2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χίου «Ομηρικά Συμπόσια», μία ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία του θεσμού


«Ως ουδέν γλύκιον ης πατρίδος ουδέ τοκήων γίνεται» δηλαδή «Τίποτε γλυκύτερο δεν υπάρχει από την πατρίδα και από τους γονείς», πιστεύει ακράδαντα και μας μεταφέρει μέσω της Οδύσσειάς του ο Όμηρος και με αυτό ακριβώς το απόφθεγμα ξεκίνησε τον χαιρετισμό της η Άννα Κλαδιά, Πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου «Η Μυρωδάτη Χίος», κατά την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χίου 2021, με θέμα «Ομηρικά Συμπόσια», που διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή κατά το διήμερο 3 & 4 Σεπτεμβρίου.

Η Άννα Κλαδιά κατά την έναρξη του Φεστιβάλ.

Η Άννα Κλαδιά τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Ο Σύλλογός μας “Η Μυρωδάτη Χίος” εμπνεύστηκε και οραματίστηκε αυτό το Φεστιβάλ Γαστρονομίας με στόχο να αναδείξει την Χίο ως επικρατέστερη γενέτειρα του μεγάλου επικού ποιητή Ομήρου και να προσελκύσει επισκέπτες στο νησί μας, κάτι που τόσο πολύ έχει ανάγκη η τοπική αγορά. Όλοι εσείς εδώ, ο καθένας με τον τρόπο του, συμβάλλατε στην επιτυχή υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, ελπίζουμε δε και στην μελλοντική στήριξή σας. Η “Ισχύς εν τη ενώσει”, όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι. Φιλοσοφία και τρόπος ζωής! Μαζί γινόμαστε καλύτεροι! Μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί! Μόνο με τις συνέργειες επιτυγχάνονται οι στόχοι. Έτσι λοιπόν, όλοι μαζί εδώ θα απολαύσουμε τις σημερινές ποικίλες εκδηλώσεις, με το σύνθημα Γευθείτε και Χαρείτε»!

«Ομηρικά Συμπόσια» εν εξελίξει.

Μπορεί, λοιπόν, ο ίδιος ο Όμηρος να μην αναφέρει πουθενά την γενέτειρά του -άλλωστε ολόκληρος ο βίος του καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου-, ωστόσο οι μελετητές του έργου του θεωρούν ότι δύσκολα, κάποιος που δεν έζησε στην Μυροβόλο Χίο, θα μπορούσε να γνωρίζει και να αναφέρει στα έργα του τόσα στοιχεία για την μορφολογία και την θέση του νησιού. Του νησιού που διατηρεί το προβάδισμα, βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, για την καταγωγή του μεγάλου ποιητή, ο οποίος εδώ, στην Δασκαλόπετρα, εδίδασκε τους μαθητές του και επίσης -σύμφωνα με την τοπική λαϊκή παράδοση- διέσχισε με κόπο το όρος Αίπος, προκειμένου να φθάσει ως την Βολισσό, όπου και φέρεται να έζησε μέχρι τον θάνατό του διδάσκοντας τα παιδιά του τοπικού άρχοντα. Ό Όμηρος λέγεται ότι ετάφη στο Κάστρο της Βολισσού και πως γεννήθηκε στο πανέμορφο Πιτυός, που διατηρεί το όνομά του από την εποχή που ένας «καρπός της πίτυος», δηλαδή ένα κουκουνάρι, έπεσε πάνω στον Όμηρο ενώ κοιμόταν.

Ο Όμηρος με την λύρα του «παρών» στις προς τιμήν του εκδηλώσεις.

Η Χίος διαχρονικά τίμησε τον Όμηρο στήνοντας βωμό προς τιμήν του στην περιοχή της Δασκαλόπετρας, κόβοντας νομίσματα με την μορφή του, στολίζοντας με αγάλματά του την επικράτειά της -πήλινη κεφαλή του Ομήρου σώζεται και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού-, αφιερώνοντάς του το Ομήρειο Γυμνάσιο κατά τους ιστορικούς χρόνους και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στην σύγχρονη εποχή και επιτρέποντας στις Ομηρίδες -απογόνους του ποιητή που διέμεναν στην αρχαία πόλη της Χίου– να έχουν το αποκλειστικό προνόμιο απαγγελίας των ομηρικών επών. Και βέβαια, αγώνες και γιορτές διοργανώνονταν διαχρονικά προς τιμήν του τυφλού ποιητή, διάδοχο και συνέχεια των οποίων αποτελούν τα σημερινά «Ομηρικά Συμπόσια«, με την σφραγίδα του έμπειρου διοργανωτή τους, του δραστήριου Συλλόγου Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου «Η Μυρωδάτη Χίος«.

Η πλατεία Βουνακίου κατάμεστη από πλήθος κόσμου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου, την κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ, εκτός του πολυπληθούς κοινού, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και Φορέων, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Νύκτας, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου Σίμος Βενέτος, ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου Αυγουστής Νεαμονίτης αλλά και μέλη του Φορέα, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Κωνσταντίνος Βεζέρης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου και οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Έλενα Καρούμπη και Σπύρος Σπαής. Κανένας από τους παρευρεθέντες επισήμους προσκεκλημένους δεν απηύθυνε χαιρετισμό, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους για τον θάνατο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν επίσης ο δημοσιογράφος – ανταποκριτής Γιάννης Συνάνης και η Κατερίνα Μαρινάκη  από το site “Live to Travel and Taste”, καθώς και πολλοί food bloggers και δημοσιογράφοι από Αθηναϊκά, Αιγαιακά και τοπικά Μ.Μ.Ε., οι οποίοι θα προβάλουν την όλη διοργάνωση πανελλαδικά. Επίσης, συνεντεύξεις δόθηκαν από την Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Άννα Κλαδιά, σε τηλεοπτικές εκπομπές πανελλαδικής ή Αιγαιακής εμβέλειας: «Ενημέρωση 10 – 12» στην ΕΡΤ1, «Κοινωνία ώρα Mega» στο Mega,  «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά» στον ΣΚΑΙ, LesvosNews.gr. Αντίστοιχες παρουσιάσεις  πραγματοποιήθηκαν ακόμα μέσα από την εκπομπή του Νικόλαου Λούπου «Όλα τα λέμε από λίγο» στο ελληνικό ραδιόφωνο 3XY RADIO 1422 στην Αυστραλία, καθώς και μέσα από τους ιστοτόπους athinorama.gr, olivemagazine.gr (για το «Πρώτο Θέμα»), dinanikolaou.gr και livetotravelandtaste.com

Οι προσκεκλημένοι chef πολιορκούνται από τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., που απαθανατίζουν την προετοιμασία των αρχαιοελληνικών εδεσμάτων.

Το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης, που φιλοξενήθηκε στην πλατεία Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου), με φόντο το εντυπωσιακό συντριβάνι, περιελάμβανε:

-Θεατρικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τους «Θεατρεργάτες» του Κοφινά

-Αναπαράσταση Αρχαιοελληνικού Συμποσίου από την θεατρική ομάδα «Παρασκήνιο 18»

-Ζωντανή παρουσίαση παρασκευής συνταγών Αρχαιοελληνικής κουζίνας (live cooking) από γνωστούς chef – γευσιγνώστες: Μάνος Βοζικάκης, Νεκταρία Κοκκινάκη, Κωστής Κωστάκης, Γιάννης Λεμονής και Βάνα Μάστορη. Μαζί τους οι Χιώτες chef: Γιώργος Καραγιώργης, Ειρήνη Καμπανέλα και Τάσος Ζωτίδης. Tην παρουσίαση έκανε η Ταμίας και Υπεύθυνη Γαστρονομίας του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Άννα Καρυστιανού

Η Άννα Καρυστιανού (αριστερά) παρουσιάζει την γνωστή Κρητικιά chef Νεκταρία Κοκκινάκη, επί το έργον.

-Γευσιγνωσία με παραδοσιακές συνταγές από τα Πολιτιστικά Σωματεία: Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς «Ο Μάκελλος», Διεθνής Ένωση Αστυνομικών / Τοπική Διοίκηση Χίου,  Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Οινουσσών «Οινόεσσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος», την παρουσίαση των οποίων ανέλαβε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Ειρήνη Καρυστιανού

Η Ειρήνη Καρυστιανού (αριστερά) παρουσιάζει την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών / Τοπική Διοίκηση Χίου και τις παραδοσιακές συνταγές τους.

-Παρουσίαση παραδοσιακού αργαλειού από τον Γυναικείο Σύνδεσμο «Οι φίλοι του Χιώτικου χωριού»

-Παράλληλες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, με θέμα «Ο Μικρός Τουρίστας – Μια βαλίτσα ταξιδεύει …στα χρόνια του Ομήρου και παίζει παιχνίδια από την Αρχαία Αθήνα», με τις αδελφές Ελευθερία και Ευαγγελία Γκρίμπα και την Πόπη Ποριώτη

-Ομιλία από την Ιστορικό – Αρχαιολόγο Έλενα Ράπτη, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με θέμα «Ο ρόλος του κρασιού στην εποχή του Ομήρου»

-Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Λύραυλος», που μας ταξίδεψε με «Αρχαία όργανα – Νέα μουσική», γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες, υπό την αιγίδα και την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε περιήγηση στα «Μονοπάτια του Ομήρου», με την συμμετοχή του Συλλόγου «Περιπατείν», που ξενάγησε τους συμμετέχοντες στην Δασκαλόπετρα και το Πιτυός.

Η περίφημη Δασκαλόπετρα είναι ένας μονοκόμματος βράχος σε μορφή καθίσματος, στoν οποίo, σύμφωνα με τοπικό θρύλο, καθόταν ο επικός ποιητής Όμηρος διδάσκοντας.
Λέγεται ότι ο Όμηρος γεννήθηκε εδώ, στο πανέμορφο Πιτυός, το οποίο διατηρεί το όνομά του από την εποχή που ένας «καρπός της πίτυος», δηλαδή ένα κουκουνάρι, έπεσε πάνω στον επικό ποιητή ενώ κοιμόταν.  

Ο Σύλλογος «Η Μυρωδάτη Χίος» απευθύνει τις θερμότερες ευχαριστίες των διοργανωτών προς όλους όσοι συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή έκβαση των πολυποίκιλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Χίου, τον Φορέα Τουρισμού Χίου και βεβαίως όλους τους Χιώτες επιχειρηματίες και επαγγελματίες «που με τον μικρό ή μεγάλο οβολό τους σε δύσκολες συνθήκες», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, συνέπραξαν για τον κοινό σκοπό. Ευχαριστεί επίσης τους διακεκριμένους chef και μάγειρες, τους συγγραφείς, ερευνητές, ιστορικούς, γευσιγνώστες και παιδαγωγούς, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα και τέλος όλους τους Συλλόγους, που στήριξαν με την συμμετοχή τους την διοργάνωση και φυσικά το κοινό για την αθρόα προσέλευσή του.

Ακολουθεί αναλυτικό φωτορεπορτάζ.

Η θεατρική ομάδα «Παρασκήνιο 18» απολαμβάνει κατά τη διάρκεια του Αρχαιοελληνικού Συμποσίου τις δημιουργίες των εκλεκτών και διακεκριμένων chef, που προσκλήθηκαν στην Χίο προκειμένου να παρουσιάσουν ζωντανά στο κοινό του Φεστιβάλ Γαστρονομίας τις συνταγές που εμπνεύστηκαν από την αρχαία ελληνική μαγειρική.
Η Νεκταρία Κοκκινάκη μας ετοίμασε μία εξαιρετική συνταγή με χοιρινό, ρεβίθια και σπασμένο σιτάρι…
…την οποία και σας παραδίδουμε, για να μπορέσετε να την δοκιμάσετε. Περισσότερες προτάσεις με την υπογραφή της Νεκταρίας θα βρείτε στο site της www.kritikes-geuseis.gr με αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές.
Επί το έργον και ο Κωστής Κωστάκης, ο μάγος της πίτας και δημιουργός του καταστήματος α λα γκρεκ στο Χαλάνδρι, ο οποίος παρουσίασε δύο απολαυστικές συνταγές. Μία για κρεατοπιτάκια στο τηγάνι με κατσικίσιο κρέας και γραβιέρα…
…και μία ακόμα για πιτάκια με γλυκιά μυζήθρα και σιρόπι με μέλι και σύκα.
Ο επίσης Κρητικός Μάνος Βοζικάκης, λάτρης της φιλοσοφίας του Slow Food, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τον ιδιοκτησίας του πολυχώρο Τhigaterra -η κόρη ενός μεγάλου έρωτα για τα υλικά που βγάζει η ελληνική γη μέσα από τα σπλάχνα της-, μας μέθυσε με το οινόμελο Thigaterra, την ψυχή του Ομήρου, όπως το ονόμασε, με σούμα Χίου, λικέρ μαστίχας, αγουρίδα (χυμό από πράσινα άγουρα σταφύλια), σιρόπι μελιού, λικέρ φασκόμηλο και χυμό λεμονιού.
Ο γευσιγνώστης και ερευνητής της αρχαίας ελληνικής γαστρονομίας Γιάννης Λεμονής, επικουρούμενος από την σύζυγό του Δρα Βασιλική Μάστορη ετοίμασαν τον μυττωτό, την αρχαιοελληνική εκδοχή της σκορδαλιάς, που δουλεύεται σε μεγάλο ξύλινο ή μαρμάρινο γουδί και περιλαμβάνει 3-4 σκελίδες σκόρδο, 1 αυγό, 2 βρασμένα πράσα, 100 γρμ. μανούρι ή ανθότυρο, 2-3 αντσούγιες λιωμένες και ελαιόλαδο.
Δυναμικό παρόν με τα εκλεκτά κρεατικά του έδωσε και το φημισμένο εστιατόριο του Γιώργου Καραγιώργη «Εμπορειός», από την ομώνυμη παραλία της Χίου.
Εδώ και η τυροκομική μονάδα «Χιώτικο τυρί του Τσοπάνη», της οικογένειας Γεωργούλη, που βρίσκεται στην Λαγκάδα και φημίζεται για το εξαιρετικής ποιότητος γραβιεράκι και το τυρί λαδιού που παράγει…
…ενώ στο σύνολό τους οι περισσότεροι από 10 κωδικοί προϊόντων τους χαρακτηρίζονται από το μεράκι, που αποτελεί βασικό συστατικό τους μαζί με τις αγνές, ντόπιες πρώτες ύλες.
Στα «Ομηρικά Συμπόσια» δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται και το παστέλι και μάλιστα το «Πατροπαράδοτο«, μια εταιρεία που εκτός από παραδοσιακά παστέλια Χίου σε μεγάλη ποικιλία, διαθέτει επίσης μια ευρεία γκάμα παρεμφερών προϊόντων, όπως μαντολάτα, γλειφιτζούρια, χαλβαδόπιτες και μελόπιτες.
Η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών / Τοπική Διοίκηση Χίου προσέφερε στους συμμετέχοντες στα «Ομηρικά Συμπόσια» μουσταλευριά, κουκιά με αγκινάρες και…
…οσπριάδα, δηλαδή σαλάτα με φακές, φασόλια, ρεβύθια, κόκκινη πιπεριά κέρατο, φρέσκο κρεμμυδάκι, αγγουράκι, ντοματίνια και σως φτιαγμένη με ελαιόλαδο, ξύδι, χυμό λεμονιού και μέλι.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος» μας κέρασε παραδοσιακό γλυκό αμυγδαλόπαστα, αχλάδια με κρασί και…
…πλιγούρι με μανιτάρια.
Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων φίλεψε τους παρευρισκομένους με παραδοσιακά αμυγδαλωτά και…
…μαυρομάτικα φασόλια με χειροποίητο παραδοσιακό λουκάνικο.
Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Οινουσσών «Οινόεσσα» παρουσίασε και προσέφερε πατζάρια σαλάτα, ρεβυθοκεφτέδες, ρύζι με λαχανικά και…
…κοτόπουλο γιαχνί με πιπεριές και μανιτάρια.
Τέλος, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς «Ο Μάκελλος» μας τράταρε όλους με τους παραδοσιακούς λουκουμάδες με τρύπα από το Πιτυός.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: