Μπορεί ο πλανήτης να ανακάλυψε την Κεφαλονιά μόλις το 2001, όταν η δημοφιλής κινηματογραφική ταινία «Το μαντολίνο του Λoχαγού Corelli» πραγματοποίησε εδώ τα γυρίσματά της, με την πανέμορφη Penelope Cruz και τον γοητευτικό Nicolas Cage να αναλαμβάνουν ουσιαστικά, αν και εν αγνοία τους, τον ρόλο ξεναγού στα, σαν βγαλμένα από carte postale, τοπία του νησιού -του έκτου μεγαλύτερου της χώρας μας, για να μην ξεχνιόμαστε-, όχι όμως και εμείς! Οι Έλληνες εννοώ, που ανέκαθεν γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τον παράδεισο των χαλαρών, οικογενειακών ή μη, διακοπών, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν κυριολεκτικά τα πάντα, από την συγκλονιστική εμπειρία γνωριμίας με τα απύθμενα όμορφα σπήλαια του νησιού, την Μελισσάνη και την Δρογγαράτη, στην περιοχή της Σάμης, έως την εξερεύνηση του Εθνικού Δρυμού του Αίνου, με την εντυπωσιακή μαύρη ελάτη -τρεις δραστηριότητες που από μόνες τους δικαιολογούν την επίσκεψη στην Κεφαλονιά-, έως την γνωριμία με τους πανέμορφους οικισμούς της και τις εξωτικής ομορφιάς παραλίες της, με νερά που κολάζουν και Άγιο!
Βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, ένα θαύμα της φύσης που οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν.
Πανοραμική άποψη της κοιλάδας του Ομαλού, από τις πλαγιές του Αίνου. Η εδώ ευρισκόμενη Μονή του Αγίου Γερασίμου γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου, αλλά και στις 16 Αυγούστου.
Άγιος Γεράσιμος είπα και βέβαια ο θαυματουργός προστάτης και πολιούχος του νησιού και το μοναστήρι του, στην ποτισμένη με αρώματα Ρομπόλας κοιλάδα του Ομαλού, θα διεκδικήσει τον χρόνο και την προσοχή σας, όπως και πάμπολλα ακόμα κάστρα και μοναστήρια, μεταξύ των οποίων το επιβλητικό κάστρο της Άσσου και το ενετικό κάστρο του Αγίου Γεωργίου κοντά στο Αργοστόλι, η Μονή Κηπουραίων και η Μονή Θεμάτων. Κι αν νομίζετε ότι αυτά ήταν και τελειώσαμε πλανάσθε πλάνην οικτράν, διότι στην Κεφαλονιά κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητος αν οι φυσικές ομορφιές υπερτερούν του εξαιρετικά ενδιαφέροντος δομημένου περιβάλλοντος ή αν τα αμέτρητα κατάλοιπα του πολυποίκιλου ιστορικού παρελθόντος του νησιού υπερκερνούν τελικά με την σπουδαιότητά τους οτιδήποτε άλλο. Σικελοί, Ενετοί, Βρετανοί, αλλά και Ιταλοί στα νεώτερα χρόνια, έχουν αφήσει τα ανεξίτηλα σημάδια τους στο συνολικής έκτασης 773 τ.χλμ. κορμί της Κεφαλληνίας, όπως είναι η έτερη ονομασία της νήσου, με ρίζες από τους Ομηρικούς κατοίκους της, τους Κεφαλλήνες ή Κεφαλλάνες, κατά την δωρική διάλεκτο ή από τον μυθικό βασιλιά Κέφαλο. Ένα εντελώς ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού, που αξίζει να επισημάνουμε, είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό τόσο των επωνύμων, όσο και των τοπωνυμίων, κυρίως των οικισμών, φέρουν την κατάληξη -άτος και -άτα, αντιστοίχως.
Πανοραμική άποψη του Αργοστολίου με την εντυπωσιακή γέφυρα Δεβοσέτου να «υπογραμμίζει» κυριολεκτικά την ομορφιά της πόλης.
Είτε φτάσετε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς -μέσω Πάτρας ή Κυλλήνης, αλλά και με τις τοπικές συνδέσεις Ιθάκη – Σάμη και Ιθάκη – Φισκάρδο, Ζάκυνθος – Πεσσάδα και Λευκάδα – Φισκάρδο-, το βέβαιο είναι ότι ένα πράγμα δεν θα βρείτε στην Κεφαλονιά, χρόνο να πλήξετε! Αν είστε «παραδοσιακοί» τύποι, που αναζητούν κάθε μέρα μια διαφορετική παραλία για άραγμα, είστε στο σωστό μέρος, με παραλίες σαν την κατάλευκη του Μύρτου -την ντίβα του νησιού- ή την κατακόκκινη στο Ξι του Ληξουρίου, να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Αν πάλι είστε φανατικοί instagrammers, που θέλετε να εντυπωσιάζετε τα πλήθη με τα ψαγμένα instagram spots που προβάλλετε, τότε πιστέψτε με η Άσσος και το Φισκάρδο, ανέγγιχτα μόνα αυτά από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, θα σας ενθουσιάσουν, όπως άλλωστε και τα σμαραγδένια νερά που αγκαλιάζουν το νησί, αλλά και τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα, που πραγματικά θα σας κάνουν να ξεχάσετε ό,τι έχετε δει μέχρι σήμερα. Σημειώστε στο ταξιδιωτικό σας καρνέ τις Αλατιές -στα βόρεια του νησιού- και θα με θυμηθείτε! Κι αν είστε λάτρεις των θεματικών μορφών τουρισμού η Κεφαλονιά μπορεί να καλύψει κάθε σας αναζήτηση, με επισκέψεις σε οινοποιεία, «σαφάρι» τοπικών γεύσεων και προϊόντων, εξορμήσεις με canoe kayak, συναντήσεις με χελώνες caretta caretta ή άγρια άλογα στον Αίνο, όπως περιγραφικά μπορούν να αποδοθούν, μεταξύ πολλών άλλων και αντιστοίχως, ο οινικός και γαστρονομικός τουρισμός, ο τουρισμός δραστηριοτήτων ή ο φυσιολατρικός τουρισμός, ενώ ο θρησκευτικός, ο ορειβατικός, ο πεζοπορικός και ο θαλάσσιος τουρισμός, στους οποίους εμμέσως έχουμε αναφερθεί, επίσης προσφέρονται απλόχερα ως επιλογές. Εμείς βρεθήκαμε στην Κεφαλονιά για πρώτη φορά τον Μάιο, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Φύσης, που άψογα διοργάνωσαν οι Δήμοι σε συνεργασία με Φορείς του νησιού, ως μέλη ομάδας δημοσιογράφων και ανταποκριτών από την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και πραγματικά την ερωτευτήκαμε κεραυνοβόλα! Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την μοναδική εμπειρία που βιώσαμε κατά την διάρκειας της μίας εβδομάδας παραμονής μας στο υπέροχο νησί τους.
Η καρδιά του Αργοστολίου χτυπά στην πλατεία Βαλιάννου, η οποία ονοματοδοτήθηκε από τον Κεφαλονίτη ευεργέτη ΠαναγήΒαλλιάνο, με τον ανδριάντα του να σηματοδοτεί σήμερα το πάνω μέρος της εμβληματικής πλατείας.
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Επειδή όμως από κάπου πρέπει να πιάσουμε την αρχή του μίτου της περιήγησης στην Κεφαλονιά και τις ομορφιές της, επιλέγουμε να ξεκινήσουμε από μερικούς μόνο εκ των πανέμορφων οικισμών της, αρχής γενομένης από το Αργοστόλι, πρωτεύουσα και σημείο αναφοράς για την ζωή του νησιού ήδη απότο1757, οπότε και υπήρξεσημαντική μετακίνηση πληθυσμού από την παλαιά πρωτεύουσα, τον Άγιο Γεώργιο. Παρά τις εκτεταμένες καταστροφές από τους τρομακτικούς σεισμούς του 1953, η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς εξακολουθεί να αποπνέει την αδιαμφισβήτητη αρχοντιά περασμένων εποχών, ενώ και η σημερινή της εικόνα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας ματιά, καθώς το οικιστικό σύνολο της θαλασσινής πολιτειούλας αντανακλάται στα ήρεμα νερά της κλειστής λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, αλλά και του ηπήνεμου κόλπου του Αργοστολίου.
Μια ματιά στην εμβληματική πέτρινη Γέφυρα Ντε Μποσέ ή ΓέφυραΔεβοσέτου, όπως επίσης αποκαλείται, που με 689,9 μέτρα μήκος, αποτελεί την μεγαλύτερη στον κόσμο λίθινη γέφυρα, πάνω από την θάλασσα (στο βάθος ο περίφημος Οβελίσκος του Αργοστολίου)…
…πριν συνεχίσουμε την περιήγησή μας στο έτερο τοπόσημο για την πόλη, το παραλιακό της μέτωπο…
…που καθρεφτίζεται αυτάρεσκα στα νερά του κόλπου, συνομιλώντας καθημερινά με τις υδρόβιες κατοίκους της περιοχής, τις χαριτωμένες caretta caretta. Ώρα όμως να εξερευνήσουμε τα ενδότερα του Αργοστολίου…
…με πρώτη στάση στο Λιθόστρωτο, τον γεμάτο ζωή κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της όμορφης πολιτειούλας, που ξεκινά από την πλατεία της Καμπάνας, έχοντας πάρει το όνομά της από τον Πύργο του Ρολογιού, στην κορυφή του οποίου, εκτόςτουΡολογιού, υπήρχε μία σιδερένια κατασκευή από την οποία κρεμόταν μια καμπάνα.
Το Λιθόστρωτο, ένα ακόμα από τα must visit σημεία της πόλης και ολόκληρης της Κεφαλονιάς, φτάνει σχεδόν ως την πλατεία Βαλλιάνου, την κεντρική του Αργοστολίου, αφού πρώτα διέλθει…
…από την καθολική εκκλησία του Αγίου ΝικολάουτωνΛατίνων, όπως αποκαλείται και στην οποία φιλοξενείται η περίφημη εικόνα της Παναγίας της Πρεβεζιάνας, βυζαντινής τεχνοτροπίας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο καθολικισμός της Κεφαλονιάς έχει τις ρίζες του στην μακραίωνη -για όλα τα Επτάνησα- περίοδο της Ενετοκρατίας.
Λίγο παρακάτω βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα -πριν τους σεισμούς βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την σημερινή της θεση-…
…την οποία κοσμεί ένα μοναδικής ομορφιάς και τέχνης επιχρυσωμένο σκαλιστό ξύλινο τέμπλο, που μεταφέρθηκε εδώ από την Μητρόπολη Αργοστολίου, όταν αυτή καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953.
Προς το τέλος του Λιθόστρωτου και πολύ κοντά στην πλατεία Βαλλιάνου, βρίσκεται το ΔημοτικόΘέατροΚέφαλος, που με την σημερινή μορφή του λειτουργεί από το 1994, όμως η ιστορία του ξεκινάει από τον 19ο αιώνα, όταν εγκαινιάστηκε το 1858 με την «Τραβιάτα» του Βέρντι. Το κτήριο υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και γκρεμίστηκε τελείως στους σεισμούς του 1953.
Το Δικαστικό Μέγαρο Αργοστολίου.
Το άγαλμα του Ληξουριώτη Ιστορικού, Λαογράφου, Νομικού και Φιλολόγου Ηλία Τσιτσέλη, στο προαύλιο του κλειστού -μετά τους σεισμούς του 2014- Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου.
Η προτομή του διακεκριμένου Κεφαλονίτη πολιτικού ΓεράσιμουΑρσένη, κοσμεί την πλατεία μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης…
…και τα αποκαλυπτήριά της πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2018, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας ΠροκόπηΠαυλόπουλου.
Το Λιθόστρωτο υπήρξε από τους πρώτους δρόμους που λιθοστρώθηκαν -εξ ου και η ονομασία του-, όταν το Αργοστόλι έγινε πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, στα μέσα του 18ου αιώνα και ήδη από τότε αποτέλεσε το κέντρο της ζωής της πόλης.
Η Πλατεία Βαλλιάνου άλλαξε κυριολεκτικά όψη με τα έργα ανάπλασης του 2017…
…και σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη, με άφθονο πράσινο και διαρρύθμιση τέτοια που την καθιστά αγαπημένο τόπο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες του νησιού.
Η εμβληματική αυτή πλατεία χρησιμοποιείται επίσης συχνά για σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχει ονοματοδοτηθεί -όπως ήδη αναφέραμε- προς τιμήν του Κεφαλονίτη ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου…
…ο οποίος γεννήθηκε το 1814 στις Κεραμειές της Κεφαλονιάς, και πέθανε στο Λονδίνο το 1902. Αν και από φτωχή οικογένεια, κατόρθωσε μαζί με 3 από τα 6 αδέρφια του, να γίνουν βαθύπλουτοι, να διαθέσουν μεγάλο μέρος αυτού του πλούτου στην πατρίδα τους και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας να οφείλει την δημιουργία της στον αγράμματο ΠαναγήΒαλλιάνο.
Γεμάτη με κάθε είδους καταστήματα εστίασης, αποτελεί το ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς από τον πρωινό καφέ του, έως το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα και το ποτό του.
Οι ανοιχτόχρωμες πλάκες που αντικατέστησαν την παλαιά πλακόστρωση της πλατείας, αλλά και του Λιθόστρωτου, δίνουν μια αίσθηση φωτεινότητας σε όλη αυτή την πολυσύχναστη περιοχή, καθιστώντας την ακόμα πιο δημοφιλή.
Ο ορίζοντας δυτικά της πλατείας κλείνεται από τον καταπράσινο λόφο του Άη-Θανάση, οπτικό «σύνορο» μεταξύ του Αργοστολίου και του στενού περάσματος προς τον ομώνυμο κόλπο.
Η πληθώρα εμπορικών καταστημάτων και ποικίλων χώρων εστίασης συνεχίζεται και στα κάθετα ή παράλληλα δρομάκια -το ίδιο ισχύει και για το Λιθόστρωτο-, όπως σε αυτό της 21ης Μαΐου 1864…
…που μας οδηγεί και πάλι στην προκυμαία, απ’ όπου και ξεκινήσαμε την μακρά αυτή περιήγηση στον χωροχρόνο του Αργοστολίου.
Ως προορισμός που σέβεται τον εαυτό του, το Αργοστόλι δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό του Instagram spot, που με φόντο τα νερά του κόλπου δημιουργεί εικόνες αξεπέραστης ομορφιάς, οι οποίες διαφημίζουν την πόλη ανά την υφήλιο.
Εδώ κοντά και πάντοτε επί της παραλίας, το ξενοδοχείο «Tourist Boutique Hotel», για το οποίο ο ταξιδιωτικός συντάκτης των New York Times, έγραφε εντυπωσιασμένος το 2006, ότι κοιμήθηκε στα πιο τριζάτα σεντόνια -προφανώς από καθαριότητα-, που είχε συναντήσει τον τελευταίο πολύ καιρό!
Προσπερνάμε την Ιχθυόσκαλα Κεφαλονιάς…
…ρίχνουμε μια ματιά και στην γειτονική αγορά με τα ολόφρεσκα -και πολλά εξ αυτών ντόπια- προϊόντα και κατευθυνόμαστε πλέον προς την μοναδικής ομορφιάς γέφυρα De Bosset…
…την οποία ο Ελβετός μηχανικός Charles de Bosset, που έγινε Κυβερνήτης του νησιού το 1810, κατασκεύασε το 1813, συντομεύοντας έτσι τον δρόμο για το Ληξούρι, αλλά και διαχωρίζοντας την λιμνοθάλασσα του Κουτάβου από τον κόλπο του Αργοστολίου.
Ο τετράπλευρος συμμετρικός Οβελίσκος, που ονομάζεται Κολώνα, αναδύεται από την θάλασσα, περίπου στο μέσον του συνολικού μήκους της γέφυρας.
Ο εμβληματικός Οβελίσκος αποτελείται από σκαλιστούς λίθους και κατασκευάστηκε ως σύμβολο ευγνωμοσύνης του Κεφαλονίτικου Κοινοβουλίου προς την Μεγάλη Βρετανία.
Η βόλτα στην γέφυρα Ντε Μποσσέ είναι απολαυστική με όλους τους τρόπους και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, καθώς οι εναλλαγές του φωτός την καθιστούν κάθε φορά μοναδική.
Από το ανατολικό άκρο της γέφυρας η θέα προς το Αργοστόλι είναι απρόσκοπτη…
…ενώ γίνεται απερίγραπτα εντυπωσιακή από το συγκεκριμένο σημείο θέας, ακριβώς από πάνω -στο επίπεδο του οδικού άξονα, που οδηγεί προς το Ληξούρι και την βόρεια Κεφαλονιά-, ένα πραγματικό μπαλκόνι που κάθε εραστής της φωτογραφικής τέχνης θα λατρέψει.
ΛΗΞΟΥΡΙ
Το Ληξούρι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς, αποτελεί την πρωτεύουσα της πανέμορφης χερσονήσου της Παλικής, η οποία εκτός του ότι θεωρείται από πολλούς ως η Ομηρική Ιθάκη, φιλοξενούσε κατά την αρχαιότητα την πόλη Πάλη, μία από τις τέσσερις πόλεις-κράτη, που συναπάρτιζαν την Κεφαλληνιακή Τετράπολη του 5ου π.Χ. αιώνα. Το Ληξούρι απλώνεται νωχελικά στο Ν.Α. άκρο της χερσονήσου, ακριβώς απέναντι από την προς ανατολάς μικρή χερσόνησο που φιλοξενεί το Αργοστόλι, με τις δύο πόλεις να συνδέονται είτε οδικώς (34 χλμ.) είτε δια θαλάσσης, με πυκνά ολιγόλεπτης διάρκειας δρομολόγια μικρών ferry boats. H ονομασία Ληξούρι προέρχεται από την λέξη “λήξη”, που παραπέμπει στο άκρο του ποταμού, όπου και δημιουργήθηκε η πόλη. Οι κάτοικοι του Ληξουρίου αγαπούν ιδιαίτερα τη μουσική, γι’ αυτό και η πόλη είναι η πατρίδα της δεύτερης παλαιότερης φιλαρμονικής ορχήστρας στην Ελλάδα, μετά από αυτήν της Κέρκυρας.
Το 1953 το Ληξούρι καταστράφηκε από τους σεισμούς και ελάχιστα είναι τα προσεισμικά ιστορικά κτήρια που διασώζονται, αποτελώντας ζωντανούς μάρτυρες μιας ακμάζουσας πόλης του 18ου και 19ου αιώνα.
Σημαντικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του Ληξουρίου αποτελούν η Μονή Κηπουραίων, ο υγροβιότοπος Λειβάδι, όπου καταλήγουν περισσότερα από 100 ρυάκια, καθώς και οι πανέμορφες και ιδιαίτερες παραλίες στους Πετανούς, στο εντυπωσιακά κόκκινο Ξι, στην Πλατιά Άμμο και στην Κουνόπετρα.
Το Ληξούρι χαρακτηρίζεται σήμερα από την σύγχρονη ρυμοτομία του, γεγονός που καθιστά την επαρχιακή αυτή πόλη μία από τις ομορφότερες της ελληνικής περιφέρειας.
Η πόλη ανοικοδομήθηκε μετά τους σεισμούς με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το αρχοντικό των Τυπάλδων-Ιακωβάτων, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε Βιβλιοθήκη, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ιστορικά κτήριά της και σημαντικό αξιοθέατο. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει μία πλούσια συλλογή από 25.000 βιβλία και πολλές σπάνιες εκδόσεις, ενώ στο προαύλιο του αρχοντικού οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το Ληξούρι διασχίζει ένας χείμαρρος, δημιουργώντας την ανάγκη για μικρά γεφυράκια, που συνδέουν τις δύο όχθες του, γεγονός που έχει προσδώσει στην πόλη το παρωνύμιο Picolo Παρίσι.
Το Ληξούρι, με μέτωπο στραμμένο προς την απεραντοσύνη του Ιονίου, είναι προικισμένο επίσης με μεγάλη ιστορία, αξιοσημείωτη παράδοση στις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, καθώς και ανθρώπους που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή, χάρη στον γεμάτο αυθορμητισμό χαρακτήρα τους.
Το άγαλμα του μεγάλου σατυρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου στην παραλία του Ληξουρίου, αποτελεί την ελάχιστη τιμή της ιδιαίτερης πατρίδας του προς το πρόσωπό του. Το άγαλμα έχει στραμμένα τα νώτα προς το Αργοστόλι, στο οποίο ωστόσο ο ποιητής έζησε επί μακρόν, λόγω των αντιδράσεων των συμπατριωτών του στον τρόπο ζωής και έκφρασής του, δεδομένου ότι υπήρξε ο πρώτος και χαρακτηριστικότερος εκφραστής της σάτιρας.
Το μνημείο του Αγνώστου Ναυτικού είναι αφιερωμένο στον Κεφαλονίτη Ναυτικό, που οργώνει τις θάλασσες του κόσμου συλλέγοντας πλούτη και γνώσεις. Ο τεράστιος κύκλος παραπέμπει στην παγκόσμια σφαίρα και η χωρίς χαρακτηριστικά ανδρική μορφή συμβολίζει κάθε Έλληνα ναυτιλλόμενο. Το μνημείο…
…στέκεται ακριβώς απέναντι στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου, τόπο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες της πόλης.
ΠΟΡΟΣ
Ο Πόρος αποτελεί συγχρόνως ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Κεφαλονιάς, αλλά και πολυσύχναστο λιμάνι, μέσω του οποίου το νησί συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα και γειτονικούς νησιωτικούς προορισμούς. Το άφθονο πράσινο της περιοχής αντανακλάται στα κρυστάλλινα νερά του κόλπου βάφοντάς τα με μοναδικές αποχρώσεις γαλαζοπράσινης γκάμας.
Ο Πόρος βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και περιβάλλεται από τα βουνά Ατρός και Πάχνη.
Πανοραμική άποψη του Πόρου από την νότια πλευρά του…
…όπου διακρίνονται οι τρεις προβλήτες, η μια εκ των οποίων πλωτή…
…με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των κάθε είδους και μεγέθους σκαφών που προσεγγίζουν το συγκεκριμένο λιμάνι.
Τα τοπία της ευρύτερης περιοχής είναι όντως αξεπέραστου φυσικού κάλλους…
…τα νερά πεντακάθαρα και οι παραλίες στρωμένες με χρωματιστό βοτσαλάκι.
Ο Πόρος υπήρξε ένα από τα πρώτα χωριά της Κεφαλονιάς που αναπτύχθηκε τουριστικά ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Εδώ, το Ηρώον του χωριού δεσπόζει στην τεράστια σε μέγεθος παραλιακή ζώνη του…
…απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το απέραντο γαλάζιο…
…που κυριολεκτικά σφιχταγκαλιάζεται με το πράσινο, αφήνοντας χώρο στο κεραμιδοκόκκινο των σκεπών να δώσουν μερικές ακόμα πινελιές ομορφιάς στο τοπίο.
Κάποιοι προτιμούν τα παγκάκια για να ρεμβάσουν…
…ενώ κάποιοι άλλοι αφήνονται να χαθούν κάπου μεταξύ των ασαφών ορίων στεριάς και θάλασσας.
ΣΑΜΗ
Στην σκιά του Αίνου η πανέμορφη Σάμη εντοπιζόταν εδώ ήδη από την Γεωμετρική Εποχή, ενώ η αρχαία Σάμη υπήρξε μία από τις τέσσερις πόλεις-κράτη της Κεφαλονιάς, μαζί με τις Κράνη, Πρόννοι και Πάλη, ελέγχοντας το ανατολικό τμήμα του νησιού. Η φύση μόνο φειδωλή δεν μπορούμε να πούμε ότι στάθηκε με την περιοχή αυτή της Κεφαλονιάς, καθώς εδώ βρίσκονται όχι μόνο τα παγκοσμίως γνωστά και εντυπωσιακά σε ομορφιά σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης, αλλά και λίμνες, όπως αυτή στον Καραβόμυλο, όλα ενδεδυμένα με τα πράσινα πέπλα της πλούσιας βλάστησης.
Το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Σάμης πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Corelli»…
…σίγουρα κάτι υπαινίσσεται για την ασύλληπτη ομορφιά που δημιουργεί το αρμονικό πάντρεμα…
…του πράσινου, που κατρακυλά ως τις ακτές, για να συναντήσει το λευκό της άμμου και το τυρκουάζ της θάλασσας.
Η Σάμη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού και συγχρόνως έδρα του ομώνυμου Δήμου, όπου ανήκουν επίσης ο Καραβόμυλος, τα Γριζάτα, το Διγαλέτο και τα Πουλάτα.
Από τον μυχό του βαθύ κόλπου όπου βρίσκεται, η Σάμη αντικρίζει καθημερινά την προαιώνια και αχώριστη σύντροφό της, την Ιθάκη.
Ο μεγαλοπρεπής Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και των Αγίων Νικολάου και Χαραλάμπους εγκαινιάσθηκε το 1989…
…ενώ σε απόσταση αναπνοής από δω βρίσκεται η κεντρική πλατεία της Σάμης.
Στο δυτικό άκρο της πόλης συναντούμε την Μαρίνα της, στον δρόμο προς Καραβόμυλο…
…η βόλτα στον οποίο προσφέρει πανέμορφες εικόνες προς τον κόλπο, την γειτονική Ιθάκη και το γραφικό παραθαλάσσιο μέτωπο της Σάμης.
ΑΣΣΟΣ
Επιθετικοί προσδιορισμοί όπως καρτποσταλικό, ειδυλλιακό, ζωγραφιστό και άλλα παρόμοια, ωχριούν μπροστά στην πραγματική εικόνα της Άσσου, ενός από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας ολόκληρης θα τολμούσα να πω και μεταξύ των ελαχίστων, που η ομορφιά της φωτογραφικής τους απεικόνισης δεν υπερβάλει καθόλου -για να μην πω ότι υστερεί κιόλας- έναντι της πραγματικής τους εικόνας. Με το επιβλητικό, ομώνυμο του χωριού, κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, πάνω από το γεμάτο χρώματα οικισμό, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την Κεφαλονιά, την ομορφιά του οποίου σεβάστηκε ακόμα και ο ισοπεδωτικός σεισμός του 1953, όπως και το επίσης εντυπωσιακά γοητευτικό Φισκάρδο.
Μια στενή λωρίδα γης επαρκεί, όταν η φύση το αποφασίσει, για να φιλοξενήσει την σκανδαλιστική ομορφιά του τόπου αυτού…
…που σε ζαλίζει με τα χρώματά του απ’ όποια οπτική γωνία κι αν το δεις και το Κάστρο της Άσσου να κατοπτεύει τα πάντα ως ακοίμητος φρουρός της.
Όμορφα παραδοσιακά σπιτάκια χαμένα στο πράσινο, με τους υπέροχους χρωματισμούς τους να κοντράρονται στα ίσια με τα χρώματα των λουλουδιών, που στολίζουν αυλές και μπαλκόνια…
…και από κοινού να κονταροχτυπιούνται για τα πρωτεία ομορφιάς με τα νερά του Ιονίου, που επίσης σε αυτήν την περιοχή αποφάσισαν να ενδυθούν μυριάδες εξωτικές αποχρώσεις.
Το Κάστροτης Άσσου κατασκευάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, που ουσιαστικά ταυτίζεται με την χερσόνησο της Άσσου…
…η οποία ενώνεται με το κύριο σώμα του νησιού μέσω μιας στενής λωρίδας γης, ενός αυχένα θα μπορούσαμε να πούμε, που φιλοξενεί τμήμα του χωριού…
…σχηματίζοντας έτσι, με την απέναντι ακτή, έναν προστατευμένο όρμο, όπου φωλιάζει το απάνεμο λιμανάκι της Άσσου, το οποίο κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από χιλιάδες επισκεπτών.
Το βενετσιάνικο Κάστρο της Άσσου ήταν ένα εκ των δύο σημαντικότερων της εποχής για το νησί, μαζί με εκείνο του Αγίου Γεωργίου, κοντά στο Αργοστόλι.
Η θέα της Άσσου από την κορυφή του λόφου κόβει πραγματικά την ανάσα, ενώ από το ύψος αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτή και η γεωμορφολογία της περιοχής…
…με τον «λαιμό» που συνδέει την χερσόνησο με την Κεφαλονιά να κυριαρχεί στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, διαχωρίζοντας σαν τεράστια μονοκοντυλιά τους δύο όρμους εκατέρωθέν του.
Όσο κατηφορίζουμε πλησιάζοντας προς την κουκλίστικη πολιτειούλα, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε γιατί το Conde Nast Traveller…
…την συμπεριέλαβε στις 26 ομορφότερες μικρές πόλεις της Ευρώπης, μαζί με το Καστράκι Μετεώρων.
Και μιας και μιλάμε για Ευρώπη αξίζει να αναφέρουμε ότι η κεντρική πλατεία της Άσσου ονομάζεται «Πλατεία Παρισίων», προς τιμήν των Γάλλων, που βοήθησαν καθοριστικά το χωριό να ανακάμψει, μετά τους σεισμούς του 1953.
ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ
H ΑγίαΕυφημία, ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά χωριά της Κεφαλονιάς, αποτελεί το κέντρο της ευρύτερης περιοχής, που θεωρείται από τα πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα του νησιού.
Το γραφικό λιμανάκι της ΑγίαςΕυφημίας κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από κότερα και ιστιοφόρα…
…επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη, που φθάνουν ως εδώ για να απολαύσουν την πλούσια βλάστηση…
…που φοντάρει στο απέραντο γαλάζιο, το γαλήνιο περιβάλλον και τους ήσυχους δρόμους του χωριού…
…με τις αυλές των σπιτιών όλες σχεδόν γεμάτες με λουλούδια και χρώματα.
ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ
Ο Καραβόμυλος βρίσκεται στα δυτικά της Σάμης και σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το λιμάνι της, αποτελεί δε ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού, καθώς σε απόσταση αναπνοής συναντούμε τα διάσημα σπήλαια της Δρογκαράτης και της Μελισσάνης.
Στο ανατολικό άκρο του Καραβόμυλου μας υποδέχεται, καθώς προσεγγίζουμε το χωριό προερχόμενοι από την Σάμη, η μικρή κυκλική λίμνη…
…με σήμα κατατεθέν της τον παραδοσιακό νερόμυλο και τις χαριτωμένες χήνες, που πρωταγωνιστούν σε όλα τα φωτογραφικά ενσταντανέ.
Έρευνες έχουν δείξει ότι εδώ καταλήγουν τα νερά από τις Καταβόθρες του Αργοστολίου, αφού διασχίσουν υπογείως την Κεφαλονιά και αναμειχθούν με τα διερχόμενα από το υπέδαφος νερά.
Από τον πυθμένα της λιλιπούτειας λιμνούλας αναβρύζει γλυκό νερό που χύνεται στη θάλασσα.
Ο Καραβόμυλος όπως φαίνεται από την δυτική πλευρά της Σάμης, στο ύψος του λιμανιού της…
…και εδώ αντίστοιχα η Σάμη, όπως φαίνεται από την ανατολική πλευρά του Καραβόμυλου, όπου και η χαρακτηριστική λιμνούλα με τον νερόμυλο.
ΣΚΑΛΑ
Η Σκάλα, ένα από τα πολυπληθέστερα χωριά του νησιού, αποτελεί το μεγαλύτερο θέρετρο στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς και πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών.
Η τεράστια παραλία της Σκάλας, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα, με την χοντρή άμμο και τα πεντακάθαρα νερά της…
…αποτελεί μία από τις πλέον πολυσύχναστες της Κεφαλονιάς, με αμέτρητες καφετέριες και κάθε είδους χώρους εστίασης να απλώνονται σε όλο το μήκος της.
Το σύγχρονο χωριό της Σκάλας χτίστηκε το 1956, μετά τον ισχυρό σεισμό του 1953, από τον οποίο καταστράφηκε ολοκληρωτικά το σε γειτονική τοποθεσία παλαιότερο χωριό.
Δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την παρουσίασή μας αυτή, χωρίς μια σύντομη έστω αναφορά στους χώρους εστίασης που γνωρίσαμε στο πλαίσιο της πολυήμερης παραμονής μας στο νησί και τους οποίους παραθέτουμε με αλφαβητική σειρά.
ALATI ALL DAY BAR & RESTAURANT
Στις μαγευτικές Αλατιές, που την ώρα του ηλιοβασιλέματος μετατρέπονται σε ένα τόπο ονείρου, σίγουρα δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε έναν χώρο εστίασης πραγματικό διαμάντι, κρυμμένο στις βόρειες εσχατιές της Κεφαλονιάς…
…με γεύσεις κλασσικές ή μοντέρνες, αλλά πάντα μοναδικές, που κερδίζουν θριαμβευτικά ακόμα και στην μονομαχία με το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ PASPALIS HOTEL
Στο ξενοδοχείο Πασπάλης, στην παραλία της Σκάλας, μας συνάρπασε από την πρώτη στιγμή ο μοναδικός συνδυασμός πράσινου, λευκού και γαλάζιου, η φυσική αρμονία των πεύκων της παραλίας με την χρυσή άμμο, το ολόλευκο βότσαλο και τα πεντακάθαρα νερά…
…ενώ στο εστιατόριο, που σερβίρει υψηλής ποιότητος ελληνική κουζίνα, σε συνδυασμό με αυστηρά επιλεγμένη λίστα τοπικών κρασιών, μας ενθουσίασαν τα ολόφρεσκα θαλασσινά, που πρωταγωνιστούν στο menu, με τα ψάρια στη σχάρα να αποτελούν αδιαφιλονίκητη σπεσιαλιτέ.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΤΟΥTOURIST BOUTIQUE HOTEL
Απολαύσαμε το πανόραμα της κεφαλονίτικης κουζίνας δια χειρός της εξαιρετικής μαγείρισσας Κωνσταντίνας Χαρίτου, στο εστιατόριο του γνωστού ξενοδοχείου ιδιοκτησίας της Tourist Boutique Hotel, στο κέντρο της παραλιακής ζώνης του Αργοστολίου.
Η ονειρεμένη και απολύτως παραδοσιακή κρεατόπιτα της Κωνσταντίνας, με το «δεν υπάρχει» φύλλο της και την πεντανόστιμη γέμιση, μας σκλάβωσε με την αρτιότητά της, όπως και η ίδια η μαγείρισσα με την απύθμενη ευγένεια και δοτικότητά της, την οποία είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε κατά την αντιμετώπιση μίας δύσκολης, αλλά ευτυχώς αίσιας τελικής έκβασης, στιγμής.
ΤΑΒΕΡΝΑΕΡΑΣΜΙΑΣ
Όταν η θέα είναι πανοραμική προς την παραλία των Πετανών, μία απο τις ομορφότερες της Κεφαλονιάς, οι μερίδες μαμαδίστικες και οι τιμές εξαιρετικά λογικές, όπως διαπιστώσαμε ξεφυλλίζοντας τον πλούσιο κατάλογο…
…τότε είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε στην ταβέρνα της «Ερασμίας», μία από τις καλύτερες και δημοφιλέστερες του νησιού, λόγω όχι μόνο των προαναφερομένων, αλλά και του ευγενέστατου προσωπικού, των εξαιρετικών πρώτων υλών και του μερακλίδικου μαγειρέματος.
ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΘΕΜΑΤΩΝ
Το γεύμα που παρέθεσαν οι διοργανωτές στην Μονή Θεμάτων ή Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Θεμάτων Πυλάρου, όπως επίσημα ονομάζεται, με χορηγία της εταιρείας «Σταμούλης Κρεατοπαντοπωλείο – Γαλακτομικα προϊόντα – Κρέατα Αλλαντικά»…
…ήταν πραγματικά από τις εμπειρίες εκείνες που χαρακτηρίζονται ως συλλεκτικές, μιας και τα τραπέζια στρώθηκαν ακριβώς στο γειτονικό της Μονής δάσος, όπου εξελίσσεται και το μεγάλο πανηγύρι την Τρίτη του Πάσχα.
Σχολιάστε