Μύκονος, η κοσμοπολίτισσα του Αιγαίου


Ξακουστή στα πέρατα του κόσμου, ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά, η γραφική Μύκονος των 90 τ.χλμ. συγκεντρώνει δίκαια το ενδιαφέρον και την προτίμηση χιλιάδων επισκεπτών, μεταξύ των οποίων πάμπολλοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες αλλά και άνθρωποι των media και της μόδας. Οι περισσότεροι δε απ’ αυτούς δεν την επισκέπτονται απλά, αλλά την έχουν επιλέξει ως τόπο δημιουργίας της εξοχικής τους κατοικίας. Νησί των αντιθέσεων μπορεί να χαρακτηριστεί επίσης η Μύκονος, ένα χρυσό νόμισμα με δύο όψεις, εντελώς διαφορετικές, αλλά εξίσου γοητευτικές και ενδιαφέρουσες. Από τη μια η έντονη νυχτερινή ζωή στα πολύβουα στέκια της Χώρας, με τους επώνυμους σε απαρτία και τους μη επώνυμους να συνωστίζονται γύρω τους, για να κλέψουν λίγη από τη λάμψη τους. Οι μεγαλύτερες φίρμες του πλανήτη, σε είδη ρουχισμού, καλλυντικών και κοσμημάτων, συναγωνίζονται στην δημιουργία εκθαμβωτικών βιτρινών, ικανών να σταματήσουν τον ρου του ανθρώπινου, πολύχρωμου ποταμιού, που κατακλύζει κάθε βράδυ τα στενά δρομάκια της γραφικής πολιτειούλας. Τα αμέτρητα μπαράκια είναι σε θέση να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, από τα πιο απλά έως …τα πιο εξεζητημένα. Όσο για εστιατόρια; Ουκ έστιν αριθμός! Πολυτελή ή παραδοσιακά, με κουζίνα διεθνή ή ελληνική, για χορτοφάγους, ψαροφάγους, ωμοφάγους και κάθε άλλο γούστο. Κάποια απ’ αυτά είναι γνωστά ως τα πέρατα του κόσμου και όχι άδικα.

Η Αλευκάντρα, η διάσημη «Μικρή Βενετία» της Μυκόνου, μία συνοικία που η ιστορία της φθάνει στα μέσα του 18ου αι. όταν και ξεκίνησε η κατασκευή των κατοικιών πλουσίων εμπόρων και καπεταναίων.
Παναγία Παραπορτιανή, το πλέον εμβληματικό τοπόσημο της Μυκόνου, στη γειτονιά του Κάστρου, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1425 και ολοκληρώθηκε τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα 5 εκκλησιών, εκ των οποίων οι 4 -ο Άγιος Ευστάθιος, ο Άγιος Σώζος, οι Άγιοι Ανάργυροι και η Αγία Αναστασία- βρίσκονται στο ισόγειο του οικοδομήματος και αποτελούν την βάση της πέμπτης εκκλησίας που χτίστηκε πάνω τους.
Πέτρος ο πελεκάνος, η επίσημη μασκότ του νησιού.

Η νύχτα προχωράει, οι κοσμικές εμφανίσεις χτυπούν κόκκινο, το κέφι απογειώνεται. Η καινούρια μέρα δεν θα αργήσει να φτάσει. Μην την αφήσετε ανεκμετάλλευτη. Αξιοποιήστε την, γνωρίζοντας την άλλη όψη της Μυκόνου, την τυπικά κυκλαδίτικη, με την πίστη στις παραδόσεις και τον σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική. Εδώ, σ’ αυτή την άλλη Μύκονο, θα βρείτε ανθρώπους απλούς και γνήσιους, όπως όλοι οι Κυκλαδίτες. Οι Μυκονιάτισσες είναι γνωστές χρυσοχέρες, είτε υφαίνουν στον αργαλειό τους, είτε ασπρίζουν με μεράκι τις αυλές τους, είτε μαγειρεύουν χουχουλιούς -δηλαδή σαλιγκάρια- με κρεμμύδια, κάπαρη ξυδάτη και μπουρέκια με καρύδι. Όσο για τους άνδρες, καλλιεργούν λαχανικά, που τα πουλούν στην πόλη κι όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε! Εκτρέφουν τα ζωντανά τους και πάνω απ’ όλα το χοίρο, γιατί τα μυκονιάτικα χοιροσφάγια είναι αδιαπραγμάτευτα. Αν σκεφτείς και σε πόσα τοπικά πανηγύρια πρέπει να παρευρεθούν κάθε χρόνο, τότε καταλαβαίνεις ότι για τις κοσμικότητες, ούτε λόγος, δεν περισσεύει χρόνος.

Η λίμνη του φράγματος στο Μαράθι, στην βόρεια πλευρά του νησιού, αποτελεί χαρακτηριστικό τοπίο της «άλλης» Μυκόνου…
…όπως άλλωστε και τα σκιάχτρα, που προστατεύουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες των Μυκονιατών…
…ή τα πανέρια με ντόπιας παραγωγής πεντανόστιμα λαχανικά, που γίνονται ανάρπαστα κάθε μέρα στην υπαίθρια αγορά της Χώρας.
Οι φραγκοσυκιές κυριαρχούν και εδώ, όπως και σε κάθε Κυκλαδονήσι που σέβεται τον εαυτό του.

Χρώματα, αρώματα, γεύσεις, ήχοι και εικόνες, είναι τα επιβεβλημένα ενθύμια από την Μύκονο της παράδοσης, που πήρε τ’ όνομά της από τον Μύκονο, γιο του μυθικού βασιλιά της Δήλου, Άνιου. Προστάτες θεοί του νησιού ήταν ο Διόνυσος και η Δήμητρα και δεν πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού δεν είναι λίγοι.Το 1933 εμφανίζονται οι πρώτοι επώνυμοι περιηγητές, οι οποίοι επισκέπτονται κυρίως τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και το Μουσείο της Μυκόνου. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘50 η Μύκονος αρχίζει να μετατρέπεται σε κοσμοπολίτικο θέρετρο, προσελκύοντας αμέτρητους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Η πλατεία Μαντούς Μαυρογένους, όπου και το άγαλμα της Μυκονιάτισσας ηρωίδας, αποτελεί το σημείο 0 για την εξερεύνηση του δαιδαλώδους ιστού των γραφικών στενών της Χώρας…
…της πρωτεύουσας της Μυκόνου, κοσμοπολίτισσας σε ό,τι αφορά τόσο τις γειτονιές της στεριάς όσο και αυτές της θάλασσας.
Πολύχρωμες βάρκες και πολυτελή σκάφη καθρεφτίζονται στα γαλάζια νερά του λιμανιού. 
Ο Μύλος του Μπόνη λειτουργεί ως Αγροτομουσείο, αλλά το νησί έχει επίσης Αρχαιολογικό Μουσείο, με σπουδαία εκθέματα από ευρήματα της Μυκόνου και των γύρω νησιών, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου.

Η γνωριμία με τη Μύκονο ξεκινάει από την Χώρα, την πρωτεύουσα και μοναδικό λιμάνι της. Η πόλη εντυπωσιάζει με την ομοιόμορφη αρχιτεκτονική των κτηρίων της, τα στενά δρομάκια της και τους αέρηδες που την συγκλονίζουν χειμώνα – καλοκαίρι. Οι Μυκονιάτες κατηγοριοποιούν τον αέρα ανάλογα με την έντασή του: o «ποτηράτος» σηκώνει ποτήρια, o «καρεκλάτος» σηκώνει καρέκλες, όσο για τον «τραπεζάτο» τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται! Η Χώρα, σε αντίθεση με άλλους κυκλαδίτικους οικισμούς, απλώνεται σε επίπεδη διάσταση και παρουσιάζει μία άρρηκτη, αισθητική συνοχή. Ολόλευκα σπίτια με αυλές και πεζούλες, ξύλινα πορτοπαράθυρα και εξώστες με έντονα χρώματα. Μεγαλόπρεπες εκκλησίες, με πρώτη ανάμεσά τους, την αναγνωρισμένη ως εθνικό μνημείο, Παναγία Παραπορτιανή. Ένα θαυμάσιο, ολόλευκο, αρχιτεκτονικό σύνολο, που στέκεται εδώ και αιώνες στο μικρό ύψωμα του Κάστρου, βυζαντινό στολίδι του νησιού. Κοντά στην Παραπορτιανή έχει διασωθεί μία μικρή πύλη του Κάστρου, χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του οποίου είναι τα καταστέγια, στενόμακροι κοινόχρηστοι διάδρομοι που βρίσκονται κάτω από τα σπίτια και συνδέουν τα παράλληλα σοκάκια, καθιστώντας ασαφή τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Ο ήλιος δύει βάφοντας χρυσό το διάσημο τοπίο με τους Μύλους…
…όπως άλλωστε και την παραλία της Χώρας, εξίσου όμορφη όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, βεβαίως!

Στη συνοικία της Αλευκάντρας, μια ακόμα γοητευτική έκπληξη. Η μικρή Βενετία του Αιγαίου, με τη θάλασσα να γλύφει τους τοίχους των σπιτιών με τα πολύχρωμα, ξύλινα μπαλκόνια. Κι απέναντι ακριβώς αραδιασμένοι οι διάσημοι ανεμόμυλοι. Αν καθήσεις εδώ την ώρα του ηλιοβασιλέματος, σίγουρα θα παρανοήσεις από την τόση ομορφιά. Θα καταλάβεις ότι οι ορδές των τουριστών δεν έρχονται εδώ απλά από συνήθεια, τους οδηγεί η μαγεία του τόπου. Το παζλ των αντιθέσεων του νησιού αυτού, συμπληρώνεται από το ίδιο το φυσικό του τοπίο. Χαμηλοί λόφοι, κατρακυλούν ήρεμα προς τη θάλασσα, σε αντίθεση με τα απόκρημνα βουνά, που συναντούμε στα περισσότερα κυκλαδονήσια.

Η Ι.Μ. της Παναγίας Τουρλιανής ιδρύθηκε το 1542 στην θέση προϋπάρχοντος ναού των Εισοδίων της Παναγίας… 
…με την λιτή μεγαλοπρέπεια της αρχιτεκτονικής του συγκροτήματος να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, του οποίου τον θαυμασμό θα κερδίσει πρωτίστως το μαρμάρινο κωδωνοστάσιο και η βρύση στην αυλή, χαρακτηριστικά δείγματα της κυκλαδίτικης μαρμαρογλυπτκής. 
Γύρω από την Μονή, η οποία υπήρξε πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της περιοχής, αναπτύχθηκε ο σημερινός οικισμός της Άνω Μεράς Μυκόνου (εδώ η κεντρική πλατεία της)…
…ένα παραδοσιακό χωριό με γραφικά δρμάκια και ταβερνούλες με τοπική κουζίνα…
…ένας τόπος όπου η ζωή κυλά σε ρυθμούς, που απέχουν παρασάγγας από αυτούς στα κοσμοπολίτικα στέκια του νησιού.

Χωριουδάκια και μικροί οικισμοί κεντούν και ολοκληρώνουν την φυσιογνωμία του νησιού. Το μεσόγειο χωριό της Άνω Μεράς, απέχει 8 χλμ. από τη Χώρα και αποτελεί τον σημαντικότερο, μετά απ’ αυτήν, παλαιό οικισμό της Μυκόνου. Ξεκουραστείτε στη μεγάλη πλατεία με τα καφενεία και μετά επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής, με το ξυλόγλυπτο, κατασκευασμένο στην Φλωρεντία, τέμπλο του. Το μικρό Μουσείο με τα εκκλησιαστικά κειμήλια, το κωδωνοστάσιο και η μαρμάρινη βρύση στην αυλή, αξίζουν επίσης της προσοχής σας. Ο λόφος Παλαιόκαστρο, κοντά στην Άνω Μερά, αποτελεί την σημαντικότερη αρχαιολογική θέση του νησιού, με κατάλοιπα αρχαίου τείχους και κτισμάτων, καθώς και κεραμικής Γεωμετρικών, Αρχαϊκών και Ελληνιστικών χρόνων, στοιχεία που καταδεικνύουν την διαχρονική χρήση του χώρου και ίσως ταυτίζουν το Παλαιόκαστρο με μία από τις δύο αρχαϊκές πόλεις του νησιού.

Η παραλία Κόρφος, σε απόσταση 2,5 μόλις χιλιομέτρων από την Χώρα (στο βάθος της φωτογραφίας), αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις του windsurfing λόγω της θέσης της, στην βόρεια πλευρά του αυχένα που συνδέει το νησί με την μικρή χερσόνησο του Διακόφτη, την οποία και μοιράζεται…
…με τον Ορνό, έναν απάνεμο οικισμό, στην νότια πλευρά του προαναφερθέντος αυχένα, στο μικρό λιμάνι του οποίου δένουν κάθε είδους σκάφη, από αλιευτικά έως υπερπολυτελή yachts.
Ο Άγιος Στέφανος, μια αμμουδερή πολυσύχναστη παραλία δίπλα στον Τούρλο και το νέο λιμάνι της Μυκόνου, με την θέα της Χώρας και των τεράστιων κρουαζιεροπλοίων στο πιάτο.
Ο Καλαφάτης, στα Ν.Α. της Μυκόνου, είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και η μοναδική με φυσική σκιά, από τα δέντρα που την περιβάλλουν, πολύ αγαπητή επίσης στους φίλους των θαλασσίων σπορ.
Η παραλία Paradise, εξίσου δημοφιλής με το Super Paradise, όχι μόνο για τα κρυστάλλινα νερά της, αλλά και για τα κάθε είδους πάρτυ και εκδηλώσεις, που διοργανώνονται εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ψαρρού, μία από τις πιο δημοφιλείς και διάσημες παραλίες του νησιού, με σχεδόν πάντα γαλήνια τα καταγάλανα νερά της και ιδανική για ηλιοθεραπεία ή θαλάσσια σπορ. 
Πλατύς Γιαλός, μεγάλη και ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά η αμμώδης αυτή παραλία, αποτελεί αφετηρία της θαλάσσιας σύνδεσης, με λάντζες, για τις νότιες παραλίες Παράγκα, Καλαμοπόδι, Πλιντρί, Αγράρι και Ελιά.
Το πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης με φόντο τις παραλίες Ψαρρού και Πλατύς Γιαλός.
Το Καλό Λειβάδι, μεταξύ Ελιάς και Καλαφάτη, αποτελεί το νέο hot-spot για κοσμικούς και νεολαία, ιδανική όμως και για οικογένειες, χάρη στα ρηχά νερά της.
Παράγκα, η παραλία με το υπέροχο φυσικό τοπίο, σμιλεμένο με άμμο και βράχια, που προσφέρει επίσης εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα -για ρομαντικούς και μη- με φόντο τις σιλουέτες της Νάξου, της Πάρου και της Δήλου.
Αγία Άννα, μία από τις πιο ήσυχες -αλλά όχι λιγότερη όμορφη- παραλίες της Μυκόνου, δίπλα ακριβώς στην Παράγκα, πάντα στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. 
Άγιος Ιωάννης, στο ειδυλλιακό τοπίο του γυρίστηκαν το 1989 σκηνές της ταινίας «Shirley Valentine», με θέα την Δήλο, την οποία και απολαμβάνει η πρωταγωνίστρια Pauline Collins, λίγο πριν το τέλος του έργου.
Η Ελιά με την υπέροχη χρυσαφένια άμμο, δίκαια συγκεντρώνει πολλές από τις διασημότητες που συχνάζουν στο νησί.
Μεγάλη Άμμος, μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της Χώρας, αλλά εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους, είναι μια παραλία χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, ιδανική όμως για windsurfing και υποβρύχιο ψάρεμα. 

Παραλιακοί οικισμοί είναι ο Άγιος Στέφανος, ο Καλαφάτης, ο Ορνός και ο Πλατύς Γιαλός. Για ήσυχες καταστάσεις επιλέξτε τον Πάνορμο και τον Άγιο Σώστη, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, αν και υποψιάζομαι ότι μάλλον το ενδιαφέρον σας θα μονοπωλήσουν το Paradise και το Super Paradise. Εσείς και μερικές χιλιάδες ακόμη! Μην ξεχάσετε στα νότια την ήσυχη Ελιά και την κοσμική Ψαρού και προπαντός μην ξεχάσετε να κοιμηθείτε νωρίς κάποιο βράδυ, για να πάτε το πρωί ξεκούραστοι στη Δήλο. Αξίζει περισσότερο από μία ακόμα νύχτα ξεφαντώματος.

Η Φτελιά, στον μυχό του όρμου Πάνορμος, αποτελεί σημαντική θέση της Νεότερης Νεολιθικής εποχής του νησιού, ενώ ο τύμβος χώματος, που κάλυπτε τον οικισμό, είχε ταυτιστεί με τον τάφο του ομηρικού ήρωα Αίαντα του Λοκρού.
Η παραλία του Πανόρμου παραμένει μια ήρεμη γωνιά στο τραχύ και ανεμοδαρμένο σκηνικό της βόρειας πλευράς της Μυκόνου, αν και πλέον είναι κι αυτή πολυσύχναστη.
Το εκκλησάκι του Αγίου Ιακώβου, μια ολόλευκη πινελιά στο βαθύ μπλε της παραλίας Άγιος Σώστης και των καφέ αποχρώσεων του τοπίου που το περιβάλλει. Μία ακόμα ήσυχη γωνιά της βόρειας Μυκόνου.
Kαι βέβαια τα πλοία της BLUE STAR FERRIES αποτελούν την ιδανική και πλέον αξιόπιστη επιλογή για την μετάβασή σας στην Μύκονο, με πληθώρα καθημερινών δρομολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα δε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέροντας πάντα την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητος-τιμής για το ταξίδι αυτό.
Για την διαμονή σας στην Μύκονο επιλέξτε τα καταλύματα Paolas-Mykonos και συγκεκριμένα το «Paolas Town Hotel» και το «Paolas Studios», στο Δραφάκι Χώρας και στον Άγιο Στέφανο, αντίστοιχα, με υπέροχη θέα και λιτή κυκλαδίτικη πολυτέλεια.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, Greek IslandsΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: