Κλειτορία Καλαβρύτων, το 3ο Θερινό Σχολείο ξεκινά χαράσσοντας ρότα μεταξύ Μύθου και Πραγματικότητας


Ο ρόλος και η λειτουργία του μύθου στην ερμηνεία της πραγματικότητας θα απασχολήσει το 3ο Θερινό Σχολείο, στην Κλειτορία Καλαβρύτων, όπου θα χτυπούν ως μία οι καρδιές του Μύθου και της Πραγματικότητας από τις 25 έως και τις 31 Ιουλίου, παρουσία 25 φοιτητών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία. Εξίσου σημαντική, βεβαίως, η παρουσία 10 ακαδημαϊκών εκπαιδευτών, αλλά και η σύμπραξη της Λίνας Νικολακοπούλου και του Κώστα Θωμαΐδη, με στόχο να τοποθετήσουν ξανά τον Μύθο ως ζωντανό οργανισμό και όχι μονάχα ως παραβολή, μέσα στα σπλάχνα της πραγματικότητας. Με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον υπεύθυνο των καλλιτεχνικών ομάδων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Γιάννη Αναγνωστόπουλο και Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, η Διεθνής Ακαδημία Μύθου πιάνει από την άκρη του το νήμα των τεχνών και το αφήνει να ξετυλίγεται.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής::

1. «Συνομιλώντας με τους απογόνους του Μελάμποδα – Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Δημιουργικής Γραφής»: το απόγευμα της Δευτέρας 25 Ιουλίου και το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου, με την Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ελένη Αρτεμίου

2.«Η μυθική μέθοδος ως δημιουργική γραφή», «Ο μύθος ως εργαλείο ποιητικής στη σύγχρονη μεταπολεμική ποίηση», «Ιδού ο μύθος»: το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιουλίου και το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουλίου, με την Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης (Κύπρος) Ελένη Αρτεμίου, τον ποιητή με σπουδές Χημικού Μηχανικού Αντώνη Σκιαθά και την δικηγόρο και π. Διευθύντρια Γυμνασίου Κλειτορίας Καλαβρύτων Φωτεινή Δημακοπούλου.

Αντώνης Σκιαθάς (αριστερά) και Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος

3.«Εργαστήριο Σεναρίου Α’»: το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου και το πρωί της Πέμπτης 28 Ιουλίου, με την Άννα Βακάλη, μέλος Ε.ΔΙ.Π Δημιουργικής Γραφής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την πτυχιούχο Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και κάτοχο Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού τίτλου Κλεονίκη Δρούγκα.

4.«Εργαστήριο Σεναρίου Β’»: το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιουλίου και το πρωί της Παρασκευής 29 Ιουλίου, με τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χαραλάμπους.

Λίνα Νικολακοπούλου

5.«Εργαστήριο Στιχουργικής», «Punto vs word», «Ρυθμικό βίωμα –παίζοντας με τον ήχο»: το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιουλίου και το πρωί του Σαββάτου 30 Ιουλίου, με την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου, τον τραγουδοποιό Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιάννη Αναγνωστόπουλο και τον μουσικό Θεμιστοκλή Μαρτέκα, μέλος των Φιλαρμονικών Δήμου Κηφισιάς και «Σύγχρονη Ωδή».

Ιωάννης Αναγνωστόπουλος

Το πρόγραμμα θα κλείσει με την παρουσίαση διπλωματικών εργασιών, που έχουν εκπονηθεί σχετικά με τον μύθο του Μελάμποδα και την έννοια του Μύθου γενικότερα, αλλά και με εκδηλώσεις, ανακοινώσεις και συναυλία.

Ο Κωνσταντίνος Κούκιος, Πρόεδρος της ΔΗΚΕ ΚαλαβρύτωνΣπηλαίων Λιμνών Καστριών και Δημοτικός Σύμβουλος, τόνισε σχετικά με το 3ο Θερινό Σχολείο: «Την πρώτη χρονιά πραγματευτήκαμε τον μύθο του Μελάμποδα, πέρυσι ασχοληθήκαμε με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με πρωτοποριακές ιδέες, ενώ φέτος εξερευνούμε τη μυθολογία σε σχέση με την σύγχρονη εποχή. Θέλουμε να προβάλουμε τον τόπο μας με επιστημονικό τρόπο και να κάνουμε γνωστή την περιοχή μας, η οποία έχει στοιχεία από την μυθολογία. Φέτος, το Σχολείο έγινε διεθνές, με παιδιά που θα έρθουν από την Κύπρο και την Ιταλία, αλλά και από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Κάθε χρόνο θεωρώ ότι το αναβαθμίζουμε και ανεβαίνει το επίπεδο και σε ό,τι αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευόμενους, που φέτος θα είναι φοιτητές. Ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες μου και ιδιαίτερα τον Καθηγητή Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, Επιστημονικά Υπεύθυνο του Θερινού Σχολείου, που εργάστηκαν γι’ αυτή την διοργάνωση, η οποία έγινε πλέον θεσμός».

Κωνσταντίνος Κούκιος

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Κωτόπουλος υπερθεμάτισε για την αξία του Σχολείου, το οποίο: «Στηρίζεται στην προσπάθεια που γίνεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ιωάννη Αναγνωστόπουλο και από εμένα, ως Επιστημονικά Υπεύθυνο, προκειμένου να δημιουργηθεί η Διεθνής Ακαδημία Μύθου στην Κλειτορία, η οποία αποτελεί όνειρο του κυρίου Αναγνωστόπουλου και αγωνίζεται για τον σκοπό αυτό εδώ και τρία χρόνια. Στην Κλειτορία έδρασε ο πρώτος γνωστός ψυχοθεραπευτής στον δυτικό κόσμο, ο Μελάμποδας, ένας μυθικός ήρωας με ιδιαίτερα χαρίσματα και έτσι προκρίθηκε η ιδέα της δημιουργίας εδώ μιας Ακαδημίας Μύθου. Φέτος, θα έχουμε κοντά μας φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Έτσι, η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να έρθουν οι φοιτητές αυτοί, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά Πανεπιστήμια, όπως το Ε.Κ.Π.Α., το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και να μπορέσουν να ανοίξουν τους διαύλους της μεταξύ τους επικοινωνίας. Θα συζητηθεί το πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι την έννοια του μύθου, στην προσπάθεια να ερμηνεύσουν τη ζώσα πραγματικότητα, θα υπάρχουν εργαστήρια και τελικό ζητούμενο θα είναι να υπάρξει παραγωγή ενός σεναρίου από διαφορετικές ομάδες φοιτητών, ένα σπονδυλωτό σενάριο. Θα προσπαθήσουμε αυτή η παραγωγή να βγει προς τα έξω και να αποτελέσει μια διάχυση πολιτισμική».

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος

Τέλος, ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος σχολίασε: «Η Διεθνής Ακαδημία Μύθου είναι ένα κέντρο επιστήμης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου θα χρησιμοποιούμε την έννοια του μύθου ως ένα βασικό συστατικό της ερμηνείας της πραγματικότητας. Με το Θερινό Σχολείο θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, φοιτητές πρωτίστως των ανθρωπιστικών επιστημών, που ασχολούνται με το σενάριο, τον κινηματογράφο, τη στιχουργική και τη δημιουργική γραφή, να εμπλουτίσουν τους ορίζοντες της φαντασίας τους μέσα από τις εισηγήσεις και τα εργαστήρια».

Διοργανωτής φορέας είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαβρύτων και των Σπηλαίων Λιμνών Καστριών. Συνδιοργανωτές, ο Δήμος Καλαβρύτων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Χορηγός του 3ου Θερινού Σχολείου είναι το Τυροκομείο Μηλιτσόπουλος.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, GreeceΕτικέτες: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: