1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας: ολοκληρώθηκε εγγράφοντας την πρώτη χρυσή σελίδα της ιστορίας του


Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακαςδιαβάστε εδώ το άρθρο με όλες τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης- μας μάγεψε με συγχορδίες χρωμάτων, μουσικών ήχων και ποιητικών λέξεων, κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσής του, που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου στην Λάρνακα της Κύπρου, όπως μαρτυρά και το όνομά του, με το πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμά του να διεξάγεται δια ζώσης σε εμβληματικούς πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, ενώ παράλληλα μεταδιδόταν και μέσα από την ιστοσελίδα του βιότοπου πολιτισμού culturebook.gr, τον οποίο διευθύνει ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς, Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως«.

Οι τρεις πυλώνες της επιτυχούς διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Ο Πρόεδρος των Διεθνών Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και Λάρνακας Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (αριστερά) και ο Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» και Διευθυντής του culturebook.gr Αντώνης Δ. Σκιαθάς πλαισιώνουν την Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ (ο πλήρης κατάλογος των Μελών των δύο Επιτροπών στο τέλος του άρθρου).

Το Φεστιβάλ αποτελεί καρπό συνεργασίας των εμπνευστών του στην Κύπρο με τους διοργανωτές του καταξιωμένου θεσμού Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας. Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν από το σημείο όπου η πρόταση του Προέδρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, συναντήθηκε με το μεγαλόπνοο όραμα της δραστήριας Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου, ποιήτριας και συγγραφέως, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», όπου ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, λαμβάνει -ως ένας εκ των πυλώνων της επιτυχούς διοργάνωσης του Φεστιβάλ- τιμητική πλακέτα, που του απονέμεται από την Α.Ε. τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου. Δεξιά η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και αριστερά η παρουσιάστρια της βραδιάς -και όλων των επομένων- η δημοφιλής ηθοποιός Μόνικα Μελέκη.

Το Φεστιβάλ περιελάμβανε μία πληθώρα εξαιρετικών πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων, από απαγγελίες ποιημάτων και εκτελέσεις μελοποιημένων ποιητικών έργων, έως επιστημονικές ανακοινώσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και έκθεση ζωγραφικής, που έστεψαν με πλήρη επιτυχία την πρώτη διοργάνωση του πολυαναμενόμενου αυτού θεσμού. Το σύνολο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν 36 ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό -και τους οποίους θα αναφέρουμε αναλυτικά στην συνέχεια- φιλοξενήθηκε σε δύο σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος» και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Για την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του Φεστιβάλ ορίστηκε ως θεματικός του άξονας το τρίπτυχο «Λόγος – Μνήμη – Ταξίδι», ενώ στόχος των διοργανωτών υπήρξε η υλοποίηση μιας πολιτισμικής εκδήλωσης, που θα προσφέρει γόνιμες και ουσιαστικές ευκαιρίες επικοινωνίας, συνέργειας και δημιουργίας, σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο αισθητικής.

Το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας υπό την διεύθυνση του Αντρέα Γερολέμου, συμπράττει με την σολίστ Γεωργία Καϊμακλιώτη στο τραγούδι «Άρνηση», σε στίχους Άγγελου Σικελιανού, κατά την ενακτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας διοργανώθηκε από το «Γραφείον Ποιήσεως» -μία δομή πολιτισμού, που δημιουργεί γεγονότα και δράσεις για την ποίηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό- και το CultureBook, τελούσε δε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, ενώ είχε επίσης την καθολική -υλικοτεχνική και οικονομική- στήριξη του Δήμου Λάρνακας. Παράλληλα, αρωγοί του στάθηκαν τόσο η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου όσο και επιχειρήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Λάρνακας.

Με την πολύτιμη βοήθεια της ποιήτριας και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Άντρης Χριστοφίδου Αντωνιάδου, σε ό,τι αφορά στο μεταφραστικό κομμάτι, ο ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος «ερμηνεύει» την ταυτότητα των έργων του στους ποιητές από ολόκληρο τον κόσμο, που συμμετέχουν στην διοργάνωση.

Η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, η εμπνεύστρια και ψυχή της όλης διοργάνωσης, είναι Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, κατέχει Πτυχίο Παιδαγωγικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης και Πολιτικής. Κατέχει επίσης τον τίτλο “ Master of Arts in Literature” και είναι υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τέλος, το CultureBook (culturebook.gr) είναι ο βιότοπος πολιτισμού που υπηρετεί την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, συνεργάζεται με την «Greek Library of London» και στόχος του είναι να προβάλλει την Ελλάδα, αλλά και τους Έλληνες και Ελληνίδες ποιητές, ποιήτριες και συγγραφείς και στο αγγλόφωνο κοινό. 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας μεταξύ συμμετεχόντων και διοργανωτών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ζεστό και εγκάρδιο κλίμα το βράδυ της Πέμπτης 28 Aπριλίου, στον εντυπωσιακό Πολυχώρο Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας. Αναλυτικές πληροφορίες για την βραδιά στο σχετικό άρθρο μας.

Ο εντυπωσιακός Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας, ο οποίος μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, αποτελεί πλέον το νέο στολίδι της ούτως ή άλλως γοητευτικής πόλης.
Οι επισκέπτες του Πολυχώρου μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία κατασκευής παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης, όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, οι αθηενίτικες δαντέλες, η καλαθοπλεκτική Λιβαδιών. Στην φωτογραφία οι εξωτερικοί χώροι του κτηρίου, που φιλοξένησαν την εκδήλωση-προπομπό του Φεστιβάλ, κατόπιν της ευγενικής παραχώρησής του από τον Δήμο Λάρνακας, που παντοιοτρόπως και καταλυτικά στήριξε την συγκεκριμένη διοργάνωση.
Ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου πλαισιώνουν την Νομικό Τζέλλα Ασπρογέρακα, υπεύθυνη ύλης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του έγκριτου περιοδικού «Μανδραγόρας», για την Τέχνη και την Ζωή.
Από αριστερά: Αντώνης Σκιαθάς, η ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου, ο ποιητής Ανδρέας Τιμοθέου, ο ποιητής Παύλος Ανδρέου, ο ποιητής Χάρης Μελιτάς και η σύζυγός του Αγγελική Αποστολοπούλου – Νομικός και κριτικός και στο άκρο δεξιά η Τζέλλα Ασπρογέρακα.
Από αριστερά: ο δημοσιογράφος Βασίλης Τσούνης – Διευθυντής των εκδόσεων «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο», η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, ο Άκης Ιωάννου – Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Λάρνακας, ο Άθως Καζαντζής -Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας και η γνωστή ηθοποιός Μόνικα Μελέκη – Δημοτική Σύμβουλος Λάρνακας και παρουσιάστρια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.
Από αριστερά: ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, η δημοσιογράφος Κατερίνα Μαρινάκη -Εκδότρια «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο»-, η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς.
Μία ακόμα άποψη του Πολυχώρου Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Την Παρασκευή 29 Απριλίου οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν αρχικά στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου πραγματοποιήθηκε δράση με έργα του διακεκριμένου Κύπριου καλλιτέχνη Πέτρου Πτωχόπουλου και θέμα «Ζωγραφική και Ποίηση», ενώ στην συνέχεια, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», έλαβε χώρα η εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ, με την συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας, υπό την διεύθυνση του χαρισματικού Ανδρέα Γερολέμου και απαγγελίες ποιημάτων τους από τους ποιητές (κατά σειρά εμφανίσεώς τους): Κώστα Γουλιάμο – Χάρη Μελιτά – Αντώνη Δ. Σκιαθά – Κώστα Κρεμμύδα – Δήμητρα Χριστοδούλου – Νάντια Στυλιανού – Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου – Νίκη Δρούγκα – Ronny Someck – Alexandre Mexis – Tallulah Florez Prieto (βίντεο). Η υψηλού επιπέδου βραδιά έκλεισε με την Ιωάννα Αν. Γερολέμου να τραγουδά έξοχα το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου» με τις υπογραφές των Μίκη Θεοδωράκη και Νίκου Γκάτσου. Αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό άρθρο μας για την εκδήλωση «Ζωγραφική και ποίηση».

Παίρνοντας τα γεγονότα της πρώτης ημέρας του Φεστιβάλ από την αρχή επανερχόμαστε στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την εκεί έκθεση έργων του γνωστού ζωγράφου Πέτρου Πτωχόπουλου (δεύτερος από δεξιά), ο οποίος φωτογραφίζεται εδώ με φόντο έργα του έχοντας δίπλα του την Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου (πρώτη από δεξιά), τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, στο μέσον, τον Παναγιώτη Νάννο -ποιητή και Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα- και την ποιήτρια Μαρία Χριστοδούλου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
Ο Πέτρος Πτωχόπουλος «ερμηνεύει», όπως προαναφέραμε, την ταυτότητα των έργων του στους συμμετέοντες ποιητές, προκειμένου να εμπνευστεί ο καθένας ξεχωριστά στίχους ποιητικούς με έναυσμα τα ζωγραφικά έργα, οδηγώντας έτσι σε ένα καινοτόμο και αρμονικό πάντρεμα της «Ζωγραφικής με την Ποίηση», όπως είναι άλλωστε και ο τίτλος της εκδήλωσης…
…το κυρίως μέρος της οποίας ξεκινά…
…με τον σύντομο χαιρετισμό της Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου.
Οι ποιητές Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου και Αντρέας Τιμοθέου αναλαμβάνουν από κοινού την παρουσίαση των όσων εμπνεύστηκαν οι συμμετέχοντες ποιητές από τα έργα του Πέτρου Πτωχόπουλου…
…με τον καλλιτέχνη να παίρνει πρώτος τον λόγο, για έναν και από βήματος σύντομο χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους.
Μερική άποψη έργων της έκθεσης του Πέτρου Πτωχόπουλου.
Το εντυπωσιακό Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος» φιλοξένησε το δεύτερο μέρος της βραδιάς…
…και συγκεκριμένα την Εναρκτήρια τελετή, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που ξεκίνησε να πλημμυρίζει τους χώρους του Θεάτρου πολύ πριν την έναρξη των εκδηλώσεων.
Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας (δεξιά) και ο Έλληνας Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα -και ποιητής- Παναγιώτης Νάννος.
Γενική άποψη της αίθουσας εκδηλώσεων του Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας, με τις πρώτες σειρές καθισμάτων να κατακλύζονται από νωρίς από τους επίσημους προσκεκλημένους των διοργανωτών.
Το πρόγραμμα ξεκινά με μελοποιημένη ποίηση που απέδωσε θαυμάσια το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας υπό την εξαιρετική διεύθυνση του Ανδρέα Γερολέμου (δείτε το σχετικό video στo κανάλι μας στο YouTube). Στην παρουσίαση η δημοφιλής ηθοποιός Μόνικα Μελέκη.
Προηγήθηκε όλων ο χαιρετισμός της Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου, που παρουσιάζεται ολόκληρος στο πρώτο video της σχετικής Playlist, στο κανάλι μας στο Youtube.
Στην συνέχεια απευθύνθηκαν οι χαιρετισμοί των επισήμων, με πρώτο αυτόν του Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, Προέδρου του Φεστιβάλ, που παρουσιάζεται ολόκληρος στο δεύτερο video της σχετικής Playlist, στο κανάλι μας στο Youtube. Ακολούθησε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου (φωτο), ο οποίος τόνισε την προβολή της ελληνικής γλώσσας, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσω του Φεστιβάλ…
…και ο Οικονόμος Μάριος Λεμονής που μετέφερε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου Νεκτάριου.
Ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας τόνισε την εξαιρετική σημασία του Φεστιβάλ για την διαμόρφωση της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, γεγονός που λειτούργησε καταλυτικά για την πλήρη και καθ’ οιονδήποτε τρόπο στήριξη της οργάνωσής του. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Βουλευτής Μιχάλης Γιακουμής.
Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών, με την πρώτη να απονέμεται στον ζωγράφο Πέτρο Πτωχόπουλο από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου…
…την επόμενη να απονέμεται στον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου, ο οποίος έκανε και την απονομή στον Πρόεδρο του «Γραφείου Ποιήσεως» και Διευθυντή του ιστότοπου πολιτισμού Culturebook.gr Αντώνη Δ. Σκιαθά (φωτο), ο χαιρετισμός του οποίου παρουσιάζεται ολόκληρος στο τρίτο video της σχετικής Playlist, στο κανάλι μας στο Youtube.
Το τελευταίο και σημαντικότερο μέρος της βραδιάς περιελάμβανε απαγγελίες επιλεγμένων ποιημάτων των καταξιωμένων συμμετεχόντων ποιητών (αναλυτική παρουσίαση των βιογραφικών όλων των ποιητών στο σχετικό άρθρο μας). Πρώτος ο Κώστας Γουλιάμος με το «Υγρό γυαλί», την » Ομιλία της νύχτας» και τα «Νευρασθενικά τοπία», που επέλεξε ο Μάνος Χατζιδάκις για οπτικοακουστική παρουσίαση στο «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικός Αύγουστος 1981». Αναλυτική παρουσίαση όλων των ποιητών που συμμετείχαν θα βρείτε στο σχετικό άρθρο μας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το Σάββατο 30 Απριλίου, οι πρωινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν για μία ακόμα φορά στο άρτια εξοπλισμένο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου πραγματοποιήθηκε αρχικά η παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή και Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτη Νάννου με τίτλο «Eς Κύπρον«. Την ενδιαφέρουσα ποιητική συλλογή παρουσίασε ο ποιητής και Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ενώ απαγγελίες χαρακτηριστικών ποιημάτων έγιναν από τους Χρυστάλλα Καλλένου και Δημήτρη Πορφύρη. Η Μαρία Χριστοδούλου, ποιήτρια και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, διάβασε την εγκωμιαστική κριτική της Δρ Πολιτικού Μηχανικού και Φιλοσοφίας Μαριάννας Δώδου, με τίτλο «Το πάθος της διχοτόμησης και το πένθος της μνημοσύνης στο ποιητικό έργο Ες Κύπρον του Παναγιώτη Νάννου». Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας υπό τον συντονισμό του Δρα Αντρέα Αντζουλή, με συμμετοχή του κοινού. Μουσική παρέμβαση στην εκδήλωση, με τους υπέροχους ήχους του πιάνου, έγινε από τον νεαρό δεξιοτέχνη μουσικό Κυριάκο Αντ. Κώστα. Αναλυτικότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο μας για τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Αμέσως μετά την μουσική παρέμβαση του νεαρού πιανίστα Κυριάκου Αντρ. Κώστα, η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την βιβλιοπαρουσίαση…
…την οποία ανέλαβε ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς (στο μέσον του πάνελ), έχοντας δίπλα του τον δημιουργο της ποιητικής συλλογής Παναγιώτη Νάννο. Στο άκρο αριστερά η Μαρία Χριστοδούλου που διάβασε την κριτική της Μαριάννας Δώδου και η Χρυστάλλα Καλλένου που απήγγειλε επιλεγμένα ποιήματα. Στο άκρο δεξιά η Άντρη Χρυστοφίδου Αντωνιάδου επί των μεταφράσεων, έργο εξαιρετικά δύσκολο, που ωστόσο έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.
Στην συζήτηση στρογγυλής τράπεζας έλαβαν μέρος (από αριστερά): Κώστας Κρεμμύδας -ποιητής και Διευθυντής του περιοδικού «Μανδραγόρας»-, Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Δρ Αντρέας Αντζουλής, Δήμητρα Χριστοδούλου -ποήτρια- και Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον θεματικό άξονα του Φεστιβάλ, που επικεντρώνεται στο τρίπτυχο «Λόγος – Μνήμη – Ταξίδι», με την δυναμική συμμετοχή και του πολυπληθούς κοινού.
Από αριστερά: Δημήτρης Πορφύρης, Παναγιώτης Νάννος -με το βιβλίο του «Ες Κύπρον» ανά χείρας- και Αντώνης Δ. Σκιαθάς.
Ένας σύντομος χαιρετισμός και από τον μουσικό Κυριάκο Αντρ. Κώστα.

Το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», όπου παρουσιάστηκε το εμπεριστατωμένο αφιέρωμα στον ποιητή Λεύκιο Ζαφειρίου και ακολούθησαν οι απαγγελίες ποιημάτων τους από τους ποιητές (κατά σειρά εμφανίσεώς τους): Roberto Garcia de Mesa – Ελευθερία Θάνογλου – Mattia Tarantino – Βαγγέλης Τασιόπουλος – Νικόλας Κουτσοδόντης – Βάκης Λοϊζίδης – Αλεξάνδρα Ζαμπά – Maria Del Castillo Sucerquia – Αλεξάνδρα Γαλανού – Έρινα Χαραλάμπους – Marija Dejanovic – Αντρέας Γεωργαλλίδης – Manuel Iris – Αντρέας Τιμοθέου. Η βραδιά πλαισιώθηκε από χορευτικό δρώμενο της Σχολής Χορού «Mambo», ενώ η Άννα Λοϊζου έπαιξε πιάνο και τραγούδησε το «Η θάλασσά μας» των Αντρέα Γερολέμου (μουσική) και Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου (στίχοι).

Χορευτικό δρώμενο της Σχολής Χορού «Mambo», με την Στάλω Ζαχαριά να χορεύει εκπληκτικά το «Παράπονό μου» των Μάνου Ελευθερίου (στίχοι) και Δημήτρη Παπαδημητρίου (μουσική).
Το αφιέρωμα στον ποιητή Λεύκιο Ζαφειρίου επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι ποιητές Δρ Κώστας Κατσώνης (δεξιά) και Αντρέας Τιμοθέου, που απήγγειλε ποιήματα του τιμωμένου.
Ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος απονέμει τιμητική πλακέτα στον Μιχάλη Ζαφειρίου, αδελφό του τιμωμένου εκλιπόντος ποιητή. Δεξιά η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και αριστερά η παρουσιάστρια της βραδιάς Μόνικα Μελέκη.
Ακολούθησαν οι απαγγελίες ποιημάτων. Στο βήμα η ποιήτρια Αλεξάνδρα Ζαμπά. Αναλυτική παρουσίαση των βιογραφικών όλων των ποιητών στο σχετικό άρθρο μας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΪΟΥ

Την Κυριακή 1η Μαΐου, η τελευταία εκδήλωση του Φεστιβάλ και πάλι στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», περιείχε ποίηση και μουσική με την συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας, υπό την διεύθυνση του Αντρέα Γερολέμου και ακολούθησαν οι απαγγελίες ποιημάτων τους από τους ποιητές (κατά σειρά εμφανίσεώς τους): Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος – Γιώργος Χριστοδουλίδης – Παναγιώτης Νάννος – Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου – Κυριάκος Αναγιωτός – Παναγιώτης Νικολαΐδης – Μιχάλης Παπαδόπουλος – Στυλιανός Στυλιανού – Κώστας Κατσώνης – Χρίστος Τσιαήλης – Σοφία Κολοτούρου. Η ημέρα έκλεισε με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, την οποία συντόνισε ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, με συμμετοχή βέβαια και του κοινού.

Το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας, υπό την διεύθυνση του Αντρέα Γερολέμου, ερμηνεύει: «Τριανταφυλλένη» των Μιχάλη Χριστοδουλίδη και Δημήτρη Απέργη, «Έλα κόρη στα μαύρα μάθκια» του Δημήτρη Λιπέρτη και «Δροσούλα» των Αχιλλέα Λυμπουρίδη και Κώστα Μόντη.
Ακολούθησαν οι απαγγελίες ποιημάτων. Στο βήμα ο Πρόεδρος του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, ο οποίος εκτός από την απαγγελία δύο ποιημάτων του έκανε και έναν σύντομο απολογιστικό χαιρετισμό, εν όψει της ολοκλήρωσης του Φεστιβάλ. Αναλυτική παρουσίαση των βιογραφικών όλων των ποιητών στο σχετικό άρθρο μας.
Στην στρογγυλή τράπεζα πήραν μέρος οι συμμετέχοντες ποιητές (από αριστερά): Xρίστος Τσιαήλης, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου, ο συντονιστής του τραπεζιού Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Ζαμπά, Κώστας Κατσώνης και Αντρέας Τιμοθέου. Η συζήτηση περιστράφηκε και πάλι γύρω από τον θεματικό άξονα του Φεστιβάλ «Λόγος – Μνήμη – Ταξίδι».
Ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδος Αλέξανδρος Κώστα, στο βήμα για έναν σύντομο χαιρετισμό, πλαισιωμένος από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής (από αριστερά): Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου, Αντρέας Τιμοθέου, Αντρέας Κώστα, Μόνικα Μελέκη, Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και Μαρία Χριστοδούλου.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ κατέγραψε μία ακόμη επιτυχία στην πανθομολογουμένως άψογη από πάσης απόψεως διοργάνωση, κατά την τελευταία βραδιά όπου γύρω από ένα τραπέζι και υπό τους ήχους αγαπημένων ακουσμάτων, άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι πριν δύο ημέρες, έγιναν μια μεγάλη παρέα, μια αγκαλιά που χώρεσε Κυπρίους και Έλληνες -είμαστε ούτως ή άλλως αδέλφια-, αλλά και Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς, Ισραηλινούς, Κροάτες, Μεξικανούς και ένα σωρό ακόμα εθνικότητες, που απαρτίζουν το παζλ συμμετεχόντων στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Αναλυτικές πληροφορίες για την βραδιά στο σχετικό άρθρο μας.

«Το Σιεράδικο», το παραδοσιακό στέκι στην Λαϊκή Γειτονιά της Λάρνακας, που όλοι αγαπήσαμε, με εκλεκτή κυπριακή κουζίνα και ζωντανή μουσική.
Από αριστερά: Tριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και Αντρέας Τιμοθέου.
Μικρές στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς…
…που θα κουβαλάμε για πάντα κλεισμένες στο χρονοντούλαπο της καρδιάς μας…
…με την μορφή πολύτιμων αναμνήσεων!

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

1. Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου Πρόεδρος, 2. Αντρέας Γερολέμου, 3. Αντρέας Κώστα, 4. Δρ Αντρέας Αντζουλής, 5. Άντρη Χριστοφίδου – Αντωνιάδου, 6. Γιώτα Δημητρίου, 7. Aντρέας Τιμοθέου, 8. Μαρία Χριστοδούλου, 9. Δρ Κώστας Κατσώνης, 10. Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, 11. Άθως Καζαντζής, 12. Σπυρίδων Π.Κ. Σπύρου, 13. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος – Ποιητής, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου – Ποιήτρια, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης

Αντώνης Δ. Σκιαθάς – Ποιητής, Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» και Διευθυντής του Culture Book

Maria Caracausi – κατέχουσα την έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο

Τζίνα Καλογήρου – Καθηγήτρια της Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της στο Ε.Κ.Π.Α.

Κώστας Κρεμμύδας – Ποιητής, υπεύθυνος των εκδόσεων «Μανδραγόρας» και του ομώνυμου λογοτεχνικού περιοδικού

Σωτήρης Παστάκας- Ποιητής, εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών

Βαγγέλης Τασιόπουλος- Ποιητής, Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας για την τεράστια αγκαλιά ζεστής φιλοξενίας που προσέφεραν σε όλους μας και ευελπιστούμε ότι αυτή ήταν απλά η πρώτη φορά που ανταμωθήκαμε, απολαμβάνοντας από κοινού την ποιητικότητα των εικόνων, την πολυχρωμία των λέξεων και την αρμονία στην συνύπαρξη μουσικής, χορού και ποίησης, όταν οι τέχνες αυτές αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοεμπνέονται!

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, EuropeΕτικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: