Λεμεσός, ένα γοητευτικό μείγμα πολιτισμού, τουρισμού, κρασιού και ιστορίας


Έχετε αδυναμία στους τροπικούς νησιωτικούς παραδείσους, εκεί όπου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ο ουρανός είναι καταγάλανος και οι θάλασσες ζεστές; Ψάχνετε, όμως, παράλληλα έναν τόπο σχετικά κοντινό, με τοπίο πολυποίκιλο και μοναδικό, κεντημένο με καταπράσινα δάση και αστραφτερές ακτές, στολισμένο με πανύψηλα βουνά και άγρια ακρωτήρια, διάσπαρτο με πανέμορφες πόλεις και γραφικά χωριουδάκια, στο οποίο επιπλέον η κουλτούρα, η γλώσσα και η γαστρονομία θα σας είναι απολύτως οικεία; Λοιπόν, ο τόπος αυτός υπάρχει και ονομάζεται Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης, το νησί της καρδιάς μας, ένας προορισμός διακοπών πλημμυρισμένος ήλιο και θάλασσα, που όμως έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει, μεταξύ των οποίων γλυκόπιοτα κρασιά και εθιστική ζηβανία -το τσίπουρο της Κύπρου-, συνοδευμένα με αξέχαστης ποικιλίας και νοστιμιάς μεζέδες, αλλά και μοναδικού ενδιαφέροντος διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο της Μεγαλονήσου, μέσα από επισκέψεις σε αξιόλογα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, Μονές και ναούς με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες, Κάστρα και αρχαία θέατρα, που θα καταγραφούν ανεξίτηλα στις σελίδες του βιβλίου των πιο αγαπημένων ταξιδιωτικών αναμνήσεών σας.

Πανοραμική άποψη της πόλης από την κορυφή του Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού, εδώ όπου, σύμφωνα με την παράδοση, παντρεύτηκε το 1191 ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος με την Βερεγγάρια της Ναβάρρας και την έστεψε βασίλισσα της Αγγλίας.

Διαμάντι πραγματικό στο στέμμα της κυπριακής ομορφιάς και του πολιτισμού η Λεμεσός, η πόλη όπου χτυπά η καρδιά του κυπριακού τουρισμού αποτελώντας συγχρόνως το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού -κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής-, καθώς και ένα πλήρως οργανωμένο παραθεριστικό κέντρο, δημοφιλές τόσο στον ντόπιο όσο και στον εισερχόμενο τουρισμό. Το πλέον ζωντανό κομμάτι της είναι αδιαμφισβήτητα η παραλία της, η οποία στο συνολικό μήκος των 15 χιλιομέτρων της φιλοξενεί πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, οργανωμένες παραλίες, αμέτρητα εστιατόρια, clubs και πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και πολλές προφυλαγμένες από τον θόρυβο και την πολυκοσμία γωνιές για φαγητό ή ποτό με πιο χαλαρή διάθεση. H Λεμεσός, ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, κρατά επίσης τα σκήπτρα της νυχτερινής ζωής του νησιού, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες της με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της και την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, στο πλαίσιο μιας αλματώδους ανάπτυξης, κυρίως μετά το 1974, οπότε λόγω της τουρκικής εισβολής έσβησε από τον χάρτη το άλλο σημαντικό, έως τότε, λιμάνι της Κύπρου, η Αμμόχωστος.

To εντυπωσιακό σε μήκος και φυσικό κάλλος παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της Μεσογείου, με τους εντυπωσιακούς φοίνικες να αποτελούν το σήμα κατατεθέν του.

Η πόλη υπήρξε βυζαντινή έδρα Επισκόπου και αναφέρεται με τις ονομασίες Θεοδοσιάς -ή Θεοδοσιανή- και Νέα Πόλις -ή Νεάπολις-, ήταν δε εκείνη που ήκμασε μεταξύ δύο σημαντικών αρχαίων πόλεων, της Αμαθούντας -γνωστή και ως Παλαιά Πόλις- και του Κουρίου. Μάλιστα, κατά μία άποψη, η ονομασία Λεμεσός προήλθε ακριβώς από το επίθετο αναμεσός, επειδή επρόκειτο για νεότερη πόλη, η οποία ιδρύθηκε ανάμεσα στις προαναφερθείσες αρχαίες γειτόνισσές της. Οι Σταυροφόροι ίδρυσαν εδώ το αρχηγείο τους, στα δυτικά της Λεμεσού, γνωστό σήμερα ως Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, ιστορικό γεγονός που αποτέλεσε και την απαρχή της παραγωγής κρασιού -κυρίως γλυκού- στο νησί και μάλιστα της περίφημης Κουμανταρίας, η οποία φέρει το αρχαιότερο όνομα κρασιού στον κόσμο. Στην Λεμεσό αποβιβάσθηκε με τα στρατεύματά του και ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, που κατέλαβε την Κύπρο το 1191, με την πόλη να φιλοξενεί τους γάμους του Ριχάρδου και της Βερεγγάριας, η οποία αργότερα στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας, με τη στέψη να πραγματοποιείται επίσης στην Λεμεσό. Το 1426 η πόλη καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς, ενώ κατά καιρούς δέχτηκε και άλλες επιθέσεις από διάφορους εισβολείς. Ακολουθήστε μας σε μια αποκαλυπτική βόλτα στα κρυμμένα μυστικά της πόλης.

Ένα από τα εμβληματικότερα τοπόσημα της πόλης αποτελεί η Μαρίνα της Λεμεσού, ένα πρωτοποριακό και μεγαλεπήβολο έργο, που αναβαθμίζει και εμπλουτίζει τόσο τις υποδομές του ναυτικού τουρισμού όσο και του τουριστικού προϊόντος, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την Λεμεσό, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο.
Μη έχοντας να ζηλέψει το παραμικρό από τις Κάννες και το Μονακό, η Μαρίνα της Λεμεσού αποτελεί ένα έργο μοναδικό στην Μεσόγειο, καθώς συγκεντρώνει πάμπολλα πλεονεκτήματα όπως η τοποθεσία, η άμεση πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης και την παραλία…
…η απρόσκοπτη και εντυπωσιακή θέα, τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας, η μοναδικότητα του έργου και η υψηλού αισθητικού επιπέδου αρχιτεκτονική του.
Στην Μαρίνα κατασκευάζονται όλα τα απαραίτητα λιμενικά έργα και οι κτηριακές εγκαταστάσεις, ενώ ο περιβάλλων χώρος έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες για ελλιμενισμό, συντήρηση και επισκευή πέραν των 660 σκαφών αναψυχής, από μικρά σκάφη μέχρι και υπερπολυτελείς θαλαμηγούς, μήκους έως και 115 μέτρων.
Το έργο θα καλύπτει συνολική έκταση περίπου 40.000 τ.μ. και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εστιατορίων, παραδοσιακών ταβερνών και άλλων εμπορικών μονάδων, καθώς και χώρους για πολιτιστικές δραστηριότητες…
…ενώ σε όλη την έκτασή της η Μαρίνα θα περιστοιχίζεται από πρωτότυπους κήπους και εκτάσεις πρασίνου, με τους χώρους της να συνδέονται μεταξύ τους μέσω γεφυρών και πεζοδρόμων, πλαισιωμένων από δεντροστοιχίες.
Επιπλέον, η ίδια η επιλογή του χώρου κατασκευής της Μαρίνας, σε ένα από τα κομβικότερα σημεία της Λεμεσού, δίπλα στο Παλιό Λιμάνι και πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης…
…με σημείο αναφοράς το Μεσαιωνικό Κάστρο, την καθιστά αναμφίβολα μοναδικό πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους…
…αλλά ταυτόχρονα και ένα ξεχωριστό οικιστικό, ψυχαγωγικό και εμπορικό προορισμό, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του οποίου έχει κατασκευασθεί χώρος στάθμευσης 700 αυτοκινήτων…
…ενώ έχουν προβλεφθεί και χώροι για στάθμευση τουριστικών λεωφορείων καθώς και ποδηλάτων.
Ήδη από το ξεκίνημα της Αγγλοκρατίας, το 1878, η Λεμεσός αρχίζει να αναβαθμίζεται έναντι της Λάρνακας, με τα εγκαίνια του 1881 για την πρώτη μεγάλη αποβάθρα της Κύπρου, να αποτελούν κομβικό χρονικό σημείο για την ανάδειξη της πόλης στο πρώτο εξαγωγικό και εμπορικό κέντρο της Κύπρου.
Εύηχα σλόγκαν συναντούμε γραμμένα σε αμαξάκια πλανόδιων πωλητών, όπως το «Κούι Κούι, Παμπακούι», από αυτόν τον πωλητή μαλλιού της γριάς, στην παραλία της Λεμεσού. «Στη σύγχρονη εποχή του πολλαπλασιασμού των υπεραγορών, των ζαχαροπλαστείων και των φούρνων, μπορεί το φαγητό του δρόμου να έχει μετατραπεί από αναγκαιότητα σε επιλογή, ωστόσο οι πωλητές φαγητού συνεχίζουν να κινούνται ανάμεσά μας, με ορισμένα από τα αμαξάκια και τα διαλαλήματά τους να μην διαφέρουν και πολύ από αυτά του παρελθόντος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χρυσταλλένη Λαζάρου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.

H ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού φιλοξενεί μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, όπως η διάσημη παραλία Ακτή του Κυβερνήτη -Governor’s beach-, που βρίσκεται δίπλα στο χωριό Πεντάκωμο, περίπου 10 χλμ. ανατολικά της κύριας περιοχής των ξενοδοχείων της Λεμεσού, αποτελώντας μία από τις πιο δημοφιλείς παράκτιες περιοχές του νησιού με κύριο χαρακτηριστικό της τους κάτασπρους βράχους, που εκτείνονται στα ήρεμα καταγάλανα νερά. Εξίσου όμορφη η παραλία Ledy’s Mile, φημισμένη για τα πεντακάθαρα ρηχά νερά της και την σκούρα γκρι άμμο, που στο νότιο άκρο της παραλίας μεταμορφώνεται παίρνοντας χρυσό και καφέ χρώμα. Η παραλία πήρε το όνομά της από τη φοράδα του Κυβερνήτη, κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας, την οποία συνήθιζε να καβαλάει για την βόλτα του κατά μήκος της παραλίας.

Το κτήριο «The Oval» της Cybarcο, αρχιτεκτονικό στολίδι για τη Λεμεσό, αποτελεί το υψηλότερο κτήριο γραφειακών εγκαταστάσεων στην Κύπρο, διαθέτοντας 16 ορόφους με συγκλονιστική θέα, κήπους, βεράντες και χώρο στάθμευσης δύο επιπέδων.
Σύφφωνα με όσα αναγράφονται στην εικονιζόμενη πλάκα, της Αρχής Λιμένων Κύπρου, τα εγκαίνια της ανάπλασης του Παλιού Λιμανιού της Λεμεσού, πραγματοποιήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου 2016, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να κάνει τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής αυτής πλάκας.
Το εντυπωσιακό κτήριο του Pier One Cafe Restobar, που πρωτολειτούργησε τον Μάιο του 2016, αποτελεί την κορωνίδα του Παλιού Λιμανιού της Λεμεσού.
Στην καρδιά του Παλιού Λιμανιού, δίπλα στην θάλασσα, με απεριόριστη θέα προς αυτήν, βρίσκεται και το εστιατόριο Κυπριακόν, που δημιουργήθηκε από την επιθυμία να τιμηθεί η παράδοση της Κυπριακής κουζίνας, με παραδοσιακές συνταγές, αγνά ντόπια υλικά και σερβίρισμα σε χειροποίητα κεραμικά ή ψάθινα σκεύη από Κύπριους τεχνίτες.  
Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, ακριβώς πάνω από το Παλιό Λιμάνι, με τα οχυρωματικά τείχη του να παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει ότι αποτελούν κομμάτια ενός πολύ μεγαλύτερου Κάστρου.
Η πάντα γεμάτη ζωή και κίνηση πλατεΐτσα μπροστά στο Κάστρο, που περιστοιχίζεται από τις οδούς Ριχάρδου & Βερεγγάριας και Βασιλίσσης Βερεγγάριας.
Ανά τους αιώνες το Κάστρο δέχθηκε επιθέσεις διαφόρων εισβολέων, αλλά υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές στους σεισμούς του 1567 και 1568. Τέλος, το 1590 οι Οθωμανοί ξανάχτισαν το Κάστρο στην υφιστάμενη μορφή του. Κάτω από την ανατολική αίθουσα υπάρχει ένα υπόγειο με κελιά, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή μέχρι το 1950. Σήμερα, το Kάστρο στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο της Κύπρου.
Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του Κάστρου, αλλά σύμφωνα με τον Etienne de Lusignan, χτίστηκε το 1193, από τον ιδρυτή της δυναστείας των Λουζινιανών, Γκυ ντε Λουζινιάν. Εντούτοις, η πρώτη επίσημη αναφορά του χρονολογείται στο 1228, κατά τη διάρκεια της ανάμειξης του Frederic II της Γερμανίας στις υποθέσεις της Κύπρου. Εδώ, στην κορυφή του Κάστρου…
…απ’ όπου ρίχνουμε κλεφτές ματιές στην πόλη, ως εκεί, στο βάθος του ορίζοντα, που υψώνεται ο ορεινός όγκος του Τροόδους…
…αλλά και πιο κοντά, ως το Τζαμί Κεπίρ, το Μεγάλο Τζαμί, που βρίσκεται στην παλιά τουρκική συνοικία…
…το οποίο όντας σε λειτουργία ακόμη και σήμερα, καθίσταται ένα από τα πιο σημαντικά σημεία λατρείας για τους Μουσουλμάνους της Λεμεσού.
Σε απόσταση αναπνοής και ανατολικά του Κάστρου, σε μία γειτονιά από τις πιο χαρακτηριστικές του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Νάπας, σημείο αναφοράς για την πόλη…
…και αφιερωμένος στην Παναγία, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έλαβε την συγκεκριμένη ονομασία από το γεγονός της ευρέσεως μιας εικόνας της Παναγίας σε δάσος -στα λατινικά νάπα σημαίνει δασώδης κοιλάδα-, δηλαδή από την Παναγία της Νάπης, την Αγία του Δάσους.
