Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας γράφει στίχους για «Εγκλεισμό – Ελευθερία – Ανθρώπινες Επαναστάσεις»


Το 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης ΠάτραςPatras World Poetry Festival» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Αχαϊκή πρωτεύουσα από τις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στις 19 του ίδιου μήνα, παρουσιάζοντας μία ευρείας ποικιλίας και πρωτοτυπίας σειρά εκδηλώσεων, που φιλοξενούνται στο Θέατρο Επίκεντρο+ και την Αγορά Αργύρη, σε ό,τι αφορά στα δια ζώσης events, τα οποία ωστόσο θα παρουσιάζονται και διαδικτυακά, μέσω του λογοτεχνικού ιστοτόπου culturebook.gr. Στο συγκυριακό πλαίσιο μιας χρονιάς που συνδυάζει αφενός την μνήμη του αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και αφετέρου τα σύγχρονα βιώματα εγκλεισμού λόγω πανδημίας, το Φεστιβάλ διαμόρφωσε τον φετινό θεματικό του άξονα γύρω από τις έννοιες  «Εγκλεισμός – Ελευθερία – Ανθρώπινες Επαναστάσεις», με νέες ιδέες και στόχους, αλλά και με μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ανάγκη έκφρασης, συνέργειας και επικοινωνίας.

Η εμβληματική πλατεία Ψηλά Αλώνια -ή Ψηλαλώνια-, στην καρδιά της Πάτρας.

Φιλοξενώντας περισσότερους από 130 ποιητές και ποιήτριες από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου, το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας για το 2021 επεκτείνεται από 4 σε 7 ημέρες, υλοποιώντας μια ευρείας γκάμας δράσεις για τους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες, αλλά και για τους θεατές του, στοχεύοντας στην καθιέρωσή του ως μιας μεγάλης γιορτής πολιτισμού. Οι ποιητικές αναγνώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν σε χώρους της Πάτρας τόσο με φυσική παρουσία ποιητών όσο και διαδυκτιακά, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα συμμετοχής κοινού δια ζώσης, πάντοτε ανάλογα και με τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτοκόλλα, λόγω της πανδημίας Covid 19.

Το εβδομαδιαίας διάρκειας πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε τρεις πολιτιστικούς χώρους της Πάτρας, ενώ παράλληλα θα μεταδοθεί online από την σελίδα culturebook.gr και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες κύριες και παράλληλες δράσεις:

Κύριες Δράσεις

15-18/12/2021 στις 11.00, 16.00 και 19.30

Οκτώ Διαδικτυακές Ποιητικές Συναντήσεις με Αναγνώσεις και Στρογγυλές τράπεζες: Αναλόγια όπου παρουσιάζονται με αναγνώσεις οι φιλοξενούμενοι ποιητές και ποιήτριες, καθώς και το έργο τους (σε 2 γλώσσες). Οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν, επίσης, σε  στρογγυλές τράπεζες και συζητούν θέματα που αφορούν στην ποίηση και την κριτική. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο Επίκεντρο+ με παρουσία κοινού.

15-19/12/2021

Έκθεση Νέων Ποιητών: Έκθεση ποιημάτων νεοεμφανιζόμενων ποιητών.

16/12/2021 στις 19.00

Εγκαίνια έκθεσης: Αφιέρωμα στην «Μελοποιημένη Ποίηση«.

18/12/2021 στις 20.00 – 22.30

Απονομή Ελληνικών Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» για το έτος 2021: Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση κατά την οποία απονέμονται τα Βραβεία «Jean Moréas» για την ελληνική ποιητική τέχνη και την ελληνική ποιητική παραγωγή, σε όλο της το φάσμα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Επίκεντρο+ με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού.

19/12/2021 στις 11.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00

Μαραθώνιος Νέων Ποιητών: Μαραθώνιος παρουσίασης και ανάγνωσης έργων νεοεμφανιζόμενων ποιητών, δια ζώσης και διαδικτυακά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Αργύρη, με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού.

Παράλληλες δράσεις

11-19/12/2021

Ανθολογία Φεστιβάλ: Συλλεκτική τρίγλωσση έκδοση και ebook

Διαδικτυακές εκπομπές:

#meet_the_poets: αφιερώματα και συνεντεύξεις από το κανάλι του culturebook.gr στο διαδίκτυο

#videopoetry: παρουσιάσεις βιντεοποιημάτων στο διαδίκτυο

Μελοποιημένη Ποίηση: Μουσικά Ραδιοφωνικά Αφιερώματα   

Αλέα ποίησης: Έκθεση ποιημάτων και ποιητών (των συμμετεχόντων στις δράσεις), σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν -ζωντανά και διαδικτυακά- σημαντικοί προσκεκλημένοι με διεθνές κύρος και αναγνώριση, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, κριτικοί και εκπρόσωποι φορέων.

Αντώνης Δ. Σκιαθάς (αριστερά) και Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Πρόεδροι -αντίστοιχα- του «Γραφείου Ποιήσεως» και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας.

To Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2021 διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» και το culturebook.gr, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και με υποστηρικτές την Greek Library of London, την World Poetry Movement, το Θέατρο Επίκεντρο+ και τα Εκπαιδευτικά Κέντρα Ορμή. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ κάθε χρόνο αξιώνεται της Αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας -τον μεγαλύτερο της περιφέρειας- και έχει ήδη ξεχωρίσει μεταξύ των πλέον αξιόλογων αντιστοίχων Φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Κάθε χρόνο φιλοξενεί στην Πάτρα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει ποιητικές αναγνώσεις, παρουσιάσεις, ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτισμού. Το Φεστιβάλ έχει όραμα να προβάλει την ελληνική λογοτεχνική δημιουργία παγκοσμίως και να καταστήσει την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ένα ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας. Μέσα από τις δράσεις του συνομιλεί με έδρες Ελληνικών Σπουδών ανά τον κόσμο και καταγράφει την σύγχρονη ποιητική  παραγωγή. Να σημειώσουμε τέλος, ότι Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας είναι ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ενώ την Διεύθυνση Οργάνωσης έχει η Μαρία Αλανιάδη. Το αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα του culturebook.gr.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, GreeceΕτικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: