3 γοητευτικά νησιά του Ιονίου μας περιμένουν για αξέχαστες διακοπές


Τι είναι αυτό που μπορεί να αναζητά κάποιος για τις διακοπές του και δεν θα το βρει στα ευλογημένα από τον Θεό και τη Φύση νησιά του Ιονίου! Τα κρυστάλλινα νερά του πελάγους αντικατοπτρίζουν το πράσινο που κυριολεκτικά βρέχει τα «πόδια» του στη θάλασσα, την ίδια στιγμή που κάστρα βγαλμένα από την αχλή του παρελθόντος διαγράφονται στο βαθύ μπλε του ουρανού. Ελαιώνες και αμπέλια απλώνονται ως εκεί που φτάνει το μάτι, αγκαλιάζοντας γραφικά χωριουδάκια, αλλά και πολυσύχναστες μικρές πόλεις. Πανέμορφες παραλίες και καταπράσινα βουνά στολίζουν τα Επτάνησα, τα γεμάτα ζωή λιμάνια των οποίων πλημμυρίζουν από κάθε είδους σκάφη, που φθάνουν εδώ από τις 4 άκρες του πλανήτη. Μοναστήρια και εκκλησίες, μουσεία και χώροι πολιτισμού, φιλαρμονικές και επιρροές από όλους όσοι κατά καιρούς επιβουλεύτηκαν τους επίγειους αυτούς παραδείσους. Και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι, ευγενικοί και φιλόξενοι, δραστήριοι και έξω καρδιά, κερδίζουν τις εντυπώσεις με το «καλημέρα»! Ακολουθήστε τα links σε κάθε ενότητα και μάθετε τα πάντα για τις καλλονές του Ιονίου, την Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, που μας περιμένουν για ονειρεμένες διακοπές στα ελληνικά νησιά. Προλαβαίνουμε!

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Το άγαλμα του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία.

Ζάκυνθος! Το νησί για το οποίο πολλοί επιφανείς άνδρες, μεταξύ των οποίων ο Edgar Allan Poe και ο Oscar Wilde, εκφράστηκαν με τα πλέον κολακευτικά λόγια! Ζάκυνθος! Το νησί που είναι γνωστό διεθνώς ως Τζάντε, αλλά και με την ποιητική βενετσιάνικη ονομασία Φιόρο του Λεβάντε, δηλαδή Άνθος της Ανατολής και προφανώς καθόλου τυχαία! Ζάκυνθος, το νησί που ο Όμηρος αναφέρει ως Υλήεσσα, δηλαδή δασώδη και που πήρε τελικά τ’ όνομά του από τον πρώτο εποικιστή του, τον Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανου. Ζάκυνθος! Αγαπημένος γενέθλιος τόπος δύο εθνικών ποιητών, του δικού μας Διονυσίου Σολωμού, αλλά και του εθνικού ποιητή της Ιταλίας Ούγκο Φώσκολο και ακόμα του Ανδρέα Kάλβου, του Γρηγορίου Ξενόπουλου, του Αγίου Διονυσίου, της συγγραφέως Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, του συλλέκτη Ρωσικών έργων τέχνης Γεωργίου  Κωστάκη, του συνθέτη Παύλου Καρρέρ και τόσων άλλων επιφανών προσωπικοτήτων. Μιλάμε άλλωστε για έναν τόπο με μακρά παράδοση στις τέχνες και τα γράμματα, που διαθέτει παράλληλα πάμπολλες φυσικές ομορφιές, εκτεταμένους ελαιώνες και αμπελώνες, δασωμένους λόφους, εντυπωσιακές απόκρημνες ακτές και υπέροχες ακρογιαλιές, καταφέρνοντας έτσι να μαγεύει τους επισκέπτες του με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και να τους κρατάει για πάντα δέσμιους της γοητείας του!

Πανοραμική άποψη της πόλης της Ζακύνθου από την Μπόχαλη.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Το τοπίο αυτό, που σηματοδοτείται από το καταπράσινο Ποντικονήσι (στο βάθος) και το νησάκι με την Παναγία Βλαχερνών σε πρώτο πλάνο, αποτελεί μακράν το πλέον πολυφωτογραφημένο σημείο της Κέρκυρας.

Το νησί των Φαιάκων, μας γοήτευσε με την φυσική του ομορφιά, με τα αμέτρητα μνημεία-μάρτυρες της πλούσιας ιστορίας του, με την εξαιρετική και πολλαπλών επιρροών κουζίνα του και βεβαίως με την άψογη φιλοξενία, την τέχνη της οποίας ο τόπος αυτός υπηρετεί -ας μην το ξεχνάμε- ήδη από την ομηρική εποχή, την εποχή που ο βασιλιάς Αλκίνοος, με τους υπέροχους κήπους του οπωροφόρων, προσέφερε βασιλική φιλοξενία στον Οδυσσέα, μη γνωρίζοντας -αρχικά τουλάχιστον- τίποτα για την ταυτότητα του επισκέπτη του! Η πρωτεύουσα του νησιού, η πόλη-κόσμημα της Κέρκυρας, αποτελεί ένα αμάλγαμα βενετσιάνικων και αγγλικών επιρροών, γεγονός που έχει ως φυσική απόρροιά του το έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το οποίο και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του επισκέπτη όσες ημέρες κι αν μείνει στο νησί. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Tην Παλιά Πόλη με το Παλιό και το Νέο Φρούριό της, που αποτελεί  Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ή μήπως την εντυπωσιακή πλατεία Σπιανάδα και το απίστευτης ομορφιάς Λιστόν; Και τι να πρωτοεπισκεφθεί; Τα πάμπολλα Μουσεία και τις εκκλησίες ή το Μον Ρεπό, το Αχίλλειο και το εμβληματικό Ποντικονήσι, λίγο πιο έξω από την πόλη; Να αφιερώσει τον χρόνο του σε ατέλειωτες βόλτες στα καντούνια της πόλης, εκεί όπου τα βήματά του θα διασταυρωθούν στα σίγουρα με κάποια από τις δεκάδες Φιλαρμονικές του νησιού ή να στρέψει το ενδιαφέρον του προς τις απίστευτες παραλίες, εκεί όπου τα κρυστάλλινα  νερά γίνονται καθρέφτης για το πράσινο, που κυριολεκτικά «σκύβει» πάνω από τις θάλασσες της Κέρκυρας;

Το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, που γεννήθηκε στο νησί, στέκεται επιβλητικό κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Κέρκυρας, ατενίζοντας σκεπτικό το Παλαιό Ενετικό Φρούριο.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, ένα θαύμα της φύσης που οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν!

Μπορεί ο πλανήτης να ανακάλυψε την Κεφαλονιά μόλις το 2001, όταν η δημοφιλής κινηματογραφική ταινία «Το μαντολίνο του Λoχαγού Corelli» πραγματοποίησε εδώ τα γυρίσματά της, με την πανέμορφη Penelope Cruz και τον γοητευτικό Nicolas Cage να αναλαμβάνουν ουσιαστικά, αν και εν αγνοία τους, τον ρόλο ξεναγού στα, σαν βγαλμένα από carte postale, τοπία του νησιού -του έκτου μεγαλύτερου της χώρας μας, για να μην ξεχνιόμαστε-, όχι όμως και εμείς! Οι Έλληνες εννοώ, που ανέκαθεν γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τον παράδεισο των χαλαρών, οικογενειακών ή μη, διακοπών, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν κυριολεκτικά τα πάντα, από την συγκλονιστική εμπειρία γνωριμίας με τα απύθμενα όμορφα σπήλαια του νησιού, την Μελισσάνη και την Δρογγαράτη, στην περιοχή της Σάμης, έως την εξερεύνηση του Εθνικού Δρυμού του Αίνου, με την εντυπωσιακή μαύρη ελάτη -τρεις δραστηριότητες που από μόνες τους δικαιολογούν την επίσκεψη στην Κεφαλονιά-, έως την γνωριμία με τους πανέμορφους οικισμούς της και τις εξωτικής ομορφιάς παραλίες της, με νερά που κολάζουν και Άγιο! Άγιος είπα και βέβαια ο Άγιος Γεράσιμος, ο θαυματουργός προστάτης και πολιούχος του νησιού και το μοναστήρι του, στην ποτισμένη με αρώματα Ρομπόλας κοιλάδα του Ομαλού, θα διεκδικήσει τον χρόνο και την προσοχή σας, όπως και πάμπολλα ακόμα κάστρα και μοναστήρια, μεταξύ των οποίων το επιβλητικό κάστρο της Άσσου και το ενετικό κάστρο του Αγίου Γεωργίου κοντά στο Αργοστόλι, η Μονή Κηπουραίων και η Μονή Θεμάτων. Κι αν νομίζετε ότι αυτά ήταν και τελειώσαμε πλανάσθε πλάνην οικτράν, διότι στην Κεφαλονιά κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητος αν οι φυσικές ομορφιές υπερτερούν του εξαιρετικά ενδιαφέροντος δομημένου περιβάλλοντος ή αν τα αμέτρητα κατάλοιπα του πολυποίκιλου ιστορικού παρελθόντος του νησιού υπερκερνούν τελικά με την σπουδαιότητά τους οτιδήποτε άλλο.

Πανοραμική άποψη του Αργοστολίου με την εντυπωσιακή γέφυρα Δεβοσέτου να «υπογραμμίζει» κυριολεκτικά την ομορφιά της πόλης.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, Greek IslandsΕτικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: