H Kέρκυρα -καταφύγιο ανθρώπων, ιδεών & πολιτισμών- μας προσκαλεί σε ταξίδι στο κέντρο του κόσμου, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, από τις 24 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, με διαδρομές που διέρχονται από την Αρμενία έως και την Ισπανία και ενδιάμεσες στάσεις στο Βυζάντιο, στην Ιταλία, στη Σερβία, στην Κρήτη, στην Ήπειρο και στη Μικρά Ασία και όχημα το Corfu Food and Wine Festival. Η Κέρκυρα, κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της, προσέφερε διαχρονικά καταφύγιο, βοήθεια και αλληλεγγύη σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, συμπαραστεκόμενη, σε δύσκολους καιρούς, στον αδύναμο, τον κυνηγημένο, τον περιπλανώμενο. Πρώτος απ’ όλους δέχτηκε τη φιλοξενία των Κερκυραίων ο Οδυσσέας, ο οποίος σύμφωνα με την Οδύσσεια, το κλασσικό ποίημα του Ομήρου, έφθασε στο νησί των Φαιάκων γυμνός και χαμένος, χωρίς διακριτικά, χωρίς προσανατολισμό και αίσθηση για το πώς θα επιστρέψει στο σπίτι του, απαντώντας σ’ όποιον τον ρωτούσε ότι είναι ο Κανένας! Οι ντόπιοι, αδιαφορώντας για την εξωτερική του εμφάνιση, του προσέφεραν βασιλική φιλοξενία, του έδωσαν φαγητό και κρασί, έπαιξαν μουσική, χόρεψαν και διοργάνωσαν αγώνες για να τον ευχαριστήσουν. Μέσα απ’ αυτή τη φιλοξενία, ο Οδυσσέας ανακάλυψε τον πραγματικό του εαυτό, τον βασιλιά! Έτσι βρήκε τον προορισμό του, την πατρίδα του. Την Ιθάκη του!

Η πτώση της Πόλης το 1453 έφερε στην Κέρκυρα πολλές οικογένειες (Θεοτόκη, Ράλλη, Σκαραμαγκά κ.λπ.), οι οποίες κατά τους επόμενους αιώνες πρωταγωνίστησαν όχι μόνο στην ιστορική πορεία της Ελλάδας, αλλά και στην ανάπτυξη του νέου κόσμου. Οι Ηπειρώτες και οι Κρητικοί κατέφυγαν, επίσης, ως γνωστόν στο Ιόνιο και στην Κέρκυρα, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπως και πολλοί Πελλοπονήσιοι και Κύπριοι. Το 1922 ένα νέο κύμα προσφύγων, από τη Μικρά Ασία και την Αρμενία αυτή τη φορά, βρήκε προστασία στην Κέρκυρα. Η σχέση των Αρμενίων με την Κέρκυρα εκτείνεται στο χρόνο, καθώς αρχικά έφθασαν εκεί τον 16ο αιώνα διωκόμενοι από τους Τούρκους, βρήκαν καταφύγιο στο νησί και έχτισαν τα χωριά Αρμενάδες και Ραχτάδες. Το 1937, στην πόλη της Κέρκυρας, ο Αρμένιος ποιητής Κονστάν Ζαριάν εμπνεόμενος από το κερκυραϊκό κρασί έγραφε ποιήματα για την «Κέρκυρα, την εστία του κόσμου». Επιπλέον, στην Αρμενία φυτεύτηκε ο πρώτος αμπελώνας από τον γεωργό Νώε «όταν εξέλιπον τα ύδατα από της γης» και εκεί ανακαλύφθηκε το πρώτο οινοποιείο, ηλικίας 6.000 χρόνων τουλάχιστον.

Η Ιταλία ομοίως, βρήκε υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Κέρκυρα σε σειρά περιπτώσεων. Αρχικά το 1849 οι -κυνηγημένοι για τις ιδέες τους- ποιητές Τζουζέπε Ρεγκάλντι και Νικολό Τομασέο, βρήκαν καταφύγιο στην Κέρκυρα, όπου ήδη είχε μετακομίσει ο φίλος τους και Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Τον Απρίλιο του 1906 φονικοί σεισμοί έπληξαν τη Νάπολη, σε συνέχεια ισχυρών εκρήξεων του Βεζούβιου. Οι Κερκυραίοι συγκέντρωσαν χρήματα -μέσα από συναυλίες Φιλαρμονικών- και τα έστειλαν στο Δήμο της πόλης. Οι Ναπολιτάνοι με τη σειρά τους, σε αναγνώριση της προσφοράς βοήθειας και αλληλεγγύης των Κερκυραίων προς τους Ιταλούς πληγέντες, έστειλαν στο νησί ως ανταπόδοση, πλάκες από τη λάβα της Πομπηίας, οι οποίες μέχρι σήμερα στολίζουν τα καντούνια της παλιάς πόλης.

Η Σερβία βρήκε κι εκείνη καταφύγιο στην Κέρκυρα το 1915, όταν οι Σέρβοι διωγμένοι από τη χώρα τους από τους Αυστριακούς, έψαχναν τόπο να προστατευθούν. Η Ισπανία από την πλευρά της βρήκε στην Κέρκυρα άλλου είδους καταφύγιο, πνευματικό αυτή τη φορά, καθώς ο Μιγκέλ Θερβάντες, ο μεγαλύτερος συγγραφέας για την ισπανική γλώσσα, φιλοξενήθηκε το 1571 και για έξι μήνες, σε μονάδα αποκατάστασης του νησιού, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Κι όταν στην Ισπανία ο δικτάτορας Φράνκο, το 1963, καταδίκασε την απονομή του διεθνούς λογοτεχνικού βραβείου Prix Formentor, ως πνευματική διαφωνία κατά του καθεστώτος του και απαγόρευσε την επανάληψή του σε ισπανικό έδαφος, οι διανοούμενοι ζήτησαν καταφύγιο στην Κέρκυρα. Ο τόπος που φιλοξένησε τον ναυαγό Οδυσσέα και ονομάστηκε «νησί της σωτηρίας» απ’ τους Σέρβους, υποδέχθηκε τους εκδιωγμένους από ένα τυραννικό καθεστώς εκδότες και συγγραφείς, δείχνοντας την αλληλεγγύη του και την υποστήριξή του στο ελεύθερο ευρωπαϊκό πνεύμα. Στις σκοτεινές εποχές που περνά ξανά ο κόσμος μας, τιμούμε τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη σηκώνοντας ένα ποτήρι κρασί από το Ερεβάν, την Κωνσταντινούπολη, τη Νάπολη, το Βελιγράδι, τη Μαδρίτη, τα Γιάννενα και τα Χανιά πίνοντας στην υγεία και την αλληλεγγύη της ανθρωπότητας.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 – Τελετή Έναρξης
17:00-20:00: Κήπος του Λαού
– Χαιρετισμοί επισήμων
– Μουσική & Γεύσεις από τις τιμώμενες περιοχές: Αρμενία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία, Κρήτη, Ήπειρος και Μικρά Ασία
– Έκθεση κρασιών και τοπικών προϊόντων από το Ιόνιο και τις συμμετέχουσες περιοχές

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
-Ποδηλατική Οινοδιαδρομή Κέρκυρας
10:00: Πλατεία Σπιανάδα – Εκκίνηση και διεξαγωγή ποδηλατικής διαδρομής 60 χλμ., σε οινοποιεία και αμπελώνες. Προβλέπονται 5-6 στάσεις γευσιγνωσίας σε οινοποιεία και χώρους τοπικής παραγωγής (ελαιοτριβεία, αλλαντοποιεία κ.λπ.)
14:00: Πλατεία Σπιανάδα – Τερματισμός – Απονομή Επάθλων – Μπουφέ με κερκυραϊκή κουζίνα.
-Ημερίδα για τον Πολιτισμό του Οίνου
11:00-15:00: Κήπος του Λαού
11:00-14:00: Διεξαγωγή Ημερίδας – Μπουφέ με επτανησιακές συνταγές
14:00-15:00: Μουσική Εκδήλωση – Το κρασί στην παραδοσιακή Μουσική

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 – Το Ιόνιο εμπνέει τη Λογοτεχνία
18:00: History House – Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας Ιβέτ Μάνεση παρουσιάζει τα βιβλία της και διαβάζει αποσπάσματα
-Η Κρήτη στην Κέρκυρα
19:00: Κήπος του Λαού – Ανοιχτή εκδήλωση με γεύσεις και μουσική από την Κρήτη

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
-Η Ήπειρος στην Κέρκυρα
20:00: Κήπος του Λαού – Ανοιχτή εκδήλωση με γεύσεις και μουσική από την Ήπειρο

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022
-To Ιόνιο Εμπνέει
12:00: Ερείκουσα – Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας Ιβέτ Μάνεση παρουσιάζει τα βιβλία της και διαβάζει αποσπάσματα. – Γεύσεις και μουσική από την παράδοση του νησιού
-Η Αρμενία στην Κέρκυρα
19:00: Κήπος του Λαού ή Ιόνιος Ακαδημία – Μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από την Αρμενία
20:00: Εστιατόριο Ξενοδοχείου – Προσκεκλημένος chef από την Αρμενία παρουσιάζει πιάτα από την Αρμενική Κουζίνα με συνοδεία παραδοσιακής Αρμενικής Μουσικής.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
-Η Σερβία στην Κέρκυρα
18:00: Κήπος του Λαού ή Ιόνιος Ακαδημία – Μουσική Εκδήλωση αφιερωμένη στη φιλοξενία των Σέρβων στην Κέρκυρα
-Πρεμιέρα της ταινίας: «Ο Βασιλιάς Πέτρος ο Α΄»
20:00: Εστιατόριο Ξενοδοχείου – Προσκεκλημένος chef από την Σερβία παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένα από την Σερβική Κουζίνα

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
-Η Ιταλία στην Κέρκυρα
18:00: Οι δρόμοι της αλληλεγγύης: Ξενάγηση σε δρόμους της παλιάς πόλης που πλακοστρώθηκαν με πλάκες από τη λάβα της Πομπηίας – Μουσικές στάσεις από τμήματα Φιλαρμονικών
20:00: Εστιατόριο Ξενοδοχείου – Προσκεκλημένος chef από την Ιταλία παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένα από την ιταλική και ελληνική παράδοση
-Από την Πόλη στην Κέρκυρα
20:00: Κήπος του Λαού – Πανηγυρική ολοκλήρωση του Corfu Food and Wine Festival με ανοιχτή εκδήλωση, γεύσεις και μουσική από την Μικρά Ασία

Ο Παράλληλος Κόσμος του Φεστιβάλ
«Για να υλοποιήσεις ένα Φεστιβάλ σήμερα, πρέπει να το σχεδιάσεις έτσι ώστε να μπορεί να μεταβάλλεται -χωρίς να καταστραφεί- εύκολα και λειτουργικά. Η πανδημία μας δειγμάτισε έναν καινούργιο κόσμο, λίγο-πολύ τον κόσμο του 5G, με νέες κοινωνικές και επαγγελματικές συμπεριφορές, με τηλεδιασκέψεις, απομακρυσμένους χρήστες, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα» τονίζουν οι διοργανωτές του Corfu Food and Wine Festival, συνεχίζοντας: «Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που γεννούν οι κρίσεις, όπως η τωρινή πανδημία, είναι ένα τραίνο στο οποίο έπρεπε ήδη να έχουμε επιβιβαστεί. Με βάση το σκεπτικό αυτό, το Corfu Food & Wine Festival δοκίμασε το 2021 μια καινοτόμο υβριδική εφαρμογή. Υλοποιήσαμε δράσεις στην Κέρκυρα με ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση και δράσεις σε άλλες πόλεις του κόσμου, ενός κόσμου που δεν μπορούσε να ταξιδέψει και να συμμετάσχει λόγω του κορωνοϊού. Αυτή η εμπειρία μάς έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε αυτή την πρακτική. Δείτε ποιες είναι οι επόμενες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και επιλέξτε αυτές που θα θέλατε να παρακολουθήσετε. Σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Πρεσβείες των συμμετεχουσών χωρών, το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Ε.Ο.Τ. και την ΕΡΤ διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε πόλεις από τις οποίες οι διωκόμενοι κατέφυγαν στην Κέρκυρα.

Οίνος & Ποίηση
Charents Μουσείο Λογοτεχνίας & Τεχνών – Ερεβάν, Αρμενία.
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Αρμένιο λογοτέχνη Κονστάν-Ιβάν Ζαριάν, τον εξαίρετο ποιητή που συνδέει την Αρμενία με την Κέρκυρα, την Ισπανία και όλη τη Διανόηση των αρχών του 20ού αιώνα.

Λογοτεχνία & Ελευθερία
Εκδήλωση Ποίησης & Οίνου στη Μαδρίτη -Ιανουάριος 2023- σε συνεργασία με το Γραφείο Ε.Ο.Τ. στην Ισπανία και πρόσκληση στον Fundaci n Formentor, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το 2023 στην Κέρκυρα ο λογοτεχνικός διαγωνισμός Prix Formentor, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη φιλοξενία του 3ου Prix Formentor.
-Ανάδειξη οινικών σχέσεων ανάμεσα σε Ισπανία και Ελλάδα: η περίπτωση του Μονεμβάσιου Οίνου (Malvasia). -Προβολή τοπικών προϊόντων και από τις δύο χώρες.

Μια κοινή πατρίδα
Βελιγράδι – Φεβρουάριος 2023 – Μουσική εκδήλωση με την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν σε βομβαρδισμένο κτήριο.

Μαζί
Ανοιχτή Αγορά ή Conservatorio di Musica San Pietro a Majella – Νάπολη – Μάρτιος 2023
Ο εθνικός μας συνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος, μαζί με τον περίφημο συνθέτη Niccol Zingarelli ανέπτυξαν στη Νάπολη το ρεύμα που αργότερα καθιερώθηκε ως Επτανησιακή Σχολή στη μουσική. Ογδόντα χρόνια αργότερα οι μουσικοί της Κέρκυρας συγκέντρωσαν χρήματα για να ενισχύσουν και να σταθούν δίπλα στους σεισμοπαθείς της
Νάπολης. Όπως δίπλα στους Ιταλούς φυγάδες ποιητές Ρεγκάλντι και Τομασέο στάθηκε ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, όταν τους προσέφερε καταφύγιο στην Κέρκυρα. Αυτό το «μαζί» γιορτάζουμε στη Νάπολη με μια μουσική εκδήλωση, που τονίζει τις σχέσεις των δύο πόλεων.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε