Το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χίου 2021 μας προσκαλεί στα «Ομηρικά Συμπόσια»


«Ως ουδέν γλύκιον ης πατρίδος ουδέ τοκήων γίνεται» δηλαδή «Τίποτε γλυκύτερο δεν υπάρχει από την πατρίδα και από τους γονείς» πιστεύει ακράδαντα και μας μεταφέρει μέσω της Οδύσσειάς του ο Όμηρος, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα αν η γλυκιά αυτή πατρίδα ήταν τελικά η Χίος. Αντίθετα, απολύτως βέβαιο είναι ότι το μαγευτικό αυτό νησί του Βορείου Αιγαίου αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όποιον θα ήθελε σε ένα και «μόνον ταξείδιον», όπως θα έλεγε και ο Γεώργιος Βιζυηνός, να απολαύσει το μεγαλείο της νησιωτικής παράδοσης, την ανυπέρβλητη τοπική γαστρονομία, το εντυπωσιακό και ποικιλόμορφο φυσικό τοπίο, τα μνημεία – αδιάψευστους μάρτυρες του αρχαίου, βυζαντινού και μεσαιωνικού παρελθόντος του νησιού και φυσικά το σύγχρονο και άκρως γοητευτικό πρόσωπο της Μυροβόλου Χίου.

Ο δραστήριος Σύλλογος Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου «Η Μυρωδάτη Χίος» διοργανώνει στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χίου 2021, με θέμα «Ομηρικά Συμπόσια» και στόχο την ανάδειξη της Χίου ως επικρατέστερης γενέτειρας του μεγάλου επικού μας ποιητή Ομήρου. To Φεστιβάλ αυτό έρχεται σε συνέχεια του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Πολιτισμού και Τουρισμού 2019 -1st Gastronomy Fest-, με τίτλο «Η Χίος σε καλεί να την γευθείς», που διοργανώθηκε σε ολόκληρο το νησί, τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Χίο, με εξαιρετική επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή, το διήμερο 20 έως 21 Ιουλίου 2019 -το 2020 το Φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών-, από τον νεοσύστατο τότε Σύλλογο με το ευωδιαστό όνομα «Η Μυρωδάτη Χίος». Το Φεστιβάλ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, επιτυγχάνοντας να τοποθετήσει την Χίο στη θέση που της αξίζει, στον χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού, αποδεικνύοντας τις προοπτικές που έχει το νησί στον συγκεκριμένο τομέα. Όλες οι εκδηλώσεις είχαν ως πρωταγωνίστριες τις νοικοκυρές των χωριών της Χίου και τις παραδοσιακές συνταγές του κάθε τόπου.

Η πλατεία Βουνακίου όπου και θα διεξαχθεί το κύριο μέρος των εκδηλώσεων «Ομηρικά Συμπόσια«.

Tα «Ομηρικά Συμπόσια«, με την σφραγίδα του έμπειρου διοργανωτή τους, του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος«, θα επιχειρήσουν -και σίγουρα θα επιτύχουν- αφενός να μας φιλοξενήσουν στο νησί τους κατά τα ομηρικά πρότυπα φιλοξενίας, αφετέρου δε να μας ξεναγήσουν στις γεύσεις της ομηρικής εποχής. Ας αποδεχθούμε όλοι, λοιπόν, την πρόσκληση για το ομηρικό συμπόσιο, ας γευθούμε «τραγήματα», δηλαδή μεζεδάκια, αλλά και συνταγές με βάση τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, το κρέας και το μέλι, ας μεθύσουμε με οίνον άκρατον ή κεκαρμένο και αφού «του φαγητού και του ποτού χορτάσουμε τον πόθο», όπως συχνά επαναλαμβάνει ο ίδιος ο Όμηρος στα έπη του, ας αναχωρήσουμε για μια εξίσου χορταστική περιδιάβαση στα μονοπάτια, που και τα δικά του βήματα ακολούθησαν. Καλώς να ορίσετε, λοιπόν, στην Χίο, την γενέτειρα του Ομήρου και τόπο παραγωγής της μονάκριβης μαστίχας! Ελάτε να «Γευθείτε και να χαρείτε»! Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες προστασίας για την αποφυγή διάδοσης της νόσου Covid-19.

Η περίφημη Δασκαλόπετρα, μία από τις στάσεις για τα περιπατητικά «Μονοπάτια Ομήρου«, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για έναν μονοκόμματο βράχο σε μορφή καθίσματος, στoν οποίo, σύμφωνα με τοπικό θρύλο, καθόταν ο επικός ποιητής Όμηρος διδάσκοντας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

3/9/2021 Πλατεία Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου)

7.00μμ. Έναρξη Φεστιβάλ – Χαιρετισμοί επισήμων

7.30μμ. Θεατρικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τους «Θεατρεργάτες» του Κοφινά

Αναπαράσταση Αρχαιοελληνικού συμποσίου από την θεατρική ομάδα «Παρασκήνιο 18»

8.00μμ. Ζωντανή παρουσίαση παρασκευής συνταγών Αρχαιοελληνικής κουζίνας (live cooking) από γνωστούς chef – γευσιγνώστες: Μάνος Βοζικάκης, Νεκταρία Κοκκινάκη, Κωστής Κωστάκης, Γιάννης Λεμονής και Βάνα Μάστορη. Μαζί τους οι Χιώτες chef: Γιώργος Καραγιώργης, Ειρήνη Καμπανέλα & Τάσος Ζωτίδης

Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με συνταγές από τα Πολιτιστικά Σωματεία: Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων, Σύλλογος Πιτυούς «Ο Μάκελος», Διεθνής Ένωση Αστυνομικών/ΤΔ Χίου, Σύλλογος Οιννουσών «Οινόεσσα», Σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος«

Συμμετέχει με αργαλειό ο Γυναικείος Σύνδεσμος «Οι φίλοι του Χιώτικου χωριού»

Παράλληλες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.

9.15μμ. «Ο ρόλος του κρασιού στην εποχή του Ομήρου» με την Ιστορικό – Αρχαιολόγο Έλενα Ράπτη, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

9.30μμ. Το μουσικό σύνολο «Λύραυλος» θα μας ταξιδέψει με «Αρχαία όργανα – Νέα μουσική», γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες, υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τις εκδηλώσεις θα επικοινωνήσουν τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και δημοσιογράφοι – εκπρόσωποι μέσων Γαστρονομίας και food bloggers.

Δραστηριότητες για παιδιά από τις πολυπράγμονες αδελφές Ελευθερία και Ευαγγελία Γκρίμπα, οι οποίες συμμετέχουν και στην φετινή διοργάνωση.

4/9/2021

9.00πμ. Αναχώρηση από το Δημαρχείο Χίου με πούλμαν και Ι.Χ. για να γνωρίσουμε «Τα μονοπάτια του Ομήρου«. Συμμετέχει ο Σύλλογος «Περιπατείν».

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Χίου, του Φορέα Τουρισμού Χίου, των παραγωγών και επιχειρήσεων του νησιού, καθώς και των Συλλόγων που αναφέρονται και συμμετέχουν.

Λέγεται ότι ο Όμηρος γεννήθηκε εδώ, στο πανέμορφο Πιτυός, που θα το επισκεφθούμε το Σάββατο και το οποίο διατηρεί το όνομά του από την εποχή που ένας «καρπός της πίτυος», δηλαδή ένα κουκουνάρι, έπεσε πάνω στον επικό ποιητή ενώ κοιμόταν.  

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek IslandsΕτικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: