Η Μυροβόλος Χίος, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, φημίζεται στα πέρατα του κόσμου, ήδη από την αρχαιότητα, για την μονάκριβη μαστίχα της, τόπο παραγωγής της οποίας αποτελούν οι μεσαιωνικοί οικισμοί της Νότιας Χίου, τα περίφημα Μαστιχοχώρια. Η ίδρυση των οικισμών αυτών χρονολογείται από την Βυζαντινή περίοδο και παρά τις φθορές και τις καταστροφές που έχουν υποστεί στο πέρασμα των αιώνων εξακολουθούν να αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά την περίοδο της Γενουοκρατίας (1346 – 1566) συστηματοποιείται η καλλιέργεια της μαστίχας και ιδρύονται τα Μαστιχοχώρια σε θέσεις αθέατες από την θάλασσα και διάταξη σε φρουριακή μορφή με σκοπό την προστασία των χωρικών από τους επιδρομείς, που μάστιζαν το Αιγαίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Οι Ιουστινιάνι γνωρίζοντας την σπουδαιότητα, την σπανιότητα και κατά συνέπεια την υψηλή τιμή της μαστίχας, ενδιαφέρθηκαν από την αρχή για την απόκτηση του απόλυτου ελέγχου και την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτού του μονοπωλιακού προϊόντος. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, προσπάθησαν να προστατεύσουν τη μαστίχα από τις επιδρομές των πειρατών, των λαθρεμπόρων και των ανεξέλεγκτων καλλιεργητών.

Στον ιστότοπο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαβάζουμε σχετικά: «Σε όλα τα χωριά παρατηρούνται κοινά χαρακτηριστικά στην πολεοδομική συγκρότηση: έχουν κλειστό τετράπλευρο σχήμα και τα τελευταία προς τα έξω σπίτια σχηματίζουν περιμετρικά το αμυντικό τείχος του οικισμού. Στο κέντρο του κάθε οικισμού υπήρχε ψηλός ορθογώνιος πύργος και μικρότεροι κυλινδρικοί πύργοι στις γωνίες του τείχους. Οι δρόμοι δεν ακολουθούν γεωμετρικές χαράξεις και η είσοδος στους οικισμούς ήταν δυνατή συνήθως από μια μόνο πρόσβαση. Τα σπίτια ακολουθούν σε γενικές γραμμές τις ίδιες αρχές ως προς την οργάνωση των χώρων τους αλλά παρόλα αυτά εμφανίζουν ποικιλία. Είναι λιθόκτιστα, με ισόγειο και έναν όροφο και οι χώροι τους καλύπτονται από ημικυλινδρικούς θόλους (γέρματα). Στο ισόγειο ήταν οι στάβλοι και οι αποθήκες για τα γεωργικά προϊόντα, ενώ στον όροφο βρίσκονταν τα δωμάτια κατοικίας που αναπτύσσονταν γύρω από έναν κεντρικό υπαίθριο χώρο, το «πουντί», που χρησίμευε για τον ηλιασμό και τον αερισμό του ορόφου. Τα δώματα όλων των σπιτιών ήταν σχεδόν στο ίδιο ύψος, ώστε να είναι εύκολη η διαφυγή των κατοίκων από σπίτι σε σπίτι, σε περίπτωση κινδύνου. Από τα Μαστιχοχώρια, καλύτερα διατηρούνται εκείνα που δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές στον καταστροφικό σεισμό του 1881, δηλαδή το Πυργί, τα Μεστά, οι Ολύμποι και λιγότερο η Βέσσα, η Καλαμωτή και η Ελάτα».
ΜΕΣΤΑ

Τα Μεστά κτίστηκαν κατά την Βυζαντινή περίοδο, αλλά οχυρώθηκαν κατά τον 12ο αι., από τους Γενουάτες. Κι εδώ, όπως και σε όλα τα μεσαιωνικά χωριά, συναντούμε την κεντρική πύλη, την αποκαλούμενη »πύλη του Καπετάνιου», όμως ο κεντρικός κυκλικός πύργος του κάστρου έχει αντικατασταθεί εδώ από την μεγάλη εκκλησία των Ταξιαρχών. Άλλες αξιόλογες εκκλησίες των Μεστών είναι ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Παρασκευή καθώς και ο παλιός Ταξιάρχης. Η κεντρική πλατεία, το »Λιβάδι», όπως το λένε οι Μεστούσοι, είναι ο μοναδικός ανοιχτός χώρος του χωριού, γεμάτη ταβερνούλες, καφενεία, μπαράκια, αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις της ζωής των ντόπιων. Εδώ, κάθε χρόνο τις Αποκριές αναβιώνει το παμπάλαιο έθιμο του »Αγά» και εδώ επίσης προσφέρεται και η σούμα, τοπικό είδος τσίπουρου, από απόσταξη σύκων. Η βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού μάς πείθει για τις ομοιότητες της αρχιτεκτονικής του με αυτής των άλλων μεσαιωνικών χωριών, εκείνο όμως που μας εντυπωζιάζει, είναι το πόσο αναλλοίωτα έχουν παραμείνει στο πέρασμα των χρόνων, τα χαρακτηριστικά αυτά.















ΟΛΥΜΠΟΙ

Οι Ολύμποι είναι ένα ακόμη μεσαιωνικό χωριό της Χίου με φρουριακό χαρακτήρα, τα εξωτερικά σπίτια του οποίου σχημάτιζαν τείχος χωρίς ανοίγματα, αφήνοντας μόνο μια κεντρική πύλη για την είσοδο στον οικισμό. Ο αμυντικός πύργος στο κέντρο του χωριού διατηρείται μισοερειπωμένος και περιτρυγυρισμένος από στενά δρομάκια με πέτρινα τόξα, που ενώνουν τα σπίτια μεταξύ τους, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο. Η Τράπεζα των Ολύμπων, στην θέση Βλυχός, είναι ένα καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό, διώροφο κτήριο, στις αίθουσες του οποίου γινόταν εδώ και αιώνες τα πατροπαράδοτα γεύματα των Λυμπούσικων γάμων.









ΠΥΡΓΙ

Πυργί, το περίφημο »ζωγραφιστό χωριό», ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος μεσαιωνικός οικισμός της Χίου, που παρουσιάζει τεράστιο ιστορικό, αλλά και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και βρίσκεται στην ανατολικό-μεσημβρινή πλευρά του λόφου Πατέλλα. Ο οικισμός έχει ωοειδές σχήμα και περιβάλλεται από μεσαιωνικό περίβολο, ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών του. Η οχυρωματική του διάταξη οφείλεται στους Γενουάτες και σήμερα, μπορεί κανείς να διακρίνει ίχνη από το περιμετρικό, πέτρινο τείχος, με τους 4 γωνιακούς πυργίσκους, που καθιστούσαν το Πυργί ένα κλειστό, τετράπλευρο οικισμό με πυκνή δόμηση. Στο κέντρο του υψωνόταν ο πύργος, που έδωσε και τ’ όνομά του στο χωριό, αποτελούμενος από ισόγειο και δύο ορόφους, σε συνολικό ύψος 18 μέτρων. Σήμερα, ελάχιστα ερείπιά του διασώζονται, εξαιτίας κυρίως του σεισμού του 1881. Αντίθετα, καλοδιατηρημένα στέκονται ως σήμερα τόσο ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων του 13ου-14ου αι. με πλούσιο κεραμικό διάκοσμο και τοιχογραφίες του Αντωνίου Δομέστιχου Κυνηγού του Κρητός, όσο και η κεντρική εκκλησία του χωριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου, χτισμένη το 1694. Ο ναός του Ταξιάρχη του 1680, η ακόμα παλαιότερη εκκλησία της Υπαπαντής και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με τον ξενώνα του, διακοσμημένο με ξυστά, συμπληρώνουν το χάρτη των εκκλησιαστικών μνημείων της περιοχής. Τα σπίτια των Πυργούσων είναι διώροφα ή τριώροφα, συνεχόμενα, στενά και ψηλά, χωρισμένα με στενά δρομάκια, που πολύ συχνά γεφυρώνουν ημικυλινδρικές καμάρες, οι οποίες δημιουργούν τα »σκεπαστά» δωμάτια ή »δοξάρια», όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Πυργίου είναι τα περίφημα ξυστά του, που κοσμούν τις προσόψεις των περισσότερων οικημάτων του χωριού. Κατάγονται είτε από τα αντίστοιχα »graffities» της Γένουας, είτε, σύμφωνα με άλλη άποψη, από την Κωνσταντινούπολη. Η διαδικασία τους είναι μεν απλή, απαιτεί όμως πείρα και υπομονή. Την μοναδική ατμόσφαιρα του χωριού συμπληρώνουν χρωματικά τα περίφημα »πυργούσικα» ντοματάκια, που περασμένα σε κλωστή από τα κοτσανάκια τους -για να μην τραυματιστεί η φλούδα τους- κρέμονται σαν τεράστια λαχταριστά κομπολόγια στα μικρά μπαλκονάκια των σπιτιών. Πολύ κοντά στο Πυργί βρίσκονται τα ερείπια του χωριού Μέναγρος, που οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν την εποχή της Γενουατοκρατίας, προκειμένου να εγκατασταθούν στο Πυργί.









Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, για την άψογη φιλοξενία τους στα Μεστά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και προσωπικά τον Πρόεδρό του Μιχάλη Παπαλιώδη, τον Γιάννη Μόγια μέλος του Συλλόγου και ιδιοκτήτη του Medieval Castle Suites– και τον Πρόεδρο των Μεστών Ηλία Αυγουστίδη. Για τις μετακινήσεις μας από/προς το νησί καθώς και εντός του νησιού ευχαριστούμε αντίστοιχα την αξιόπιστη εταιρεία Βlue Star Ferries, που με πυκνά δρομολόγια εξυπηρετεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου και βεβαίως το καλοκαίρι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου -όπως άλλωστε και του Νοτίου, αλλά και την Κρήτη-, καθώς και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Χίου, που με τα πολυτελή λεωφορεία του μας μετέφερε άνετα παντού.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserved.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε