Αυγουστίνος Ρεμούνδος: «Ο Μίκης Θεοδωράκης αγαπούσε και θαύμαζε τους ηθοποιούς»


Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, η παράσταση «Θύμησες» της Άννας Φόνσου, πλαισιωμένη από τις μελωδίες του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, του συνθέτη-σύμβολο για την νεώτερη ιστορία της Ελλάδος, θα βρουν χώρο και τόπο στο εμβληματικό Ηρώδειο, με την συμμετοχή 18 ηθοποιών και με σκοπό ιερό ουσιαστικά, που αφορά στην ενίσχυση του Σπιτιού του Ηθοποιού. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Αυγουστίνος Ρεμούνδος, που σκηνοθετεί την παράσταση, μιλά για το μοναδικό αυτό εγχείρημα.    

Κύριε Ρεμούνδο, ποια ήταν η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με το Σπίτι του Ηθοποιού;

Είναι γνωστό ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αγαπούσε και θαύμαζε τους ηθοποιούς. Πίστευε ότι όταν τραγουδούν οι ηθοποιοί, αποδίδεται καλύτερα ο στίχος, ερμηνεύεται καλύτερα ο λόγος! Μάλιστα, είχε παραχωρήσει στο Σπίτι του Ηθοποιού, τα δικαιώματα 18 τραγουδιών του, λέγοντας τότε χαρακτηριστικά ότι θαυμάζει και αγαπά ιδιαίτερα τους ηθοποιούς, διότι οι περισσότεροι στο βάθος κρύβουν ένα καλό τραγουδιστή. Διευκρίνισε επίσης ότι παραχωρεί αυτά τα τραγούδια και τα δικαιώματά τους, γιατί ο σκοπός είναι ιερός! Και πραγματικά ο σκοπός είναι ιερός. Γιατί και τα έσοδα αυτής της βραδιάς, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του μεγάλου μας συνθέτη, στις 3 του Σεπτέμβρη και μάλιστα στο Ηρώδειο, δύο βήματα από το σπίτι του, θα δοθούν αποκλειστικά στο Σπίτι του Ηθοποιού.

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η παράσταση;

Έμπνευση γι’ αυτή την παράσταση αποτέλεσε εκείνο το CD με τα 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία είχε παραχωρήσει ο ίδιος ο συνθέτης στο Σπίτι του Ηθοποιού και τα είχαν ερμηνεύσει ηθοποιοί. Ερμηνείες πραγματικά ξεχωριστές από αγαπημένους συναδέλφους, που κάποιοι από αυτούς δεν ζουν πια. Με την Άννα Φόνσου σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια βραδιά, όπου τα 18 αυτά τραγούδια θα ερμηνεύσουν και πάλι ηθοποιοί, κάποιοι εκ των οποίων είχαν τραγουδήσει και στο cd, αλλά και νέοι συνάδελφοι. Δεν δίστασαν ακόμη κι εκείνοι που είχαν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα. Είναι συγκινητικό το πώς ανταποκρίνονται όλοι, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, στο κάλεσμα του Σπιτιού του Ηθοποιού. Και αυτό οφείλεται στην Άννα Φόνσου, που τόσα χρόνια έχει αφιερωθεί σε αυτό το σκοπό.

Ο τίτλος της βραδιάς είναι «Θύμησες! 18 Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ». Γιατί Θύμησες;

Είναι οι θύμησες της Άννας Φόνσου από τότε που οραματίστηκε το Σπίτι του Ηθοποιού. Είναι οι αναμνήσεις της από μία δύσκολη και γεμάτη τραγελαφικές καταστάσεις πορεία. Στιγμιότυπα που λίγοι γνωρίζουν, αλλά ήρθε η στιγμή να τα μοιραστεί με το κοινό. Η Άννα Φόνσου και ο Δημήτρης Κουρούμπαλης, εκτός από την παρουσίαση της βραδιάς, θα μας διηγηθούν την ιστορία του Σπιτιού του Ηθοποιού. Ένα Σπίτι που αγκαλιάζει όλους τους ηθοποιούς ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένα Σπίτι που προσφέρει φιλοξενία σε φοιτητές, οι οποίοι έρχονται από την επαρχία για να σπουδάσουν στις Δραματικές Σχολές, αλλά που βοηθά επίσης ανθρώπους του χώρου, που αδυνατούν να έχουν μία στέγη. Ένα Σπίτι που διοργανώνει όμως και παραστάσεις, εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις. Είναι μια βραδιά αφιερωμένη στο Σπίτι του Ηθοποιού, στο Σπίτι μας.

Ποιες συγκεκριμένες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη θα ακουστούν το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο;

Τα τραγούδια που δώρισε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Σπίτι του Ηθοποιού, είναι μελωδίες που έχουμε όλοι κάποια στιγμή τραγουδήσει. Πρόκειται για μεγάλες επιτυχίες του αείμνηστου συνθέτη, όπως «Δραπετσώνα», «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Μυρτιά», «Στο περιγιάλι το κρυφό», «Σε πότισα ροδόσταμο», «Φαίδρα», «Όμορφη πόλη» και τόσα άλλα. Και μιλάμε για πραγματικά ξεχωριστές εκτελέσεις με ιδιαίτερες ερμηνείες. Στην επιτυχία της βραδιάς συμβάλλει φυσικά το γεγονός ότι τους ηθοποιούς – ερμηνευτές πλαισιώνει η εξαιρετική Λαϊκή Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ διάσημες ορχηστρικές συνθέσεις θα χορέψει η χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων.

Η συνεργασία με την Άννα Φόνσου και το Σπίτι του Ηθοποιού πώς προέκυψε;

Με την Άννα Φόνσου συναντηθήκαμε στο πρώτο lockdown και φτιάξαμε μαζί την ραδιοφωνική παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Εγώ ανέλαβα τον ρόλο του σκηνοθέτη κι εκείνη ζωντάνεψε την Ρεγγίνα Μάντζαρου, τη μητέρα του συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου. Αγαπήσαμε τόσο πολύ αυτή τη δουλειά, που το καλοκαίρι του 2021 την παρουσιάσαμε και στο σανίδι, σε θερινά θέατρα της Αττικής. Οι συναντήσεις και οι πρόβες μας αυτά τα δύο χρόνια, γινόταν πάντα στο Σπίτι του Ηθοποιού. Άλλωστε η Άννα Φόνσου είναι καθημερινά εκεί, είναι το σπίτι της. Και όταν επισκέπτεσαι το Σπίτι του Ηθοποιού, δεν μπορείς παρά να το αγαπήσεις. Τώρα πια νιώθω ότι είναι και δικό μου σπίτι.  Την διετία αυτή του κορωνοϊού, όπως δοκιμάστηκε όλος ο καλλιτεχνικός χώρος, έτσι και το Σπίτι του Ηθοποιού αντιμετώπισε δυσκολίες. Φέτος, που τα μέτρα είναι πιο χαλαρά, αποφασίσαμε να κάνουμε μια βραδιά στο Ηρώδειο, να θυμίσουμε σε όλο τον κόσμο τον ρόλο του Σπιτιού του Ηθοποιού και τις ανάγκες του.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την χειμερινή θεατρική σαιζόν;

Θα παίξω στο έργο της Κάρμεν Ρουγγέρη, «Παραμύθι χωρίς όνομα», μια διασκευή του παιδικού βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα, που θα ανέβει στο θέατρο Κιβωτός. Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι μαζί της. Πέρυσι ήμουν ο πιλότος στον «Μικρό πρίγκηπα». Φέτος, ανυπομονώ να γίνω ο βασιλιάς Αστόχαστος! Επιπλέον, θα σκηνοθετήσω την Αννίτα Κούλη στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ποταμίτη «Ο Έλληνας Βάτραχος». Η παράσταση θα ανεβεί στο θέατρο Vault, ένα χώρο που συνεργάζομαι και αγαπώ ιδιαίτερα.  

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής.  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Αποφοίτησε από τη Δραματική σχολή της Μ. Βογιατζή – Τράγκα τo 1995 και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και θεατρικής κίνησης για τέσσερα χρόνια με τη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ «Μαντάμ Σαρδάμ», που έχει στο ενεργητικό της από το 2021 τις παραστάσεις: «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», «Ο Καραγκιόζης και ο μεγάλος ξεσηκωμός», «Θεόφιλος» και «Θύμησες! 18 Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το Σπίτι του Ηθοποιού». Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδoς έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο τα έργα: «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» και «Πόρτες» της Χρύσας Σπηλιώτη, «Lou Xsoun: Τ ο ημερολόγιο ενός τρελού», «Δουλειά με … χειροπέδες» του Λάζαρου Μπίκα, «Με κάρυ και κύμινο» του Rudra Alwar,  «Οι Σιδεράδες» του Μ. Νίκολιτς, «Οι Πρακτόρισσες» του Γ. Καλαβριανού, «Ο Κανίβαλος, η ανείπωτη ιστορία ενός οικονομικού δολοφόνου» και «Μήδεια» του Δ. Ζουγκού, καθώς και «Οι συνένοχοι» του Γκαίτε. Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 50 θεατρικές παραστάσεις, εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε: «Ο χρόνος σταματά» του Ντ. Μάργκιουλις, «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, «Προδοσία» του Χ. Πίντερ, «Οι συνένοχοι» του Γ. Β. Φ. Γκαίτε, «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη» του Ι. Μπέργμαν, «Ψύχωσις 4.48» της Σ. Κέϊν, «Εξιλέωση» του Ν. Λαμπιούτ, «Μήδεια» του Ευριπίδη, «Σονέτα» του Σαίξπηρ, «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, «Μικρός πρίγκιπας» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Έχει παίξει, επίσης, σε πολλές σειρές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε: «Safe sex», «Έρωτας», Ζευγάρια», «Βαμμένος ήλιος», «Σκονισμένα σύννεφα» «Οι γενναίοι της Σαμοθράκης», «Τέλος εποχής» και «Ηθικόν ακμαιότατον».

Τρία σενάρια του, έχουν γίνει ταινίες που έχουν διακριθεί σε διεθνή Φεστιβάλ. Το 2008, στο 49ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προτάθηκε για το βραβείο Α’ αντρικού ρόλου στην ταινία «Carousel» του Σ. Τσαρουχά και το 2003 στις “Νύχτες πρεμιέρας” έλαβε το Α’ βραβείο αντρικού ρόλου, για την ταινία μικρού μήκους “Το πουλί” του Ν. Χάσκα. Επιμελήθηκε τη ραδιοσκηνοθεσία του έργου «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» για την ΕΡΤ (Δεύτερο και Τρίτο πρόγραμμα), καθώς και στο πλαίσιο του μαθήματος «Θέατρο στο Ραδιόφωνο» του «Χώρου Τέχνης και Δράσης Νότιος» την ραδιοσκηνοθεσία των έργων: «Τα μάγια της πεταλούδας» του Φ. Γ. Λόρκα, «Φαύστα» του Μποστ, «Η απίστευτη περιπέτεια του λοστρόμου Νακαχαναμόκο» του Ν. Καββαδία, «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κ. Μουρσελά, «Λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο» κ.άλ. Τέλος, από το 2005 παραδίδει μαθήματα αυτοσχεδιασμού, ορθοφωνίας και υποκριτικής (ΙΕΚ Αμαρουσίου, ΙΕΚ Χαϊδαρίου, Χώρος Τέχνης και Δράσης «Νότιος», Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή, Εστία Ν. Σμύρνης).

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, GREEK GASTRONOMY CALENDARΕτικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: