Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος: «Η καλύτερη απάντηση για την επιτυχία του Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας είναι τα ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα και το βροντερό παρόν της εκπαιδευτικής κοινότητας»


Ο Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος είναι Καθηγητής «Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ.) και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Ε.Α.Π. – Π.Δ.Μ.), το δεύτερο με τη μέθοδο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη και τη διδακτική της Δημιουργικής Γραφής, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει 9 επιστημονικά συγγράμματα, ενώ περισσότερα από 150 άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων. Έχει διοργανώσει 5 Διεθνή Συνέδρια «Δημιουργικής Γραφής» και 4 Θερινά Σχολεία με διεθνείς συμμετοχές, έχει επιμεληθεί εκδόσεις βιβλίων και συλλογικών τόμων και έχει, επίσης, συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Διευθύνει το Εργαστήριο Αγωγής για το βιβλίο και τον πολιτισμό «Βιβλιολογείον» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιλέχτηκε το 2020 ως ο επόπτης της συγγραφής των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για τη Λογοτεχνία στο Λύκειο. Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Culture Book», Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas», υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά σε εφημερίδες. Προκρίνει όμως, ανεπιφύλακτα, όλων τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Βόρειας Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, ανοίγουν τη βραδιά της κεντρικής εκδήλωσής του, την Παρασκευή 21 Απριλίου, με τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες τους προς τους υποστηρικτές της διοργάνωσης.

Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται 6 ποιητικές συλλογές και 1 συλλογή διηγημάτων. Έχει συγγράψει τους στίχους -και έχουν μελοποιηθεί ποιήματά του- στα CD «Γραφή Καθαρή» (Μετρονόμος 2016) και «Τα Κρυμμένα» (Μετρονόμος 2020). Έχει οργανώσει, επιμεληθεί επιστημονικά και παρουσιάσει 2 τηλεοπτικές εκπομπές για την τέχνη της συγγραφής: i. «Δίγαμμα» στην ΕΡΤ3 (2016-2017, 18 επεισόδια) και ii. «Γραφή Καθαρή» στην ΕΡΤ2 (2019, 12 επεισόδια). Ακολουθεί η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Καθηγητής Κωτόπουλος, ως ένα σύντομο απολογισμό της εξαιρετικά επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πανέμορφη αυτή πόλη της Κύπρου από 20 έως και 23 Απριλίου, με το μεγάλο τούτο πολιτιστικό γεγονός να αποτελεί πλέον ένα θεσμό, που τοποθετεί επάξια τη Λάρνακα και ολόκληρη την Κύπρο στο επίκεντρο του διεθνούς περί ποίησης ενδιαφέροντος.

Ο Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος.
Στιγμιότυπο από το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας με τον Δρα Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, τη Λίνα Νικολακοπούλου, που παρακολούθησε το σύνολο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και τον Αντώνη Σκιαθά, Πρόεδρο του Γραφείου Ποιήσεως, ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής.

Κύριε Kαθηγητά, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας ολοκληρώθηκε με πανθομολογούμενη τεράστια επιτυχία. Ως Πρόεδρος πώς αποτιμάτε τη διοργάνωση στο σύνολό της; Ποιες θεωρείτε ως τις σημαντικότερες στιγμές του, τι θα μείνει πιστεύετε ως απόηχος όλης αυτής της τετραήμερης γιορτής της τέχνης;

Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για τη μεγάλη επιτυχία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Έχει καθιερωθεί στην Κύπρο, στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και διεθνώς πια, ως μια πολύ σημαντική πολιτιστική διοργάνωση. Μια γιορτή του πολιτισμού, που ταυτόχρονα όμως παρεμβαίνει συνδιαμορφωτικά στην αλλαγή του παραδείγματος για το κοινωνικό γίγνεσθαι, για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς μας δηλαδή.

Απονομή δώρων, από τον Πρόεδρο (δεύτερος από δεξιά) και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας (πρώτη από αριστερά), στην Α.Ε. τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου (στο μέσον), στο Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα (δεύτερος από αριστερά), καθώς και στο Γραμματέα της Ελληνικής Πρεσβείας Αλέξανδρο Κώστα, για την πολύτιμη στήριξη των συγκεκριμένων Φορέων προς το Φεστιβάλ, ήδη από την πρώτη του διοργάνωση.

Yπάρχουν, παρ’όλα αυτά, κάποια πράγματα που εκ των υστέρων θα θέλατε να είχατε αποφύγει ή αντίθετα θα έπρεπε να έχετε συμπεριλάβει;

Μετά την ολοκλήρωση μιας εξαιρετικής διοργάνωσης δύσκολα σκέφτεσαι με τον τρόπο αυτό. Προφανώς και θα υπήρξαν μικρολάθη, δεν έχω πάντως κάτι συγκεκριμένο κατά νου αυτή τη στιγμή. Το δικό μας Φεστιβάλ λειτουργεί και εξακτινώνεται σε ετήσια βάση. Στον προγραμματισμό μας αυτόν θα «χωρέσουν» τα περισσότερα από όσα επιθυμούμε. Εντάξει, πρέπει να υπάρχει πάντοτε και κάτι απραγματοποίητο για να είμαστε σε εγρήγορση, άρα καλώς δεν τα συμπεριλάβαμε όλα.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, πλαισιώνουν τον Δρα Κλείτο Ιωαννίδη, λίγο μετά την ολοκλήρωση τού προς τιμήν του αφιερώματος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Απριλίου.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος του φετινού Φεστιβάλ στην τοπική κοινωνία της Λάρνακας και της Κύπρου;

Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση είναι τα ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα, άρα η παρουσία του κόσμου. Να σημειώσω και το βροντερό παρόν που έδωσε η εκπαιδευτική κοινότητα και ο μαθητικός πληθυσμός. Συζητήσεις, συνέργειες τεχνών, τιμητικές εκδηλώσεις, απαγγελίες, όλα αυτά επιδρούν στη σκέψη και στην πράξη. Και φυσικά, το γεγονός ότι στο Φεστιβάλ μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Βουλευτές της Κύπρου και βέβαια ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κι ο Σύμβουλος της Πρεσβείας Α΄. Σε όλους αυτούς χρωστάμε πάρα πολλά και για την οικονομική στήριξη, αλλά κυρίως για την ηθική συμπαράσταση.

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Υφυπουργό Πολιτισμού Κύπρου Μιχάλη Χατζηγιάννη από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Καθηγητή Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο και την Καλλιτεχνική του Διευθύντρια Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης του Φεστιβάλ την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Πείτε μας λίγα πράγματα για τη νέα και πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αναπτύσσεται πλέον στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, κατόπιν εισηγήσεως της κυρίας Αλεξάνδρας Ζαμπά, η οποία έγινε αποδεκτή από εσάς και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου και αφορά σε μεταφράσεις ελληνικής ποίησης στην ιταλική γλώσσα.

Είναι μία από τις ιδέες και τις προτάσεις που είχα θέσει για τη φετινή διοργάνωση. Με την Ελένη, την κυρία Αρτεμίου – Φωτιάδου, την Καλλιτεχνική μας Διευθύντρια, έχουμε μία μοναδική συνεργασία και δεν χρειάζεται παρά μόνο ένα νεύμα για να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε. Η Αλεξάνδρα Ζαμπά αποδέχτηκε την πρόταση και την εισηγήθηκε συνολικά στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ. Την Αλεξάνδρα τη θέλουμε δίπλα μας και πολύ σύντομα θα την εντάξουμε στην Επιστημονική μας Επιτροπή. Θα προκύψουν μεταφράσεις Ελλήνων ποιητών και ποιητριών ως μεταξύ τους «Συνομιλίες», δύο κάθε φορά, και θα εκδοθούν σε υψηλής ποιότητας e-book, αλλά και σε έντυπη μορφή. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί μια τέτοια κίνηση.

Η άψογη διοργάνωση απαιτεί εργασία ακόμα και την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι απολαμβάνουν ποτό και κουβεντούλα. Από αριστερά: Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Ανδρέας Γερολέμου – ιδιοκτήτης του ομώνυμου Ωδείου και Διευθυντής του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας, Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Μαρία Χριστοδούλου – ποιήτρια, εκπαιδευτικός και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.

Η αντίστροφη μέτρηση για το 3o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας έχει ήδη ξεκινήσει. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη δομή και το πρόγραμμά του; Τι άλλο καινούριο να περιμένουμε;

Πολλές εκπλήξεις, πιστέψτε με, αλλά δεν πρέπει από τώρα να πούμε περισσότερα. Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι μέσα στον Ιούνιο θα τιμήσουμε στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ένα πολύ μεγάλο σύγχρονο Έλληνα ποιητή και η συγκεκριμένη εκδήλωση θα τεθεί υπό την αιγίδα οργανισμών και θεσμών που μας έχουν στηρίξει. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει στις 15 Μαΐου!

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος στο βήμα για τις δικές του απαγγελίες, με την παρουσιάστρια του Φεστιβάλ Μόνικα Μελέκη να τον προλογίζει, παρουσιάζοντας το μακροσκελές και πλούσιο βιογραφικό του. Ο Καθηγητής Κωτόπουλος μας μίλησε ποιητικά για τον «Σκακιστή Πρύτανη» -αφιερωμένο στον Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας- & για τη «Διοίκηση των Τεμπών».

Να κλείσουμε με μια αναφορά στους ανθρώπους που πλαισιώνουν το Φεστιβάλ, τα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά και όσους άλλους συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην εξαιρετικά επιτυχή αυτή διοργάνωση.

Όλοι και όλες οι συνεργάτες και οι συνεργάτιδες που αναφέρατε, αλλά και όσοι και όσες μας βοήθησαν ποικιλοτρόπως, έχουν συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ και έχουν μνημονευτεί. Φοβάμαι ότι θα ξεχάσω κάποιον ή κάποια και δεν θα το ήθελα. Θα μείνω μόνο στη μεγάλη συμβολή του Αντώνη Σκιαθά, μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής. Όταν μου πρότεινε να αναλάβω την Προεδρία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας -6 πλέον, τα 5 με τη δική μου συμμετοχή- και να συνεργαστούμε στενά στα Βραβεία Ποίησης Jean Moréas εγκαινιαζόταν, επιτρέψτε μου, μια νέα εποχή. Γράφεται ιστορία, αλλά αυτό θα πρέπει να αναλυθεί σε μια ειδική συνέντευξη.

Εδώ είμαστε για να την κάνουμε, κύριε Καθηγητά, και αυτή τη συνέντευξη! Σας ευχαριστούμε θερμά για την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση!

Από αριστερά: Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Ιάκωβος Σαβουρής -Πρόεδρος Πολιτιστικού Ομίλου «Αρχάγγελος» Κιτίου και Κοινοτικός Γραμματέας Κοινότητας Κιτίου- και Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, κατά την επίδοση αναμνηστικών δώρων, στο πλαίσιο επίσκεψης, ξενάγησης και φιλοξενίας των συμμετεχόντων του Φεστιβάλ στην Κοινότητα Κιτίου.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, GreeceΕτικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: