Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (Ε.Κ.Μ.) έχει πλέον συμπληρώσει 125 χρόνια ζωής, αποτελώντας τον αρχαιότερο ομογενειακό Oργανισμό της Αυστραλίας. Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε μία αναλυτική παρουσίαση των δράσεων και των στόχων της Κοινότητας μέσα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο δραστήριος και μακρόβιος Πρόεδρός της Βασίλης (Bill) Παπαστεργιάδης. Ο κ. Παπαστεργιάδης είναι παράλληλα δημιουργός του Moray & Agnew Lawyers, ενός από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία Αυστραλίας και Ασίας.

Κύριε Παπαστεργιάδη θα θέλαμε καταρχάς να μας κάνετε μια γενική παρουσίαση της Ε.Κ.Μ.
H Μελβούρνη θεωρείται ως η τρίτη μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πρώτοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στη Μελβούρνη ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα. Ένας αριθμός από αυτούς ίδρυσε την Κοινότητά μας το 1897 και αμέσως μετά την πρώτη Ελληνορθόδοξη εκκλησία στην πόλη. Για πολλά χρόνια στη συνέχεια, οι Έλληνες της Μελβούρνης έγιναν μέλη στην Κοινότητά μας, αναδεικνύοντάς την σε ένα δραστήριο και δυναμικό Oργανισμό, με τον αριθμό των μελών της να ανέρχεται σήμερα σε πολλές χιλιάδες.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δράσεις που υλοποιεί η Ελληνική Κοινότητα;
Οι δραστηριότητες της Κοινότητας επικεντρώνονται στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, καθώς και στην προώθηση και επίλυση μεγάλων θεμάτων, που αφορούν στην Ομογένεια και την Ελλάδα. Σήμερα, η Ε.Κ.Μ. θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς φορείς στην Αυστραλία, καθώς λειτουργεί το Σχολείο Γλώσσας και Πολιτισμού, που προσφέρει πρόγραμμα Ελληνικών για παιδιά προνηπιακής ηλικίας, απογευματινά και Σαββατιανά σχολεία που διδάσκουν τα Ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα -για παιδιά που γεννήθηκαν ή ζουν από μικρή ηλικία στην Αυστραλία-, αλλά και τα Ελληνικά ως πρώτη γλώσσα -για νεοφερμένα παιδιά, που μεγάλωσαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια. Προσφέρουμε, επίσης, προγράμματα διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών σε μαθητές και ενήλικες και προγράμματα διδασκαλίας Ελληνικών σε ενήλικες, Έλληνες και ξένους. Παράλληλα, λειτουργούμε το Κέντρο Δράματος και Τέχνης για μαθητές και ενήλικες, ενώ λειτουργούμε και το ημερήσιο δίγλωσσο Κολλέγιο Alphington Grammar School. Θα πρέπει να σας πω, ότι ξεπερνούν τις 2.000 οι μαθητές που φοιτούν σε όλα τα σχολεία της Κοινότητας. Εκτός από την εκπαίδευση, η Κοινότητά μας διοργανώνει ορισμένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ στην Αυστραλία, μεταξύ των οποίων το Φεστιβάλ Αντίποδες, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Γεύσεις της Ελλάδας και το Φεστιβάλ Συγγραφέων, καθώς και την επιτυχημένη σειρά των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, με την συμμετοχή ερευνητών και πανεπιστημιακών από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Φεστιβάλ Αντίποδες είναι το μεγαλύτερο Φεστιβάλ δρόμου εκτός Ελλάδας, που προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 120.000 άτομα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για ένα Σαββατοκύριακο κλείνουμε δύο μεγάλους δρόμους στο κέντρο της Μελβούρνης, διοργανώνοντας ένα μεγάλο ελληνικό πανηγύρι, με συναυλίες, παραστάσεις και δεκάδες περίπτερα Οργανισμών και επιχειρήσεων, πολλά εκ των οποίων προσφέρουν επίσης ελληνικά φαγητά και εδέσματα. Η επιτυχία του Φεστιβάλ είναι τόση μεγάλη, που στην τελετή έναρξής του προσέρχονται Πρωθυπουργοί, Υπουργοί και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της χώρας.

Η προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και η αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την Ομογένεια, αποτελούν, επίσης, κύριο μέλημα της Κοινότητάς μας, τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε με διαβήματα προς τις Κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Ελλάδας. Συγχρόνως, συμβάλλουμε στην προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού και των επενδύσεων στην Ελλάδα, με την συμμετοχή μας σε Συνέδρια και Forum, ενώ διοργανώνουμε και ειδικές συναντήσεις με Αυστραλούς επενδυτές, ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουμε προτείνει στον Ε.Ο.Τ. να ιδρύσει Γραφείο στο κτήριό μας στην Μελβούρνη και περιμένουμε απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό. Μία επιπλέον απόδειξη της αναγνώρισης και της προόδου της Κοινότητάς μας αποτελεί και η οικοδόμηση του νέου 15 ορόφων κτηρίου της Κοινότητας, στην καρδιά της Μελβούρνης, με την υποστήριξη των Αυστραλιανών Κυβερνήσεων.

Ποιες είναι οι σχέσεις των Ελλήνων με την Κοινότητα αλλά και μεταξύ τους; Επίσης, πoιες είναι οι σχέσεις της Κοινότητάς σας με άλλες Ελληνικές Κοινότητες της Αυστραλίας ή και του κόσμου;
Ως ένας ιστορικός Οργανισμός, η Κοινότητά μας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης με ποικίλους τρόπους. Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της Κοινότητάς μας, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Ελληνισμός της Μελβούρνης ήταν πάντα συσπειρωμένος γύρω από τον Οργανισμό μας. Οι δράσεις και τα προγράμματα της Κοινότητας, με επίκεντρο πάντα τον πολιτισμό και την παιδεία, αλλά και την εκπροσώπηση και προώθηση θεμάτων που αφορούσαν στον Ελληνισμό της Μελβούρνης και της Αυστραλίας, συνέβαλαν στην ανάδειξή της σε ηγετικό Οργανισμό στον χώρο της Ομογένειας, προσελκύοντας τους Ελληνες μετανάστες κοντά της. Η συνεργασία της Κοινότητάς μας με τις άλλες μεγάλες Κοινότητες στην Αυστραλία, όπως αυτές του Σίδνεϊ και της Αδελαϊδας, ήταν πάντοτε στενή και εποικοδομητική. Έχουμε από κοινού αντιμετωπίσει πολλαπλά θέματα που αφούν στην Ομογένεια, αλλά και στην Ελλάδα. Παράλληλα, η συνεργασία μας με Κοινότητες και Ομογενειακούς Οργανισμούς ανά τον κόσμο ήταν πάντα θετική και εποικοδομητική. Συνεχίζουμε να έχουμε πάντα στενές επαφές με Ομογενειακούς Οργανισμούς σε άλλες χώρες, όπως πρόσφατα με Ελληνικούς Οργανισμούς στην Ουκρανία.

Το νέο κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας, πέραν του ότι στεγάζει τις δραστηριότητές σας, εξασφαλίζει και την οικονομική αυτάρκεια της Κοινότητας. Ποιες δράσεις φιλοξενούνται εκεί και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;
Το 15 ορόφων Ελληνικό Κέντρο, που οικοδομήσαμε στην καρδιά της Μελβούρνης πριν μερικά χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για την Oμογένεια και όχι μόνο. Στο κτήριο λειτουργούν ελληνικές επιχειρήσεις και Oργανισμοί, ενώ 4 όροφοι είναι αφιερωμένοι στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού και στα κεντρικά γραφεία της Κοινότητας. Σε δύο ορόφους του κτηρίου λειτουργούν τάξεις του Σχολείου Γλώσσας και Πολιτισμού της Κοινότητάς μας και ειδικά Προγράμματα Διδασκαλίας Ελληνικών και Αρχαίων Ελληνικών, για μαθητές και ενήλικες. Παράλληλα, οι χώροι αυτοί ενοικιάζονται από το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας για τη λειτουργία προγραμμάτων που προσφέρει. Στον ημιώροφο του κτηρίου, που έχει διαμορφωθεί ειδικά και προσφέρεται ως χώρος πολλαπλών χρήσεων, διοργανώνονται σεμινάρια, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, κινηματογραφικές και μουσικές εκδηλώσεις. Οι χώροι του Πολιτιστικού Κέντρου χρησιμοποιούνται επίσης για την διοργάνωση εκδηλώσεων διαφόρων Οργανισμών και Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Λατρόμπ και το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, καθώς και το Διεθνές Φεστιβάλ Κωμωδίας της Μελβούρνης. Για το μέλλον προγραμματίζουμε την λειτουργία ενός νέου πολιτιστικού χώρου, με έμφαση στους νέους και στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Ποιες είναι οι σχέσεις που διατηρείτε τόσο με την Αυστραλιανή όσο και με την Ελληνική Kυβέρνηση;
Επιδιώκουμε να έχουμε καλές και στενές σχέσεις με τις Kυβερνήσεις τόσο της Αυστραλίας όσο και της Ελλάδας, με σκοπό την υλοποίηση των προγραμμάτων μας, αλλά και την προώθηση θεμάτων που αφορούν στην Ομογένεια και την πατρίδα μας. Στην Αυστραλία έχουμε συνεχείς επαφές με τις Κυβερνήσεις, σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, με αποτέλεσμα να εισακούονται και προτάσεις μας και να ενισχύονται οικονομικά οι δράσεις και τα έργα μας. Ταυτόχρονα, έχουμε καλή συνεργασία και με τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας, με προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους Ομογενείς στην Αυστραλία και όχι μόνο, αλλά και τις επενδύσεις στην Ελλάδα από την Αυστραλία και την προώθηση του τουρισμού.

Στο πρόσφατο ταξίδι σας στην Ελλάδα είχατε επαφές με τους πoλιτειακούς θεσμούς. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των επαφών;
Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Είχαμε επαφές για πολιτιστικά, φορολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, ενώ επαναλάβαμε προτάσεις μας για τη λειτουργία Γραφείου του Ε.Ο.Τ. σε κτήριο της Ε.Κ.Μ. Επίσης, συζητήσαμε την επαναλειτουργία του προγράμματος κατασκηνώσεων για νέους από την Αυστραλία, την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την διπλή φορολόγηση, ενώ με το Υπουργείο Πολιτισμού μιλήσαμε σχετικά με την έκθεση Open Horizons, σε συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο Μελβούρνης.

Τι σημαίνει για τους Αυστραλούς η Ελλάδα;
Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι αγαπητοί στους Αυστραλούς. Οι Έλληνες έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Αυστραλίας, ενώ συμμετείχαν στους αγώνες με τις συμμαχικές δυνάμεις σε πολλούς πολέμους. Ο πολιτισμός κι οι ομορφιές της πατρίδας μας προσελκύουν πολλούς Αυστραλούς κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Και όλα αυτά αναγνωρίζονται δημόσια και επίσημα από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

Πριν λίγο καιρό επανεκλεγήκατε στην θέση του Προέδρου της Ε.Κ.Μ. Κάνοντας μια αναδρομή ποια θεωρείτε ως πιο σημαντικά έργα της προηγούμενης θητείας σας και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Επανεξελέγην Πρόεδρος της Ε.Κ.Μ. τον Φεβρουάριο. Έχουμε ένα δυναμικό Δ.Σ. και γι’ αυτήν την θητεία, με γυναίκες και νέους, που εξελέγησαν για πρώτη φορά. Στα πιο σημαντικά έργα μας τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνονται:
•Η οικοδόμηση του Ελληνικού Κέντρου, του 15 ορόφων κτηρίου της Κοινότητας, στο κέντρο της Μελβούρνης.
•Η ανακαίνιση και επέκταση των εγκαταστάσεων του Κολλεγίου Alphington Grammar School της Κοινότητάς μας.
•Η λειτουργία νέων σχολικών μονάδων των Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού και τα Προγράμματα Διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών και Ελληνικών για ενήλικες.
•Η Σειρά Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού.
•Η δημιουργία Έδρας της Διασποράς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
•Πρωτοβουλίες και διαβήματα στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για να συναφθεί διμερείς συμφωνία για διακοπές με δικαίωμα εργασίας για νέους, που θέλουν να επισκεφθούν την Αυστραλία ή την Ελλάδα, αλλά και για την σύναψη διακρατικής συμφωνίας για την διπλή φορολόγηση.
•Πρόταση στην Ελληνική Κυβέρνηση για τη λειτουργία Γραφείου του Ε.Ο.Τ. στην Μελβούρνη, στο Ελληνικό Κέντρο.
Στα μελλοντικά μας σχέδια συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία της Έδρας Διασπορικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η λειτουργία Γκαλερί και η ίδρυση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου μας στο κέντρο της Μελβούρνης.
Σας ευχαριστούμε θερμά Πρόεδρε για την ενδιαφέρουσα συζήτηση!
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε