Το Ντουμπρόβνικ είναι μια πόλη ερωτεύσιμη άμεσα, για να μην πω κεραυνοβόλα! Το στολίδι των Δαλματικών ακτών της Κροατίας υπήρξε για αιώνες το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική, μετά την ίδια την Βενετία βέβαια. Σήμερα, αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, διεθνούς εμβέλειας, με την Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ να αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήδη από το 1979. Με τις μεσαιωνικές γειτονιές της, τις μπαρόκ προσόψεις των εντυπωσιακών κτηρίων της, με αμέτρητους ακόμα πιο εντυπωσιακούς ναούς, μαρμαροστρωμένα και πλήρως πεζοδρομημένα δρομάκια και κτήρια κατασκευασμένα με λευκή πέτρα και μάρμαρο, δεν μπορεί παρά να είναι μια εξαιρετικά σαγηνευτική πόλη! Σαγηνευτική εξίσου απ’ όποια οπτική γωνία κι αν την δεις, από ψηλά, όπως από την κορυφή του λόφου Srd, όπου καταλήγει το τελεφερίκ της πόλης ή από χαμηλά, από το ύψος της θάλασσας, καθώς κατευθύνεσαι προς το γειτονικό νησάκι Lokrum. Απολαύστε, λοιπόν, το Dubrovnik, όπως δεν το έχετε ξαναδεί από αέρος και θαλάσσης!
Το τελεφερίκ του Ντουμπρόβνικ κατασκευάστηκε το 1969 και έκτοτε χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ενθουσιασμένων επισκεπτών, που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πιο εντυπωσιακή πανοραμική θέα, πράγμα που γίνεται εμφανές αμέσως μόλις το žičara «απογειωθεί»…
…προσφέροντας την καλύτερη bird’s-eye view όχι μόνο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Είναι γεγονός ότι σε μία καθαρή μέρα με διαύγεια στην ατμόσφαιρα, το οπτικό πεδίο απλώνεται έως και στα 60 χλμ…
…γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, σε αυτό το στρατηγικό σημείο, κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα το γειτονικό αυτοκρατορικό φρούριο. Εδώ, η συνάντηση των δύο καμπινών στο μέσον της διαδρομής.
Το χαμηλό βουνό του Srd, που αποτελεί μέρος των Δυναρικών Άλπεων, υψώνει τα 412 μέτρα του πέτρινου κορμιού του ακριβώς πίσω από την περιτοιχισμένη Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ, προστατεύοντάς την θαρρείς από τους εχθρούς της. Eδώ, το Panorama Restaurant and Bar, με την εντυπωσιακή θέα του.
Αμέσως μετά την άφιξή μας στην κορυφή του λόφου Srd…
…επισκεπτόμαστε το φρούριο Imperial, μία αμυντική κατασκευή, που χτίστηκε από τους Γάλλους το 1810, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων και τον μεγάλο λευκό σταυρό…
…που είναι ορατός από σχεδόν κάθε σημείο της πόλης, καθώς δεσπόζει πάνω απ’ αυτήν!
Ο λόφος Srđ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους επισκέπτες της πόλης, διότι εκτός από το ίδιο το Dubrovnik, μπορούν να έχουν μία πανοραμική άποψη και του μικρού νησιού Lokrum (στο βάθος αριστερά), oι κήποι του οποίου ταυτίζονται με την παραθαλάσσια πόλη Qarth, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι λάτρεις της δραματικής σειράς Game of Thrones.
Συνεχίζοντας την «αφ’ υψηλού» κατόπτευση του Ντουμπρόβνικ, αριστερά στο οπτικό μας πεδίο βρίσκεται το Παλιό Λιμάνι, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που σήμερα αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τα σκάφη των ντόπιων και παράλληλα τόπο που φιλοξενεί αμέτρητους χώρους εστίασης.
Στην δυτική πλευρά της Παλιάς Πόλης, χτισμένο πάνω σε ένα τεράστιο βράχο ύψους 37 μέτρων με θέα στη θάλασσα, βρίσκεται το φρούριο Lovrijenac, μία από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες στο Dubrovnik.
Αυτό το αποκομμένο από τα τείχη της πόλης φρούριο ήταν πρωταρχικής σημασίας για την άμυνα του δυτικού τμήματος του Ντουμπρόβνικ, από επιθέσεις τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ήταν επανδρωμένο με φρουρά 25 ατόμων, διέθετε δε και Διοικητή.
Στρέφοντας το βλέμμα, αλλά και τον φακό της φωτογραφικής μας μηχανής, όλο και δυτικότερα, εντοπίζουμε το νέο λιμάνι της πόλης…
…το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Gruž, μόλις 3 χλμ. Β.Δ. της Παλιάς Πόλης, αποτελώντας κύριο χώρο ελλιμενισμού για τα αμέτρητα κρουαζιερόπλοια, που επισκέπτονται το Ντουμπρόβνικ, αλλά και λιμάνι-αφετηρία για τα δρομολόγια των πλοίων, που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα πανέμορφα νησιά των δαλματικών ακτών της Κροατίας, αλλά και με την γειτονική Ιταλία.
Θαυμάζοντας για μία ακόμη φορά την περιτειχισμένη Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ δεν μπορούμε να μην αναπολήσουμε τις τόσο έντονες και ανεξίτηλες εικόνες της, που αποκομίσαμε περπατώντας επί των τειχών της, τα οποία υψώνονται έως και 40 μέτρα πάνω από την θάλασσα και έχουν συνολικό μήκος, που υπερβαίνει τα 2 χιλιόμετρα! Η όποια κούραση από την βόλτα αυτή ανταμείβεται πολλαπλάσια με τις εικόνες μοναδικής -και πανοραμικής- ομορφιάς που θα αποκομίσετε!
Το τελεφερίκ -žičara στα κροατικά- πλησιάζει και μαζί του η ώρα της αναχώρησής μας από το παρατηρητήριο αυτό του Ντουμπρόβνικ και ολόκληρης της νότιας Αδριατικής…
…και αποχαιρετούμε την κορυφή του Srd αναλογιζόμενοι ότι κάποτε ήταν κατάφυτη με βελανιδιές, τις οποίες οι ντόπιοι ονόμαζαν dubrava -από την παλιά σλαβική λέξη dub, που σημαίνει βελανιδιά- και από την οποία ονοματοδοτήθηκε η πόλη του Dubrovnik.
Προσεγγίζουμε σιγά-σιγά τον σταθμό αφετηρίας του τελεφερίκ, ακριβώς πίσω από την βόρεια πλευρά των τειχών της Παλιάς Πόλης, ενώ μπροστά μας απολαμβάνουμε μία τελευταία πανοραμική άποψη του Παλιού Λιμανιού…
…εδώ ακριβώς όπου, από τον κυματοθραύστη Porporela, που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της αυστριακής κυριαρχίας του Ντουμπρόβνικ, αναχωρούν τα σκάφη για το γειτονικό νησάκιLokrum.
Το Λιθόστρωτο Porporela λέγεται ότι αποτελεί ιδανικό τόπο για ερωτευμένα ζευγάρια, που συνήθως κάνουν ρομαντικούς περιπάτους εδώ, κάθονται στα παγκάκια και απολαμβάνουν τη θάλασσα, που εκτοξεύεται κατά μήκος του κυματοθραύστη, με το Φρούριο του Αγίου Ιωάννη (Utvrda Svetog Ivanaνα) να δεσπόζει στο κέντρο της μαγευτικής εικόνας!
Καθώς απομακρυνόμαστε η εικόνα ολοένα και «ανοίγει» αποκαλύπτοντάς μας μία ακόμα εντελώς διαφορετική, αλλά εξίσου εκθαμβωτική, άποψη του γοητευτικού Ντουμπρόβνικ. Ο τρούλος του καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κυριαρχεί στον ορίζοντα της πόλης, με τα χρήματα για την οικοδόμησή του να αποτελούν -εν μέρει- δωρεά του Άγγλου βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, ως εκπλήρωση τάματος διότι επέζησε ενός ναυαγίου κοντά στο νησίLokrum, το 1192, κατά την επιστροφή του από την Τρίτη Σταυροφορία.
Στα δεξιά ένα ακόμα εμβληματικό καμπαναριό, αυτό του Αγίου Νικολάου, προ-ρωμαϊκή εκκλησία μονόκλιτη με ένα τρούλο, η οποία κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων υπέστη ανακατασκευή και η πρόσοψή της είναι της ύστερης Αναγέννησης.
Το στιβαρό Φρούριο του Αγίου Ιωάννη διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην προστασία του λιμανιού της πόλης. Κατά τη διάρκεια των ημερών της Δημοκρατίας του Ντουμπρόβνικ, στο εσωτερικό του φρουρίου λειτουργούσε ένα κατάστημα «σκόνης» (πυρίτιδας;) για το γέμισμα πυροβόλων όπλων.
Όσο απομακρυνόμαστε από την πόλη τόσο μεγαλύτερο τμήμα της Ν.Α. πλευράς των τειχών της αντικρίζουμε, ενώ δεξιά δεσπόζει ο λόφοςSrd, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το τελεφερίκ που προ ολίγου επισκεφθήκαμε.
Σε λιγότερο από 10 λεπτά βρισκόμαστε ήδη δίπλα στο καταπράσινο νησάκιLokrum, το οποίο απέχει ελάχιστα από το Ντουμπρόβνικ, ούτε ένα χιλιόμετρο…
…όπως περίτρανα αποδεικνύει και η θέα από την κορυφή του πύργου Minčeta, που πραγματικά κόβει την ανάσα.
Ο Αυστριακός αρχιδούκας -και βραχύβιος αυτοκράτορας του Μεξικού- Μαξιμιλιανός, διέθετε παραθεριστική κατοικία στο νησί και ως σήμερα ένα μοναστήρι και ένας βοτανικός κήπος σώζονται από την εποχή εκείνη.
Στο υψηλότερο σημείο του νησιού -96 μέτρα- βρίσκεται το Βασιλικό Κάστρο-Φρούριο, το οποίο κατασκευάστηκε μεν από τους Γάλλους, την περίοδο της κατοχής της Κροατίας από τον Ναπολέοντα (αρχές 19ου αι.), αργότερα όμως ονομάσθηκε «Πύργος του Μαξιμιλιανού», από τους Αυστριακούς.
Το μικροσκοπικό φυσικό και καλά προστατευμένο λιμανάκι του λιλιπούτειου νησιού βρίσκεται στο νότιο μέρος της ανατολικής πλευράς του…
…με το μέγεθός του να είναι αντιστρόφως ανάλογο προς τον αριθμό των επισκεπτών που καθημερινά υποδέχεται, ιδιαίτερα βέβαια κατά την θερινή περίοδο.
Η πρώτη γραπτή αναφορά για το Lokrum μας πηγαίνει πίσω στο 1023, όταν και ιδρύθηκαν εδώ το Αββαείο και η Μονή των Βενεδικτίνων. Το όνομα του νησιού προέρχεται από την λατινική λέξη acumen, που σημαίνει ξινά φρούτα, γεγονός που εδράζεται στην παράδοση της καλλιέργειας εξωτικών φυτών στο νησί, που ξεκίνησε την εποχή των Βενεδικτίνων, οι οποίοι έφυγαν από το Lokrum το 1808.
Το νησί, με συνολική έκταση μόλις 0,8 τ.χλμ., καλύπτεται από πυκνή Μεσογειακή χλωρίδα, ενώ στους Βοτανικούς Κήπους του απαντώνται περισσότερα από 200 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων δάφνη, δρυς, πεύκα, κυπαρίσσια, μαύρα πεύκα, αλλά και ελιές, αγαύες, κάκτοι, μανόλιες και φοίνικες.
Στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μια μικρή λίμνη με αλάτι, βάθους 10 μέτρων, γνωστή ως «Νεκρά Θάλασσα» (Mrtvo More)…
…όμως οι περισσότεροι επισκέπτες του απολαμβάνουν τα πεντακάθαρα νερά και τις ήπια βραχώδεις ακτές του…
…στις οποίες, σύμφωνα με τον μύθο, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος ναυάγησε και σώθηκε το 1192, επιστρέφοντας, όπως ήδη αναφέραμε, από τις Σταυροφορίες. Ο βασιλιάς υποσχέθηκε να χτίσει μία εκκλησία στο νησί, αλλά, με παρέμβαση των πολιτών του Ντουμπρόβνικ, αυτή χτίστηκε τελικά στην ηπειρωτική χώρα και δεν είναι άλλη από τον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Κατά τη διάρκεια του Κροατικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, το νησί υπέστη 50 βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές σε μεγάλο μέρος των Βοτανικών Κήπων του, ενώ κάηκαν η ιστορική βιβλιοθήκη και αρχεία.
Η ώρα της αναχώρησης των επισκεπτών πλησιάζει και στο νησί δεν θα παραμείνουν παρά μόνον οι οικογένειες παγωνιών, που εγκατέστησε εδώ ο Μαξιμιλιανός, φέρνοντάς τα από τα Κανάρια Νησιά.
Μια τελευταία ματιά στο Lokrum ή αν προτιμάτε στην Qarth, την “Βασίλισσα των Πόλεων” στην ήπειρο Essos, για τους λάτρεις του φανταστικού κόσμου του Game of Thrones…
…πριν αντικρίσουμε ξανά τον παραμυθένιο, αλλά απολύτως υπαρκτό κόσμο, του πανέμορφου Ντουμπρόβνικ!
Στο cockpit της Croatia Airlines, με τους ευγενέστατους και ικανότατους πιλότους της.
Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε στον μεγάλο χορηγό του ταξιδιού μας αυτού, την Croatia Airlines, μία από τις πλέον ανερχόμενες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Η Croatia Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας της Κροατίας και μέλος της Star Alliance, βρίσκεται σε συνεχή και σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με 3 δεκαετίες πλέον ζωής και λειτουργίας -ιδρύθηκε το 1990 με έδρα την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ- η εταιρεία συνδέει σχεδόν όλες τις πόλεις της Κροατίας με τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κέντρα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής όχι μόνο για τις πτήσεις της προς την Κροατία, αλλά και προς την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια του στόλου της και ειδικότερα στην συντήρηση των αεροσκαφών. Εξασφαλίζει πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας, ενώ παράλληλα συμβάλει στην μείωση των ρύπων και στην προστασία του περιβάλλοντος και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει πολλές φορές τιμηθεί και βραβευθεί για την ποιότητα των παροχών της. Η Croatia Airlines πραγματοποιεί καθημερινά πάνω από 90 πτήσεις σε τουλάχιστον 15 διαφορετικές χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες, δρομολόγια, τιμές και κρατήσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας.
Σχολιάστε