Το «3ο Pelion Gastronomy Festival» μας προ(σ)καλεί να γευθούμε το Πήλιο


Σε συνέχεια του 2016 ως θεματικού έτους «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» το «Αγρόκτημα Καραΐσκου» και η Μαγνήτων Κιβωτός διοργανώνουν από το 2019, στην Πορταριά Πηλίου, το «Pelion Gastronomy Festival» (Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Πηλίου), το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή στις 1 και 2 Οκτωβρίου. Όραμα των διοργανωτών αποτελεί η θέσπιση αυτής της γαστρονομικής γιορτής ως ετήσιου θεσμού, με σκοπό να αναδειχθεί η εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακή και αυθεντική Πηλιορείτικη κουζίνα. Με όχημα την αγάπη τους για την φύση, τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομία, οδηγήθηκαν στην δημιουργία μιας ξεχωριστής φάρμας, όπου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει το πρωινό, το brunch, το μεσημεριανό, αλλά και το δείπνο του σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, μέσα στο πράσινο. Επίσης, διοργανώνονται μαθήματα μαγειρικής, ενώ η φάρμα αποτελεί και το καλύτερο μάθημα για μικρά παιδιά, που μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να δουν από κοντά οικόσιτα ζώα και καλλιέργειες, αλλά και να παίξουν με τα πόνυ που διαβιούν εκεί. Η «Karaiskos Farm» έλαβε το καλοκαίρι του 2021 την πιστοποίηση από το Υπουργείο Τουρισμού, αποτελώντας πλέον την πρώτη πιστοποιημένη αγροτουριστική επιχείρηση στη Θεσσαλία.

Aπό παλαιότερη εκδήλωση στο «Αγρόκτημα Καραΐσκου», με τον Βασίλη Καλλίδη.

Ο πολιτισμός των γεύσεων στην Μαγνησία είναι ένα κράμα προϊόντων της φύσης, φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινης έμπνευσης. Συνεπώς η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αποτελούν μια αρραγή ενότητα, που θα πρέπει και αναλόγως να αντιμετωπιστεί. Οι γεύσεις στην περιοχή του Βόλου, του Πηλίου, της Μαγνησίας, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι συνυφασμένες με τα βιώματα, την μνήμη και τις στιγμές του κάθε ανθρώπου, αποτελώντας ταυτόχρονα μια τελετουργική διαδικασία. Γύρω από ένα τραπέζι εξελίσσονται όλες οι σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο γάμος και ο θάνατος. Ο πολιτισμός των γεύσεων, όπως εξελίσσεται ανά τους αιώνες, αποτελεί ένα μακρινό ταξίδι, με άποψη και εναλλακτικές αντιλήψεις, που συνεχώς διαμορφώνονται στο χρόνο. Φέτος, στο πλαίσιο του «3ου Pelion Gastronomy Festival» -το οποίο εμείς έχουμε αξιολογήσει ως ένα από τα 12 καλύτερα φθινοπωρινά Γαστρονομικά Φεστιβάλ της Ελλάδας-, προσκεκλημένοι καταξιωμένοι μάγειροι θα δημιουργήσουν και πάλι με τα προϊόντα της «Φάρμας Καραΐσκου», ενώ παράλληλα θα υπάρξουν παρουσιάσεις και ομιλίες ειδικών, βιωματικές γαστρονομικές δραστηριότητες και εργαστήρια, διαγωνισμοί γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, πάντα σε αρμονικό συνδυασμό με πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις. Βασική επιδίωξη παραμένει η συνολική προβολή του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας και όλων των επισιτιστικών επιχειρήσεών της, με απώτερο στόχο την προσέλκυση νέων επισκεπτών, που θα αναδειχθούν σε φίλους και «ζωντανή προβολή» της Μαγνησίας.

Όταν ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» σχεδίασε και υλοποίησε το «Θεματικό έτος Πολιτισμού 2016 – 17», με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «μπορεί να μετεξελιχθεί και να αποτελέσει αφορμή για διοργάνωση ξεχωριστών σε κάθε τόπο δράσεων και εκδηλώσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί στη συνέχεια ένα τοπικό δίκτυο με διαδρομές γεύσης και πολιτισμού, όπου προϊόντα, τοπικές υπηρεσίες και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξέχαστη ταξιδιωτική γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου», κατέληγε δε με την ευχή: «Ο πολιτισμός των γεύσεων και ο τουρισμός πρέπει να συναντηθούν και να συνυπάρξουν αρμονικά, ώστε να αποτελέσουν πυλώνας της τοπικής ανάπτυξης».

«Αγρόκτημα Καραΐσκου»

Η Μαγνησία ως προορισμός, αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό αστικού κέντρου και υπαίθρου, με ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Συμπλήρωμα του φυσικού κάλλους και των εκλεκτών προϊόντων της, αποτελεί η τοπική γαστρονομία, ένα ισχυρό στοιχείο ανάπτυξης της περιοχής. Για όλους τους παραπάνω λόγους, προκρίθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός γαστρονομικού Φεστιβάλ με παράλληλη παρουσίαση τοπικών προϊόντων και πηλιορείτικων γεύσεων, αλλά και υποστηρικτικών δράσεων και εκδηλώσεων σε ένα ιδανικό φυσικό πλαίσιο, που απλόχερα προσφέρει το «Αγρόκτημα Καραΐσκου», στην Πορταριά Πηλίου, συνδυάζοντας ένα μοναδικό περιβάλλον, στο οποίο καλλιεργούνται με τον πατροπαράδοτο τρόπο παραγωγικά φυτά της πηλιορείτικης γης, αλλά και διαβιούν διάφορα οικόσιτα ζώα, με την παράλληλη ανάπτυξη χώρων επεξεργασίας και παρουσίασης των προϊόντων και υποδοχής επισκεπτών.

H Ελένη Καραΐσκου (αριστερά), ψυχή του «Αγροκτήματος Καραΐσκου» -και όχι μόνο-, με την γράφουσα, στο εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων του αγροκτήματος.

Οι διοργανωτές του «Pelion Gastronomy Festival» μας τονίζουν μεταξύ άλλων: «Τον Σεπτέμβριο του 2019 θέσαμε ως βασικό στόχο του 1ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ «Pelion Gastronomy Festival», να μετεξελιχθεί σε έναν ετήσιο θεσμό. Παρά την αναγκαστική διακοπή του 2020, συνεχίσαμε σε περιορισμένη κλίμακα το 2021 με το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ και προχωρούμε φέτος για την οριστική πλέον καθιέρωση αυτού του θεσμού, με το 3ο Φεστιβάλ, μέσω του οποίου επιδιώκετε:

•Να δημιουργηθεί μια υπαίθρια έκθεση Πηλιορείτικων προϊόντων.

•Να παρουσιαστεί με παραστατικό τρόπο η σχέση της ιστορίας του Πηλίου και του Πολιτισμού των γεύσεων της περιοχής.

•Να δοθεί συνέχεια και έμφαση στη συνέργεια και τη δικτύωση μεταξύ των τοπικών παραγωγών και των επαγγελματιών της περιοχής.

•Να αναδειχθεί και να προωθηθεί η τοπική γαστρονομία στους επισκέπτες του τόπου.

•Να προτρέψουμε, τέλος, με ιδέες και πληροφορίες τους επιχειρηματίες, που διαμορφώνουν τη γαστρονομική προσφορά -από τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες, έως τους οινοποιούς και τους εμπόρους- σε άμεση βελτίωση.

•Τέλος, ο θεσμός αυτός να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία κοινών στιγμών αλληλεπίδρασης μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών, που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να προσφέρει.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: