Αμφιθεατρικά κτισμένος στις πλαγιές του όρους Τρόοδος, στην περιοχή της Πιτσιλιάς και σε υψόμετρο 1100 μέτρων, ο Αγρός, αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής σε ένα καταπράσινο σκηνικό στολισμένο με χιλιάδες τριανταφυλλιές, απολαμβάνει πανοραμική θέα της ενδοχώρας της Μεγαλονήσου, με τα σπίτια του να ακροβατούν γαντζωμένα στις βουνοπλαγιές του σαν επιδέξιοι αναρριχητές! Η παράδοση θέλει το χωριό να ιδρύεται από 40 μοναχούς, που τον 8ο αιώνα, κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, εγκατέλειψαν τη Mονή του Mεγάλου Aγρού στην Kύζικο της Mικράς Aσίας για να βρουν καταφύγιο στην Κύπρο και βέβαια έδωσαν στον νέο τόπο τους το όνομα του χωριού που άφησαν πίσω τους. Έχτισαν στο σημείο εκείνο ένα μοναστήρι, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Εκκλησία της Παναγίας του Αγρού.
Το εντυπωσιακό Αθλητικό Κέντρο «Γλαύκος Κληρίδης» φέρει τιμητικά το όνομα του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ως ένδειξη τιμής για την προσφορά του προς την Κοινότητα του Αγρού, απ’ όπου και καταγόταν.
Η εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας, στο κέντρο του Αγρού, κατασκευάστηκε το1919 στον χώρο της προϋπάρχουσας «Μονής του Μεγάλου Αγρού». Το 1894, έτος κατεδάφισης της Μονής, οι κάτοικοι με δική τους πρωτοβουλία, ξεκίνησαν το κτίσιμο του σημερινού ναού.
Οι κάτοικοι του Αγρού είναι εξίσου ξεχωριστoί με την φύση που τους περιβάλει. Άνθρωποι διακριτικά φιλόξενοι, ευγενικοί, καταδεκτικοί, ζυμωμένοι με τον οίστρο της δημιουργικότητας και με μια ανεξάντλητη αγάπη για μόρφωση. Αρμονικά παντρεύουν την κληρονομιά της παράδοσης με την προοδευτική καινοτομία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ συναντά κανείς υποδομές δυσεύρετες και ζηλευτές για τα δεδομένα της αγροτικής Κύπρου: εκπαιδευτήρια, μοντέρνες αθλητικές εγκαταστάσεις, Νοσοκομείο, Τράπεζες, ξενοδοχεία, πλούσια πολιτιστική ζωή και ευκαιρίες ψυχαγωγίας. Μια πλήρη εικόνα για τον πανέμορφο Αγρό θα έχετε διαβάζοντας το σχετικό άρθρο μας, όπου περιλαμβάνεται και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγρού Μιχάλη Κωνσταντινίδη.
Τα πανέμορφα και με ζαλιστική ευωδιά άνθη της Ροδής της Δαμασκηνής.
Η Ροδή η Δαμασκηνή (rosa damascena)
Θάμνος με ευλύγιστους βλαστούς και άνθη με τριάντα πέταλα, η τριανταφυλλιά αυτή, που στην Κύπρο λέγεται και μυρωδάτη ή ορείτικη, είναι γνωστή με το επιστημονικό όνομα Ροδή η Δαμασκηνή και ανήκει στην οικογένεια των Rosacea. Το φυτό φτάνει το ύψος των 1,5 έως 2 μέτρων και τα διπλά άνθη του ξεχωρίζουν για το απαλό ροζ χρώμα τους και το έντονο άρωμά τους. Ανθίζει την άνοιξη -Απρίλιο με Μάιο- και στον Αγρό ευδοκιμεί στους πρόποδες των βουνών, προστατευμένη από δυνατούς ανέμους και παγετούς. Οι τριανταφυλλιές είναι φυτά ανθεκτικά με διάρκεια ζωής έως και 25 χρόνια και κάθε φυτό μπορεί να δώσει μέχρι και 400 άνθη το χρόνο. Η συγκομιδή, που διαρκεί 20 έως 25 μέρες, αποτελεί μία πραγματική γιορτή για το χωριό, όπου οι φίλοι είναι παρόντες, αλλά ακόμα και οι άγνωστοι είναι ευπρόσδεκτοι να πάρουν μέρος σ’ αυτήν. Εάν βρίσκεστε στην Κύπρο τον Μάιο, πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε αυτήν την εμπειρία!
Η συλλογή των ρόδων γίνεται νωρίς το πρωί, προτού ο ήλιος τα ζεστάνει και πάρει μαζί του το άρωμά τους.
Οι τριανταφυλλώνες του Αγρού βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, ακόμα και δίπλα στον δρόμο, απ’ όπου αγναντεύουν το όμορφο χωριό την ώρα της ανατολής.
Για ένα κιλό ροδοπέταλα θα πρέπει να συλλεχθούν προσεκτικά περίπου 400-500 τριαντάφυλλα…
…τα οποία πρέπει να οδηγηθούν το συντομότερο στο καζάνι για την απόσταξη. Μάλιστα, το Εργοστάσιο της Συνεργατικής Εταιρείας Τριανταφυλλοπαραγωγών Αγρού δεν παραλαμβάνει πέραν κάποιας συγκεκριμένης πρωινής ώρας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υψηλή ποιότητα του προϊόντος.
Τα άνθη συγκεντρώνονται στην ειδική ποδιά, που φορούν οι ροδοσυλλέκτες, το περιεχόμενο της οποίας αδειάζετε στη συνέχεια στους ειδικούς σάκους…
…οι οποίοι φορτώνονται στα αγροτικά αυτοκίνητα, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά τους στον τόπο επεξεργασίας.
Και μία αναμνηστική φωτογραφία με καλούς φίλους, από την αξέχαστη εμπειρία συλλογής τριανταφύλλων, που στην Κύπρο ξεκινά με το ξημέρωμα, δηλαδή στις 5.30 το πρωί για αυτήν την εποχή.
13η Γιορτή Τριανταφύλλου 2019
Η Κοινότητα Αγρού διοργάνωσε την 13η πλέον Γιορτή Τριανταφύλλου, για δύο -όπως πάντα- συνεχόμενα Σαββατοκύριακα και συγκεκριμένα στις 11-12 και στις 18-19 Μαΐου 2019. Είχαμε την χαρά και την τύχη να βιώσουμε την τελευταία αυτή Γιορτή πριν την πανδημία και να διαπιστώσουμε εκ του σύνεγγυς την ταύτιση του πανέμορφου Αγρού με το εμβληματικό αυτό προϊόν του, το οποίο και αποτελεί σήμα κατατεθέν της ταυτότητας του χωριού. Για μένα, που η γνωριμία και η αγάπη μου για το χωριό αυτό, τους ανθρώπους του και την τριανταφυλλένια ψυχή του είχε ξεκινήσει σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα, ήταν ένα πραγματικό προσκύνημα, ένα τάμα που δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκτέλεστο, δεδομένου ότι είχα ήδη χάσει μια ευκαιρία το 2010, όταν στην 4η μόλις διοργάνωση της Γιορτής Τριανταφύλλου ακούσθηκε μεν η ομιλία μου με θέμα την ιστορία και τους τρόπους αξιοποίησης του βασιλιά των λουλουδιών, όχι όμως δια στόματός μου! Εμένα με είχε «αιχμαλωτίσει» στην Αθήνα η φοβία, που για μερικά χρόνια με κράτησε μακρυά από τα αεροπορικά ταξίδια! Οι λάτρεις, λοιπόν, των ρόδων, μεταξύ των οποίων κι εμείς, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την φιλοξενία των κατοίκων του, αλλά και την ευωδιαστή ατμόσφαιρα του Αγρού, μιας και η ετήσια αυτή διοργάνωση συμπίπτει ακριβώς με την εποχή ανθοφορίας και συλλογής των τριανταφύλλων. Η Γιορτή, που διαρκεί όπως προείπαμε δύο εβδομάδες, περιλαμβάνει πάμπολλες δραστηριότητες, εκθέσεις και παρουσιάσεις με αντικείμενο την ομορφιά της φύσης, τις τοπικές παραδόσεις και φυσικά τα ντόπια εκλεκτά προϊόντα. Μεταξύ άλλων, δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη ναεπισκεφθεί την έκθεση με προϊόντα παρασκευασμένα από τα ρόδα του Αγρού, να παρακολουθήσει την διαδικασία της απόσταξης ροδοστάγματος, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο το καλλιτεχνικό μέρος της Γιορτής όσο και οι λοιπές εκδηλώσεις, με κορωνίδες για την διοργάνωση του 2019, τον διαγωνισμό πρωτότυπων εδεσμάτων και ποτών με βάση το ρόδο του Αγρού (Αθλητικό Κέντρο «Γλαύκος Κληρίδης»), την ενημερωτική εκδήλωση από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco Τροόδους και για το έργο «Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα με ακρονύμια GEO-IN» (ξενοδοχείο «Το Ρόδον»), το πλουσιότατο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, στην σκηνή του Αθλητικού Κέντρου, καθώς και η αναδρομή στην παράδοση μέσα από την εκπομπή «Παραδοσιακή Βραδιά», με την Άντρη Καραντώνη και τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ.
Το τραινάκι της Κοινότητας Αγρού ξεναγεί τους επισκέπτες στα αξιοθέατα του χωριού.
Τους πολυπληθείς επισκέπτες της 13ης Γιορτής Τριανταφύλλου, που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Κύπρου, υποδέχθηκαν, όπως κάθε χρόνο, αμέτρητα περίπτερα με τοπικά εδέσματα και ποτά ή άλλα προϊόντα, ενώ ανοιχτές παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και οι βιοτεχνίες, που ασχολούνται με το τριαντάφυλλο, δηλαδή η Σ.Ε. Τριανταφυλλοπαραγωγών Αγρού, το Εργοστάσιο Τριανταφύλλου Chris N. Tsolakis L.T.D. και τα παραδοσιακά «Γλυκά της Νίκης». Ακολουθείστε μας σε ένα αναλυτικό και ευωδιαστό φωτορεπορτάζ.
Η σημερινή σοδειά τριανταφύλλων βρίσκεται ήδη στο εργοστάσιο της Συνεργατικής Εταιρείας Τριανταφυλλοπαραγωγών Αγρού…
…οι χώροι του οποίου έχουν φορέσει τα «καλά» τους, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, για να υποδεχθούν όπως τους αξίζει τους χιλιάδες επισκέπτες της Γιορτής Τριανταφύλλου.
Οι τεράστιες δεξαμενές ροδοστάγματος ντυμένες στα ροζ…
…όπως και οι σκάλες, που σίγουρα γι’ αλλού ξεκίνησαν κι αλλού οι ανάγκες του Φεστιβάλ τις οδήγησαν, σε δρόμους διακοσμητικούς…
…αλλά και ο παραδοσιακός αποστακτήρας, ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιούσαν για την απόσταξη της ζιβανίας, αλλά μικρότερου μεγέθους. Στο εξαιρετικά πρωτότυπο και ενδιαφέρον Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής διαβάζουμε σχετικά: «Η διαδικασία άρχιζε ύστερα από την συναρμολόγηση του λέβητα, του λουλλά, και του ψυκτικού σωλήνα που διαπερνούσε το πιθάρι…
…Ρίχνονταν μέσα στο καζάνι τα ροδόφυλλα και προστίθετο νερό ίσου βάρους, δηλαδή για κάθε μια οκά ροδόφυλλα μια οκά νερό. Σφραγιζόταν με αχυροπηλό ή γύψο, το στούππωμαν πάνω στο καζάνι (τον λέβητα) και άναβαν τα ξύλα στη νισκιάν, που βρισκόταν από κάτω. Ύστερα από τον βρασμό των ροδοφύλλων και του νερού, που βρισκόταν μέσα στον λέβητα, άρχιζε να τρέχει σταγόνα-σταγόνα το ροδόσταγμα από την εξαγωγή του ψυκτικού σωλήνα, που διαπερνούσε πιθάρι με νερό μέσα σε μπουκάλια που τοποθετούνταν από κάτω».
Πολλά και άφθονα τα ευωδιαστά κεράσματα με πρωταγωνιστές τα λουκουμάκια τριανταφύλλου…
…και το αρωματικό σιρόπι.
Κι όταν πια η όρεξη ανοίξει οι επιλογές σε ψητά μεζεδάκια είναι πολλές και λαχταριστές, από σουβλάκια και κλέφτικο, έως οφτό και φυσικά σεφταλιές…
…που σερβιρισμένα πάνω στα εναρμονισμένα με την γιορτινή διάθεση τραπεζομάντηλα, γίνονται ακόμα πιο νόστιμα!
Χιλιάδες άνθη από τις τριανταφυλλιές του Αγρού, τις μυρωδάτες, όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι…
…χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για τον στολισμό των χώρων, όπου χτυπά η καρδιά της Γιορτής…
…και όπου εκτίθενται από ιστορικά έγγραφα και αρχειακό υλικό, που μαρτυρούν την 60χρονη πορεία της Συνεργατικής Εταιρείας Τριανταφυλλοπαραγωγών Αγρού…
…εργαλεία της δουλειάς, όπως τα καλάθια για την μεταφορά των ρόδων…
…πολλά από τα προϊόντα στα οποία πρωταγωνιστεί το ρόδον του Αγρού…
…ακόμα και ιδέες για γάμους και δεξιώεις, γιατί η παράδοση εδώ παραμένει ζωντανή και όχι μουσειακή.
Κάθε γωνιά στους χώρους του εργοστασίου είναι τόσο όμορφη και φωτογενής…
…ώστε κυριολεκτικά δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις και πώς να χορτάσεις την τόση ομορφιά! Κρίμα που δεν έχει εφευρεθεί τρόπος μεταφοράς και της ευωδιάς, που δυο χρόνια μετά παραμένει ολοζώντανη στα ρουθούνια μου!
Το ίδιο αυτό άρωμα ξεχύνεται και απ’ όλα τα προϊόντα που παράγονται εδώ, από το σιρόπι τριανταφύλλου, έως το γλυκό ινδοκάρυδο με ροδόσταγμα..
…από τους καραμελλωμένους ξηρούς καρπούς, τα λουκούμια και τα μπισκότα mallow με κρέμα, γνήσιο ροδόσταγμα και επικάλυψη σοκολάτας…
…από το ροδόσταγμα και το τσάι τριανταφύλλου…
…αλλά και από τα ποικίλα προϊόντα περιποιήσης προσώπου και σώματος, με συστατικά όπως το ροδέλαιο, οι θεραπευτικές ιδιότητες του οποίου είναι αναμφισβήτητες.
«Ο Αγρός είναι ένα από τα πιο ζωντανά χωριά του Τροόδους«, μας είπε ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγρού Μιχάλης Κωνσταντινίδης. «Στον Αγρό οι νέοι έχουν παραμείνει, την στιγμή που γειτονικά μας χωριά έχουν ερημώσει, διότι υπάρχουν ευκαιρίες για δουλειές, όπως στο ξενοδοχείο Rodon, στις τοπικές βιοτεχνίες, στην καλλιέργεια του τριανταφύλλου, στο εμφιαλωτήριο νερού, αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες».
Το Αθλητικό Κέντρο «Γλαύκος Κληρίδης», όπου κάθε Μάιο χτυπά η καρδιά της Γιορτής Τριανταφύλλου…
…και από εδώ, όπως καθαρά φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα της Γιορτής…
…ξεκινά η Οδός Τριανταφύλλου, της οποίας και οι δύο πλευρές οριοθετούνται από δεκάδες περίπτερα διάθεσης και πώλησης φαγητών, ποτών και άλλων προϊόντων.
Ακριβώς απέναντι από το Αθλητικό Κέντρο και την εδώ ευρισκόμενη κύρια σκηνή των εκδηλώσεων…
…βρίσκεται το εργοστάσιο απόσταξης της Συνεργατικής Εταιρείας Τριανταφυλλοπαραγωγών Αγρού, του οποίου το καλαίσθητο περίπτερο στην αρχή της Οδού Τριανταφύλλου…
…υποδέχεται τους επισκέπτες του με αρώματα τριανταφύλλου…
…αλλά και με όμορφα διαμορφωμένο περιβάλλον, για να απολαύσουν τα γλυκάκια και τα καφεδάκια τους.
«Για την παραγωγή ροδοστάγματος με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο άναβαν φωτιά με τα ξύλα κάτω από το καζάνι και τα άφηναν εκεί να κοχλάσουν και να δημιουργηθεί ατμός. Στο πάνω μέρος του καζανιού υπήρχε ένα κενό, που το γέμιζαν με κρύο νερό, το οποίο όταν ζεσταινόταν το αντικαθιστούσαν (κάθε 70 με 75 περίπου λεπτά) με κρύο. Με αυτό τον τρόπο ο ατμός που δημιουργούνταν με την βράση των τριαντάφυλλων, έπαιρνε υγρή μορφή. Στο ενδιάμεσο υπήρχε μια μικρή εκροή, βρυσούλα, απ’ όπου έφευγε το υγρό κι έπεφτε σ’ ένα κανάτι ή άλλο δοχείο. Ο υγροποιημένος ατμός ήταν το ροδόσταγμα». Πηγή: Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
Η γιγαντιαία συσκευασία ροδοστάγματος, σήμα κατατεθέν του χωριού.
Στην Γιορτή του Τριανταφύλλου του Αγρού πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν -δικαίως- τα τοπικά προϊόντα, όπως το ρέσι, το παραδοσιακό έδεσμα του κυπριακού γάμου, ένα είδος πιλάφι, από σιτάρι ψημένο σε ζωμό κρέατος, συνήθως κατσικίσιου…
…ο σίταρος ήσιταροπούλλα, το αγαπημένο καλαμπόκι…
…τα σιάμιση, είδος μικρής τηγανιτής πίτας με γέμιση από χαλβά κατσαρόλας, που προσφέρονται στα διάφορα πανηγύρια, αλλά και στα γαμήλια τραπέζια…
…οι πεντανόστιμες κυλινδρικού σχήματος κούπες, με εξωτερική κρούστα από λεπτό πλιγούρι και γέμιση από κιμά, κρεμμύδια, μαϊντανό και μπαχαρικά…
…και βέβαια οι λοκμάδες, οι κυπριακοί λουκουμάδες, που σερβίρονται με σιπόπι και ροδόσταγμα.
Φημισμένος για πολλά από τα τοπικά προϊόντα του, όπως τα αλλαντικά, τα τυριά, τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, τα αρίστης ποιότητας φρούτα και κηπευτικά, ο σουτζιούκκος, το φυσικό μεταλλικό νερό του, αλλά πάνω απ’ όλα ξακουστός για τα αρωματικά του ρόδα και το ασύγκριτο ροδόσταγμά του, ο Αγρός αποπνέει καθημερινά το όραμα και τη διάθεση των κατοίκων του για δημιουργία, με βαθύ σεβασμό προς τον άνθρωπο και τη φύση! Και βέβαια οι ντόπιοι παραγωγοί δεν θα μπορούσαν παρά να δώσουν δυναμικό παρόν στην πάνδημη αυτή γιορτή του τόπου τους.
Από το 1948, ο Νικόδημος Τσολάκης θα συγκεντρωθεί στις ιδιόκτητές του ροδοκαλλιέργειες και τη δική του νεοσύστατη βιοτεχνία ροδοστάγματος, που τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το 1987, θα την παραδώσει σε ένα από τα παιδιά του, τον Χριστάκη Τσολάκη, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ήταν μόνιμα εγκατεστημένος στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, δεν χρειάτηκε να πολυσκεφθεί την πρόταση του πατέρα του. Στην φωτογραφία το Εργοστάσιο Τριανταφύλλου Chris N. Tsolakis L.T.D…
…το οποίο σηματοδοτεί το τέλος των περιπτέρων επί της Οδού Τριανταφύλλου με τον πιο γλυκό και αρωματικό τρόπο!
Εδώ και «Τα σπιτικά της Νίκης», το εργαστήρι της Νίκης Αγαθοκλέους, με γνήσια παραδοσιακά προϊόντα, όπως γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, από καρπούζι, χρυσόμηλο, καΐσι, μαυροκέρασο, βαζανάκι -είδος μελιτζανάκι-, κιτρόμηλο, ντομάτα, μόσφιλο -ένα ιδιαίτερο, γλυκόξινο φρούτο, που άρχισε να καταναλώνεται στην Κύπρο τα νεώτερα χρόνια- και πολλά πολλά άλλα…
… τα οποία απολαμβάνουν οι επισκέπτες του περιπτέρου της, που έχει στηθεί ακριβώς μπροστά στο Εργαστήρι της Νίκης.
Ο πάγκος με τους ξηρούς καρπούς, τον παλουζέ και τους σιουσιούκκους αποτελεί γευστική ατραξιόν του Φεστιβάλ.
Ο παλουζές, η κυπριακή μουσταλευριά, παρασκευάζεται με μούστο από σταφύλια και αλεύρι, αλλά μπορεί επίσης να γίνει με χυμό από ρόδι (ροζ παλουζές) ή με χυμό από χαρούπι (μαύρος παλουζές). Από τον παλουζέ φτιάχνεται και αντίστοιχου χρώματος σιουσιούκκος με αμύγδαλα ή καρύδια, τα οποία περνάνε σε χοντρή κλωστή και στη συνέχεια τα βουτάνε στον παλουζέ. Όσες περισσότερες φορές περαστεί από τον παλουζέ ο σιουσιούκκος μας τόσο πιο χοντρός θα γίνει. Κάθε στρώμα παλουζέ αφήνεται να κρυώσει πριν την επόμενη εμβάπτιση του γλυκίσματος.
Από την γιορτή αυτή τοπικών προϊόντων δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κυπριακά τυριά, με πρώτο και καλύτερο το εμβληματικό χαλλούμι…
…τυρί φρέσκο ή ώριμο, το οποίο παρασκευάζεται από γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο ή με μείγμα αυτών με αγελαδινό γάλα ή και χωρίς αυτό.
Το περίπτερο της βιοτεχνίας αλλαντικών Καυκαλιάς, άρχισε να λειτουργεί το 1978 και είναι γνωστή για τα ποιοτικά και πολυβραβευμένα προϊόντα της, κυρίως δε για την τσαμαρέλλα της, η οποία διακρίθηκε από την INTERNATIONAL SLOWFOOD ως Presidium, ένας τίτλος που δίνεται σε προϊόντα μοναδικά και ανεκτίμητα, που τείνουν να εκλείψουν.
Εδώ και τα Παραδοσιακά Αλλαντικά του Δασκάλου, με ιστορία που φθάνει πίσω στο 1910, χωρίς ωστόσο οι άνθρωποί της να έχουν μεταλλάξει τις αυθεντικές συνταγές, που με σεβασμό στην παράδοση συνεχίζουν να χρησιμοποιούν για την παρασκευή των προϊόντων τους.
Μερικά από τα πεντανόστιμα αλλαντικά του Αγρού είναι, μεταξύ άλλων, η τσαμαρέλλα -από διαλεκτό κατσικίσιο κρέας με μοναδικό συστατικό το αλάτι, στεγνωμένη στον ήλιο και αρωματισμένη με ρίγανη-, το χοιρομέρι, η ποσυρτή (μπέικον), η λούντζα και τα λουκάνικα Πιτσιλιάς, ο παστουρμάς και η ζαλατίνα.
Τα περίπτερα με λουκουμάδες, κούπες και σιάμιση δεν έχουν τελειωμό…
…ενώ στις «Σπιτικές Γεύσεις Αγρού» βρίσκουμε και τα υπέροχα δάκτυλα κυριών, ένα από τα πιο διάσημα σιροπιαστά γλυκά της μεγαλονήσου, με πολύ λεπτό σπιτικό φύλλο και γέμιση από κοπανισμένα αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα και ανθόνερο.
Μια τελευταία μερίδα λοκμάδες με ροδόσταγμα…
…και μια φεσκοτηγανισμένη κούπα…
…πριν ξεκινήσουμε την αναζήτηση παραδοσιακών αναμνηστικών, όπως τα πισσωμένα φλασκιά για κρασί και ζιβανία…
…ή οι χειροποίητες φλογέρες.
Αν η Ροδή η Δαμασκηνή κατάγεται πράγματι από την Δαμασκό, όπως δηλώνει το όνομά της, τότε το ταξίδι της ως την Μεγαλόνησο δεν ήταν μακρύ. Λίγα μονάχα βήματα, θα ’λεγε κανείς, από τη Μέση Ανατολή και τη Συρία ως την Κύπρο και τις φιλόξενες βουνοπλαγιές του Αγρού. Στο δροσερό κλίμα του χωριού, σε υψόμετρο 900-1100 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, μέσα σε χώμα πλούσια προικισμένο, επέλεξε να ριζώσει το χαρισματικό αυτό φυτό. Περιτριγυρισμένη από τις σοφές ισορροπίες μιας φύσης ακούραστα γενναιόδωρης, η Ροδή η Δαμασκηνή ήρθε να χαρίσει απλόχερα τα δώρα της, το μοναδικό άρωμά της και τους ατόφιους, αγνούς χυμούς της για να τους χαρούμε στη μορφή ροδοστάγματος και ροδέλαιου με τις έξοχες περιποιητικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τριαντάφυλλο του Αγρού διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μας με τίτλο «Αγρός, το ευωδιαστό χωριό του τριανταφύλλου».
Ο Νέαρχος Κληρίδης γέννημα θρέμμα του Αγρού και προικισμένος δάσκαλος έχει ένα όραμα: να διαδώσει την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς στην γενέτειρά του. Με δική του πρωτοβουλία έχει ήδη δημιουργήσει φυτώριο στην αυλή του σχολείου και προχωρεί στις 13 του Νιόβρη του 1918 στην ίδρυση μαθητικού συλλόγου, κάθε μέλος του οποίου είναι υποχρεωμένο να φυτεύει στα κτήματα των γονιών του 50 φυτά τριανταφυλλιάς το χρόνο. Είναι η στιγμή που σφραγίζεται το μπόλιασμα του τόπου και των ανθρώπων του Αγρού με τα τριαντάφυλλα!
Παιχνίδι γνώσεων για τους νεαρούς επισκέπτες της Γιορτής Τριανταφύλλου, από το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, γιατί εδώ πρέπει όλοι να περάσουν όμορφα…
…όπως πολλοί όμορφα πέρασαν όλοι όσοι παρακολούθησαν το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο των γυρισμάτων για την εκπομπή «Παραδοσιακή Βραδιά», με την Άντρη Καραντώνη και τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ.
Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγρού Μιχάλης Κωνσταντινίδης (αριστερά) απονέμει το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα την Τριανταφυλλιά, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Γιορτής Τριανταφύλλου, σε συνεργασία με την Γκαλερί «Κυκλάδες» της Λευκωσίας, η οποία μετρά ήδη σχεδόν μισό αιώνα ζωής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Δεξιά, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Λεωνίδας Λεωνίδου.
Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ (την σχετική Playlist με 11 video παραδοσιακών χορών, μπορείτε να δείτε στο κανάλι μας στο YouTube) περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τραγούδια από την Χορωδία του Δήμου Ύψωνα, με μαέστρο τον Σωτήρη Στυλιανού…
…νησιώτικους παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Όμιλο Αγίας Φυλάξεως (δείτε το σχετικό video στο κανάλι μας στο YouTube)…
…κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς, με ζωνανή μουσική, από τον Πολιτιστικό Όμιλο Στάμνα Αναλιώντα (δείτε το σχετικό video με τον χορό της στάμνας, στο κανάλι μας στο ΥouTube)…
…ελληνικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Συγκρότημα «Λυγαριά Αγίου Ανδρέα Μέσα Γειτονιάς» (δείτε το σχετικό video στο κανάλι μας στο ΥouTube) …
…κυπριακούς χορούς από τον Λαογραφικό Όμιλο Γρηγόρης Ασσιώτης – Ομόνοιας Άσσιας (δείτε το video με τον εντυπωσιακό χορό των ποτηριών, στο κανάλι μας στο YouTube)…
…με το πολυπληθές κοινό να παρακολουθεί εντυπωσιασμένο.
Το εντυπωσιακό Rodon Mount Hotel and Resort, με την πανοραμική θέα προς το χωριό.
Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο Μιχάλη Κωνσταντινίδη και όλους τους Κοινοτικούς Συμβούλους του Αγρού για την πρόσκληση και την θερμή φιλοξενία στο χωριό τους, κατά τη διάρκεια της Γιορτής Τριανταφύλλου 2019, καθώς και το πολυτελές ξενοδοχείο Rodon Mount Hotel and Resort. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε επίσης στον φίλο Κυριάκο Αθρακιώτη, τον άνθρωπο – κλειδί της άψογης οργάνωσης του ταξιδιού μας αυτού.
Απολαμβάνοντας μαχαλεπί με ευωδιαστό ροδόσταγμα Αγρού στην φιλόξενη αυλή του Εργοστασίου Τριανταφύλλου Chris N. Tsolakis L.T.D., με τον Βασίλη Τσούνη και τον Κυριάκο Αθρακιώτη (στο μέσον)…
…του οποίου την ιστορική κατοικία είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να μάθουμε πολλά για τον αγώνα των προγόνων του και όλων των Κυπρίων με διακηρυγμένο σκοπό την αυτοδιάθεση του νησιού.
Σχολιάστε