφία αυτή. Γενικότερα, υπάρχουν τάσεις. Αν κοιτάξουμε την ιστορία, θα διαπιστώσουμε ότι πάντα υπήρχαν, σε όλους τους τομείς, από τα ρούχα και την εμφάνιση έως τον τρόπο που θα εκφραστούμε, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Το κομμάτι της ομορφιάς, παρότι έχει την αντικειμενική βάση της αρμονίας, περιέχει και μια μεγάλη υποκειμενικότητα, που διαφοροποιείται ανάλογα με τη μόδα της εποχής. Θα γράψω, μάλιστα, ένα άρθρο για το κομμάτι της ομορφιάς σε όλες τις εποχές, μείνετε συντονισμένοι!

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το πρόσωπό μας το χειμώνα;

Βασικό χαρακτηριστικό της επιδερμίδας τον χειμώνα είναι η αφυδάτωση και η ξηρότητά της, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Ανεξάρτητα από την ποσότητα των ορών και των κρεμών που εφαρμόζονται, το ξηρό δέρμα θα παραμείνει ξηρό, αν δεν έχει προηγηθεί κάποια ελαφριά απολέπιση. Βασικό σημείο της ρουτίνας, αυτούς τους μήνες, πρέπει να είναι, λοιπόν, η συχνή απολέπιση και ο καλός καθαρισμός, για να μπορούν οι οροί και οι ενυδατικές ουσίες να διεισδύσουν και να λειτουργήσουν πραγματικά.

Υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας από το εμβόλιο για τον Covid-19 για όσους τυχόν έχουν fillers προσώπου Botox;

Το εμβόλιο ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες ανεπιθύμητες αλλεργικές παρενέργειες σε κάποια άτομα που έχουν fillers προσώπου, ωστόσο αυτές είναι πολύ ήπιες και μπορούν να προκληθούν από κάθε εμβόλιο. Η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι κάποιο οίδημα, που θα υποχωρήσει όμως σύντομα. Σπάνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εντονότερης αλλεργικής αντίδρασης, που, μάλιστα, επιλύθηκαν με μία απλή χορήγηση στεροειδών. Οπότε, σίγουρα, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας αν ο ασθενής έχει ιστορικό χρήσης fillers.

Τελικά ποια είναι τα κλειδιά για ένα νεανικό δέρμα;

H σωστή και έγκαιρη πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο μυστικό για μια νεανική επιδερμίδα σε βάθος χρόνου. Ποιοι είναι οι κορυφαίοι τρόποι πρόληψης; Οι βασικότερες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε είναι η τήρηση μίας υγιεινής διατροφής, με φυσικές τροφές και πολύ νερό, καθώς και η αποφυγή του στρες. Όσον αφορά στην περιποίηση, χρειάζεται συστηματική φροντίδα ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Καθημερινοί καθαρισμοί, ενυδάτωση με κρέμες και αντιηλιακή προστασία είναι τα βασικά βήματα, που δεν πρέπει να παραλείπονται. Και τέλος, από την ηλικία που θα εμφανιστούν οι πρώτες λεπτές γραμμές, θα πρέπει να προστεθούν, σε ετήσια βάση, κάποιες mini θεραπείες αντιγήρανσης, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου με πιο δυναμικές μεθόδους. Ένας ειδικός ιατρός μπορεί να προτείνει αυτό, που εξατομικευμένα χρειάζεται η κάθε επιδερμίδα.

Ποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε προκειμένου να έχουμε λαμπερή επιδερμίδα;

Ο σωστός καθαρισμός προσώπου, πρωί και βράδυ, η καλή ενυδάτωση, η καθημερινή αντηλιακή προστασία και η συχνή απολέπιση είναι τα βασικά σημεία, που αν ακολουθηθούν με συνέπεια, μπορούν να δώσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ακόμα και οι επεμβατικές μέθοδοι και θεραπείες, μπορούν να μειώσουν την επίδρασή τους, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη ρουτίνα περιποίησης στη συνέχεια. Οπότε, αν θέλουμε ένα λαμπερό δέρμα, πρέπει να φροντίσουμε γι’ αυτό. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς συνέπεια και αφοσίωση.

Όντας φοιτητής της Ιατρικής ασχολήθηκες παράλληλα με τον χώρο του τραγουδιού. Τι κρατάς από αυτή την πορεία;

Η πορεία μου στο τραγούδι δεν έχει σταματήσει. Συνεχώς εξελίσσομαι και εξακολουθώ να ασχολούμαι, σε ερασιτεχνικό επίπεδο φυσικά. Στο σπίτι μου παίζω πιάνο, αλλά και τραγουδάω. Από την περίοδο που το έκανα σε επαγγελματικό επίπεδο, κρατάω στο μυαλό μου την μοναδική ενέργεια που μπορεί να νιώθει κάποιος πάνω στη σκηνή, με το κοινό να στέλνει τα vibes του. Αυτή η διαδραστικότητα μού άφησε πολύ όμορφες αναμνήσεις, που θα κρατώ για πάντα.

Ολοκληρώνοντας, τι λείπει από τη ζωή σου;

Είμαι σε μια φάση που δεν σκέφτομαι τι μου λείπει, αλλά προσπαθώ να νιώθω ευχαριστημένος με αυτά που έχω. Να τα ζω συνειδητά, να βελτιώνω την ποιότητά τους, πράγμα που έχει να κάνει με την σχέση μου με τους ανθρώπους, με την αγάπη μου για τη δουλειά μου, με την βελτίωσή μου και την εξέλιξή μου ως προς την επιστήμη μου. Προσπαθώ να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος, να νιώθω όλο και πιο ικανοποιημένος με τα αποτελέσματά μου και αυτά να τα αγκαλιάζω όσο το δυνατόν περισσότερο. Να νιώθω χαρά και ικανοποίηση, όταν στο τέλος της μέρας είμαι στο σπίτι μου και κάνω τον απολογισμό της συγκεκριμένης ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα μου.

Ευχαριστούμε θερμά γιατρέ!

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, Χωρίς κατηγορίαΕτικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: