Γεύσεις και αρώματα τριαντάφυλλου πλημμύρισαν τον Άη-Γιώργη Συκούση της Χίου, την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, με την άρτια από κάθε άποψη «τριανταφυλλένια» αυτή εκδήλωση, να διοργανώνεται από τον Σύλλογο Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου «Η Μυρωδάτη Χίος», συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο το δίπτυχο Γαστρονομία – Ιστορία.
«Οικογενειακή» φωτογραφία των διοργανωτών και συμμετεχόντων στην εκδήλωση.
Πανοραμική άποψη του Άη-Γιώργη Συκούση.
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Νύκτας (δεξιά), ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Συκούση Βασίλης Ποδιάς και σε πρώτο πλάνο η pastry chef και μέλος του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Κατερίνα Κακίτση (δεύτερη από αριστερά) και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνη Καρυστιανού (δεύτερη από δεξιά). Στο μέσον, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Άννα Κλαδιά, κρατώντας ένα μπωλ γεμάτο ροδοπέταλα…
…από τους πρωταγωνιστές της γιορτής, τα ευωδιαστά τριαντάφυλλα του Άη-Γιώργη!
Οι νεαροί μουσικοί αποδείχθηκαν άψογοι στην μουσική επένδυση της εκδήλωσης, αποτελώντας εχέγγυο για την απρόσκοπτη συνέχιση των τοπικών παραδόσεων και στο μέλλον. Άξιοι συγχαρητηρίων!
Την εκδήλωση καλωσόρισαν με χαιρετισμό τους ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών Βορείου Αιγαίου Νίκος Νύκτας, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Άννα Κλαδιά, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Συκούση Βασίλης Ποδιάς και η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Συκούση Αλεξάνδρα Ζενιώδη-Φλουρά, ενώ εντυπωσιακή ήταν τόσο η παρουσία μελών του Συλλόγου ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές, όσο και οι τοπικοί μουσικοί, που έπαιξαν Αγιωργούσικους σκοπούς με τσαμπούνα και τουμπί.
Οι τριανταφυλλώνες της οικογένειας του Νίκου Κύλη μας υποδέχθηκαν ολάνθιστοι…
…συναρπάζοντας όλους τους παρευρισκομένους με τα μαγευτικά αρώματα των πρωινών τριαντάφυλλων.
Μια μικρή αρδευτική λίμνη αποτελεί το τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής.
Παρευρέθηκαν επίσης, εκτός των προαναφερθέντων, θεσμικοί εκπρόσωποι από το χώρο του Τουρισμού και του Πολιτισμού, κοινό με γαστρονομικά και περιηγητικά ενδιαφέροντα, όπως επίσης τοπικά και Αθηναϊκά Μ.Μ.Ε.
Διοργανωτές και συμμετέχοντες έχουν όλοι λάβει τις θέσεις τους εντός του τριανταφυλλώνα Κύλη…
…όπως άλλωστε και οι πρωταγωνιστές της ημέρας, τα τριαντάφυλλα! Από αριστερά λικέρ τριαντάφυλλο, γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο -η περίφημη ροδοζάχαρη, όπως ονομάζεται εκ των βασικών συστατικών της-, τσάι τριαντάφυλλου από αποξηραμένα ροδοπέταλα και φυσικά τα ολόφρεσκα πέταλα του βασιλιά των λουλουδιών, που θα δώσουν το μοναδικό γευστικό στίγμα τους στην συνταγή.
«Εκμέκ με τσουρέκι και τριαντάφυλλο» -σε τριλογία αποτελούμενη από λικέρ, γλυκό και ωμά ροδοπέταλα-, ήταν η συνταγή που εκτελέστηκε από την pastry chef και μέλος του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Κατερίνα Κακίτση, με τις συμβουλές της Άννας Καρυστιανού, μέλους του Δ.Σ. και Υπεύθυνης Γαστρονομίας, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια της Αντιπροέδρου Ειρήνης Καρυστιανού, καθώς και μελών & φίλων του Συλλόγου. Το αποτέλεσμα εντυπωσίασε το κοινό και προτάθηκε ως το απόλυτο καλοκαιρινό κέρασμα στην Χίο!
Το τσουρέκι με μαστίχα, που θα λειτουργήσει ως βάση του ευωδιαστού αυτού εκμέκ, τεμαχίζεται και τοποθετείται στα μπωλάκια, που θα προσφερθούν στους θεατές. Ακολούθως βρέχεται με ένα ελαφρύ σιρόπι αρωματισμένο με λικέρ τριαντάφυλλο…
…και στη συνέχεια στην κρέμα ζαχαροπλαστικής αναμειγνύονται με προσοχή μπόλικα φρέσκα και πλυμένα ροδοπέταλα.
Η απίστευτης νοστιμιάς crème pâtissière με την μοναδική υφή που της προσδίδουν τα ροδοπέταλα, τοποθετείται πάνω από το σιροπιασμένο τσουρέκι…
…και τέλος το γλυκό γαρνίρεται με μερικές κουταλιές ροδοζάχαρη. Ένα μπωλ δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετό. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
Η συλλογή των τριαντάφυλλων έγινε, όπως ήδη αναφέραμε, στον τριανταφυλλεώνα της οικογένειας Ν. Κύλη…
…όπου και φιλοξενήθηκε το αρχικό μέρος της εκδήλωσης.
Ήταν πραγματικά χάρμα οφθαλμών και όλων των αισθήσεων η γιορτή αυτή, στην οποία εκτός από τα τριαντάφυλλα πρωταγωνίστησε και η τοπική αγιωργούσικη παράδοση…
…με κορωνίδα την μοναδική νυφική φορεσιά από την προσωπική συλλογή της Μαρίας Ψύλλου, η οποία και υπερήφανα την επέδειξε φορώντας την κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Μετά την γευσιγνωσία και τα μυρωδάτα κεράσματα ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στην «πατημασιά» του Αλόγου του, από το μέλος του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Δημήτρη Μιωτέρη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην πλατεία «Μπου», στην ομώνυμη ταβέρνα, με τοπικά εδέσματα προσφορά της οικογένειας Νίκου Κύλη.
Όταν το περιβάλλον είναι τόσο παραμυθένιο και η παρέα τόσο όμορφη…
…κανείς δεν θέλει να φύγει και κανείς δεν θέλει να μείνει χωρίς τα περισσότερα δυνατά φωτογραφικά ντοκουμέντα από το event!
Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση της συνταγής, τα Souper Markets “ΧΑΡΑ” και το Αρτοποιείο Μάριου Τομάζου.
Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι πρόσφατα οι εξαιρετικές Αρτονοστιμιές Μάριος Τομάζος έλαβαν το «Χρυσό Βραβείο Εξαιρετικής Γεύσης» στο πλαίσιο του καταξιωμένου διαγωνισμού Mediterranean Taste Awards – Excellent Τaste Awards 2021.
Ευχαριστίες θερμές οφείλονται, επίσης, στα τοπικά Μ.Μ.Ε., που αγκάλιασαν την εκδήλωση και ιδιαιτέρως στους δημοσιογράφους / bloggers γαστρονομίας και τουρισμού Βασίλη Τσούνη και Κατερίνα Μαρινάκη, που ταξίδεψαν από την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος», με αναλυτική αναφορά στο site τους livetotravelandtaste.com, που βάζει για μία ακόμη φορά την Χίο στον Γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας!
Ευκαιρίας δοθείσης θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω και από εδώ την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Συκούση Αλεξάνδρα Ζενιώδη-Φλουρά, για το ανεκτίμητο δώρο, που δεν ήταν άλλο από το τρίτομο έργο του αείμνηστου Αγιωργούση φιλολόγου Παντελή Α. Μαυρογιώργη, με αντικείμενο το χωριό του Άη-Γιώργη, την ιστορία του, την λαογραφία, το τοπικό γλωσσικό του ιδίωμα και πολλά άλλα. Ένας ανεκτίμητος λαογραφικός θησαυρός!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις «Γαστρονομία και Ιστορία» έχουν ως στόχο την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και συνταγών απ’ όλα τα χωριά της Χίου! Άλλωστε, σε όλα τα χωριά τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας Χίου, διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή, το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Πολιτισμού και Τουρισμού 2019 –1st Gastronomy Fest– με τίτλο «Η Χίος σε καλεί να την γευθείς», που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 20 – 21 Ιουλίου 2019, από τον νεοσύστατο -τότε- και υπερδραστήριο Σύλλογο Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Γαστρονομικού Πλούτου της Χίου, με το ευωδιαστό όνομα «Μυρωδάτη Χίος». Στον Άη-Γιώργη Συκούση πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, επιτυγχάνοντας να τοποθετήσει την Χίο στη θέση που της αξίζει, στον χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού, αποδεικνύοντας τις προοπτικές που έχει το νησί στον συγκεκριμένο τομέα. Όλες οι εκδηλώσεις είχαν ως πρωταγωνίστριες τις νοικοκυρές των χωριών της Χίου και τις παραδοσιακές συνταγές του κάθε τόπου!
Και ενώ στον τριανταφυλλώνα του Νίκου Κύλη οι φωτογραφήσεις συνεχίζονται, στα αγιωργούσικα σπίτια που καλλιεργούν τριαντάφυλλα…
…κάθε λεπτό είναι πολύτιμο για το μάδημα και το καθάρισμα των τριαντάφυλλων που συλλέγονται καθημερινά νωρίς το πρωί, προκειμένου να μην απωλέσουν την έντονη ευωδιά τους, την οποία επηρεάζει η ζέστη. Στην φωτογραφία ο Ραφαήλ Κοίλης, η μητέρα του Μυρσίνη (αριστερά) και η θεία του Μαρία επί το έργον.
Το μεγάλο σινί -χαμηλό ταψί μεγάλης διαμέτρου- αποτελεί το ιδανικό σκεύος για την διαδικασία αυτή, μας λένε οι αδελφοί Νίκος (αριστερά) και Στέφανος Κύλης.
Τέσσερα είδη τριαντάφυλλου φύονται στον Άη-Γιώργη (από αριστερά): το εκατόφυλλο, το πολίτικο, το μαγιάτικο, καθώς και το απριλιάτικο που δεν απεικονίζεται.
Μετά το μάδημα τα πέταλα κοσκινίζονται για να απομακρυνθούν περιττά κατάλοιπα του άνθους και στη συνέχεια…
…τα καθαρά ροδοπέταλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την παρασκευή του εξαιρετικού γλυκού του κουταλιού -εδώ δια χειρός της Χρυσούλας Ν. Κύλη-, που σε πολλά νησιά του Αιγαίου αποτελούσε το «καλό» κέρασμα του σπιτιού…
…είτε για την προετοιμασία του εξίσου αρωματικού λικέρ τριαντάφυλλου, το οποίο ωριμάζει στον ήλιο για αρκετές εβδομάδες…
…έχοντας ως βάση το κονιάκ, που του προσδίδει το χαρακτηριστικό χρώμα του. Το συγκεκριμένο δια χειρός Μυρσίνης Κοίλη.
Το γλυκό τριαντάφυλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος γλυκισμάτων, αντικαθιστώντας τις μαρμελάδες, όπως στην περίπτωση του cheesecake δια χειρός της Μαρίας Ψύλλου.
Οι μεγάλες ποσότητες ροδοπέταλων, που θα δοθούν στις χιώτικες βιοτεχνίες παρασκευής γλυκισμάτων του κουταλιού, απλώνονται στο πάτωμα ενός δροσερού δωματίου, προκειμένου το άνθος να παραμείνει φρέσκο και ευωδιαστό μέχρι την παράδοσή του.
Σχολιάστε