Μεσολόγγι, η παραμυθένια νεροπολιτεία της Δυτικής Ελλάδας


Για οποιονδήποτε που δεν έχει ποτέ επισκεφθεί το Μεσολόγγι, το άκουσμα του ονόματος της πόλης φέρνει συνειρμικά και αυτόματα στο νου θύμησες Αγώνα και Επανάστασης, εικόνες νερού και γεύση αυγοτάραχου, σίγουρα όμως δεν χτυπάει «καμπανάκι» για έναν προορισμό, που πρέπει άμεσα να εντάξει στην ταξιδιωτική του ατζέντα. Με την πρώτη όμως επίσκεψη -όπως συνέβει στην περίπτωσή μας με την πρόσκληση των Messolonghi by Locals, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την 3η διοργάνωσή τους του «Φεστιβάλ των Ντόπιων«- όλα τα ανωτέρω καταρρίπτονται, καθώς η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ την φαντασία! Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όπως επισήμως ονομάζεται, αποπνέει μία αίσθηση ιστορικότητας, που είναι ζωντανή και ορατή σε κάθε μας βήμα και δεν αποτελεί απλά κάποιες σελίδες σε κιτρινισμένα βιβλία ξεχασμένων βιβλιοθηκών, αλλά μια απτή πραγματικότητα, που βιώνουν τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ιστορικά Τείχη και η Πύλη της πόλης, που υποδέχονται τον κάθε καλοδεχούμενο ξένο και βέβαια ο Κήπος των Ηρώων, που αποτελεί το εμβληματικότερο τοπόσημο του Μεσολογγίου, χώρο συνυφασμένο με την καθημερινότητα όλων όσων ζουν εδώ μόνιμα ή περιστασιακά.

Η επιβλητική Πύλη και τα τείχη του Μεσολογγίου, αποκαλύπτουν εύγλωττα την ιστορική ταυτότητα της Ιεράς Πόλεως.
Το εντυπωσιακό πεντάμετρο Άγαλμα της Ελευθερίας, έργο του Κύπριου γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη και προσφορά Ελλήνων Ομογενών, φρουρεί ακοίμητο την Πύλη του Μεσολογγίου από το 2014.

Κι αν με ρωτάτε τώρα και για το δεύτερο σκέλος των συνειρμικών σκέψεών μας ως προς το Μεσολόγγι, ένα έχω να σας πω: αυτό που αντικρίζει κανείς δεν είναι απλά εικόνες νερού, αλλά εικόνες που κάλλιστα θα μπορούσαν να εικονογραφήσουν το λήμμα «παραμυθένια νεροπολιτεία«, σε οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια τυχόν το περιλαμβάνει. Οι απέραντες υδάτινες επιφάνειες που περιτριγυρίζουν την πόλη, κάνοντάς την να θυμίζει περισσότερο νησί, προσφέρουν τοπία τέτοιας ομορφιάς, που ακόμα και ο χαρακτηρισμός τους ως καρτποσταλικά θα ήταν φτωχός για να τα περιγράψει! Όταν τα σύννεφα αντικατοπτρίζουν την βαμβακένια λευκότητά τους στον καθρέφτη της λιμνοθάλασσας, της οποίας η αρυτίδωτη επιφάνεια διακόπτεται μόνο από χιλιάδες πουλιά και γραφικές πελάδες, τότε η μοναδική λέξη που ταιριάζει στο σκηνικό είναι: ΜΑΓΕΙΑ! Προσωπικά, ερωτεύτηκα το Μεσολόγγι κεραυνοβόλα και το έχω ήδη συμπεριλάβει στις 5 ωραιότερες και πιο αγαπημένες μου πόλεις της Ελλάδας, όλες τους με πολλά νερά οφείλω να ομολογήσω! Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το εντάξετε κι εσείς άμεσα στις ταξιδιωτικές σας προτεραιότητες.

Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη ομορφιά, τότε τι άλλο μπορεί να είναι;
Πελάδες ονομάζονται τα ξύλινα συνήθως σπιτάκια των ψαράδων, που στηριγμένα πάνω σε πασσάλους, σε μικρό ύψος πάνω από την επιφάνεια της λιμνοθάλασσας ή και της στεριάς -για τον φόβο των πλημμυρών-, δημιουργούν ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα τοπίο.
Γάιτες, το δεύτερο σήμα κατατεθέν της λιμνοθάλασσας, μετά τις πελάδες. Πρόκειται για ιδιότυπα ξύλινα ιστιοφόρα σκάφη, χαμηλά, με μικρό βύθισμα και μικρό σχετικά πλάτος, που χρησιμοποιούνταν σε υπήνεμους πάντα κόλπους, όπως αυτός της Σμύρνης, απ’ όπου και φέρεται να ξεκίνησε η ναυπήγησή τους. Στην Ελλάδα εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Μεσολόγγι φαίνεται ότι ονοματοδοτήθηκε εκ της τοποθεσίας του, δεδομένου ότι βρίσκεται στο μέσον ακριβώς της τεράστιας λιμνοθάλασσας -laguna στα Ιταλικά ή lagoon στα Αγγλικά-, που σχηματίζουν με τις προσχώσεις τους ο Αχελώος και ο Εύηνος. Πρωτεύουσα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και έδρα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η πόλη είναι κτισμένη στον προσχωσιγενή βραχίονα, που σχηματίζεται ανάμεσα στην ομώνυμη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και στην Λιμνοθάλασσα Κλείσοβας. Το Μεσολόγγι, όπως ήδη αναφέραμε, έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη με τον Αγώνα του 1821, με τους ανδριάντες και τις προτομές Αγωνιστών και Φιλελλήνων, όπως του Μάρκου Μπότσαρη, του Κυριάκου Μαυρομιχάλη και βέβαια του Λόρδου Βύρωνα να αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια του ρόλου, που η πόλη διαδραμάτισε στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Εντυπωσιακές πύλες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα νευραλγικά σημεία της πόλης -εδώ καδράροντας τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής-…
…υπενθυμίζοντας και συγχρόνως αναμένοντας τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Έξοδο της 10ης Απριλίου 1826.

Με την έκρηξη της επανάστασης του 1770, τα γνωστά Ορλωφικά, συγκροτήθηκε στο Μεσολόγγι προσωρινή επαναστατική Κυβέρνηση υπό την αρχηγία του Παναγιώτη Παλαμά έχοντας ως συνέπειες την καταστροφή του στόλου του Μεσολογγίου, την πυρπόληση της πόλης και την εγκατάλειψή της από τους Μεσολογγίτες, οι οποίοι κατέφυγαν στα Επτάνησα και επέστρεψαν μετά την λήξη των εχθροπραξιών. Το Μεσολόγγι επαναστάτησε ξανά στις 20 Μαΐου του 1821, αποτελώντας μία από τις κύριες Ελληνικές δυνάμεις του Αγώνα, με τους κατοίκους του να αντιστέκονται στις επιθέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1822 -Πρώτη Πολιορκία- και το 1823 -Δεύτερη Πολιορκία. Η τρίτη επίθεση ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 1825 από τον Κιουταχή, του οποίου ο στρατός αριθμούσε 30.000 άντρες και αργότερα ενισχύθηκε με άλλους 10.000, καθοδηγούμενους από τον Ιμπραήμ.

Στην είσοδο της πόλης του Μεσολογγίου και αμέσως μετά την Πύλη, βρίσκεται ο Κήπος των Ηρώων, ο χώρος στον οποίο οι Μεσολογγίτες έθαβαν τους νεκρούς τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, δεδομένου ότι το νεκροταφείο ήταν αποκλεισμένο.
Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας ήταν εκείνος που το 1830 αποφάσισε την δημιουργία του Κήπου στον χώρο αυτό, ενώ το 1838 ο Βασιλιάς Όθωνας αποφάσισε την κατασκευή -πάνω στα ερείπια του αρχικού τείχους- των τειχών που υπάρχουν ως σήμερα. Η πρώτη δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε το 1858, με δέντρα που δώρισε η Βασίλισσα Αμαλία. Εδώ, το επιτύμβιο άγαλμα της «Ελληνοπούλας» ή «Παιδούλας», στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη.
Πρόκειται για ένα μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα πάρκο, με μνημεία για γνωστούς αλλά και ανώνυμους ήρωες, που έπεσαν στον Αγώνα για την Ελευθερία. Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων εορτάζεται εδώ με πάνδημη συμμετοχή και μεγαλοπρέπεια η Έξοδος του Μεσολογγίου.
Τόσο ο ίδιος ο ιστορικός χώρος, όσο και η γύρω περιοχή, είναι φυτεμένα με πανύψηλους φοίνικες, πεύκα και ευκαλύπτους, ενώ το εσωτερικό του Κήπου καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από γκαζόν και λιθόστρωτα δρομάκια.
Από τα πιο εντυπωσιακά έργα που φιλοξενούνται στον Κήπο των Ηρώων είναι ο ανδριάντας του Λόρδου Βύρωνα, κάτω από τον οποίο βρίσκονται θαμμένα τα λείψανα του ποιητή.
Περπατώντας στα σκιερά δρομάκια του Κήπου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον Τύμβο των Πεσόντων, το Μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, καθώς και πάμπολλα αφιερώματα προς τιμήν των Φιλελλήνων όλου του κόσμου: Αμερικανών, Ελβετών, Ολλανδών, Γάλλων, Γερμανών, Ιταλών, Πολωνών, Ρώσων…
…αλλά και Μνημείο -το εικονιζόμενο- στην μνήμη όλων των Φιλελλήνων.
Χρειάστηκε να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια από την διακήρυξη του Καποδίστρια, μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο τιμής του Έθνους προς το Μεσολόγγι, με την καθαγίαση του χώρου τον Οκτώβριο του 1838.
Συγκεκριμένα ήταν στις 18 Οκτωβρίου 1838, όταν παρουσία του Όθωνα και της Αμαλίας έγινε με επίσημη επικήδεια πομπή η συμβολική μετακομιδή των ιερών λειψάνων των Αγωνιστών, που είχαν συγκεντρωθεί ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου του 1829. 
Τα κανόνια του Κήπου των Ηρώων σιωπούν πλέον απολαμβάνοντας την θέα της πόλης, που αναπτύσσεται ταχύτατα…
…μιας πόλης ένδοξης, για την οποία ο Λουκής Ακρίτας είπε την περίφημη φράση «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι Δημότης Μεσολογγίου«, στο πλαίσιο της ιστορικής ομιλίας του εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ως Υφυπουργός Παιδείας, στους εορτασμούς για την Έξοδο του Μεσολογγίου, το 1964.
Η Ντάπια του Φραγκλίνου, ένα ακόμα τοπόσημο της πόλης, όπου γράφτηκαν μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του Μεσολογγίου.
Μνημείο όπου αναγράφεται «Η Απόφασις της Εξόδου», το οποίο τοποθετήθηκε από το Κέντρο Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος», απέναντι από την είσοδο του Κήπου των Ηρώων και πλάι στο ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
Συνεχίζοντας την βόλτα μας στους δρόμους της πόλης έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε πολλά ακόμα όμορφα κτήρια και μνημεία…
…όπως το εικονιζόμενο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, που στεγάζεται στο αμαξοστάσιο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης…
…το επίσης ιστορικό κτήριο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μεσολογγίου, στην ίδια περιοχή…
…και πολύ κοντά στην Πλατεία Ελληνικών Σιδηροδρόμων -ας μην ξεχνάμε ότι η σιδηροδρομική γραμμή Μεσολογγίου – Αγρινίου καταγράφεται ως η πρώτη που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους-…
…εκεί όπου σιωπηλή πια στέκεται η χαρακτηριστική αυτή ατμομηχανή…
…πλάι στον ανδριάντα του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Χαριλάου Τρικούπη, θεμελιωτή των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Εκτός των Χαριλάου και Σπυρίδωνα Τρικούπη, το Μεσολόγγι είναι επίσης πατρίδα των Κωστή Παλαμά, Μιλτιάδη Μαλακάση και Γεωργίου Δροσίνη.
Το παλαιό Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», βρίσκεται στην ίδια περιοχή της πόλης, πάντα σε απόσταση αναπνοής από τον Κήπο των Ηρώων. Το ιστορικό κτήριο παραχωρήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με σκοπό την διάσωση, αποκατάσταση και βέλτιστη αξιοποίησή του.
Λίγο νοτιότερα και στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, συναντούμε το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασσικό κτίριο του 1931. Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πίνακες αυθεντικούς, αλλά και αντίγραφα, από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογίου, προσωπογραφίες Φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837 του Άγγλου Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, καθώς και γύψινες προτομές των πέντε Μεσολογγιτών Πρωθυπουργών.
Την πλατεία δεν θα μπορούσε παρά να στολίζει το άγαλμα του οπλαρχηγού Μάρκου Μπότσαρη, που ακοίμητο φρουρεί την είσοδο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Η πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, στην καρδιά της πόλης, φιλοξενεί μερικούς από τους ομορφότερους χώρους εστίασης και διασκέδασης της πόλης…
…γεγονός που την καθιστά ολοζώντανη κάθε ώρα της ημέρας ή -πόσο μάλλον- της νύχτας…
…όπως και τους γειτονικούς πλακόστωτους πεζόδρομους, σαν την εικονιζόμενη οδό Λόρδου Βύρωνα, με τα πάμπολλα καταστήματα και café της.
Η βόλτα στο Μεσολόγγι μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε και πολλά από τα εναπομείναντα…
…πέτρινα κτήρια, που κοσμούν τις γειτονιές της πόλης…
…όπως αυτήν που φιλοξενεί το εντυπωσιακό Αρχοντικό του Ιωάννη Τρικούπη -α’ εξαδέλφου του Χαριλάου-, γνωστό παλαιότερα ως Τρικουπέικο και σήμερα ως Ροζ Δημαρχείο, δεδομένου ότι στέγαζε το παλαιό Δημαρχείο της πόλης. Πλέον, εδώ στεγάζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. Σε πρώτο πλάνο η προτομή του Ηλία Πασσίση (1944-2002), που αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στο χώρο της σύγχρονης ζωγραφικής.
Στην ίδια πλατεία φιλοξενείται και το Μνημείο του Ιωάννη – Ιάκωβου Μάγερ, Ελβετού Φιλέλληνα και συντάκτη της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», της πρώτης έντυπης εφημερίδας του Αγώνα. Ο Μάγερ εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, παντρεύτηκε με Ελληνίδα και άλλαξε το θρησκευτικό του δόγμα.
Σε απόσταση αναπνοής ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, βυζαντινού ρυθμού, με τρούλο και δύο καμπαναριά, χτισμένος στις αρχές του 20ού αιώνα στη θέση παλαιότερου και μικρότερου ναού.
Προχωρώντας νοτιότερα, με κατεύθυνση προς το Λιμάνι του Μεσολογγίου, θαυμάζουμε το ομοίωμα Ανεμόμυλου, έργο του 1962 της Αιτωλικής Εταιρείας, ακριβώς στην ίδια θέση όπου επί Τουρκοκρατίας βρισκόταν το ομώνυμο νησάκι του Ανεμόμυλου.
Απέναντι ακριβώς από τον Ανεμόμυλο στέκεται σκεπτική η προτομή του Κωστή Παλαμά -έργο του Τήνιου γλύπτη Αντωνίου Σώχου, το 1937-, μιας και ο Ανεμόμυλος ήταν η τοποθεσία που ο ποιητής επέλεγε να επισκέπτεται μόνος και να στοχάζεται.
Μια ανάσα δρόμος μας χωρίζει πλέον από την πανέμορφη περιοχή του Λιμανιού του Μεσολογγίου, όπου υπάρχουν πολλά café και εστιατόρια και απ’ όπου ξεκινά ουσιαστικά…
…o μοναδικής ομορφιάς δρόμος προς την Τουρλίδα, μήκους 6 χλμ., που ενώνει την πόλη με το νησάκι της Τουρλίδας, στο Ν.Δ. άκρο της λιμνοθάλασσας.
Πρόκειται για μια στενή λωρίδα γης, που κατασκευάστηκε το 1884 και ουσιαστικά διασχίζει την δυτική πλευρά της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας. Ο περίπατος στην διαδρομή αυτή μας φέρνει σε επαφή με ένα κόσμο απίστευτης ομορφιάς, αυτόν της λιμνοθάλασσας, η ψυχή της οποίας εκφράζεται μέσα από τις πελάδες της…
…τις γάιτες που την διασχίζουν, αλλά και τα (δ)ιβάρια, τα ιχθυοτροφεία, απ’ όπου αλιεύονται τα χέλια, οι τσιπούρες, τα λαβράκια και οι κέφαλοι. Η ώρα της ανατολής εδώ είναι πραγματικά μαγική, καθώς το φως μετατρέπει τα πάντα σε έναν πίνακα ζωγραφικής, που χέρι ανθρώπου δεν θα μπορούσε ποτέ να φιλοτεχνήσει!
Στο μέσον περίπου της διαδρομής, στην περιοχή Αγία Τριάδα, ένας βραχίονας που φεύγει προς τα ανατολικά του κεντρικού δρόμου Μεσολογγίου – Τουρλίδας, φιλοξενεί τις δραστηριότητες κανόε καγιάκ του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου
…αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους, που φθάνουν ως εδώ προκειμένου να ωφεληθούν από τα περίφημα λασπόλουτρα της περιοχής, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του μαύρου πηλού να αποδεικνύονται ευεργετικά για την θεραπεία παθήσεων του μυοσκελετικού, νευρικού και περιφερειακού αγγειακού συστήματος, καθώς επίσης και δερματικών ή γυναικολογικών παθήσεων.
Η Τουρλίδα, έως και το 1885, που κατασκευάστηκε ο λιμναίος αυτός δρόμος, υπήρξε ένα νησί και ταυτόχρονα ένα γνήσιο ψαροχώρι, που ωστόσο καταφέρνει να κρατά ακόμα ζωντανή την όψη του παλιού ιδιόμορφου λιμναίου οικισμού, ο οποίος ισορροπούσε πάνω σε πασσάλους.
Οι εικόνες από το γραφικό λιμανάκι του οικισμού και οι απίστευτης ομορφιάς στιγμές του ηλιοβασιλέματος, θα χαραχθούν ανεξίτηλα στην μνήμη τη δική σας και σίγουρα σε αυτήν της φωτογραφικής σας μηχανής.
Στο νότιο άκρο της Τουρλίδας και δίπλα στις Δημοτικές Αλυκές, προσβάσιμο δια μέσου μιας διαδρομής…
…που προσφέρει απίστευτα «κάδρα» της λιμνοθάλασσας, των Αλυκών και του Μεσολογγίου
…βρίσκεται το Μουσείο Άλατος, στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη  εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας, καθώς και για την σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία.
Μπορεί επίσης να ενημερωθεί για την ιστορία της Άσπρης Αλυκής, της Αλυκής Τουρλίδας, αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής, καθώς και εκείνης της Σκοποβολής, που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές  της δεκαετίας του 1930, αλλά και να πληροφορηθεί σχετικά με τις ενεργές και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας.
Ο επισκέπτης του Μουσείου Άλατος θα έχει ακόμα την ευκαιρία να γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους, αλλά και να εντυπωσιαστεί από τις 14.000 χρήσεις του.
Στην τελευταία αίθουσα του Μουσείου παρουσιάζεται η μοναδική γνωστή στην Ελλάδα συλλογή από 1500 αλατιέρες, χειροποίητες και βιομηχανικές, που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας.
Γυάλινες, μεταλλικές, πλαστικές, ξύλινες, ασημένιες, πορσελάνινες, κεραμικές και από διάφορα άλλα ιδιαίτερα υλικά, προερχόμενες απ’ όλο τον κόσμο, οι αλατιέρες αυτές παρουσιάζονται με έναν πρωτότυπο και εντυπωσιακό τρόπο.
Μία από τις ομορφότερες εμπειρίες που μπορεί να έχει ο επισκέπτης του Μεσολογγίου είναι ο γύρος της Λιμνοθάλασσας Κλείσοβας, διαδρομή για την οποία μπορεί να επιλεγεί αυτοκίνητο ή ποδήλατο…
…σε κάθε περίπτωση όμως η παρατήρηση πουλιών και η απόλαυση μαγευτικών τοπίων, σε τόσο μικρή απόσταση από την πόλη, θα ξεκουράσει ψυχικά όποιον αποφασίσει να την ακολουθήσει. 
Ο περιηγητής θα γίνει επίσης μάρτυρας παραδοσιακών μεθόδων αλιείας, θα θαυμάσει τα (δ)ιβάρια…
..και θα μπορέσει, αν η εποχή το επιτρέπει, να μυηθεί στα μυστικά παρασκευής του περίφημου αυγοτάραχου Μεσολογγίου, που προέρχεται από τις μπάφες, τους θηλυκούς κέφαλους.
Η προστατευμένη από την γνωστή Συνθήκη Ραμσάρ λιμνοθάλασσα χωρίζεται από την θάλασσα του Πατραϊκού Κόλπου μέσω ενός παράκτιου διαζώματος, που δημιούργησαν οι προσχώσεις των ποταμών Ευήνου και Αχελώου, ύψους μέχρι 80 εκατοστά από τη μέση στάθμη της θάλασσας.
Το μέγιστο βάθος της λιμνοθάλασσας φτάνει τα 5-6 μ., αλλά το μεγαλύτερο μέρος της έχει βάθος που δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο, ενώ κοντά στις ακτές το βάθος φτάνει μόλις το 0,1 του μέτρου, γεγονός που την καθιστά τόπο ιδανικό για αλυκές. 
Ο βυθός της λιμνοθάλασσας είναι εξαιρετικά πλούσιος γι’ αυτό άλλωστε η περιοχή φιλοξενεί χιλιάδες παρυδάτια πτηνά, από κορμοράνους και αργυροπελεκάνους, μέχρι φοινικόπτερα, αγριόπαπιες, φαλαρίδες και βουτηχτάρια, αλλά και καστανοκέφαλους ή λεπτόραμφους γλάρους.
Οι εκτεταμένοι καλαμιώνες της λιμνοθάλασσας φιλοξενούν συγκεκριμένα είδη, που αγαπούν τον βιότοπο αυτό, όπως τα καλαμοτσίχλονα, οι τσιχλοποταμίδες, οι καλαμοποταμίδες, οι νερόκοτες, οι νεροκοτσέλες, ο κρυπτοτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς, οι λαγγόνες και πολλά-πολλά άλλα. 
Στην δυτική πλευρά της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, συναντούμε το εντυπωσιακό Βυρώνειο κτήριο, στο οποίο στεγάζεται η Bάλβειος Δημοτική Βιβλιοθήκη. Με τους 20.000 τόμους της και το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος το χρησιμοποιούσε ως κατοικία του, αξίζει σίγουρα του χρόνου και της προσοχής σας.
Κατευθυνόμενοι Β.Δ. της πόλης του Μεσολογγίου, πάντα με την λιμνοθάλασσα στα αριστερά μας και σε απόσταση μόλις 5 χλμ., προσεγγίζουμε τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας, για την ακρίβεια της Νέας Πλευρώνας, μιας και η Παλαιά καταστράφηκε το 233 π.Χ., από τον Δημήτριο Β’. Τις εντυπώσεις εδώ κλέβει το θαυμάσιο αρχαίο θέατρο με την πανοραμική θέα του προς την λιμνοθάλασσα
…αλλά και η αγορά, η αρχαία πλακόστρωτη οδός και μία μνημειώδους μεγέθους δεξαμενή με πέτρινα και φυσικά τοιχώματα ύψους 6 μ.
Τα κυκλώπεια τείχη της πόλης, η ανυπέρβλητη θέα της προς το Μεσολόγγι και την λιμνοθάλασσα και το τεράστιο μέγεθος της Πλευρώνας, καθιστούν την επίσκεψή της μια πραγματική εμπειρία.
Η Νέα Πλευρώνα περιβάλλεται από ένα τείχος μήκους 3 χλμ., που διακόπτεται από 25 πύργους και καταλήγει στην οχυρωμένη ακρόπολη με τους 11 πύργους. Επτά πύλες επέτρεπαν την είσοδο στο εσωτερικό της πόλης. 
Για το ταξίδι μας αυτό στο Μεσολόγγι ευχαριστούμε τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό και διοργανωτή του εξαιρετικά επιτυχημένου «Φεστιβάλ των Ντόπιων» Μessolonghi by Locals, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος «START: Create Cultural Change». Σκοπός του Oργανισμού είναι η ενίσχυση της συλλογικότητας στην τοπική κοινότητα του Μεσολογγίου, μέσω της συμμετοχικής χαρτογράφησης της πόλης με την μορφή πολιτιστικών διαδρομών, αλλά και μέσα από την δημιουργία και προώθηση πολιτιστικών δράσεων.
Το κατάλυμα Cozy Loft στην καρδιά του Μεσολογγίου, θα μπει και στην δική σας καρδιά, καθώς και λόγω θέσης και λόγω παροχών -ακόμα και δωρεάν ποδήλατα περιλαμβάνει το πακέτο- αποτελεί την ιδανική επιλογή για την διαμονή σας στην πόλη, όποιος κι αν είναι ο λόγος που την επισκέπτεστε.
Μαρμάρινη στήλη αφιερωμένη στους 5 Mεσολογγίτες Πρωθυπουργούς, βρίσκεται τοποθετημένη ακριβώς απέναντι από το Cozy Loft, στην συμβολή των οδών Μπότσαρη και Μακρή. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τους: 1. Σπυρίδωνα Τρικούπη, τον πρώτο Πρωθυπουργό επί Καποδίστρια – 2. Ζαφείριο Ζηνόβιο Βάλβη, Πρωθυπουργό 12/2/1863 και 14/4/1864 – 3. Δημήτριο Βάλβη Πρωθυπουργό 30/4/1886 – 4. Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, 6 φορές Πρωθυπουργός, με σύντομης διάρκειας θητείες και 5. Χαρίλαο Τρικούπη, Πρωθυπουργό 7 φορές.
Ήσυχο περιβάλλον, ανεμπόδιστη θέα που φθάνει ως τον Πατραϊκό, ιδιαίτερες γεύσεις, προσοχή στην λεπτομέρεια, άψογο service, ευγενέστατο προσωπικό και λογικές τιμές, συνθέτουν την ταυτότητα του εστιατορίου «Πελλάδα».
Το Plaza Messolonghi αποτελεί ένα χώρο εστίασης και αναψυχής άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεώτερη ιστορία της πόλης. Η πρόσφατη αναμόρφωσή του έγινε με απόλυτο σεβασμό και σε αρμονία με το ιδιαίτερο τοπίο, θέλοντας να προσφέρει στον επισκέπτη την εμπειρία της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς του τόπου.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, GreeceΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: