Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας πραγματοποιήθηκε στην πανέμορφη αυτή πόλη της Κύπρου από την Πέμπτη 20 έως και την Κυριακή 23 Απριλίου, ως μία τετραήμερη γιορτή πολιτισμού με τίτλο: «Ο ποιητικός λόγος εκφραστής και συνδιαμορφωτής του κοινωνικού γίγνεσθαι». Το Φεστιβάλ, έχοντας πλέον τοποθετήσει επάξια τη Λάρνακα και ολόκληρη την Κύπρο στο επίκεντρο του διεθνούς περί ποίησης ενδιαφέροντος, διοργανώθηκε από την Culture & Αrt, τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, στηρίχθηκε δε από τον Δήμο Λάρνακας, ενώ η διοργάνωση χαιρέτησε φέτος και τη συνεργασία της με την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου. Η Λάρνακα, μέσω αυτού του Φεστιβάλ-θεσμού, πέτυχε να σηματοδοτήσει τον φυσικό, αλλά και διαδικτυακό εκείνο χώρο -μέσω και της ιστοσελίδας cultureandart.cy-, που όχι μόνο θα συμβάλει στη σύσφιξη σχέσεων και στην καλλιέργεια της πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά και θα αποτελέσει διεθνή κόμβο προώθησης, σταδιακά, των καλών πρακτικών στην εκπαίδευση και την καλλιέργεια ευτυχισμένων αυριανών πολιτών, κριτικά σκεπτόμενων, με αναπτυγμένη την πολιτιστική συνείδηση και την κοινωνική ενσυναίσθηση. Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας αποδεικνύεται, από αυτό που τόνισε σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Πρόεδρός του Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος: «Νομίζω ότι η καλύτερη απόδειξη της επιτυχίας του Φεστιβάλ ήταν τα ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα, άρα η παρουσία του κόσμου, καθώς και το βροντερό παρόν που έδωσε η εκπαιδευτική κοινότητα και ο μαθητικός πληθυσμός».
Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο οραματίστηκε ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, είναι η καταξιωμένη ποιήτρια και λογοτέχνιδα Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης με καταγωγή από την Αμμόχωστο. Ο Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Πρόεδρος του Φεστιβάλ, όπως και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, είναι Καθηγητής «Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ.) και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Ε.Α.Π. – Π.Δ.Μ.).
Αμφότεροι μας τόνισαν ότι έχουν -και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς-, μία θαυμάσια Επιστημονική Επιτροπή -πολύ μεγάλα ονόματα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- και εξίσου σημαντική Οργανωτική Επιτροπή, χωρίς τη συνδρομή και βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί η απολύτως επιτυχής ολοκλήρωση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος. Τα ονόματα όλων αναφέρονται αναλυτικά στο τέλος του άρθρου. Ακολουθεί λεπτομερής παρουσίαση όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Τη φετινή διοργάνωση τίμησε με τη συμμετοχή της η διακεκριμένη ποιήτρια και στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου. Βίντεο με τοποθέτησή της στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μπορείτε να παρακολουθήσετε στο τέλος του άρθρου.
Να σημειώσουμε ότι όλοι οι διακεκριμένοι συμμετέχοντες ποιητές, με τα αναλυτικά βιογραφικά τους, παρουσιάζονται σε ξεχωριστό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε ακολουθώντας το σχετικό link.
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γιώργος Λυκούργος» πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και πλήθους κόσμου, οι οποίοι παρακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων, χορογραφημένη ποίηση, αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Μιχαήλ Ηλία, με θέμα «Ποιητές του Φωτός», που φιλοξενήθηκε στο φουαγιέ του Θεάτρου. Ακολουθεί αναλυτικό φωτορεπορτάζ.
Στο video o χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού Κύπρου και δημοφιλούς καλλιτέχνη Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον οποίο διαδέχθηκαν στο βήμα ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η Καλλιτεχνική Διευθύντριά του, ποιήτρια, λογοτέχνιδα και Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου.
Ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας στον Υφυπουργό Πολιτισμού Κύπρου Μιχάλη Χατζηγιάννη από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Καθηγητή Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο και την Καλλιτεχνική του Διευθύντρια Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου. Να σημειώσουμε εδώ, ότι την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Βουλευτές Λάρνακας Ανδρέας Αποστόλου, Ανδρέας Πασουρτίδης και Πρόδρομος Αλαμπρίτης, καθώς και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κουκουμάς.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, η βραδιά ξεκίνησε με την παρουσίαση του χορογραφημένου ποιήματος της αξέχαστης Κατερίνας Γώγου «Θα ‘ρθει καιρός», από τη συλλογή «Ιδιώνυμο», το οποίο απήγγειλε έξοχα η παρουσιάστρια της βραδιάς και ολόκληρου του Φεστιβάλ, η δημοφιλής ηθοποιός Μόνικα Μελέκη.
Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Μιχάλη Χατζηγιάννη, του Προέδρου του Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης τόνισε στο δικό του χαιρετισμό, πως ο Δήμος Λάρνακας στηρίζει από την πρώτη χρονιά το Φεστιβάλ, δεδομένου ότι η διοργάνωση αυτή ενισχύει το πολιτιστικό προφίλ της πόλης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Δρ Ιωσήφ Ιωσηφίδης παίρνοντας τον λόγο σημείωσε μεταξύ άλλων: «Λαμβάνουμε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας με 7- 8 μέλη μας, που θα παρουσιάσουν πρωτότυπα ποιήματά τους, με την ευχή να στηρίξουμε την πόλη και αναμένοντας παράλληλα ότι ο Υφυπουργός θα βοηθήσει οικονομικά και ηθικά το θεσμό έτσι ώστε να ανδρωθεί».
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Δρ Άντης Παναγιώτου ήταν ο πρώτος ποιητής που απήγγειλε το ποίημα του εκ Λάρνακας καταγομένου αείμνηστου Φοίβου Σταυρίδη «Η γιαγιά μου η εκατόχρονη». Ακολούθησαν, με τη σειρά που απήγγειλαν, οι ποιητές: Αντώνης Γαβριήλ Παπάς, Ειρήνη Σιδερά, Ανδριανή Σουρή, Γιώργος Μαυρομάτης, George Wallace, Παναγιώτης Πέτσας, Felix Schiller, Χριστίνα-Παναγιώτα Γραμματικοπούλου, Κωνσταντία Φιλίππου, Sara Μaria Harb Said και Δήμος Χλωπτσιούδης.
Τέλος, η Μαρία Παπαδοπούλου μίλησε για τον ζωγράφο Μιχαήλ Ηλία, οι πίνακες του οποίου πωλούνται προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν προς ενίσχυση του Φεστιβάλ…
…με τα εγκαίνια της έκθεσής του με τίτλο «Ποιητές του Φωτός», να πραγματοποιούνται αμέσως μετά από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη (στο μέσον), παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη (άκρο αριστερά), του Αντιδημάρχου Λάρνακας Ιάσωνα Ιασωνίδη (ανάμεσα στους προαναφερθέντες), της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Ελένης Αρτεμίου- Φωτιάδου και του Προέδρου του Δρ Τριαντάφυλλου Η. Κωστόπουλου (δεξιά αμφότεροι).
Συνολική άποψη των χώρων του Φουαγιέ που φιλοξένησε την έκθεση.
Κάποια έργα του Μιχαήλ Ηλία…
…από την έκθεση «Ποιητές του φωτός».
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης με τον Αντώνη Δ. Σκιαθά, Πρόεδρο του «Γραφείου Ποιήσεως», Διευθυντή του culturebook.gr, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τις απαραίτητες αναμνηστικές selfies…
…λίγο πριν όλοι μεταφερθούν για τη συνέχεια της βραδιάς στο «Αίθριον» του εντυπωσιακού Πολυχώρου Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας. Στη φωτογραφία με την όμορφη ποιητική παρέα, από αριστερά: Λίνα Νικολακοπούλου, Αλεξάνδρα Ζαμπά, Μαρία Καντωνίδου, Maria Caracausi, Φρατζέσκα-Ελευθερία Τσούνη.
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, αποτελεί πλέον το νέο στολίδι της ούτως ή άλλως γοητευτικής πόλης.
Ο Γιώργος Σάββας, ιδιοκτήτης του χώρου «Αίθριον» που φιλοξένησε το κοινωνικό κομμάτι της βραδιάς, με την ποιήτρια και στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου.
Μια όμορφη παρέα ποιητών και σε αυτό το τραπέζι! Από αριστερά: Marko Pogacar από την Κροατία, ο Γάλλος Alexandre Mexis, η Χριστίνα-Παναγιώτα Γραμματικοπούλου, ο Δήμος Χλωπτσιούδης και η Juliana Velickovska από τη Βόρεια Μακεδονία.
Η γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Μόνικα Μελέκη με τον Πολιτιστικό Λειτουργό Δήμου Λάρνακας Άκη Ιωάννου.
Από αριστερά: Maria Caracausi, Καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Λίνα Νικολακοπούλου, Άθως Καζαντζής – Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας και Αλεξάνδρα Ζαμπά – ποιήτρια.
Μία ακόμα παρέα στα φιλόξενα τραπεζάκια του «Αίθριον» με τους (από αριστερά): Ανδρέα Κώστα – εκπαιδευτικό και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Μαρία Αντωνίου από το Xenos Travel by Royal Holidays που στηρίζει το Φεστιβάλ, Γιώτα Δημητρίου – δημοσιογράφος από το Scala Times και Γιάννης Φωτιάδης – Διευθυντής Culture and Αrt.
Από αριστερά στην παρέα αυτή οι ποιητές: Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Aλεξάνδρα Μπακονίκα, Χλόη Κουτσουμπέλη, Κώστας Κρεμμύδας – Διευθυντής του περιοδικού «Μανδραγόρας», Άννα Στράτου και Τασούλα Τσιλιμένη – Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η άψογη διοργάνωση απαιτεί εργασία ακόμα και την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι απολαμβάνουν ποτό και κουβεντούλα. Από αριστερά: Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Ανδρέας Γερολέμου – ιδιοκτήτης του ομώνυμου Ωδείου και Διευθυντής του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας, Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Μαρία Χριστοδούλου – ποιήτρια, εκπαιδευτικός και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
Από αριστερά: Σοφία Τρ. Κωτοπούλου, Μαρία Χριστοδούλου, Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Κατερίνα Μαρινάκη – εκδότρια & δημοσιογράφος «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο» και πίσω ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης.
Συνολική άποψη των πανέμορφων χώρων του Πολυχώρου Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΠΡΩΙ
H πρώτη δράση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας για την Παρασκευή 21/4 πραγματοποιήθηκε και πάλι στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γεώργιος Λυκούργος», με πολυπληθές ακροατήριο. Εξαιρετικές απαγγελίες, αφιέρωμα στο αρμονικό πάντρεμα ποίησης και φωτογραφίας μέσα από τη μοναδική δουλειά της Peny Delta και μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Ο ποιητικός λόγος εκφραστής και συνδιαμορφωτής του κοινωνικού γίγνεσθαι».
Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, που κυριάρχησε στην πρωινή εκδήλωση της δεύτερης ημέρας του Φεστιβάλ, συμμετείχαν (από αριστερά): Νίκος Φωτόπουλος – Ελλάδα, Juliana Velickovska – Βόρεια Μακεδονία, Felix Shiller – Γερμανία, η Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου ως συντονίστρια, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Δρ Άντης Παναγιώτου ως μεταφραστής, Petra Kolmančič – Σλοβενία και Maria Caracausi, Καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.
Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος στο βήμα για τις δικές του απαγγελίες, με την παρουσιάστρια του Φεστιβάλ Μόνικα Μελέκη να τον προλογίζει, παρουσιάζοντας -όπως και για όλους τους συμμετέχοντες ποιητές άλλωστε- το πλούσιο βιογραφικό του. Ο Καθηγητής Κωτόπουλος μας μίλησε ποιητικά για τον «Σκακιστή Πρύτανη» (αφιερωμένο στον Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) & για την «Διοίκηση των Τεμπών».
Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς αφιέρωσε το ποίημά του «Το δέντρο» στη μνήμη της φίλης του Μυρσίνης Ζορμπά, που «έφυγε» μόλις την προηγούμενη ημέρα, με την οποία είχαν υπάρξει επίσης και συνεργάτες στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Ακολούθησαν, με τη σειρά που απήγγειλαν, οι ποιητές: Νόρα Νατζαριάν, Alexander Μexis, Αλεξία Βίκτωρος, Μαρία Χατζηαυξέντη, Μαρία Χριστόδουλου, Νίκος Φωτόπουλος, Juliana Velickovska, Αλεξάνδρα Μπακονίκα.
Ακολούθησε η προβολή φωτογραφικών έργων της γνωστής καλλιτέχνιδος Peny Delta, εμπνευσμένων από τα ποιήματα δημιουργών, όπως η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου…
…ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος…
…και η αγαπημένη όλων δημιουργός Λίνα Νικολακοπούλου.
Οικογενειακή φωτογραφία των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, με φόντο το μικρό υπαίθριο θεατράκι του Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας.
Από αριστερά: ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Δρ Ιωσήφ Ιωσηφίδης, η Μαρία Χριστοδούλου, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Μόνικα Μελέκη, ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς.
Επίσκεψη στην Παναγία Αγγελόκτιστη, βυζαντινό ναό στο χωριό Κίτι, περίπου 12 χλμ. ΝΔ της Λάρνακας. Ο σημερινός ναός κτίστηκε κατά τον 11ο αιώνα στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής και χαρακτηρίζεται από το εξαιρετικής τέχνης παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό, που σώζεται στην κόγχη του.
Το μωσαϊκό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της Κύπρου και πιθανότατα δημιουργήθηκε στα τέλη του 6ου αιώνα.
Από αριστερά: Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Αλεξάνδρα Ζαμπά, Ιάκωβος Σαβουρής – Πρόεδρος Συλλόγου και Κοινοτικός Γραμματέας Κοινότητας Κιτίου, Νίκη Πλυσή – Γραμματέας Πολιτιστικού Ομίλου «Αρχάγγελος» Κιτίου & Γραμματέας του Δημοτικου Σχολείου Κιτίου και ο Αιδεσιμώτατος π. Σωτήρης, που μας ξενάγησε στο ναό.
Το εντυπωσιακό κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κιτίου, που εγκαινιάστηκε μόλις το 2003, με τον υπέροχο κήπο-πάρκο, ανοιχτό σε όλους τους Κυπρίους και όχι μόνο.
Ξενάγηση των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κτηρίου του Κοινοτικού Συμβουλίου Κιτίου.
Από αριστερά: Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Ιάκωβος Σαβουρής και Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, κατά την επίδοση αναμνηστικών δώρων.
Ακολούθησε πλούσιο γεύμα στο «Jakson Gastro Cafe-Bar», στο Κίτι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας «Γιώργος Λυκούργος», με ένα ενθουσιώδες κοινό, που κυριολεκτικά ξεσπούσε σε θερμά χειροκροτήματα ανά πέντε λεπτά, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Το πλούσιο και υψηλού επιπέδου πρόγραμμα της βραδιάς περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και την απονομή των Βραβείων στα παιδιά, που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Ιερότητα Γραφής 2023», με Αθλοθέτη την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Σχολή Ρωσικού Μπαλέτου και Σύγχρονου Εύης Σουρή-Ευθυμίου, καθώς και το Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας, υπό τη διεύθυνση του Αντρέα Γερολέμου και ο Νικόλας Σαββίδης στο πιάνο και το τραγούδι. Ο Πρόεδρος Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησαν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην εξαιρετικά επιτυχή διοργάνωση της μεγάλης αυτής γιορτής των τεχνών γενικότερα και της ποίησης ειδικότερα. Ο Καθηγητής Κωτόπουλος ανέφερε ονομαστικά όλα τα μέλη τόσο της Επιστημονικής όσο και της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, η σύνθεση των οποίων παρατίθεται στο τέλος του άρθρου.
Η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας «Γιώργος Λυκούργος» έχει κατακλυστεί από κόσμο -όπως και σε όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ-, που αναμένει με αδημονία την έναρξη της εκδήλωσης.
Απονομή δώρων από τον Πρόεδρο και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, στην Α.Ε. τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου, στο Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, καθώς και στον Σύμβουλο της Πρεσβείας της Ελλάδος Αλέξανδρο Κώστα, για την πολύτιμη στήριξη των συγκεκριμένων Φορέων προς το Φεστιβάλ, ήδη από την πρώτη του διοργάνωση.
Nέα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρόταση, στο πλαίσιο του φετινού 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, για συμμετοχή σε αυτό των παιδιών και γενικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού. Εδώ η Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου, ο Αιδεσιμώτατος π. Μιχαήλ Σιδεράς και ο ποιητής Κώστας Κρεμμύδας, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και Υπεύθυνος εκδόσεων «Μανδραγόρας» βραβεύουν τους μαθητές Λυκείου.
Στις αρχές της χρονιάς προκηρύχθηκε ο Α΄ Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ποίησης με τίτλο «Ιερότητα Γραφής 2023», με αθλοθέτη την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, για τον οποίο υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση από τα παιδιά και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης. Τα βραβεία και τα τιμητικά διπλώματα απονεμήθηκαν στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης του Φεστιβάλ, σε κλίμα συγκίνησης και χαράς.
Τον προαναφερθέντα Διαγωνισμό προκήρυξαν το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το «Βιβλιολογείον». Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων Δημοτικής (Ε΄+ Στ΄τάξεις), Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας και το θέμα του ορίστηκε ως εξής:
-Για τη Δημοτική Εκπαίδευση:Αγάπη και ειρήνη στη γη
-Για τον Γυμνασιακό κύκλο: Ζώντας σε μια πατρίδα με κατεχόμενα εδάφη / 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή
Για τον Λυκειακό κύκλο:Κλιματική κρίση και αλλαγή
Η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου και ο ποιητής Κώστας Κρεμμύδας βραβεύουν τους διακριθέντες μαθητές Γυμνασίου.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:
Λύκειο
1ο Βραβείο: Ο σοφός ποταμός, Γεωργία Ζήνωνος (Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας)
2ο Βραβείο: Χωρίς προορισμό, Ναταλία Νεοφύτου (Λύκειο Μακαρίου Λάρνακας)
3ο Βραβείο: Το φως σε σκοτεινιά, Ιωάννης Ροκαδάκης (Λύκειο Λιβαδίων)
2ο Βραβείο: Ο Πέτρος, Ιωάννης Λαζαρή (Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού) και Πατρίδα, Ιωάννα Σοφία Παναγιώτου (Γυμνάσιο Αραδίππου)
3ο Βραβείο: Ένα γιασεμί δεν φέρνει την άνοιξη, Ζωή Χριστοδουλίδου-Μπόσκο (Med High Private English School) και Σαράντα συν οχτώ, Κυριακή Κωνσταντίνου (Γυμνάσιο Ξυλοφάγου)
Δημοτικό
1ο Βραβείο: Τραγούδι της Ειρήνης, Σοφία Καλλή (Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λαζάρου Α΄) και Αγάπη και Ειρήνη στη γη, Νεφέλη Παλατέ (Δημοτικό Σχολείο Καμαρών, Λάρνακα)
2ο Βραβείο: Η Στετέ μου, Πογιατζιής Ευστάθιος (Δημοτικό Σχολείο Δροολαξιάς Β΄) και Ευχή για την ειρήνη, Αικατερίνη Χρυσοστόμου (Δημοτικό Σχολείο Καμαρών, Λάρνακα)
3ο Βραβείο: Παιδική Προσευχή, Φωτούλα Μαρία Τάκης (Δημοτικό Σχολείο Καμαρών, Λάρνακα) και Αγάπη και Ειρήνη στη γη Αντριάνο Καμάσσα (Δημοτικό Σχολείο Λυκάρων)
Πέραν των 14 βραβευμένων ποιημάτων, 16 ακόμα έχουν επιλεγεί από την Κριτική Επιτροπή για να συμπεριληφθούν σε Ανθολογία.
Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν:
-Πρόεδρος: Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος, ποιητής, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Π.Δ.Μ.).
Το Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας, υπό τη διεύθυνση του Αντρέα Γερολέμου, αποδίδει με εξαίσιο τρόπο τα τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου «Post Love» και «Σίδερο με ατμό». Στο πιάνο η Σοφία Φούτζη.
Η παρουσιάστρια της βραδιάς και δημοφιλής ηθοποιός Μόνικα Μελέκη απαγγέλει με το μοναδικό τρόπο της ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη και χορεύει η Ρόζα Μαρία Πάντζη.
Συνέχεια στην παρουσίαση χορογραφημένης ποίησης απο τη Σχολή Ρωσικού Μπαλέτου και Σύγχρονου Εύης Σουρή-Ευθυμίου.
Ο Πρόεδρος Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου άνοιξαν τη βραδιά με τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες τους προς τους υποστηρικτές της διοργάνωσης.
Ο Δημήτρης Δημητρίου, εκπρόσωπος της εταιρείας 4sight Group, που ανέλαβε τη δημιουργία του ιστοτόπου του Φεστιβάλ.
Ο Νικόλας Σαββίδης, αποδίδει εξαιρετικά με το πιάνο και το τραγούδι του το «Έξοδος κινδύνου» της Λίνας Νικολακοπούλου και αργότερα το έργο που στιχουργικά υπογράφουν ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος κι η Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου και μουσικά ο Ανδρέας Γερολέμου.
Στο βήμα η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου…
…τον οποίο ακολούθησε για το δικό του χαιρετισμό ο Αιδεσιμώτατος π. Μιχαήλ Σιδεράς, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, τονίζει ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη να βαδίζει στους δρόμους του πολιτισμού.
Η εκπαιδευτικός Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, μιλάει διαδικτυακά από τη Μαδρίτη, για τα Βραβεία Ποίησης στους μαθητές, εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού.
Ο Καθηγητής Δήμος Χλωπτσιούδης αναλύει το σκεπτικό βράβευσης των μαθητών από την Κριτική Επιτροπή. Τα ποιήματα ήταν είτε σε ελεύθερο στίχο είτε σε παραδοσιακό, με έντονη επίσης την παρουσία της κυπριακής διαλέκτου.
Οι ταλαντούχοι μαθητές της Σχολής Ρωσικού Μπαλέτου και Σύγχρονου Εύης Σουρή-Ευθυμίου, χορεύουν Bob Dylan και «Hurricane».
Η αγαπημένη όλων Λίνα Νικολακοπούλου απαγγέλει μοναδικά, συγκινώντας άπαντες, τα ποιητικά της έργα «Αποβίβαση» & «ΕΚΑΣ». Ακολούθησαν, με τη σειρά που απήγγειλαν, οι ποιητές: Θανάσης Χατζόπουλος, Petra Kolmančič, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Ιωσήφ Ιωσηφίδης.
Ακολούθησε παραδοσιακό δείπνο στην ταβέρνα «Το Μαγκάλι».
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Απριλίου, στους φιλόξενους χώρους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας. Εκτός από τις εξαιρετικές απαγγελίες των εκλεκτών ποιητών που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, το πολυπληθές κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα υψηλού επιπέδου αφιέρωμα στη μοναδική και πολύπλευρη προσωπικότητα του Δρα Κλείτου Ιωαννίδη, διακεκριμένου συγγραφέα, φιλοσόφου και ποιητή, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, καθηλώνοντας το κοινό με την εμπνευσμένη ομιλία του. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον εξίσου χαρισματικό Ιταλό Aldo Gerbino, Μορφολόγο, Καθηγητή Ιστολογίας και Εμβρυολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, αλλά και κριτικό, συγγραφέα και ποιητή.
Οικογενειακή φωτογραφία των συμμετεχόντων ποιητών και των διοργανωτών του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.
Πανοραμική άποψη της κατάμεστης -όπως σε όλες τις εκδηλώσεις-αίθουσας, όπου το φιλότεχνο κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία ακόμα εκδήλωση αληθινής ψυχαγωγίας, όπως αυτή ορίζεται ως η συμμετοχή του ανθρώπου στα ανώτερα έργα του πολιτισμού, που τον μορφώνει πνευματικά και αισθητικά και τον εξευγενίζει.
Το τέλος της εκδήλωσης σηματοδοτήθηκε από την αναγγελία μίας ακόμα σημαντικής πρωτοβουλίας, δια στόματος της υπερδραστήριας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου και της αεικίνητης Αλεξάνδρας Ζαμπά, που ζει μόνιμα στη Ρώμη, η οποία είναι και η εμπνεύστρια της νέας αυτής δράσης, που θα ενισχύσει έτι περαιτέρω το προφίλ του Φεστιβάλ, αφορά δε στη μετάφραση ελληνικής ποίησης στα Ιταλικά και φέρει τον τίτλο «Διάλογοι – Conversations».
Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, πλαισιώνουν τον Δρα Κλείτο Ιωαννίδη, λίγο μετά την ολοκλήρωση τού προς τιμήν του αφιερώματος και την απονομή της τιμητικής πλακέτας, που του επέδωσαν από κοινού.
Την έναρξη της εκδήλωσης «υπέγραψε» μουσικά ο νεαρός ταλαντούχος πιανίστας Κυριάκος Αντρ. Κώστα…
…ενώ στη συνέχεια, η δημοφιλής ηθοποιός και παρουσιάστρια του Φεστιβάλ Μόνικα Μελέκη, ξεκίνησε τις προσκλήσεις στο βήμα των συμμετεχόντων ποιητών…
…μεταξύ των οποίων και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, η οποία μας διαβεβαίωσε έμμετρα πως «Αγαπώ σε» και αναρωτήθηκε για «Το γιασεμί στην πόρτα μου».
Ο Κώστας Κρεμμύδας του περιοδικού «Μανδραγόρας» μας περιέγραψε πώς είναι «Η Έξοδος». Ακολούθησαν, με τη σειρά που απήγγειλαν, οι ποιητές: Γιώργος Μολέσκης, Μαρία Καντωνίδου, Lorenzo Pataro, Δάφνη Νικήτα, Νάσα Παταπίου, Marko Pogacar, Xλόη Κουτσουμπέλη.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Δρα Κλείτου Ιωαννίδη, η Θεατρολόγος Χρυστάλλα Καλλένου ανέλαβε την απαγγελία επιλεγμένων ποιημάτων του τιμώμενου…
…ενώ ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Κώστα, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό και την εργογραφία του.
Η Καθηγήτρια Τζίνα Καλογήρου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, παρουσίασε εύστοχα τις περιλήψεις των ομιλιών στα Αγγλικά. Δίπλα της, ο Δρ Κυριάκος Βερεσιές, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, ο οποίος ανέλαβε να διαβάσει την ομιλία του Δρα Ιωάννη Χριστοδούλου, που απουσίασε από την εκδήλωση λόγω ασθενείας. Η Θεατρολόγος Χρυστάλλα Καλλένου παρουσίασε την ομιλία του Δρα Παναγιώτη Τουλιάτου, που δεν παρέστη, επίσης, λόγω ασθενείας.
«Η ποίηση είναι αποκρυπτογραφητής της ζωής και του κόσμου!» υπογράμμισε μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών λόγων του ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, κάνοντας το πολυπληθές κοινό να κρέμεται κυριολεκτικά από τα χείλη του.
Το αφιέρωμα στον Ιταλό Aldo Gerdino έφερε την επιστημονική υπογραφή της Maria Caracausi (στο βήμα), Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
Η Αλεξάνδρα Ζαμπά στην εισήγησή της αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα της μετάφρασης στην ποίηση, που τόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη διάδοσή της, λίγο πριν την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Διάλογοι – Conversations» σχετικά με μεταφράσεις ελληνικής ποίησης στα Ιταλικά, στην οποία ήδη αναφερθήκαμε. Η εξαιρετική αυτή σκέψη της κυρίας Ζαμπά υιοθετήθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- με θέρμη από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Καθηγητή Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο και την Καλλιτεχνική του Διευθύντρια Ελένη Αρτεμίου- Φωτιάδου, στους οποίους και πρωτίστως κατατέθηκε.
Το τέλος της βραδιάς σημαδεύτηκε από τις ώρες εκείνες, όπου γύρω από ένα τραπέζι και υπό τους ήχους αγαπημένων ακουσμάτων, άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι πριν δύο ημέρες, γίνονται μια μεγάλη παρέα, μια αγκαλιά που χωρά Κυπρίους και Έλληνες -είμαστε ούτως ή άλλως αδέλφια-, αλλά και Γάλλους, Ιταλούς, Γερμανούς, Κροάτες, Βορειομακεδόνες και ένα σωρό ακόμα εθνικότητες, που απάρτιζαν το παζλ συμμετεχόντων στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Το πρωί της κυριακής 23 Απριλίου, στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας φιλοξενήθηκε η τελευταία, αλλά διόλου λιγότερο σημαντική και ενδιαφέρουσα -το αντίθετο μάλιστα- εκδήλωση του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Πέραν των εξαιρετικών απαγγελιών το πολυπληθές ακροατήριο είχε την ευκαιρία να απολαύσει μία μοναδική συζήτηση στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Η μελοποιημένη ποίηση», μέρος της οποίας περιλαμβάνεται στο ακόλουθο video, με την τοποθέτηση της πάντα καθηλωτικής -με τον πεζό ή έμμετρο λόγο της- Λίνας Νικολακοπούλου.
Όταν έχεις τη Λίνα Νικολακόπουλου σε απόσταση αναπνοής και απολαμβάνεις την ευκαιρία πρόσληψης της συμπυκνωμένης εμπειρίας της δεν μπορεί παρά να αισθάνεσαι συγκλονισμένος! Στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η μελοποιημένη ποίηση», στο πλαίσιο της τελευταίας εκδήλωσης του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Στιγμές μοναδικές, δυνατές κι αξέχαστες!
Οικογενειακή φωτογραφία των συμμετεχόντων ποιητών και των διοργανωτών του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας.
Οι ταλαντούχοι νεαροί καλλιτέχνες Κυριάκος Κώστα στα πλήκτρα και Μιχάλης Λυσιώτης στην κιθάρα και το τραγούδι, απέδωσαν με μοναδικό τρόπο αγαπημένα τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.
Η δημοφιλής ηθοποιός και παρουσιάστρια του Φεστιβάλ Μόνικα Μελέκη, απηύθυνε τις προσκλήσεις στο βήμα των συμμετεχόντων ποιητών.
Η Αλεξάνδρα Ζαμπά απήγγειλε τα ποιήματά της «Μνήμη ανήσυχη» & «Συσπάσεις, κόμποι και στριψίματα», που γράφτηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ, με στόχο την διάσωση της προφορικότητας. Η κυρία Ζαμπά ολοκλήρωσε την παρουσίασή της τραγουδώντας με μοναδική ευαισθησία ένα νανούρισμα.
Η Κολομβιανή ποιήτρια Maria Del Castillo Sucerquia απήγγειλε διαδικτυακά δύο ποιήματά της τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά, αποσπώτας ενθουσιώδες χειροκρότημα από το κοινό. Πρόκειται για τα έργα «Ένα άνθος» (A flower) και «Μυστικό της εξοχής» (Rural Secret).
Ακολούθησε το αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ζέρβα, με την Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου να διαβάζει την παρουσίαση του Κώστα Κρεμμύδα, λόγω απουσίας του.
Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η μελοποιημένη ποίηση». Από αριστερά: Νίκος Φωτόπουλος, Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου -στις μεταφράσεις-, Θανάσης Χατζόπουλος, Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Λίνα Νικολακόπουλου και Αντώνης Σκιαθάς. «Η ποίηση είναι η Κυριακή μας, η στιχουργική όλες οι υπόλοιπες μέρες μας!» τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η Λίνα Νικολακοπούλου.
Τι καινούριο θα μπορούσα να πούμε εμείς (Κατερίνα Μαρινάκη και Φρατζέσκα Τσούνη) για τη Λίνα Νικολακοπούλου; Αυτόν τον ογκόλιθο της ελληνικής μουσικής σκηνής, που συγχρόνως παραμένει μια γυναίκα λαμπερή μέσα στην απλότητα της, ήρεμη κι αξιαγάπητη μέσα στην υπερδραστηριότητά της, τόσο προσιτή μέσα στη διασημότητά της Τέσσερις ημέρες στην Κύπρο, στο πλαίσιο του εξαιρετικού και φέτος 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, είχαμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα, να ρουφήξουμε την αποθησαυρισμένη γνώση και εμπειρία της, να κλέψουμε λίγη από τη λάμψη της!
Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας
Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος: Πρόεδρος, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής & Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα – Ποιητής
Σχολιάστε