7 + 2 πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε στο Παρίσι


Το Παρίσι δεν είναι απλά μια ακόμα πόλη, είναι ένας προορισμός-όνειρο για κάθε ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του, καθώς αποτελεί έναν από τους διαχρονικά πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Έναν προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει τα πιο ιδιαίτερα και απαιτητικά γούστα, καθώς δεν συνδυάζει απλά ομορφιά ασύλληπτη ως φόντο για μερικά από τα πλέον εμβληματικά αξιοθέατα του πλανήτη, όπως ο Πύργος του Eiffel και η Παναγία των Παρισίων, αλλά και ιστορία, τέχνη, γαστρονομία, διασκέδαση, μόδα και ό,τι άλλο μπορείτε να φαντασθείτε, στο πλαίσιο μιας πόλης που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο ελκυστική, όλο και γοητευτικότερη ακόμα και από τις περιγραφές της μέσα από λογοτεχνικά ή θεατρικά και κινηματογραφικά έργα. Σίγουρα μια επίσκεψη μόνο δεν φτάνει για να εξερευνήσεις την μυθική αυτή πόλη, μάλιστα λέγεται ότι μόνο κατά την τρίτη επίσκεψή σου αντιλαμβάνεσαι ότι πλέον την έχεις ερωτευτεί! Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ ακόμα και για μία έστω και ολιγοη΄μερη επίσκεψη στην μαγευτική Πόλη του Φωτός.

1. Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ EIFFEL

Ο Πύργος του Άιφελ και η γέφυρα Pont d’Iéna, η οποία συνδέει την περιοχή του Πύργου, στην δεξιά όχθη του Σηκουάνα, με την περιοχή του Τροκαντερό στην απέναντι.

Eννοείται ότι αποτελεί το αξιοθέατο της πόλης που θα πρέπει να επισκεφθείτε ακόμα κι αν παραμείνετε εδώ μόνο για λίγες ώρες! Ο Πύργος του Άιφελ, το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού και όνειρο κάθε ταξιδιώτη από άκρου εις άκρον του πλανήτη, κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Gustave Eiffel και σήμερα θεωρείται -και είναι- ένα από τα γνωστότερα και εμβληματικότερα τοπόσημα στον κόσμο. Με ύψος 324 μέτρα (300 χωρίς την κεραία), υπήρξε το πιο υψηλό κτήριο παγκοσμίως μέχρι το 1931, οπότε και εκτοπίστηκε από το Empire State Building της Νέας Υόρκης (ύψος 443μ.). Ο Πύργος έχει βάρος 10.000 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε ακόμα και με σφοδρό άνεμο παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά. Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 302 βήματα, το ίδιο και για το δεύτερο, ενώ το τρίτο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

2. TO ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ

Η σκαλισμένη σε παριανό μάρμαρο Αφροδίτη της Μήλου έχει ύψος 2,02 μ. και χρονολογείται γύρω στο 150 – 50 π.Χ. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα της ελληνιστικής τέχνης, που συνδυάζει αρμονικά την γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα και προφανώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αποκτήματα του Λούβρου.

Το Μουσείο του Λούβρου, ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και παλαιότερα στον κόσμο, βρίσκεται στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, με το εντυπωσιακό κτήριό του, που προϋπήρξε ως ανάκτορο αλλά και φρούριο, να καθρεφτίζεται στις όχθες του Σηκουάνα. Στους συνολικής έκτασης 60.600 τ.μ. χώρους του εκτίθενται περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης, νούμερο που όσο εντυπωσιακό κι αν ακούγεται δεν αντιστοιχεί παρά μόλις στο 8% των αποκτημάτων του, που ανέρχονται στα 445.000 κομμάτια, κατά προσέγγιση. Οι ελληνικής προελεύσεως συλλογές του Musée du Louvre καταλαμβάνουν 25 αίθουσες και χώρους του. Το Λούβρο αποτελεί το πλέον επισκέψιμο Μουσείο στον κόσμο και συγχρόνως τον πιο δημοφιλή πολιτιστικό χώρο της Γαλλίας. Το τμήμα των ελληνικών αρχαιοτήτων, μαζί με αυτές ετρουσκικής και ρωμαϊκής προελεύσεως, αποτελεί, μετά τους ζωγραφικούς πίνακες, το αρχαιότερο τμήμα του Λούβρου, που λειτουργεί από το 1800, ως «Μουσείο Αρχαιοτήτων» αρχικά. Ο ίδιος ο Ναπολέων απέκτησε πάνω από 300 αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα για τον εμπλουτισμό των συλλογών του. Μεταξύ των ελληνικών εκθεμάτων ξεχωρίζουν, όπως είναι φυσικό, η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης.

3. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Notre-Dame, βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μετά την Petit Pont (Μικρή Γέφυρα), η οποία κατασκευάστηκε το 1853.

Η κοσμοξάκουστη Notre-Dame (Η Κυρά μας), η περίφημη Παναγία των Παρισίων, όπως έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσα από το ομώνυμο έργο του Βίκτωρος Ουγκό, ο οποίος και «προέβλεψε», θα μπορούσαμε να πούμε, την φοβερή καταστροφή που υπέστη το μνημέιο τον Απρίλιο του 2019, περιγράφοντάς την με ανατριχιαστικές και ολοζώντανες λεπτομέρειες, σχεδόν δύο αιώνες νωρίτερα. Ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού, αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Τα πλέον άξια προσοχής αρχιτεκτονικά σημεία της Notre-Dame είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά και τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. Η κατασκευή του Ναού ξεκίνησε το 1163 με τον θεμέλιο λίθο να τίθεται από τον Πάπα Αλέξανδρο Γ΄ και τον Βασιλιά Λουδοβίκο Ζ΄ της Γαλλίας. Αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα και το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του.

4. ΗΟΤΕL DE LA MARINE

To Hôtel de la Marine, το μοναδικό αυτό μνημείο γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς προσφέρει στους επισκέπτες του μία καθηλωτική περιήγηση στα πολυτελή διαμερίσματά του.

Το Hotel de la Marine -γνωστό και ως Garde-Meuble– αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα και πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία στην καρδιά του Παρισιού, αλλά και ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό σύνολο. Η εντυπωσιακή πρόσοψή του κοσμεί την Β.Α. όψη της Place de la Concorde, την εκπληκτική θέα της οποίας απολαμβάνει όποιος βρεθεί στους χώρους του Hôtel de la Marine. Το μοναδικό αυτό κτήριο, που συνοψίζει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας των τελευταίων αιώνων, στέγαζε από το 1768 έως και το 1798 το Garde-Meuble de la Couronne -«Έπιπλα του Στέμματος», το γραφείο που διαχειριζόταν την επίπλωση όλων των βασιλικών ακινήτων- πριν μεταφερθεί εδώ, μετά την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης, η έδρα του Υπουργείου του Γαλλικού Ναυτικού (Μinistère de la Marine), ιδιότητα που κατείχε έως και το 2015, δηλαδή για συνολικά 226 χρόνια. Η ίδια η Μαρία-Αντουανέτα διατηρούσε επίσης ένα διαμέρισμα στο κτήριο αυτό, το οποίο χρησιμοποιούσε όταν επισκεπτόταν το Παρίσι, αφήνοντας για λίγο το Παλάτι των Βερσαλλιών. Δυτικά του Hôtel de la Marine κατασκευάστηκε την ίδια εποχή το πανομοιότυπης νεοκλασσικής πρόσοψης κτήριο, που σήμερα στεγάζει το ξενοδοχείο De Crillon και το Automobile Club της Γαλλίας.

5. BATEAUX PARISIENS

Tα σκάφη των Βateaux Parisiens διασχίζουν την υδάτινη λεωφόρο του Σηκουάνα και το Παρίσι μάς αποκαλύπτεται πιο όμορφο από ποτέ με τα λαμπερά πέπλα του.

To rendez-vous ορίζεται για το βραδάκι, στην σκιά του συγκλονιστικού κι ολόφωτου Πύργου του Eiffel, με σκοπό την επιβίβαση σε ένα από τα 12 αριστοκρατικά, άνετα και ζεστής ατμόσφαιρας σκάφη των Bateaux Parisiens, περιβάλλον που αποδεικνύεται ιδανικό για ζευγάρια, οικογένειες ή παρέες φίλων, αλλά και για επαγγελματικά γεύματα, με εκπληκτική και ανεπανάληπτη θέα σε όλα τα εμβληματικά αξιοθέατα της Γαλλικής πρωτεύουσας και φαγητό υψηλοτάτου επιπέδου. Μια εμπειρία πραγματικά αξέχαστη, με την υπογραφή εγγύησης των Bateaux Parisiens, που αξίζει να βιώσει κάθε επισκέπτης της Πόλης του Φωτός.

6. CABARET PARADIS LATIN

Η παράσταση ξεκινά…

«Kαμπαρέ, εστιατόριο που σερβίρει ποτό και προσφέρει ποικιλία μουσικής διασκέδασης», αυτός είναι ο ορισμός που δίνει η εγκυκλοπαίδεια Britannica γι’ αυτούς τους χώρους διασκέδασης, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν ταυτιστεί με το Παρίσι και την νυχτερινή ζωή της Πόλης του Φωτός, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της λαμπερής -και τη νύχτα- εικόνας της γαλλικής πρωτεύουσας. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη ονειρεύονται να επισκεφθούν ένα εκ των εμβληματικών καμπαρέ της πόλης, προκειμένου να απολαύσουν την ιδιαίτερη μορφή θεατρικής ψυχαγωγίας που προσφέρουν, η οποία περιλαμβάνει μουσική, τραγούδι, χορό, απαγγελία ή δράμα. Μεταξύ των θρυλικών cabaret του Παρισιού ξεχωρίζει το όνομα του «Paradis Latin«, αυτού του υπεραιωνόβιου αλλά πάντα λαμπερού αστέρα στο στερέωμα της ακμάζουσας παριζιάνικης νυχτερινής ζωής! Με την επιθεώρηση «L’Oiseau Paradis», σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Kamel Ouali, ενός από τους πιο διάσημους Γάλλους χορογράφους, το «Paradis Latin» εισάγει τους θεατές του σ’ ένα γιορτινό και φρενήρη ρυθμό διασκέδασης, που η ποιότητά της όσο και η ζωντάνια του τελετάρχη -που παρουσιάζει την παράσταση- αναδημιουργούν τον ενθουσιασμό, την ατμόσφαιρα και την αίσθηση, που χαρακτηρίζει το Παρίσι της Αριστερής Όχθης.

7. GALERIES LAFAYETTE

Το εμβληματικό κεντρικό κατάστημα των Galeries Lafayette, στην Boulevard Haussmann.

Η γαλλική αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων Galeries Lafayette, αποτελεί όχι μόνο την μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αλλά ένα όνομα θρύλο κατά κυριολεξία, που κάθε ταξιδιώτης έχει στα όνειρά του να επισκεφθεί. Το κορυφαίο κατάστημά της βρίσκεται στην Boulevard Haussmann, στο 9ο διαμέρισμα γαλλικής πρωτεύουσας, απέναντι από την εμβληματική Όπερα, αλλά βεβαίως καταστήματά της λειτουργούν σε πολλές ακόμα γαλλικές πόλεις, αλλά και εκτός Γαλλίας. H ιστορία των Galeries Lafayette φθάνει πίσω, στο 1893, όταν δύο ξαδέλφια από την Αλσασία, ο Théophile Bader και ο Alphonse Kahn, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μικρό κατάστημα νεωτερισμών, στη γωνία της rue La Fayette -έτσι γεννιέται το όνομα «Aux Galeries Lafayette«- και της rue de la Chaussée d’Antin. Το 1896, η εταιρεία αγόρασε ολόκληρο το κτήριο στη οδό 1, rue La Fayette και στη συνέχεια, το 1903, τα κτίρια στους αριθμούς 38, 40 και 42 της λεωφόρου Haussmann, όπου και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1912, η ​​ναυαρχίδα της Galeries Lafayette, με την ήδη από τότε εντυπωσιακή της εμφάνιση. 

8. RESTAURANT MAMA SENS

To εστιατόριο των αδελφών Pourcel φέρνει στο νου την ανδαλουσιανή ατμόσφαιρα ενός πολύχρωμου μερκάντο και μας προ(σ)καλεί να αποδράσουμε στις γεμάτες ζωντάνια τρατορίες της Ιταλίας, μέσω μονοπατιών που διέρχονται από γεμάτα αρώματα και χρώματα souks του Μαρόκου, αλλά και κατάφορτους με πολύτιμο καρπό κρητικούς ελαιώνες.

Οι αδερφοί Pourcel, το δυναμικό δίδυμο της υψηλής γαλλικής κουζίννα αποδράσουμε στις γεμάτες ζωντάνια τρατορίες της Ιταλίας, μέσω μονοπατιών που διέρχονται από γεμάτα αρώματα και χρώματα souks του Μαρόκου, αλλά και κατάφορτους με πολύτιμο καρπό κρητικούς ελαιώνες.ας, επιστρέφουν στη γαστρονομική σκηνή του Παρισιού, μέσα από το Galeries Lafayette Paris Haussmann. Δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την γαλλική πρωτεύουσα, oι Jacques και Laurent Pourcel εγκαθίστανται στον πρώτο όροφο του καταστήματος Coupole, με το καινούριο concept τους, που ονομάζεται «Mama Sens«, να έχει δομηθεί γύρω από τον άξονα μιας αυθεντικής γαστρονομικής εμπειρίας, με άρωμα μεσογειακό. Άλλωστε, τι μπορεί να είναι πιο υγιεινό και πιο νόστιμο από την μεσογειακή κουζίνα, μια κουζίνα παρήγορη και γενναιόδωρη, όπως αυτή ακριβώς που θα δοκιμάσετε στο «Mama Sens».

9. ΕΛΛΗΝΙΚΟ EΣΤΙΑΤΟΡΙΟ EVI EVANE

Η Ελλάδα είναι παρούσα σε κάθε λεπτομέρεια του χώρου, από την ανοιχτόχρωμη πέτρα που ντύνει τους τοίχους και το ξύλο που πρωταγωνιστεί στην επίπλωση, αλλά και στην διακόσμηση, έως την αναρριχητική πρασινάδα -τόσο «ελληνική» συνήθεια- που διατρέχει τους τοίχους.

Tο ελληνικό εστιατόριο «Evi Evane» της γνωστής και αγαπημένης chef Ντίνας Νικολάου, στην καρδιά της Saint-Germain, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που γίνεται από τις αδελφές Ντίνα και Μαρία Νικολάου, για την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι, μια αχανή -και- γαστρονομικά πόλη, όπου εκπροσωπείται εστιατορικά το πανόραμα της γαλλικής κουζίνας σε συνδυασμό με προτάσεις σχεδόν απ’ όλες τις χώρες του κόσμου! Η Ντίνα στην κουζίνα με μια δυνατή ομάδα και η Μαρία στη σάλα να υποδέχεται, να εξηγεί, να ξεναγεί, να ταξιδεύει όσους επισκέπτονται το εστιατόριό τους. Και οι δύο πιστεύουν ακράδαντα ότι ο γαστρονομικός τουρισμός ξεκινά από τη χώρα προέλευσης των ταξιδιωτών και σκοπός τους είναι να προϊδεάζουν θετικά και να «εκπαιδεύουν» τους μελλοντικούς επισκέπτες της Ελλάδας, για το τι πρόκειται να δοκιμάσουν. Το Evi Evane αποτελεί για την Ντίνα και την Μαρία ένα παιδί, που το «κανακεύουν» από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το 2006, θέλοντας να δώσουν λίγο από το άρωμα, τον ήλιο και την γεύση της Ελλάδας στους Γάλλους. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι οι κόποι τους ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ο Gilles Pudlowski, δημιουργός του γαλλικού οδηγού γαστρονομίας Pudlo Paris, τους έκανε την τιμή να ανεβάσει στο πρώτο σκαλί του βάθρου το Evi Evane, απονέμοντάς του την μεγάλη διάκριση ως «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι».

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: