Ξεκινούν τα δωρεάν webinars της «The Delifair by EXPOTROF» – Μείνετε συντονισμένοι και κερδισμένοι!


Όλες οι τάσεις της αγοράς, μυστικά επιτυχίας, συμβουλές για επιτυχημένες πρακτικές μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις, workshop και webinars σε μια εβδομάδα!

  • Ποια είναι τα 5 λάθη μιας wine list;
  • Ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται για την υλοποίηση εξαγωγών;
  • Τα τελευταία νέα στην εστίαση, αλλά και…
  • Ιστορίες Επιτυχίας

Aυτές είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα από τις online εκδηλώσεις της The Delifair by EXPOTROF, τις οποίες για να παρακολουθήσετε θα πρέπει να εγγραφείτε μέσω της πλατφόρμας The Delifair.

Αναλυτικότερα, για αυτήν την εβδομάδα προγραμματίζονται:

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου

1.Ο σχεδιασμός μιας wine list είναι ένα puzzle με τρικ και μυστικά. Αν ξέρετε τους κανόνες και τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε, μπορείτε να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα: μια λίστα κρασιών που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο και να συνοδεύσει επάξια το μενού. Ο Άγγελος Δαμουλιάνος και η Εύα Μαρκάκη από την botilia.gr μας μαθαίνουν τα μυστικά της wine list και πώς να αποφύγουμε τα λάθη στον σχεδιασμό της.

2.Στον πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κλάδου τροφίμων και ποτών βρίσκονται οι εξαγωγές σε διεθνείς αγορές. Οι ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι εξαγωγές για κάθε επιχείρηση είναι μοναδικές και συνδέονται άμεσα με την βιωσιμότητα και την κερδοφορία της. Το «διαβατήριο» στον κόσμο των εξαγωγών είναι η πιστοποίηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων με βάση διεθνή πρότυπα, διασφαλίζοντας συνεργασίες, καταναλωτές και παραγωγούς. Ο Γιάννης Καρβέλας, μέσα σε 30 λεπτά μας μυεί στη διαδικασία της πιστοποίησης για επιτυχημένες εξαγωγές και μας καθοδηγεί με ασφάλεια στην ξεχωριστή αυτή διαδρομή!

3.H στήλη FoodInions φιλοξενεί καθημερινά έναν εκπρόσωπο της μαγειρικής κοινότητας και παρουσιάζει την πορεία του, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για τον κλάδο της εστίασης. Πρώτος καλεσμένος της ο executive chef Αθηναγόρας Κωστάκος, δημιουργός μοναδικών γαστρονομικών project σε όλο τον κόσμο -όπως το ιδιαίτερο Meraki- και με ξεχωριστές συνεργασίες στο μαγειρικό του portfolio, όπως το πολυβραβευμένο Bill & Coo της Μυκόνου και ο Scorpios.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου

1.Οι γαστρονομικές κοινότητες είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στο βιβλίο του Γιώργου Πίττα, Γαστρονομικές Κοινότητες – Γαστρονομικοί Προορισμοί που εκδόθηκε το 2018. Πρωταγωνιστές της δράσης είναι οι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας- μεταποίηση-εστίαση-φιλοξενία), που συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό την καταγραφή και την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου και της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του τόπου τους, με απώτερο στόχο η γαστρονομία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της εν λόγω περιοχής. Εργαλεία για την υλοποίηση όλων αυτών είναι η έκδοση ψηφιακών και έντυπων οδηγών, που οδηγούν τους επισκέπτες στους γαστρονομικούς θησαυρούς κάθε τόπου. Μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 14 Γαστρονομικές Κοινότητες, που κάθε μία τους βρίσκεται σε διαφορετική φάση ανάπτυξης. Θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα στις γενικές του γραμμές, ενώ αντιπροσωπευτικά μέλη από συγκεκριμένες γαστρονομικές κοινότητες, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων που τις υποστηρίζουν, θα καταθέσουν την εμπειρία τους για τον τρόπο που υλοποιείται το πρόγραμμα στον τόπο τους.

2.Το κρασί και το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους εδώ και αιώνες. Η «επιστήμη» του food and wine pairing έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει μια νέα γεύση που θα απογειώσει τη γευστική εμπειρία. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, αλλά και κάποιοι που αξίζει να σπάσoυν. Ο Άγγελος Δαμουλιάνος και η Εύα Μαρκάκη από την botilia.gr μας εξηγούν τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε και αυτούς που μπορούμε να αγνοήσουμε.

3.H BeFoo -που υπογράφει ο διεθνής γαστρονομικός θεσμός Gault & Millau και είναι ελληνική- βρέθηκε στην λίστα των πέντε πολλά υποσχόμενων foodtech start-up επιχειρήσεων της Γαλλίας! Ο Στέλιος Γρηγοριάδης θα μιλήσει στο e-stage της The DeliFair για την βραβευμένη εφαρμογή για υγιεινά διατροφικά εξατομικευμένα γεύματα, με επιρροή από την μεσογειακή κουζίνα, την οποία σχεδίασε σε νεαρή ηλικία και θα μας εξηγήσει πώς κατάφερε να γίνει ο νεότερος πρόεδρος Gault&Millau σε ένα δίκτυο 20 χωρών.

4.Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου καλεσμένος στη στήλη FoodInions ο executive chef Μιχάλης Μάρθας. Η μαγειρική του διαδρομή από τη Florida στην Κάλυμνο, με ενδιάμεσους σταθμούς σε βραβευμένες με αστέρια Michelin κουζίνες της Ευρώπης, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει επίσης μια περιγραφή της μαγειρικής ως private chef για πολύ σημαντικά πρόσωπα, αλλά και της διαδρομής σε διεθνείς μαγειρικούς διαγωνισμούς.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

1.Η Ελληνική κουζίνα είναι συνώνυμο συναισθημάτων, παράδοσης, μνήμης και γεύσης. Τα προϊόντα, οι μάγειρες, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές της, είναι τα συστατικά στοιχεία αλλά και οι κύριοι υποστηρικτές της Ελληνικής κουζίνας. Η Ιωάννα Σταμούλου και ο Ηλίας Μαμαλάκης θα συναντηθούν στο e-stage της The DeliFair και θα συζητήσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας.

2.Το Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας -ένα λεξικό με 500 λήμματα και 700 φωτογραφίες- είναι το 8ο βιβλίο του Γιώργου Πίττα γύρω από την γαστρονομία. Εδώ ο Γιώργος Πίττας κάνει μια βουτιά στον διατροφικό πολιτισμό της πατρίδας μας, παρουσιάζοντας όσα είναι απαραίτητα σ’ έναν φίλο της γεύσης, για να αρμενίσει με σιγουριά στο απέραντο πέλαγος της Ελληνικής Γαστρονομίας. Τουριστικοί προορισμοί, τόποι, τοπία, αμπελώνες, προϊόντα, παραγωγοί, εδέσματα, κρασιά και αποστάγματα, εμβληματικά πρόσωπα της γαστρονομίας και της οινοποιίας, παραγωγοί, εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, δημοτικές αγορές, γαστρονομικά δρώμενα, πανηγύρια και παραδόσεις, είναι το καταστάλαγμα και η συμπύκνωση, όσων κατέγραψε ο συγγραφέας, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει την αυθεντική Ελλάδα. Το Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας ξεχειλίζει από πληροφορίες, γνώσεις, μεράκι και αγάπη, με εικόνες και αφηγήσεις από ανθρώπινες δράσεις και συμπεριφορές, που κάνουν το φαγητό στοιχείο ταυτότητας και πολιτισμού κάθε τόπου. Στην παρουσίαση του βιβλίου ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του, θα δείξει εικονογραφήσεις και φωτογραφίες από τα ταξίδια του, θα καταθέσει και τις αναμνήσεις του από ενδιαφέροντα περιστατικά και συναντήσεις με ανθρώπους και τέλος θα τοποθετηθεί πάνω στο σημαντικό θέμα της σύζευξης της γαστρονομίας με τον Τουρισμό.

3.Η καλεσμένη των Ιστοριών Επιτυχίας την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου είναι η Μελίνα Ταπραντζή, με την οποία θα συζητήσουμε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη δράση αυτή. Για την Mελίνα Ταπραντζή -αν και το πρώτο της πτυχίο είναι από τη Φιλοσοφική Σχολή- ο χώρος του Marketing και της Επικοινωνίας είναι εκείνος που έδειξε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της, για περισσότερο από μια δεκαετία. Η συνέχεια ήταν κάπως διαφορετική με τη δημιουργία της Wise Greece. Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση, που προωθεί τα προϊόντα της Ελληνικής παραγωγής, ενώ χρησιμοποιεί τα κέρδη από τις πωλήσεις τους για να αγοραστούν τρόφιμα για άστεγους, παιδιά και ηλικιωμένους, που έχουν ανάγκη.

4.Οι FoodInions εστιάζουν αυτή τη φορά στην ζαχαροπλαστική και φιλοξενούν τον pastry chef Θανάση Τσαγκλιώτη, έναν από τους πλέον ταλαντούχους Έλληνες επαγγελματίες. Με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ξεχωριστές μαγειρικές «θητείες», ο Θανάσης Τσαγκλιώτης θα μας ταξιδέψει στo δημιουργικό κόσμο της υψηλής ζαχαροπλαστικής.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου

1.H Eθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmics GR εντάσσεται στην Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας», έργο στο οποίο συμμετέχουν οκτώ Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής του έργου), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Ίδρυμα Iατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Η επιστημονική ομάδα περιλαμβάνει περίπου 80 επιστήμονες από 18 ειδικότητες, οι οποίοι εργάζονται σε τομείς όπως η γενομική, η πρωτεωμική, η μεταβολομική, η στοιχειακή μεταβολομική, η ζωοτεχνία, η ανάπτυξη φυτών, η γαλακτοκομία, η βιοχημεία τροφίμων κ.άλ. Στο e-stage της The DeliFair η ομάδα της Foodomics θα παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο και θα αναλύσει τις ευκαιρίες, που αυτό παρουσιάζει για τους παραγωγούς τροφίμων.

2.Η απόφαση για πραγματοποίηση εξαγωγών είναι μια σημαντική διαδικασία, που απαιτεί μελέτη και σχεδιασμό. Το πρώτο βήμα, το οποίο θα καθορίσει και το αποτέλεσμα, είναι η ορθή επιλογή της αγοράς όπου θα δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση. Πώς πραγματοποιείται η έρευνα για τον εντοπισμό της κατάλληλης αγοράς και ποιοι είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να αξιολογηθούν; Οι απαντήσεις δίνονται στο webinar του Δημήτρη Μητράκου, founder του Yamas, με τα προϊόντα του να βρίσκονται στα ράφια των Harrods και Galeries Lafayette και εισηγητή του προγράμματος «Βeyond Exports» του IST College.

3.O Σπύρος Ανδριόπουλος -με σπουδές στη Νομική, μεταπτυχιακό στο marketing και επιχειρηματική δραστηριότητα στο πεδίο των υπηρεσιών Internet- είναι ο καλεσμένος των Ιστοριών επιτυχίας την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου. Ο ιδρυτής της AboutNet θα εξηγήσει πώς κατάφερε να μετατρέψει μια αποθήκη με δύο υπαλλήλους σε επιχείρηση με 50 συνεργάτες σε 5 πόλεις και 2000 πελάτες!

4.H δύναμη της συνέργειας και της καινοτομίας στο επιχειρείν μέσα από τα μάτια μιας σοφής Cookoovaya είναι το θέμα της συζήτησης στο FoodInions της Πέμπτης. Μάνος Ζουρνατζής, Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος και Περικλής Κοσκινάς συναντιούνται στο e-stage της The DeliFair και συζητούν για την αξία της συνεργασίας, τις προκλήσεις της πανδημίας και το μέλλον της εστίασης.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου

1.Η ταχεία ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια για όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο. Η Μαρία Αθανασοπούλου, Chairwoman του World Food Travel Association, θα αναλύσει τον κλάδο του γαστρονομικού τουρισμού και θα εξηγήσει με τη βοήθεια μελετών και στατιστικών στοιχείων την πορεία του στο μέλλον.

2.H σπατάλη των τροφίμων απασχολεί τον κλάδο της εστίασης σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους. Στη «ζώνη» της βιώσιμης ανάπτυξης, η διαχείριση των διατροφικών απορριμμάτων εισέρχεται δυναμικά στην συζήτηση με επιστήμονες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις να εφαρμόζουν πρακτικές, που συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων των κοινωνιών. H Nικολέτα Θεοδωρίδη, δημιουργός του sObres Mestres (Γαστρονομικές εκδηλώσεις κατά της σπατάλης τροφίμων) από τη Βαρκελώνη, ο Άγγελος Ζαμάνης, γενικός διευθυντής της εταιρείας Agrovision από τη Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη, με σπουδές στον πολιτισμό της διατροφής από τη Βιτσέντσα της Ιταλίας, δίνουν ραντεβού στο e-stage της The DeliFair και παρουσιάζουν επιτυχημένα παραδείγματα περιορισμού του food waste!

3.Τα φυσικά κρασιά είναι η μεγαλύτερη τάση παγκοσμίως. Στο εξωτερικό υπάρχουν εκθέσεις, εστιατόρια και wine bars αφιερωμένα στα κρασιά αυτής της κατηγορίας. Στην Ελλάδα αποκτούν όλο και πιο φανατικό κοινό. Τι ακριβώς όμως είναι αυτά τα κρασιά; Μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε εύκολα στις λίστες κρασιών μας; Είναι για όλους; Με τι ταιριάζουν; Ο Άγγελος Δαμουλιάνος και η Εύα Μαρκάκη από την botilia.gr συζητούν αυτές και άλλες τέτοιες απορίες αναλυτικά, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο μια και καλή!

4.O Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι ο καλεσμένος των Ιστοριών Επιτυχίας την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Η πολυδιάστατη δραστηριότητά του κορυφώνεται με την FoodOxys, την πρώτη εταιρεία τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία επικεντρώνεται στην μέτρηση αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα και στον άνθρωπο. Αυτή η Ιστορία Επιτυχίας θα μας εξηγήσει τη σύνδεση της καινοτομίας με το brain drain και την επιστήμη.

5.Η στήλη FoodInions είναι αφιερωμένη αυτή τη φορά στην αρτοποιία με καλεσμένο τον chef boulanger Χάρη Παπαλίτσα. Ο δημιουργός ξεχωριστών αρτοσκευασμάτων, επιχειρηματίας και καθηγητής θα βρίσκεται στο e-stage της The DeliFair για να συζητήσει τις απαιτήσεις της συνύπαρξης των ρόλων αυτών και τις τάσεις για την αρτοποιία της χρονιάς που διανύουμε, συντροφιά με το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Άρτος, η τέχνη της αρτοποιίας» από τις εκδόσεις Gastronomy Essentials.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Χωρίς κατηγορίαΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: