«Όπερα και Γαστρονομία» στο επίκεντρο του φετινού Corfu Food and Wine Festival


Στην πανέμορφη Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί από 25 έως και 27 Mαΐου το »Corfu Food and Wine Festival’, το οποίο αποτελεί πλέον κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα. Καταρχάς, διότι είναι ένα από τα ελάχιστα που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως διεθνή, λόγω της συμμετοχής εξαιρετικά σημαντικών φορέων και προσωπικοτήτων της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής και δεύτερον, διότι πυλώνας στήριξής του δεν είναι μόνον η πλούσια σε επιρροές τοπική γαστρονομία, αλλά και -κυρίως ίσως- το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο του νησιού, του νησιού των Φαιάκων, που υπηρετεί την τέχνη της φιλοξενίας ήδη από την ομηρική εποχή!  Η Κέρκυρα, λοιπόν, αποτελεί το σταυροδρόμι της Μεσογείου, ένα λιμάνι όπου συναντιούνται οι πολιτισμοί της Δύσης και της Ανατολής, ένα καθρέφτη που αντικατοπτρίζει την ιστορία της Ευρώπης. Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Κέρκυρας εμπνέεται από τις έννοιες της εξερεύνησης, της ολοκλήρωσης και της συνέχειας και φέτος θα υλοποιήσει ένα ταξίδι στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται η Όπερα και η Γαστρονομία.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση του Corfu Food and Wine Festival, όπου στο χωριό του Μπούα, στα Δανίλλια, έναν εμβληματικό χώρο πολιτισμού, αλλά και χώρο συνυφασμένο με την κερκυραϊκή παράδοση, παρουσιάστηκε το πανόραμα των κερκυραϊκών γεύσεων δια χειρός των μαθητών και των καθηγητών του Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας »Corfu Food and wine Festival» διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Ionian Inspires» με την συμμετοχή όλων σχεδόν των Φορέων του νησιού, μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι Δήμοι του νησιού της Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Κρατικό Ι.Ε.Κ. Τουρισμού, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, η Ένωση Εστίασης Κέρκυρας, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Ιονίων Νήσων, η Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο Κέρκυρας, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων, η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων και η Ένωση Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας. 

Στις πανέμορφες Μπενίτσες, όπου σπιτικά παραδοσιακά φαγητά μαγειρεμένα από τις χρυσοχέρες νοικοκυρές και τους έμπειρους επαγγελματίες των εστιατορίων του χωριού υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες σε παλαιότερο Γαστρονομικό Φεστιβάλ της Κέρκυρας. Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ένθερμη υποστήριξη κατοίκων και ντόπιων επαγγελματιών, του Συλλόγου Γυναικών «ΑΘΗΝΑ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπενιτσών και του Δήμου Κερκυραίων.

Επιπλέον, κάθε χρόνο επιλέγονται και προσκαλούνται να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ χώρες της Ευρώπης -και όχι μόνο- μέσω των Πρεσβειών τους, Επιμελητηρίων ή και των αντιστοίχων πολιτιστικών και γαστρονομικών οργανισμών. Πάγιος στόχος του Φεστιβάλ παραμένει η ανάδειξη της γαστρονομίας ως κύριου εκφραστή της πλούσιας ιστορίας και του μοναδικού πολιτισμού της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων, δεδομένου ότι, ως γνωστόν, η πρώτη καταγραφή κοινωνικής διάστασης της διατροφής αναφέρεται στη φιλοξενία του Οδυσσέα, ο οποίος σύμφωνα με την Οδύσσεια, το κλασσικό ποίημα του Ομήρου, έφθασε στο νησί των Φαιάκων γυμνός και χαμένος, χωρίς διακριτικά, χωρίς προσανατολισμό και αίσθηση για το πώς θα επιστρέψει στο σπίτι του, απαντώντας σ’ όποιον τον ρωτούσε ότι είναι ο Κανένας! Άλλωστε η Κέρκυρα, κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της, προσέφερε διαχρονικά καταφύγιο, βοήθεια και αλληλεγγύη σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, συμπαραστεκόμενη, σε δύσκολους καιρούς, στον αδύναμο, τον κυνηγημένο, τον περιπλανώμενο.

Εκδήλωση του »Corfu Food and wine Festival» στον Κήπο των Ανακτόρων, στην πόλη της Κέρκυρας.

Το Φεστιβάλ, λοιπόν, του 2023 θα αποτελέσει μία μοναδική γαστρονομική γιορτή, που θα έχει ως θέμα την Όπερα και τη Γαστρονομία, με τον μουσικό πολιτισμό της Κέρκυρας να συναντά τη «Ντίβα στην κουζίνα«, το μυστικό βιβλίο μαγειρικής της Μαρίας Κάλλας, όπου γ ια πρώτη φορά δημοσιεύονται τα φαγητά που προτιμούσε η Ντίβα μέσα απ’ τα αμέτρητα βιβλία, τα συνταγολόγιά της και τις συνταγές που μαγείρευαν γι’ αυτήν σπουδαίοι μάγειροι ανά τον κόσμο, φυλαγμένα όλα με επιμέλεια στη βιβλιοθήκη της. Όλα αυτά με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της σημαντικότερης γυναικείας μορφής της παγκόσμιας Όπερας, που δίνουν την ευκαιρία στο Φεστιβάλ να προβάλει τη μεγάλη προσφορά της Κέρκυρας στη μουσική, ιδιαιτέρως δε στην Όπερα. Επιπλέον, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί, για δεύτερη χρονιά, στις μοναδικές ιστορικές σχέσεις μεταξύ Κέρκυρας και Σερβίας. Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι παραδοσιακές μουσικές και γεύσεις της Σερβίας θα παρουσιαστούν την τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ.

Οικογενειακή φωτογραφία Ιταλών συμμετεχόντων σε παλαιότερο Φεστιβάλ, στην εμβληματική πλατεία Σπιανάδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ 2023

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ, στον Κήπο του Λαού, ώρες 18.00 – 21.00, που θα περιλαμβάνει:

-Καλωσόρισμα κοινού

-Χαιρετισμούς Επισήμων

-Βραβεία Μαγείρων, Απονομή Βραβείου Γαστρονομικού Ταξιδιώτη της χρονιάς

Κέρκυρα στην Όπερα. Αφήγηση της ιστορίας του Applaaudito a Corfu

-Συναυλία Όπερας αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας

-Μπουφές από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων και το Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Κέρκυρας, με συνταγές από το μυστικό βιβλίο μαγειρικής της Μαρίας Κάλλας «Nτίβα στην κουζίνα«

-Παρουσίαση τοπικών προϊόντων

-Πάρτυ κλασσικής μουσικής με Dj

Η περίφημη νερατζοσαλάτα, η οποία στην πραγματικότητα είναι πορτοκαλοσαλάτα, αλλά παραμένει μοναδική κι υπέροχη σε κάθε περίπτωση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΙΟΥ

CHEF’S MASTERCLASS, στο ξενοδοχείο «Depono Ηotel»», ώρα 10.00, όπου ο φημισμένος chef Ivo Andrıc, κριτής του World Association of chefs Societies, παραδίδει masterclass στους φοιτητές του Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΑΝΓΚΡΗ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Ένωσης «Καποδίστριας», ώρα 20.00, που θα περιλαμβάνει:

-Παρουσίαση της πρώτης Ελληνίδας ντίβας της Όπερας και της οικογένειας Άνγκρη

-Η θέση της Κέρκυρας στο Νέο Κόσμο

-Μουσική Εκδήλωση Όπερας

Το μπουρδέτο αποτελεί μία ακόμα χαρακτηριστική κερκυραϊκή συνταγή μαγειρέματος ψαριών με τσιγαρισμένο κρεμμύδι, κόκκινη σάλτσα και δυνατή γεύση κόκκινου καυτερού πιπεριού. Για το πιάτο αυτό επιλέγονται κατά προτίμηση σκορπιοί, μπακαλιάροι, γαλέοι, σαλάχια, ροφοί, γόπες. Η καταγωγή και η ονομασία του προέρχεται από την Ιταλία και ιδιαίτερα την Βενετία, όπου brodetto σημαίνει ζωμός.

 ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΙΟΥ

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, στον Κήπο του Λαού – Ανάκτορο Κέρκυρας, ώρα 19.00, που θα περιλαμβάνει:   

-Τελετή Έναρξης

-Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων Ελλάδος & Σερβίας από τη Φιλαρμονική Λιαπάδων

-Χαιρετισμούς Επισήμων

-Παρουσίαση της πόλης Stara Pazova (ώρα 19.20) με:  

-Ομιλία του Δημάρχου Borde Radinovic

-Προβολή μικρού μήκους ταινίας για μία από τις πιο επιτυχημένες τοπικές αυτοδιοικητικές οντότητες στη Σερβία, την Στάρα Πάζοβα

Παρουσίαση του Εθνικού Μουσείου Nikola Tesla Βελιγραδίου (ώρα 19.30) με:

-Ομιλία της Διευθύντριας Ivona Jevtic

-Προβολή μικρού μήκους ταινίας για το Μουσείο Nikola Tesla

-Μικρή έκθεση

Παρουσίαση δεξιοτήτων των Σέρβων Ιπποτών Svibor (ώρα 19.45) με:

-Μουσική εκδήλωση (ώρα 20.00) με:

-Σερβικές Ορθόδοξες Ψαλμωδίες – Δάκρυα Κοσσυφοπεδίου, Holy Serbia Vocal – Ιnstrumental Composition

-Σερβικά Ορθόδοξα Άσματα

-Tamburasi Ljubinka Lazica

-Χορωδία San Ciacomo

-Μπαντίνα Φιλαρμονικής Λιαπάδων

Γεύσεις Σερβίας (ώρα 20.30) 

Ο διακεκριμένος chef Ivo Andric, κριτής του World Association of Chefs Societies, μαγειρεύει μαζί με τους φοιτητές του Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας και μας ξεναγεί στις παραδοσιακές γεύσεις της πατρίδας του.

Μουσική Εκδήλωση (ώρα 21.00) 

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Gastronomy, GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: