Το κοντέρ της γνωριμίας μας με την καταξιωμένη Κερκυραία καλλιτέχνιδα Ιωάννα Βλάχου, μετράει μόνο λίγους μήνες, έχω όμως την αίσθηση -για να μην πω την βεβαιότητα- ότι θα γράψει πολλά χιλιόμετρα, γιατί όταν ένας άνθρωπος καταφέρνει να σε κερδίσει από το πρώτο του κιόλας χαμόγελο, αυτό δεν μπορεί παρά να εγγυάται μια ευτυχή συνέχεια. Και λέω χαμόγελο και όχι βλέμμα ή κουβέντα, γιατί η Ιωάννα είναι ολόκληρη ένα χαμόγελο! Την γνώρισα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας«, του οποίου την Τελετή έναρξης «έντυσε» με την βελούδινη φωνή της και από τα πρώτα κιόλας λεπτά είχα την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο θετικό και αισιόδοξο, μια γυναίκα όμορφη και λαμπερή, μια καλλιτέχνιδα επιτυχημένη, μια προσωπικότητα ολοκληρωμένη. Καθώς όλα αυτά επιβεβαιώνονται καθημερινά, εύκολα μπορείς να πέσεις στην παγίδα του να πιστέψεις ότι η ζωή αυτής της τόσο δυναμικής και λαμπερής γυναίκας ήταν πάντοτε στρωμένη με ροδοπέταλα! Τα πράγματα όμως δεν είναι -συνήθως- όπως φαίνονται και η ζωή της Ιωάννας μπορεί μεν να μοιάζει με παραμύθι, που ωστόσο πριν οδηγηθεί στο happy end του, επεφύλασσε στην γλυκύτατη Ιωάννα πολλά και δύσκολα σκαμπανεβάσματα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του. Πριν αφήσουμε την ίδια να μας μιλήσει για την ζωή και τους αγώνες της, τούτα μόνο θα πω: έχασε τον μόλις 40 ημερών γυιό της και αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και επιμονή την σπανιώτατη ασθένεια της κόρης της Ραφαέλας, η οποία αποτελεί το πρώτο παιδί παγκοσμίως, που έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών με βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου, για την αναιμία Fanconi.

«Γεννήθηκα στην Κέρκυρα» μας λέει, λοιπόν, η Ιωάννα Βλάχου «έναν τόπο ευλογημένο από τους θεούς και είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια που η μουσική, ιδιαίτερα η καλή μουσική, έπαιζε κυρίαρχο ρόλο. Από πολύ μικρή άκουγα καθημερινά τραγούδια και μουσικές των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου και άλλων και αποκτώντας μια ιδιαίτερη σχέση με όλα αυτά τα ακούσματα, φυσικό ήταν κάποια στιγμή, σε μικρή ακόμα ηλικία, να δημιουργηθεί μέσα μου η επιθυμία ενασχόλησης με τα καλλιτεχνικά. Το καλοκαίρι του ’87 διαβάζω σε μια τοπική εφημερίδα ότι αναζητούσαν νέα παιδιά με ταλέντο, άνω των 16 ετών, για θεατρικές παραστάσεις. Εγώ ήμουν τότε μόνο 13 χρόνων, αλλά με ένα μικρό ψεματάκι, λίγο μακιγιάζ και πολύ θέληση κατάφερα να συμπεριληφθώ στην θεατρική ομάδα, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να βιώσω την πρώτη μου επαφή με το θέατρο και μάλιστα δίπλα στην μεγάλη και αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου. Την ίδια χρονιά ξεκίνησα να σπουδάζω φωνητική και ορθοφωνία με την αγαπημένη μου δασκάλα Βαρβάρα Γκαβάκου». Από εκεί και πέρα το μέλλον ήταν πλέον προδιαγεγραμμένο και ο δρόμος της επιτυχίας ανοιχτός. Μακροχρόνια συμμετοχή, ως σοπράνο, στην Δημοτική Χορωδία της Κέρκυρας και σε παραστάσεις όπως η «Νόρμα» και η «Καβαλερία Ρουστικάνα» κ.άλ., σε Ελλάδα και εξωτερικό, ηχογράφηση (Μάρτιος 1989) δίσκου με παραδοσιακά τραγούδια της Κέρκυρας, σε συνεργασία με τον γνωστό Κερκυραίο λαϊκό μουσικό Θανάση Σπίνουλα, συμμετοχή σε παραστάσεις της Κερκυραϊκής Σκηνής (’89 έως ’91), εμφανίσεις σε γνωστά κέντρα της Κέρκυρας, παράλληλα με την συνέχιση των σπουδών της.

«Η μουσική ήταν πάντα για μένα τρόπος ζωής και έκφρασης, ένα συνεχές ταξίδι στο άγνωστο» μας εξομολογείται η Ιωάννα Βλάχου, συνεχίζοντας: «Το 1999 αποφασίζουμε με τον Σπύρο Βλάχο να φτιάξουμε ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον για όσους αγαπούν την καλή ελληνική μουσική και να, λοιπόν, γεννιέται το εστιατόριο «Λιθάρι» στην Κέρκυρα. Βραδιές απίστευτες και μοναδικές, μουσικά ταξίδια ονειρεμένα. Το 2000 καλούμαι από τον μουσικοσυνθέτη Σπύρο Σαμοΐλη να τραγουδήσω τον «Λάμπρο» σε μουσική του ίδιου του συνθέτη και σε ποίηση του Διονυσίου Σολωμού. Πραγματοποιήθηκαν περίπου 10 παραστάσεις με συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και πολλούς σολίστ».

Η περίοδος 2006 – 2010 αποτελεί ορόσημο για την ζωή της, λόγω της σοβαρής ασθένειας της κόρης της, της 23χρονης σήμερα Ραφαέλας, η οποία είναι πλέον υγιέστατη και ετοιμάζεται να πάρει το Πτυχίο της στην Ψυχολογία από το Α.Π.Θ. «Περάσαμε πολλά και δύσκολα χρόνια» λέει η Ιωάννα. «Τα νοσοκομεία για μας ήταν μία συνήθεια καθημερινή. Γιάννενα-Αθήνα-Κέρκυρα και Παρίσι επί 5 χρόνια. Καθημερινές θεραπείες, αλλά και πείσμα για ζωή. Με σωστή καθοδήγηση των γιατρών της Ελλάδας φτάσαμε στη Γαλλία και στο νοσοκομείο Sant Louis, όπου ανέλαβε την κόρη μου η γνωστή γενετίστρια Eliene Gluckman και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Η σπανιότητα της πάθησης μας οδήγησε εκεί. Φύγαμε για μια εβδομάδα και μείναμε 5 χρόνια. Χρόνια δύσκολης θεραπείας και προσμονής με πίστη και αγωνία, για να σωθεί το παιδί και να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα νικητές. Ήταν πολύ δύσκολη η περίοδος αυτή. Δεν μιλούσε κανείς από μας γαλλικά και δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ. Όμως η επιμονή μας και η θέληση για να πάρουμε τη ζωή του παιδιού μας πίσω, ήταν πιο δυνατή από το συναίσθημα του φόβου και της κούρασης. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι γονείς μου, οι φίλοι μου, όλη η Κέρκυρα, μα και Έλληνες του Παρισιού στάθηκαν δίπλα μου και στέκονται ακόμα. Και φυσικά πώς θα μπορούσα να ξεχάσω τον Νίκο Αλιάγα, ένα γνήσιο Έλληνα, ευαίσθητο και με αυθεντικότητα, ο οποίος ως σήμερα, κάθε φορά που θα μιλήσουμε, θα με ρωτήσει πρώτα για την Ραφαέλα και μετά για οτιδήποτε άλλο!»

Στα χρόνια αυτά τα πέτρινα, η Ιωάννα Βλάχου δεν ξεχνά την αγάπη της για τη μουσική και ξεκινά εμφανίσεις στο Παρίσι, στις μουσικές σκηνές «Όλυμπος» και «Μινώταυρος», ελληνικά μαγαζιά όπου διέπρεψε και συνεργάστηκε με καταξιωμένους μουσικούς, σε βραδιές γεμάτες νοσταλγία για την Ελλάδα. Παράλληλα, στο τέλος του 2007 ηχογραφεί, πάντα στο Παρίσι, το CD με τίτλο «Κάτι έχει αλλάξει», ενώ το 2010 επιστρέφει στην Ελλάδα και ξαναρχίζει να δημιουργεί «μουσικά ταξίδια», όπως λέει η ίδια και να πραγματοποιεί συναυλίες σε συνεργασία με μεγάλα ονόματα, όπως ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Αντώνης Βαρδής. Τραγουδά σε συναυλία-αφιέρωμα στον Georges Moustaki, όπου συμμετείχε και ο Γιώργος Νταλάρας, αλλά και στο μεγάλο αφιέρωμα στην Ρένα Βλαχοπούλου, το 2015, μαζί με την Κλειώ Δενάρδου, τον Τάκη Ζαχαράτο, τον Μάκη Δελαπόρτα και τον Παντελή Κοντό.

Και συνεχίζει ακάθεκτη! Τον Μάιο του 2016 ολοκληρώνεται η νέα δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Γραφή Καθαρή«, σε στίχους του Καθηγητή Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου, μουσική των Μάκη Βλάσση, Ιωάννη Γουδέλη, Ανδρέα Καλόγερα και συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου. Μια δουλειά που παρουσιάστηκε τόσο από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» όσο και μέσα από πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια και εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 2017 συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, αλλά και σε μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, παρόντος του ίδιου του συνθέτη. Τον χειμώνα του 2018 πραγματοποιεί εμφανίσεις στον Πειραιά, στην μουσική σκηνή «Ίχνος», με την Λένα Αλκαίου. Τον Μάρτιο του 2019, η Ιωάννα Βλάχου ερμηνεύει τα τραγούδια που ντύνουν μουσικά την νέα πολιτιστική σειρά ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ 2, με τίτλο «Γραφή Καθαρή«, την οποία παρουσιάζουν ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και ο Νίκος Φωτόπουλος. Μεταξύ πλήθους ακόμα δραστηριοτήτων και εμφανίσεών της αναφέρουμε ενδεικτικά την συμμετοχή της στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής, στην Φλώρινα, την οργάνωση και συμμετοχή στην μουσική παράσταση «Ανθρώπων έργα», αφιερωμένη στην Λίνα Νικολακοπούλου, παρουσία της διάσημης στιχουργού, για να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε και κυκλοφορεί -σε πείσμα των αντιξοοτήτων που δημιούργησε η πανδημία- η νέα δισκογραφική δουλειά της με τίτλο «Τα Κρυμμένα«, σε παραγωγή των εκδόσεων «Μετρονόμος». Πρόκειται για ένα σύνολο δέκα τραγουδιών σε στίχους και πάλι του Καθηγητή Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου, μουσική Όλγας Κουτσούκαλη και Κωνσταντίνου Κατωμέρη και ενορχήστρωση Σπύρου Παγιάτη.

Η αγάπη αυτής της γυναίκας για ζωή, δράση και δημιουργία είναι πραγματικά αστείρευτη και αποτελεί ένα ηχηρό θετικό παράδειγμα για όλους εμάς, που πολλές φορές, πράγματα πολύ πιο ασήμαντα μας απογοητεύουν και μας καταβάλλουν. Η ίδια δεν παραλείπει ποτέ να ευχαριστεί με κάθε ευκαιρία όλους τους συνεργάτες της, που πιστεύουν σ’ εκείνη, αλλά και όλους όσοι -και είναι πάμπολλοι- ενδιαφέρονται και εκτιμούν κάθε καλλιτεχνικό της βήμα και δραστηριότητα. Μπορείτε να παρακολουθείτε το έργο της Ιωάννας Βλάχου, κάνοντας μια εγγραφή στο εξαιρετικά ενδιαφέρον κανάλι της στο YouTube.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε