Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης διετέλεσε Eκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Ελλάδα από το 2011 και συντονιστής της θεσμικής προεκλογικής εκστρατείας του ΕΚ στην Ελλάδα, για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Μαΐου 2019. Επιπλέον, υπήρξε στέλεχος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από το 1994, εργάστηκε στο Ecofin κατά την περίοδο της δημιουργίας του ευρώ (1994-1998), στις διαπραγματεύσεις για την Διεύρυνση (1998 – 2003), στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές (2003-2004) και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (2011). Στην Ελλάδα διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (2006-2009) και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (2004-2006). Είναι, επίσης, Διδάκτορας Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Οκτώβριο του 2019, με απόφαση του τότε Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι, ορίστηκε Eπικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Ακολουθεί η ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε. Οι φωτογραφίες του άρθρου παρουσιάζουν το εμβληματικό κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ιουνίου στο Στρασβούργο.

Κύριε Τσουτσοπλίδη, ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια με όλα τα επακόλουθα στις οικονομίες των κρατών-μελών. Καταρχάς, σε ποιες ενέργειες θα μπορούσε να προχωρήσει η ΕΕ, ώστε να μειωθεί το κόστος της ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες και κατά δεύτερον είναι εφικτή η απεξάρτηση της Ε.Ε. από την Ρωσική ενέργεια;
Το ΕΚ και η ΕΕ κάνουν ήδη τα απαιτούμενα βήματα για να αντιμετωπίσουν τόσο την αύξηση του κόστους της ενέργειας και να διασφαλίσουν την επάρκεια αποθεμάτων φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη, όσο και για την απεξάρτηση της Ένωσης από την Ρωσική ενέργεια. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά δύο τρίτα έως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από την Ρωσική ενέργεια έως το τέλος του 2027.

Θα θέλαμε να μας απαριθμήσετε τα στάδια της μετάβασης της ΕE στην πράσινη ενέργεια.
Η απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι κυριολεκτικά υπαρξιακή. Η ΕΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπισή της. Για το λόγο αυτό άλλωστε η στρατηγική της για την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας αποβλέπει σε μία ανάπτυξη πράσινη, ψηφιακή και δίκαιη. Ήδη τον Νοέμβριο του 2019, το ΕΚ κήρυξε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσαρμόσει όλες τις προτάσεις στον στόχο των 1,5 °C, για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να διασφαλίσει την σημαντική μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Έτσι, προέκυψε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, για την μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Αναφορικά με τα στάδια της συμφωνίας, έχουμε από τον Ιούλιο του 2021 τη νέα και αναθεωρημένη δέσμη μέτρων «Fit for 55», που πρότεινε η Επιτροπή, ώστε η ΕΕ να πετύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030. Ακόμη, τον Μάρτιο του 2020 εγκρίθηκε η ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική και τον Ιούλιο του ίδιου έτους οι στρατηγικές της ΕΕ για την ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων και για το υδρογόνο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα πλήρως απαλλαγμένο από ανθρακούχες εκπομπές, πιο αποτελεσματικό και διασυνδεδεμένο ενεργειακό τομέα.

Πιστεύετε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτός από την πανάκριβη ενέργεια, μπορεί να δημιουργήσει και επισιτιστικό πρόβλημα;
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου, όπου βλέπουμε ξεκάθαρα πως, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής αυξάνονταν για καιρό πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους συνολικά δηλώνουν ότι ήδη βιώνουν αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο (49% στην Ελλάδα). Ως σαφές σημάδι ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας και ενότητας, το 59% των Ευρωπαίων θεωρεί προτεραιότητα την προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία -ακόμη και αν αυτό θα επηρέαζε τις τιμές και το κόστος ζωής. Στην Ελλάδα, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υπεράσπιση των αξιών αυτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η απόλυτη πλειοψηφία θέτει επίσης πολύ ψηλά στην σχετική λίστα την συγκράτηση των τιμών και του κόστους ζωής (51%) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα της διεύρυνσης της ΕE και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ένταξης κάποιων χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια;
Η ΕΕ και το ΕΚ στηρίζουν την βαθμιαία ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση. Ήδη το 2013, η Κροατία υπήρξε η πρώτη από τις επτά χώρες, που έγινε μέλος της ΕΕ, ενώ το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έχουν επίσημο καθεστώς υποψήφιων χωρών. Ακόμη, έχουν ανοίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και κεφάλαια με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι επίσης εν δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Οι διαδικασίες ένταξης προχωρoύν κανονικά, ωστόσο ο κάθε υποψήφιος βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο. Όλες οι προτάσεις αξιολογούνται ξεχωριστά και εφόσον πληρούν τα κριτήρια δρομολογείται η ένταξή τους στην ΕΕ. Αυτό που είναι ιδιαίτερης σημασίας για εμάς, είναι ότι οι γειτονικές μας χώρες επιθυμούν την ένταξή τους.

Μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται ότι η ΕE πρέπει να αποκτήσει στρατό. Έχει συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο στους κόλπους της Ένωσης;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως ζητήσει την πλήρη αξιοποίηση των διατάξεων της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει μια αμυντική ένωση. Μέχρι τώρα προωθεί σταθερά τη διακρατική συνεργασία σε αυτό τον τομέα, καθώς και την αύξηση των επενδύσεων και τη συγκέντρωση των απαιτούμενων πόρων για τη δημιουργία ευρωπαϊκών συνεργιών και την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών. Παρότι δεν υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός στρατός, η ΕΕ έχει καταφέρει να ενισχύσει σημαντικά την αμυντική συνεργασία και παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίζεται επιτυχώς την δημοκρατία.

Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο;
Σύμφωνα με το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο, το 65% των Ευρωπαίων βλέπει θετικά την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από το 2007, όταν αντίστοιχα είχε ανέλθει στο 58%, επομένως η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών έχει ήδη ανακτηθεί. Στην χώρα μας τα ποσοστά παραμένουν σταθερά στο 41% και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη εντατικότερου δημόσιου διαλόγου γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Mιλήστε μας κ. Τσουτσοπλίδη και για την ανάγκη στοχευμένης πολιτικής συνοχής και δράσεων για τις νησιωτικές περιοχές της ΕE, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ένωση;
Το ΕΚ γνωρίζει αυτή την ανάγκη και αναλαμβάνει και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Κατά την πρώτη Oλομέλεια του Ιουνίου στο Στρασβούργο, ψηφίστηκε η έκθεση «Νησιά και πολιτική συνοχής: τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις». Η έκθεση αυτή περιγράφει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της ΕΕ και ζητά αντιστάθμιση μέσω στοχευμένης πολιτικής συνοχής, πρόσθετων κονδυλίων από τον προϋπολογισμό και μιας σειράς δράσεων για την αντιμετώπιση των αναγκών των νησιών.

Είστε Eπικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Πείτε μας δύο λόγια για τις δράσεις σας.
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα έχει ως αποστολή την αντικειμενική και ποιοτική πληροφόρηση των Ελλήνων για το ρόλο και τη δράση του ΕΚ. Σκοπός μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες μεγαλύτερης δημοκρατικής συμμετοχής σε αποφάσεις καθοριστικές για την καθημερινότητά μας και τις προοπτικές μας. Έχουμε επιστρέψει στη φυσική παρουσία, διατηρώντας ωστόσο τον υβριδικό χαρακτήρα σε κάποιες εκδηλώσεις, ώστε να προσφέρουμε περισσότερες δυνατότητες εξ αποστάσεως συμμετοχής. Η διετία του κορωνοϊού είχε αναστείλει τις δια ζώσης δράσεις μας, ωστόσο αυτό μας οδήγησε στο να αναπτύξουμε νέες μορφές ψηφιακών δράσεων. Τις γνώσεις που αποκτήσαμε δημιουργώντας ψηφιακές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, θα συνεχίσουμε να τις αξιοποιούμε. Με μεγάλη όμως χαρά ξανασυναντιόμαστε με φυσική παρουσία. Πέρα από την επανέναρξη δημοσιογραφικών αποστολών για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, ελπίζουμε να αναζωπυρώσουμε την ζωντανή παρουσία μας σε όλη την Ελλάδα. Το 2023 σκοπεύουμε να αναδείξουμε πόσο καθοριστικό είναι το νομοθετικό έργο του ΕΚ για την ζωή των πολιτών, καθώς προσφέρει αφ’ ενός μεν προστασία από απειλές και κινδύνους, αφ’ ετέρου δε ευκαιρίες προόδου, σε έναν κόσμο που μεταλλάσεται ραγδαία. Το 2024 -έτος των Ευρωπαϊκών εκλογών- θα επιδιώξουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών, αναδεικνύοντας πόσο πολύτιμη αλλά και εύθραυστη είναι η Δημοκρατία.

Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Τσουτσοπλίδη!
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε