Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου ή απλά το Λουξεμβούργο, είναι ένα μικροσκοπικό κράτος της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ Βελγίου, Γερμανίας και Γαλλίας, του οποίου η πρωτεύουσα, η Πόλη του Λουξεμβούργου, αποτελεί μία από τις τρεις επίσημες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μαζί με τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο- και παράλληλα έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανώτατης δικαστικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά, θα μου πείτε, είναι γνωστά κι ακόμη κι αν δεν τα γνωρίζετε θα τα διαβάσετε σε οποιαδήποτε έντυπη ή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια αναζητήσετε το σχετικό λήμμα.
Το εντυπωσιακό Αββαείο του Neumünster αποτελεί ταυτόχρονα ένα δημόσιο χώρο συνάντησης, πολιτιστικό κέντρο και πρώην μοναστήρι των Βενεδικτίνων, που βρίσκεται στην περιοχή Grund της πόλης του Λουξεμβούργου…
…στη σκιά του Φρουρίου του Λουξεμβούργου, τμήμα των παλαιών οχυρώσεων της πόλης και πρωτεύουσας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, που ουσιαστικά καταστράφηκαν στις αρχές του 1867. Το Φρούριο είχε τεράστια στρατηγική σημασία για τον έλεγχο της Αριστερής Όχθης του Ρήνου, των Κάτω Χωρών και της συνοριακής περιοχής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι το Λουξεμβούργο αποτελεί μία από τις 8 μικρότερες χώρες της Ευρώπης, με έκταση 2.586 τ.χλμ., που το καθιστούν περίπου ισομέγεθες με το Νομό Ηρακλείου; Και ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι μια χώρα τόσο μικρή, χωρίς μεγάλες πόλεις, με πληθυσμό μόλις 640.000 κατοίκων, θα μπορούσε να έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. παγκοσμίως, με άλλα λόγια το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Γνωρίζετε άραγε ότι σε αυτή την πλούσια χώρα η μετακίνηση των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γίνεται δωρεάν; Πόσοι γνωρίζουν ότι η χώρα αυτή έχει τρεις επίσημες γλώσσες, τα Λουξεμβουργιανά, τα Γερμανικά και τα Γαλλικά και ακόμα δυσκολότερο, ποιοί γνωρίζουν ότι εδώ εργάζονται καθημερινά περίπου 150.000 άνθρωποι -από σερβιτόροι έως Καθηγητές Πανεπιστημίου-, οι οποίοι το βράδυ επιστρέφουν στις γειτονικές χώρες μόνιμης κατοικίας τους, δηλαδή στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία;
Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην εμβληματική Place de la Constitution (Πλατεία Συντάγματος), που βρίσκεται στη θέση του πρώην προμαχώνα Beck, προσφέρει απλόχερα μια συγκλονιστικά πανοραμική θέα προς την κοιλάδα Pétrusse και τη γέφυρα Adolphe.
Place Guillaume II. Απο τα μέσα του 13ου αιώνα, αυτή η πλατεία, που πήρε το όνομά της από τον Γουλιέλμο Β’, Βασιλιά της Ολλανδίας και Μεγάλο Δούκα του Λουξεμβούργου, φιλοξενεί την εκκλησία και το μοναστήρι του Τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου. Στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι την αποκαλούν Knuedler, που προέρχεται από τη λουξεμβουργιανή λέξη «Knued», η οποία υποδηλώνει τον κόμπο στη ζώνη των Φραγκισκανών μοναχών. Το 1797 οι Γάλλοι κατέλαβαν το μοναστήρι με όλα τα εδάφη του και το διέλυσαν τμηματικά. Στους επόμενους αιώνες ολόκληρη η συστάδα των οικοδομημάτων γκρεμίστηκε και η πλατεία επανασχεδιάστηκε. Σήμερα, η Πλατεία Γουλιέλμου Β’ φιλοξενεί όχι μόνο το Δημαρχείο και το Γραφείο Τουρισμού της Πόλης του Λουξεμβούργου, αλλά και πολλές αγορές, υπαίθριες συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.
Το Λουξεμβούργο αποτελεί ένα πραγματικό τόπο ευζωίας, ίσως την καλύτερη χώρα για να ζει κανείς, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο όμορφο, ούτε απλώς ένα μέρος που μπορεί να παράσχει άπειρες πολιτιστικές διεξόδους στους επισκέπτες και στους κατοίκους του. Το Λουξεμβούργο είναι ένας τόπος ονειρεμένος, με Κάστρα και Μουσεία, με ατελείωτες εκτάσεις πράσινου και δασών, με ποτάμια και κοιλάδες, με γραφικά μικρά χωριουδάκια και απέραντους αμπελώνες, που δικαιολογούν απολύτως το γεγονός ότι οι Λουξεμβούργιοι αγαπούν ιδιαιτέρως τον οίνο και φημολογείται ότι πίνουν το περισσότερο κρασί, κατά κεφαλήν, στον κόσμο. Έχουν επίσης τα περισσότερα αστέρια Michelin κατά κεφαλήν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όποιον θα ήθελε να απολαύσει ένα ακριβό δείπνο.
Το Παλάτι του Μεγάλου Δουκάτου, στο κέντρο της παλιάς πόλης, αποτελεί την επίσημη κατοικία της οικογένειας των Μεγάλων Δουκών. Η τοποθεσία φιλοξενούσε αρχικά το πρώτο Δημαρχείο της πόλης του Λουξεμβούργου, ήδη από το 1418. Το Δημαρχείο καταστράφηκε από μία έκρηξη πυρίτιδας το 1554, ξαναχτίστηκε 20 χρόνια αργότερα, ενώ στα μέσα του 18ου αιώνα διευρύνθηκε στη δεξιά πλευρά από ένα μπαρόκ κτήριο, που ονομάζεται «Salle de la Balance». Το 1860 χτίστηκε η Βουλή στη δεξιά πλευρά του κτηρίου. Από το 1890, το κεντρικό κτήριο λειτουργεί ως το Παλάτι του Μεγάλου Δουκάτου, το οποίο από το 1992 έως το 1995 υποβλήθηκε σε εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης.
«Wir wollen bleiben, was wir sind» δηλαδή «Θέλουμε να παραμείνουμε αυτό που είμαστε»! Πρόκειται για το εθνικό σύνθημα του Λουξεμβούργου, που γεννήθηκε από την ιστορική φιλοδοξία του λαού του Λουξεμβούργου να διατηρήσει την ανεξάρτητη ταυτότητα και την Εθνική κυριαρχία του.
H Βουλή των Αντιπροσώπων (Chamber de Deputies) είναι το Κοινοβούλιο του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Τα 60 μέλη του εκλέγονται με λαϊκή ψηφοφορία κάθε πέντε χρόνια. Εδώ ψηφίζονται οι νόμοι και οι κανονισμοί που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, ως εκ τούτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπληρώνει μια πολύ σημαντική λειτουργία στο νομοθετικό σύστημα του Λουξεμβούργου. Η γυάλινη γέφυρα στα δεξιά ενώνει τη Βουλή με το γειτονικό κτήριο γραφείων.
Από την πλατεία Γουλιέλμου Β’ η θέα προς το Παλάτι του Μεγάλου Δούκα, που διακρίνεται στο βάθος.
Η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ είναι η παλαιότερη της πόλης, κτισμένη στη θέση του παρεκκλησίου του Κάστρου των Κόμηδων του Λουξεμβούργου, που κατασκευάστηκε στην ίδια τοποθεσία το 987. Στο πέρασμα των αιώνων ο ναός καταστράφηκε πολλές φορές, αλλά πάντα ανακατασκευάστηκε, ενίοτε αλλοιώθηκε και επεκτάθηκε. Η σημερινή του μορφή χρονολογείται από το 1688, αν και φυσικά ανακαινίστηκε στις δεκαετίες του ’60 και του ’80. Λόγω ακριβώς της ταραχώδους ιστορίας του, συνδυάζει στοιχεία ρωμανικής, γοτθικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής.
Στο εσωτερικό της Notre-Dame de Luxembourg. Ο Καθεδρικός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου υπήρξε αρχικά μία εκκλησία των Ιησουιτών, ο θεμέλιος λίθος της οποίας τέθηκε το 1613. Αποτελεί αξιοσημείωτο δείγμα ύστερου γοτθικού στυλ, που αποκαλύπτει διάφορα στοιχεία και διακοσμητικά εμπνευσμένα από το στυλ της Αναγέννησης.
Ο Καθεδρικός ναός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία Συντάγματος…
…και ήταν στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα όταν καθαγιάστηκε η εκκλησία της Αγίας Μαρίας και το 1870 ο Πάπας Πίος Θ’ αφιέρωσε τον Καθεδρικό Ναό του Λουξεμβούργου στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Στην Πλατεία Συντάγματος βρίσκεται και το μνημείο Gëlle Fra (αριστερά), το οποίο κατασκευάστηκε το 1923 στη μνήμη των Λουξεμβουργιανών στρατιωτών, που πέθαναν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, αποτελεί σύμβολο της ελευθερίας και της αντίστασης του λαού του Λουξεμβούργου.
Η Place d’Armes, η κεντρική πλατεία της πόλης του Λουξεμβούργου, είναι γεμάτη από καφετέριες και εστιατόρια, αλλά και το αγαπημένο μέρος συνάντησης μικρών και μεγάλων, μονίμων κατοίκων αλλά και επισκεπτών. Οι ντόπιοι την ονομάζουν απλά Δημαρχείο και ήταν εδώ, που τα γαλλικά στρατεύματα του Λουδοβίκου 14ου φύτεψαν δέντρα, την πλακόστρωσαν και χρησιμοποιούσαν την πλατεία ως χώρο παρελάσεων. Σήμερα, φιλοξενεί δημόσιες συναυλίες και εκδηλώσεις και βέβαια την πιο εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη Αγορά της χώρας.
H Γέφυρα Αδόλφου, που ονομάζεται επίσης Νέα Γέφυρα, ανεγέρθηκε μεταξύ 1900 και 1903 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μεγάλου Δούκα Αδόλφου και υπήρξε έργο που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι η γέφυρα είχε τη μεγαλύτερη, έως τότε, πέτρινη καμάρα στον κόσμο. Η μεγάλη διπλή αψίδα εκτείνεται σε πάνω από 85 μέτρα, σε όλη την κοιλάδα Pétrusse, σε ύψος 42 μέτρων και συνολικό μήκος 153 μέτρων.
Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Conservatoire de Luxembourg, το Ωδείο της πόλης του Λουξεμβούργου, που ιδρύθηκε το 1906, χάρη σε ιδιωτική δωρεά, η οποία είχε επιβληθεί με διάταγμα του Μεγάλου Δούκα εκδοθέν το 1904. Στο Ωδείο φοιτούν σήμερα πλέον των 2.600 φοιτητών, από 60 χώρες, που παρακολουθούν συνολικά πάνω από 5.000 μαθήματα.
H Avenue J. F. Kennedy είναι ένας από τους κύριους δρόμους της πόλης του Λουξεμβούργου, που συνδέει το Ville Haute με το Kirchberg, τη νέα συνοικία της πόλης του Λουξεμβούργου…
…όπου φτάνουμε διασχίζοντας τη γέφυρα Grande-Duchesse Charlotte, γνωστή και ως Κόκκινη Γέφυρα. Εδώ φιλοξενούνται, μεταξύ αλλων, μία από τις πολλές έδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ότι στην επιχειρηματική περιοχή του Kirchberg βρίσκεται και το Éla Greek Restaurant, ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας στην πόλη του Λουξεμβούργου. Το εστιατόριο αποπνέει μια οικεία και φιλική ατμόσφαιρα -πόσο μάλλον για μας τους Έλληνες- και χαρακτηρίζεται από κομψή διακόσμηση, με ξύλινα τραπέζια και πολύχρωμα λουλούδια να κυριαρχούν στο χώρο! Στο Éla Greek Restaurant θα απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία από μεζεδάκια και κύρια πιάτα, καθώς και πολλές επιλογές για χορτοφάγους, μαγειρεμένα έτσι ώστε να μεταφέρουν όποιον τα γεύεται όχι απλά στην Ελλάδα, αλλά κατευθείαν στην κουζίνα μιας Ελληνίδας μάνας ή γιαγιάς. Δεδομένων όλων των προαναφερθέντων μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο αποτελεί κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας χώρων εστίασης, που κοσμούν τον γαστρονομικό χάρτη του Λουξεμβούργου και ανήκουν σε 2 Έλληνες και 1 Πορτογάλο, όλοι νέοι σε ηλικία επιχειρηματίες, οι οποίοι αξίζουν τα θερμότερα συγχαρητήριά μας για το πάθος και την τελειομανία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά τους.
Στην επιχειρηματική περιοχή του Kirchberg βρίσκεται και το Éla Greek Restaurant, ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας στην πόλη του Λουξεμβούργου.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για το συγκεκριμένο εστιατόριο και τα «αδελφάκια» του θα βρείτε στο σχετικό αναλυτικό άρθρο μας.
Το Remich είναι μια μικρή πόλη στο ομώνυμο καντόνι, στο Ν.Α. τμήμα του Λουξεμβούργου, με πληθυσμό περίπου 3.645 κατοίκους. Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Moselle, ο οποίος αποτελεί μέρος των συνόρων μεταξύ Λουξεμβούργου και Γερμανίας…
…και στην κοιλάδα του οποίου κυριαρχεί η οινοποιία και υπάρχουν πολλές μικρές οινοποιητικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Remich ξεχωρίζει ως μια από τις πλέον γραφικές και τουριστικές.
Για το ταξίδι μας στην τόσο γοητευτική και ιδιαίτερη αυτή ευρωπαϊκή χώρα, οφείλουμε θερμότατες ευχαριστίες στους αγαπημένους μας φίλους Γεράσιμο και Κλέα Ξυδιά, τους οποίους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την εγκάρδια και άψογη φιλοξενία τους, την εξόχως τιμητική φιλία τους και τις αξέχαστες στιγμές που ζήσαμε στο ζεστό σπιτικό τους και την πανέμορφη δεύτερη πατρίδα τους, το Λουξεμβούργο.
Σχολιάστε