Ο Ι.Ν. της Αγίας Νάπας, στην Παλιά Πόλη της Λεμεσού, χτίστηκε στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ού αιώνα, πάνω στα ερείπια μιας παλαιότερης και μικρότερης βυζαντινής εκκλησίας, αποτελεί δε ένα μοναδικό οικοδόμημα με στοιχεία εκλεκτικισμού και παραδοσιακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής.  
Το πολυαναμενόμενο αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού έφθασε από την Αθήνα το 1891 και αμέσως ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησής του, με επιρροές από τον αθηναϊκό ναό της Χρυσοσπηλιώτισσας.
Το Μεγάλο Τζαμί ή Τζαμί Κεπίρ, στην καρδιά της Λεμεσού, το πιο σημαντικό Οθωμανικό θρησκευτικό κτήριο της πόλης, κατασκευάστηκε στη βάση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια εργασιών για το αποχετευτικό σύστημα της πόλης.
Το τζαμί χτίστηκε από τον Αγά Μεστάν λίγα χρόνια νωρίτερα από το τζαμί της Λάρνακας (1829-1830), που φέρει το ίδιο όνομα, ενώ και οι εσωτερικοί χώροι των δύο μνημείων είναι πανομοιότυποι.
Η ευρύτερη περιοχή της Παλιάς Πόλης γύρω από το Κάστρο είναι πεζοδρομημένη και φιλοξενεί πολλά εστιατόρια, bar και εκθεσιακούς χώρους…
…αποτελώντας έτσι το κέντρο της πολιτιστικής, αλλά και νυκτερινής ζωής της Λεμεσού
…με στοιχεία street art να κοσμούν έτι περαιτέρω τα ούτως ή άλλως γραφικά και πανέμορφα δρομάκια.
Πολλά από τα παλαιά κτήρια της Λεμεσού έχουν με σεβασμό αναπαλαιωθεί και φιλοξενούν πλέον νέες δραστηριότητες…
…παρουσιάζοντας, παράλληλα, ανάγλυφα στον επισκέπτη της πόλης την μακρόχρονη ιστορία της, μέσα από την παλέτα των αρχιτεκτονικών της μνημείων.
Η πλατεία Σαριπόλου υπήρξε ανέκαθεν ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης και αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ποτό, φαγητό ή διασκέδαση. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Δημαρχείο Λεμεσού, που σχεδιάστηκε από τον Γερμανο-Εβραϊκής καταγωγής αρχιτέκτονα Ginsberg. Πρόκειται για μικρό μεν, αλλά κομψό δείγμα αρχιτεκτονικής με γύψινες λεπτομέρειες και μαρμάρινα δάπεδα…
…που συνδιαλέγεται με το κτήριο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που βρίσκεται, επίσης, στο κέντρο της Λεμεσού
…με τα περισσότερα παλαιά κτήριά της να έχουν μετατραπεί σε χώρους διδασκαλίας προσδίδοντας έναν άλλο αέρα στην πόλη.
Το πανέμορφο αυτό Ελληνορωμαϊκό θέατρο -που χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. και επεκτάθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.-, αποτελεί το επίκεντρο του αρχαιολογικού χώρου Κουρίου και συγχρόνως έναν από τους πιο δημοφιλείς χώρους για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και κύρους, με χωρητικότητα έως και 3.500 θεατές.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα του Κουρίου, το οποίο ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια του νησιού κατά την αρχαιότητα, είναι από τα πιο εντυπωσιακά του νησιού, που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως…
…με τα ερέιπια της επιφανούς Οικίας του Ευστόλιου -αρχικά ιδιωτική έπαυλη, που μετατράπηκε σε δημόσιο κέντρο αναψυχής κατά την Παλαιοχριστιανική Περίοδο- να εντυπωσιάζουν κυρίως λόγω του εξοπλισμού και της πλούσιας διακόσμησης…
…καθώς αποτελείται από ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου αιώνα στην κεντρική αίθουσα κι ένα συγκρότημα λουτρών, που βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο και ήταν προσβάσιμο από τη βόρεια πλευρά του κτηρίου.
Η δομή της οροφής επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν την περιοχή όλο τον χρόνο και να εξερευνήσουν τα ερείπια της οικίας, αλλά και την πανοραμική θέα προς τον κόλπο της Επισκοπής.
Το εντυπωσιακό στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου Κουρίου.

Του χρόνου και τς προσοχής του επισκέπτη αξίζουν επίσης τα αξιόλογα Μουσεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, όπως το Μουσείο Χαρουπιού, που βρίσκεται πίσω από το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού και φιλοξενείται σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτήριο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την επεξεργασία του χαρουπιού, του μαύρου χρυσού της Κύπρου -με τα κουκούτσια του ζύγιζαν τον χρυσό-, η οποία παράγει το 5% της παγκόσμιας παραγωγής χαρουπιών. Στο παστελοποιείο, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο πίσω από το Μουσείο, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την επίδειξη παρασκευής παστελιού από χαρουπόμελο και να δοκιμάσει διάφορα εδέσματα από χαρούπι. 

Εξίσου ενδιαφέρον και το Κυπριακό Οινομουσείο, εγκατεστημένο στην άκρη της οινοπαραγωγικής υπαίθρου, στο χωριό Ερήμη, μεταφέρει τον επισκέπτη σ΄ ένα ταξίδι στην μακρά ιστορία της οινοποιητικής παράδοσης του νησιού, μέσα από την παρουσίαση των διαφόρων σταδίων της παραγωγής και κατανάλωσης κρασιού, αλλά και τις ποικίλες χρήσεις του. Αρχαία βάζα και δοχεία, μεσαιωνικά δοχεία πόσης, παλιά έγγραφα και εργαλεία φανερώνουν τις κοινωνικές, οικονομικές και συμβολικές πτυχές της παραγωγής κρασιού.

Τέλος, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γάτων, στο Ακρωτήρι Γάτα, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού, αποτελεί ίσως το αρχαιότερο μοναστήρι στην Κύπρο, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε από την Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η οποία άφησε εδώ ένα κομμάτι ξύλο από τον Τίμιο Σταυρό. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κύπρος αντιμετώπισε μια σοβαρή και μεγάλη ξηρασία, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να φύγουν από το ακρωτήρι, αφού η περιοχή μολύνθηκε από φίδια. Ο Μέγας Κωνσταντίνος έστειλε τον Κυβερνήτη Καλόκαιρο στην Κύπρο, προκειμένου να απελευθερώσει χιλιάδες γάτες, ώστε να απαλλαγεί η περιοχή από τα φίδια. Ως εκ τούτου, το ακρωτήρι σώθηκε κι έγινε γνωστό ως Κάβο Γάτα.

Ιδανική επιλογή για την διαμονή στην Λεμεσό και την Κύπρο γενικότερα, όποιος κι αν είναι ο λόγος του ταξιδιού σας στην Μεγαλόνησο, αποτελεί το πολυτελές και πεντάστερο St Raphael Resort & Marina, όπου θα απολαύσετε χαλαρωτικές διακοπές στα δωμάτια με την μοναδική θέα προς το βουνό ή τη θάλασσα, ιδανικά για ζευγάρια και οικογένειες. 
Το St Raphael Resort & Marina, εκτός από τις δύο εξωτερικές και μία εσωτερική πισίνα, διαθέτει επίσης πινγκ-πονγκ, προγράμματα γυμναστικής, βελάκια, Γαλλικό μπούλ, τοξοβολία, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, θαλάσσια πετόσφαιρα, αντιπτέριση, δύο γήπεδα τένις με τεχνητό γρασίδι, σάουνα, ατμόλουτρο, τζακούζι, Serenity Spa, καταδύσεις και όλα τα είδη των θαλάσσιων σπορ στην παραλία.
Το ξενοδοχείο προσφέρει στους επισκέπτες του μια τεράστια ποικιλία γεύσεων απ’ όλο τον κόσμο, μέσα από έξι εστιατόρια και τρία μπαρ, που εγγυώνται να ικανοποιήσουν κάθε γούστο.
Την ώρα του δειλινού το St Raphael βάφεται χρυσό…
…ενώ το ηλιοβασίλεμα από την παραλία του είναι όντως μαγευτικό!

Ευχαριστούμε θερμά τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τους ανθρώπους του σε Ελλάδα και Κύπρο, για την πρόσκληση, την οργάνωση και την άψογη φιλοξενία μας στην Μεγαλόνησο.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: ,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.