Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival»


Το 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival» διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην Αχαϊκή πρωτεύουσα από τις 13 έως και τις 19 Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας μία ευρείας ποικιλίας και πρωτοτυπίας σειρά εκδηλώσεων, που φιλοξενήθηκαν στο Θέατρο «Επίκεντρο» και την «Αγορά Αργύρη», σε ό,τι αφορά στα διά ζώσης events, τα οποία ωστόσο παρουσιάστηκαν και διαδικτυακά, μέσω του λογοτεχνικού ιστοτόπου culturebook.gr, δεδομένου ότι το Φεστιβάλ διεξήχθη υβριδικά ως ένα phygital event, με παρουσίες συμμετεχόντων και θεατών τόσο φυσικά όσο και εικονικά. Στο συγκυριακό πλαίσιο μιας χρονιάς, που συνδυάζει αφενός την μνήμη του αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και αφετέρου τα σύγχρονα βιώματα εγκλεισμού λόγω πανδημίας, το Φεστιβάλ διαμόρφωσε τον φετινό θεματικό του άξονα γύρω από τις έννοιες «Εγκλεισμός – Ελευθερία – Ανθρώπινες Επαναστάσεις» (δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων) με νέες ιδέες και στόχους, αλλά και με μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ανάγκη έκφρασης, συνέργειας και επικοινωνίας.

Ο Πρόεδρος του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (δεξιά) και ο Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» Αντώνης Δ. Σκιαθάς (δεύτερος από αριστερά), μαζί με την Κερκυραία εκλεκτή καλλιτέχνιδα Ιωάννα Βλάχου και τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και Υπεύθυνο Επικοινωνίας του Φεστιβάλ Γιάννη Βίτσα.
Ο Πρόεδρος του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (δεξιά) και ο Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» Αντώνης Δ. Σκιαθάς (αριστερά), μαζί με τον Κωνσταντίνο Κική, Πρόεδρο του Δικτύου Αποφοίτων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Φιλοξενώντας περισσότερους από 130 ποιητές και ποιήτριες από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου, το πρόγραμμα του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» για το 2021 επεκτάθηκε από 4 σε 7 ημέρες, υλοποιώντας ευρείας γκάμας δράσεις για τους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες, αλλά και για τους θεατές του, στοχεύοντας στην καθιέρωσή του ως μιας μεγάλης γιορτής πολιτισμού. To «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2021» διοργάνωσαν το «Γραφείον Ποιήσεως» και το culturebook.gr, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και με υποστηρικτές την Greek Library of London, την World Poetry Movement, το Θέατρο Επίκεντρο+ και τα Εκπαιδευτικά Κέντρα Ορμή. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ κάθε χρόνο αξιώνεται της Αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την μελωδική έναρξη της Τελετής Απονομής των Βραβείων «Jean Moréas» υπέγραψαν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Ιωάννα Βλάχου, με το εξαιρετικό τραγούδι της και ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, με το εμπνευσμένο παίξιμο στο πιάνο.
Ο Πρόεδρος του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η Κερκυραία καταξιωμένη τραγουδίστρια Ιωάννα Βλάχου.

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας -τον μεγαλύτερο της περιφέρειας- και έχει ήδη ξεχωρίσει μεταξύ των πλέον αξιόλογων αντιστοίχων Φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Κάθε χρόνο φιλοξενεί στην Πάτρα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει ποιητικές αναγνώσεις, παρουσιάσεις, ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτισμού. Το Φεστιβάλ έχει ως όραμα να προβάλει την ελληνική λογοτεχνική δημιουργία παγκοσμίως και να καταστήσει την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ένα ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας.

Ο Μαραθώνιος Νέων Ποιητών πραγματοποιήθηκε στην «Αγορά Αργύρη», δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά.
Ο Πρόεδρος του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (δεξιά) και ο Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» Αντώνης Δ. Σκιαθάς ή, με άλλα λόγια, οι στυλοβάτες του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας«.

Μέσα από τις δράσεις του το Φεστιβάλ συνομιλεί με έδρες Ελληνικών Σπουδών ανά τον κόσμο και καταγράφει την σύγχρονη ποιητική παραγωγή. Να σημειώσουμε τέλος, ότι Πρόεδρος του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ενώ την Διεύθυνση Οργάνωσης έχει η Μαρία Αλανιάδη. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ποίησης 2021 «Jean Moréas» πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού » Επίκεντρο+». Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση κατά την οποία απονέμονται τα Βραβεία «Jean Moréas» για την ελληνική ποιητική τέχνη και την ελληνική ποιητική παραγωγή, σε όλο της το φάσμα. Ακολουθεί αναλυτικό φωτορεπορτάζ.

Ο πόλη-χώρος Πάτρας Επίκεντρο φιλοξένησε την Τελετή Απονομής των Βραβείων Ποίησης 2021 «Jean Moréas»
…όπου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του πολυχώρου, αμέσως μετά την καλλιτεχνική έναρξη, η οποία περιελάμβανε επιλεγμένη μουσική και τραγούδια του ελληνικού και ευρωπαϊκού ρεπερτορίου…
…ακολούθησαν οι χαιρετισμοί επισήμων προσκεκλημένων της εκδήλωσης, με πρώτο τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο (στο βήμα), Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος…
…τον οποίο διαδέχθηκε -διαδικτυακά- η Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ…
…και ο Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην συνέχεια, η σκυτάλη πέρασε στον Θωμά Μπαμπάλη, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ…
…στην Ελληνίδα Καθηγήτρια του University of Palermo Μαρία Καρακαούση…
…και στον Κωνσταντίνο Κική, Πρόεδρο του Δικτύου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο φιλέλληνας Ιταλός Καθηγητής V. Rotolo, από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, χαιρέτησε σε άπταιστα ελληνικά την εκδήλωση και απένειμε τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο.
Μπαίνοντας πλέον στο κυρίως μέρος των βραβεύσεων η Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, απένειμε το Βραβείο «Θανάσης Νάκας»…
…στον Ισπανό φιλέλληνα Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης José Antonio Moreno Jurado, ο οποίος απηύθυνε και διαδικτυακό χαιρετισμό, επίσης σε άπταιστα ελληνικά. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο Βραβείο απονέμεται εις μνήμην του πρόσφατα εκλιπόντος Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάση Νάκα, συζύγου της Τζίνας Καλογήρου.
Το βραβείο «Κωστής Παλαμάς» απονεμήθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λαογράφο, Φιλόλογο και Πρόεδρο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχάλη Γ. Μερακλή (δεξιά στην οθόνη). Την απονομή έκανε διαδικτυακά ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας» Κώστας Κρεμμύδας, ο οποίος και παρουσίασε αναλυτικά τόσο την προσωπικότητα όσο και το πλουσιότατο έργο του τιμώμενου.
Στην συνέχεια ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (αριστερά στην οθόνη) απένειμε το Βραβείο για την Ανάδειξη των Ελληνικών Γραμμάτων στον Καθηγητή Βασίλη Σαμπατακάκη…
…ο οποίος διδάσκει Νέα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Lund, στην Σουηδία. Είναι Διδάκτορας Φιλολογίας, Καθηγητής και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.
Το Μεγάλο Βραβείο για το Έργο και την Προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του «Γραφείου Ποιήσεως» Αντώνη Δ. Σκιαθά στον ποιητή και στιχουργό Μιχάλη Γκανά.
Την απονομή του βραβείου των Νέων Ποιητών έκανε η Διώνη Δημητριάδη (αριστερά στην οθόνη), ποιήτρια, συγγραφέας και δημιουργός του blog «Με ανοιχτά βιβλία». Το Βραβείο μοιράστηκαν οι ποιήτριες Τόνια Τζιρίτα-Ζαχαράτου και Σοφία Περδίκη.
Τέλος, ο Βαγγέλης Τασιόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, απένειμε το Βραβείο της Καλύτερης Ποιητικής Συλλογής του 2021 στον Κώστα Γουλιάμο, για το βιβλίο του «Υγρό Γυαλί», από τις Εκδόσεις Gutenberg.

Ο Μαραθώνιος Νέων Ποιητών πραγματοποιήθηκε στην «Αγορά Αργύρη», με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού και περιελάμβανε παρουσίαση και ανάγνωση έργων νεοεμφανιζόμενων ποιητών, δια ζώσης και διαδικτυακά. Ακολουθεί αναλυτικό φωτορεπορτάζ.

Ο Μαραθώνιος Νέων Ποιητών φιλοξενήθηκε στην «Αγορά Αργύρη».
Εδώ, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης απαγγέλει ποίημά του…
…όπως στην συνέχεια και η Ελένη Αλεξίου…
…με την φυσική και διαδικτυακή παρουσία να εναλλάσσονται συνεχώς.
Στο πάνελ των Νέων Ποιητών συμμετείχαν (από αριστερά) οι: Σαπφώ Σούτσου, Νικόλας Κουτσοδόντης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Στέφανος Κακαβούλης, Βασίλης Πανδής και Φάνης Παπαγεωργίου. Την συζήτηση μεταξύ φυσικά και διαδικτυακά συμμετεχόντων -που ανάγλυφα αποτυπώνεται στην φωτογραφία- συντονίζει ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αντώνης Σκιαθάς (στο βήμα, δεξιά).
Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αντώνης Σκιαθάς (δεξιά) και ο Δημήτρης Φάκαλος…
…ιδιοκτήτης του «Ελαία Ρίον», ενός γαλήνιου ελαιώνα τριών στρεμμάτων, όπου με οικειότητα και αξέχαστες γεύσεις φιλοξενούνται κοινωνικές εκδηλώσεις…
…καθώς και του «Ντεζενέ», ενός σύγχρονης άποψης και αισθητικής ελληνικού μαγειρείου, με επίσης εξαιρετική κουζίνα, που αμφότερα φιλοξένησαν τα γεύματα και δείπνα των συμμετεχόντων στο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας«.
Έκθεση Νέων Ποιητών με ποιήματα των νεοεμφανιζόμενων ποιητών, φιλοξενήθηκε επίσης στους χώρους της «Αγοράς Αργύρη».
Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια δείγματα…
…επιλεγμένα εντελώς τυχαία. 
Οι καλαίσθητες αφίσες του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας».

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, GreeceΕτικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: