Το Λουτράκι και το Γαστρονομικό Φεστιβάλ του μας εντυπωσίασαν


Μια μόλις ανάσα δρόμος χωρίζουν την Αθήνα από το Λουτράκι και την ευρύτερη περιοχή, που φημίζονται για την εκλεκτή γαστρονομία τους με περισσότερες από 110 επιχειρήσεις εστίασης να λειτουργούν εδώ σε ετήσια βάση, μεταξύ των οποίων εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί με θαλασσινούς μεζέδες, ζαχαροπλαστεία με τοπικά παραδοσιακά γλυκά, εργαστήρια παρασκευής ποικίλων εδεσμάτων, όπως λουκούμια, σοκολάτες ή μελοκάρυδο, αλλά και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.

To πανέμορφο Λουτράκι, γνωστό για την υπέροχη παραλία του, προφανώς οφείλει την σημερινή ονομασία του στις ιαματικές πηγές του, στα λουτρά…
…όπως άλλωστε και η αρχαία προκάτοχος της γεωγραφικής αυτής θέσης, η κώμη Θέρμαι, γνωστή ήδη από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της και αγαπημένη πόλη των θεών με προστάτιδά της την Θερμία Αρτέμιδα.
Γνωστό επίσης για το Καζίνο του εντός του 5άστερου θερέτρου Club Hotel Loutraki, που κτισμένο δίπλα στο κύμα, στην μεγαλύτερη και ομορφότερη παραλία του Λουτρακίου, με εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ονειρικές αποδράσεις.

Η γαστρονομία αποτελεί κεντρικό άξονα της τουριστικής εμπειρίας, που ο επισκέπτης θα αποκομίσει από τον Δήμο ΛουτρακίουΠεραχώρας – Αγίων Θεοδώρων και το Γαστρονομικό Φεστιβάλ -προάγγελος της πρώτης επίσημης διοργάνωσης, τον Ιούνιο του 2022- αφενός μεν υπήρξε άκρως επιτυχημένο και μας εντυπωσίασε με την ποικιλία των δράσεών του, αφετέρου δε πέτυχε να φέρει σε επαφή το κοινό με την γαστρονομία του προορισμού, μέσα από διαδραστικές δράσεις, δεδομένου ότι η γαστρονομία αποτελεί μία κατεξοχήν βιωματική εμπειρία.

Τα τοπικά προϊόντα του Λουτρακίου και της Κορινθίας γενικότερα είναι πολλά και μας εξέπληξαν με την ποικιλία, την γεύση και την ποιότητα τους.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, καθιέρωσης ενός ετήσιου θεσμού τουριστικής προβολής του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, που στοχεύει στην προσέλκυση όλο και περισσότερων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στην περιοχή, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Λουτρακίου, σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού marketing Respond On Demand Ltd, διοργανώνει από τον Ιούνιο του 2022 διήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, υπό την αιγίδα και την αμέριστη συμπαράσταση του οικείου Δήμου και την ενεργό συμμετοχή των επιχειρήσεων εστίασης – μελών του Συλλόγου Επισιτιστών «Ο Ξένιος Ζευς».

Οι εκδηλώσεις του Γαστρονομικού Φεστιβάλ Λουτρακίου φιλοξενήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου «Αχίλλειον», στην καρδιά της πόλης.

Η πρόσφατη εκδήλωση – προπομπός, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, περιελάμβανε ποικιλία γαστρονομικών δράσεων από τις ακόλουθες τοπικές επιχειρήσεις εστίασης: Κανάκης, Κολωνάκι, Λιμανάκι, Paladar, Παπαδάκης, Pepe Rosso, Πιπέρι, Ριγάνι, Φραγκιάς, Umami, Woodys, Ypanema. Οι συμμετέχουσες στη δράση επιχειρήσεις προσέφεραν γι’ αυτήν τη συγκεκριμένη ημέρα από ένα τοπικό έδεσμα ή μία τοπική συνταγή, με έκπτωση στο κοινό. Όλα τα εδέσματα και οι συνταγές δημιουργήθηκαν προς τιμήν της συγκεκριμένης ημέρας με σκοπό να μυήσουν το κοινό στην τοπική γαστρονομία και παράδοση, ενώ η έκπτωση είχε ως σκοπό να καταστήσει τα εδέσματα προσιτά σε όλους. Μία πραγματική γιορτή της τοπικής γαστρονομίας για τις επιχειρήσεις και το κοινό.

Καραβίδες Κορινθιακού ολόφρεσκες, που αλιεύονται καθημερινά από ντόπιους ψαράδες και μαγειρεύονται με τοπικά ζυμαρικά και μυρωδικά, ήταν η πρόταση του εξαιρετικού εστιατορίου «Φραγκιάς» …
…ενώ ντολμαδάκια γιαλαντζί με μαύρη κορινθιακή σταφίδα -τον «μαύρο χρυσό» και superfood της Κορινθίας-, τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα από αμπέλια της περιοχής, ήταν το πιάτο που μας πρότεινε το παραδοσιακό Ουζερί «Λιμανάκι – Τα 5 αδέλφια».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Γαστρονομικού Φεστιβάλ, είχαν προσκληθεί στο Λουτράκι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων, στους οποίους παρουσιάστηκε το project, έτσι ώστε το 2022 να είναι έτοιμο προς πώληση και προβολή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τους προσκεκλημένους και με σκοπό να σχηματίσουν μία πρώτη αντιπροσωπευτική εικόνα για την γαστρονομία της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν τρία θεματικά events με κεντρικό τους θέμα, αντίστοιχα, το ελαιόλαδο (ελαιογνωσία), το κρασί (οινογνωσία) και τα τοπικά γλυκά.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γευσιγνωσία λαδιού, με την sommelier ελαιολάδου Μαριάννα Δεβετζόγλου του «Oleosophia», η οποία με βαθιά γνώση του αντικειμένου και έμφυτη μεταδοτικότητα μας μύησε στα μυστικά του λαδιού της ευρύτερης περιοχής. «Τρίβουμε με αγάπη και μεράκι», μας παροτρύνει στην συγκεκριμένη φωτογραφία, πριν προχωρήσουμε στην δοκιμή του δείγματος.
Ο γεωπόνος Νίκος Mπουζινέλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Οινοποιών Π.Ο.Π. Νεμέας, ανέλαβε με τις εξαιρετικές γνώσεις του να μας ξεναγήσει στους υψηλής ποιότητος οίνους της περιοχής…
…ενώ οι δραστήριες γυναίκες – μέλη του Experience Perachora, που ασχολείται με την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, μας μετέφεραν στον γλυκόκοσμο της Περαχώρας και του Λουτρακίου, με όχημα τις παραδοσιακές ντρέδουρες ή στριφτά. Στην φωτο, δεξιά η Χρυσούλα Παππά και αριστερά η Κωνσταντίνα Ράπτη του Experience Perachora και στο κέντρο η δημοσιογράφος τουρισμού και γαστρονομίας Κατερίνα Μαρινάκη, νικήτρια της τυφλής δοκιμής ντρέδουρας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος ΛουτρακίουΠεραχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Γκιώνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού – Τουρισμού Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας και των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου Παναγιώτης Πιτσάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κορινθίας Γιώργος Οικονόμου και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Κορινθίων Δημήτρης Μπίτζιος.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης καλωσορίζει τους προσκεκλημένους των εκδηλώσεων, ανοίγοντας ουσιαστικά τον κύκλο δράσεων της ημέρας. Στο πάνελ, δίπλα του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου «Ο Ξένιος Ζευς» Γιάννης Κόντης, Γραμματέας επίσης του Οργανισμού Τουρισμού Visit Loutraki και στο άκρο η Μαρία Αθανασοπούλου, της διοργανώτριας εταιρείας Respond on Demand.
 Στο βήμα, για τον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, αλλά και των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου Παναγιώτης Πιτσάκης…
…με τον κύκλο των εναρκτήριων σύντομων τοποθετήσεων να κλείνει με την Μαρία Αθανασοπούλου, της Respond on Demand, ενώ είχε προηγηθεί η ομιλία του Γιάννη Κόντη, μέσω της οποίας τέθηκε όλο το πλαίσιο των δράσεων του συγκεκριμένου Γαστρονομικού Φεστιβάλ και φυσικά της επικείμενης 1ης διοργάνωσης του 2022.

Η Μαρία Αθανασοπούλου τόνισε ότι, μεταξύ των στόχων της συγκεκριμένης διοργάνωσης, είναι: «Ο ντόπιος να μάθει να εκτιμάει την κουζίνα του τόπου και να αισθανθεί υπερήφανος γι’ αυτήν, να μάθει να αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα και να συμμετέχει όσο το δυνατόν πιο μαζικά στις δράσεις αυτές».

Από τα 4 -όλα τους εξαιρετικά- ελαιόλαδα που δοκιμάσαμε το πρώτο ήταν μονοποικιλιακό Κορωνέικης ελιάς, το δεύτερο ένα blend ποικιλιών Κορωνέικης και Μανάκι, το τρίτο ήταν επίσης «χαρμάνι» Κορωνέικης, Λαδολιάς και Μανάκι, ενώ το τέταρτο δείγμα ήταν Μανάκι από τους αρδευόμενους ελαιώνες του ημιορεινού χωριού Καλέντζι Κορινθίας.

Το πρώτο δείγμα, από το «Markellos Olive», μια εταιρεία που βρίσκεται πλέον στα χέρια της 4ης γενιάς ιδιοκτητών, σκορπά στο στόμα πράσινες νότες φρεσκάδας και μια ελαφρώς πικρούτσικη γεύση, συνδυάζεται δε θαυμάσια με κρεαικά, ενώ απογειώνει γευστικά το σπιτικό τζατζίκι μας. Το δεύτερο δείγμα, επίσης από το «Markellos Olive», διαθέτει πιο πλούσιο άρωμα και είναι μεν πικάντικο, χωρίς όμως την αίσθηση πικρού του προηγούμενου δείγματος, δεδομένου ότι η ποικιλία Mανάκι, που συμμετέχει σε αυτό το blend, το καθιστά πιο ήπιο, μιας και δεν είναι ούτε η ίδια πικρή. Θα μπορούσε ιδανικά να χρησιμοποιηθεί σε ένα πιάτο με πικρά χόρτα, αλλά και σε γλυκά. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Μανάκι είναι μία ποικιλία ελιάς, που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Αργολίδας και της Κορινθίας

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης παρακολουθεί και συμμετέχει στην γευσιγνωσία ελαιολάδου, με το ίδιο ενδιαφέρον που παρακολούθησε όλη την γκάμα δραστηριοτήτων του Γαστρονομικού Φεστιβάλ.

Το τρίτο ελαιόλαδο, από το «Κalielaion», μία επίσης οικογενειακή επιχείρηση από την Περαχώρα, αποτελεί ένα μεστό και στιβαρό χαρμάνι με πλούσια φρουτώδη αρώματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά γευστικά αποτελέσματα σε οποιαδήποτε συνταγή, από ψάρι έως και σε barbeque κρεατικών. Το τέταρτο λάδι, από το «Οleosophia», έναν ελαιώνα που γεννήθηκε από την ιστορία αγάπης δύο νέων ανθρώπων και του πάθους τους για την ελιά και το ελαιόλαδο, απελευθερώνει σιγά σιγά στο στόμα μια ευχάριστα πικάντικη αίσθηση και θα αποτελούσε και αυτό ιδανική επιλογή για παραδοσιακά γλυκά, όπως η φανουρόπιτα.

Οι οίνοι Νεμέας που δοκιμάστηκαν κατά την γευσιγνωσία κρασιών.

Ο λευκός ξηρός οίνος «Σκλάβα», αποκλειστικής παραγωγής του «Οινοποιείου Ζαχαριά», παράγεται από την ομώνυμη ποικιλία, που ευτυχώς διασώθηκε παρά το γεγονός ότι έφτασε πολύ κοντά στην πλήρη εξαφάνισή της. Διακριτικά αρωματικό και φίνο πίνεται ως απεριτίφ ή συνοδεύοντας ψάρια και θαλασσινά στο τηγάνι, αλλά και μαγειρεμένα σε λευκές σάλτσες. Το ροζέ της γευσιγνωσίας ήταν ο ξηρός Π.Γ.Ε. «Οδίτης», από το «Κτήμα Στροφιλιά», που παράγεται από την ποικιλία Αγιωργίτικο. Χαρακτηρίζεται από φινέτσα και δροσερή οξύτητα, διαθέτει έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων και τριαντάφυλλου και συνοδεύει ιδανικά ελαφριά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, ψάρια και θαλασσινά, αλλά και φρουτοσαλάτες.

Ένα πορτραίτο του λευκού «Σκλάβα» και του ροζέ «Οδίτης», που πραγματικά μας ενθουσίασαν.

Aπό τα δύο κόκκινα που δοκιμάσαμε -Π.Ο.Π. αμφότερα- το πρώτο ήταν το «Αγιωργίτικο» του «Οινοποιείου Νικολάου», ένα βαθύχρωμο ζωηρό κόκκινο κρασί, με αρώματα μαύρου κερασιού και μαρμελάδας, με πιπεράτο χαρακτήρα και οξύτητα που αναδεικνύουν την φρεσκάδα του και το οποίο αποτελεί άριστο ταίρι για κρεατικά, ελαφριά γεύματα και ζυμαρικά. Τέλος, το «Νεμέα» του «Οινοποιείου Λαυκιώτη», αποτελεί έναν ερυθρό οίνο ανωτέρας ποιότητας από εκλεκτά σταφύλια της ποικιλίας αγιωργίτικο, με βαθυκόκκινο χρώμα, πλούσιο άρωμα και γεύση βελούδινη που διαρκεί. Ιδανικός σύντροφος για κόκκινα κρεατικά και φαγητά με πλούσιες σάλτσες.

Από την τυφλή δοκιμή του παραδοσιακού γλυκού ντρέδουρες.

Τέλος, το πολυαναμενόμενο σεμινάριο για τις γλυκές ντρέδουρες, ονομασία που προέρχεται από την Αρβανίτικη διάλεκτο και σημαίνει στριφτά. Η Χρυσούλα Παππά και η Κωνσταντίνα Ράπτη, από την ομάδα Experience Perachora, μας ξενάγησαν στα μυστικά του θεσπέσιου αυτού γλυκίσματος και αμέσως μετά ακολούθησε η τυφλή δοκιμή, στην οποία είχα τη χαρά να συμμετέχω, προκειμένου να εντοπισθούν τα 12 συνολικά υλικά, που συναποτελούν το εξαίσιο αυτό παραδοσιακό γλυκάκι.

Από τα 12 αυτά υλικά, μεταξύ των οποίων το φρέσκο ελαιόλαδο, το αλεύρι, τα αμύγδαλα, η μαύρη σταφίδα, το πορτοκάλι κ.άλ., σημαντικότερη ίσως για το τελικό αποτέλεσμα ήταν και παραμένει η διαδικασία, που διαρκεί δύο με τρεις ημέρες και απαιτεί πολύ κόπο, αλλά και επιδεξιότητα.

Είχα την χαρά να κερδίσω ένα ολόκληρο ταψάκι, λόγω του ότι εντόπισα τα 8 από τα 12 συστατικά της συνταγής, κατά την τυφλή δοκιμή, μαζί με ένα μοναδικό έργο τέχνης που απεικονίζει το ευλογημένο δέντρο της ελιάς, ζωγραφισμένο σε ξύλο, δια χειρός της καλλιτέχνιδος Μίνας Γιαννούλη. Τους ευχαριστώ όλους θερμά!

Αναμνηστική φωτογραφία με τον Δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη (στο μέσον) και τους συμμετέχοντες στο event για τις γλυκές ντρέδουρες. Στο άκρο δεξιά η ιδρύτρια του άκρως ενδιαφέροντος Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας και μέλος της ομάδας Μαρίκα Γεωργίου, η οποία μας προσέφερε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με θέμα «Η Μάχη της Περάχωρας».

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον site του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας, διαβάζουμε σχετικά με τις ντρέδουρες: «Το «πρωτόκολλο» λέει ότι πάντα μετά τα Χριστούγεννα ξεκινούσαν να φτιάχνουν τα γλυκά, ώστε να είναι έτοιμα για το καλωσόρισμα της Νέας Χρονιάς. Τα υλικά ταυτίζονται με την τοπική παραγωγή: φρέσκο λάδι, αλεύρι, αμύγδαλα, σταφίδα μαύρη κ.άλ. Η διαδικασία κρατούσε δύο με τρεις μέρες και απαιτούσε πολύ κόπο αλλά και επιδεξιότητα! Την πρώτη μέρα έκαιγαν τους ξυλόφουρνους, έπλαθαν το ζυμάρι, έκοβαν τα υλικά της γέμισης. Ξεκινούσαν πάντα από την «μάνα», δηλαδή το κέντρο του ταψιού και στην συνέχεια γέμιζαν από 5 έως 10 χάλκινα ταψιά. Τα γλυκά, αφού ψήνονταν, έμεναν όλη τη νύχτα να κρυώσουν και το επόμενο πρωί τα μέλωναν με σιρόπι από φρέσκο θυμαρίσιο μέλι. Στην συνέχεια έπρεπε να μείνουν άλλο ένα βράδυ στο σιρόπι να «ποτιστούν». Με τα ίδια ακριβώς υλικά φτιάχνεται και η Περαχωρίτικη Βασιλόπιτα «Βασίβα», με το μόνο που αλλάζει να είναι η τοποθέτηση των φύλλων, το ένα πάνω στο άλλο με σύνολο τα 15-17 περίπου».

Οικογενειακή φωτογραφία διοργανωτών και συμμετεχόντων στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Λουτρακίου.
Αποχαιρετούμε το Λουτράκι που μας καταγοήτευσε, όπως και οι φιλόξενοι άνθρωποί του…
…με δύο ακόμα πανέμορφες εικόνες της πόλης.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Gastronomy, Greece, GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: