«VAROS VILLAGE», ένα ξενοδοχείο-προορισμός στην καρδιά της Λήμνου!


Το όραμα, η αγάπη και η επιμονή ενός πολυμήχανου Έλληνα, του Κώστα Ι. Λιάσκα, για την αναβίωση του ξεχασμένου, παραδοσιακού οικισμού του Βάρους, στην καρδιά της Λήμνου, πήρε σάρκα και οστά με την βοήθεια της οικογένειάς του και έτσι, το 2010, το ξενοδοχείο «Varos Village» ξεκίνησε το ρομαντικό του ταξίδι μέσα στο χρόνο. Αρχοντικά του χωριού με περισσότερο από δύο αιώνες ζωή, αναπαλαιώθηκαν με περισσή φροντίδα και ζωντάνεψαν ξανά, έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες. Ζεστά, γήινα χρώματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κεραμίδια από χώμα της Λημνίας Γης και η ίδια ηφαιστειακή πέτρα του τόπου, χρησιμοποιήθηκαν με μεράκι ως υλικά, έτσι ώστε οι κατοικίες να συνθέτουν έναν πίνακα ζωγραφικής, μέσα στο χωριό. Το ξενοδοχείο βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της Λήμνου, όπως η Πολιόχνη, η Ηφαιστεία, οι Αμμοθίνες κ.λπ.

Περίπου 25χλμ. ΒΑ της Μύρινας, χτισμένο σε ύψωμα πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, βρίσκεται το γραφικό χωριουδάκι Βάρος, με τα εξαιρετικά πέτρινα, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια του, να «βαραίνουν» στην ζυγαριά ομορφιάς του δομημένου περιβάλλοντος της Λήμνου. Στην όμορφη πλατεία του Βάρους, λειτουργούν γραφικό ουζερί, καφετέρια και καφενές για τους μερακλήδες.

Το πλέον εντυπωσιακό σημείο του συγκροτήματος αποτελεί αναμφισβήτητα η επιβλητική πισίνα του ξενοδοχείου, γύρω από την οποία λειτουργούν τόσο το βραβευμένο εστιατόριο «Veranda», όσο  και το «Elia Pool Bar Restaurant» προσφέροντας αμφότερα υπέροχη θέα προς το χωριό και την θάλασσα.

Πανοραμική άποψη των δύο επιπέδων του ξενοδοχείου…

….με την πισίνα να κυριαρχεί και να προσφέρει πανέμορφες γωνιές πρασινογάλαζης συμφωνίας για ξεκούραση και χαλάρωση!

Εξίσου χαλαρωτική η απίστευτη πανοραμική θέα προς το χωριό Βάρος και την ενδοχώρα του νησιού, που φθάνει ως την θάλασσα.

Το «Varos Village«, ακολουθώντας ούτως ή άλλως τις αρχές του εναλλακτικού τουρισμού, αξιοποιεί πολλά από τα πέτρινα αυτά κτήρια, προκειμένου να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το «Αρχοντικό» και το «Πέτρινο». Το «Αρχοντικό», μία -όνομα και πράγμα- αρχοντική οικία, από τις ωραιότερες του χωριού, ανήκε στον ιατρό Παυλίδη, φημισμένο σε ολόκληρο το νησί, ο οποίος έχτισε ακριβώς απέναντι την κλινική του, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούσε ως μαιευτήριο της εποχής. Το συγκρότημα αποκαταστάθηκε πλήρως στην αρχική του μορφή, με λιθόστρωτα πεζοδρόμια, φανάρια, σιδεριές φτιαγμένες στο χέρι, λουλουδιασμένα παρτέρια, πηγάδι με νερό.

Ο γιατρός φαίνεται ότι ήταν πρωτοπόρος, όπως αποδεικνύει το απόσπασμα από διαφήμιση της κλινικής του, σε εφημερίδα της εποχής: «Προς ευκολίαν των ασθενών της περιφέρειας, ίδρυσα Κλινικήν πληρούσαν όλας τας ευκολίας προς παραμονήν ασθενών, με ευρύχωρα και ευάερα δωμάτια, με κλίνας καθαράς, ίνα δύνανται ούτω να παραμένωσιν εν αυτή και τυχώσι πάσης δυνατής ιατρικής περιθάλψεως. Τα δωμάτια, και εν γένει το εσωτερικόν του θεραπευτηρίου, θα ευαρεστήσωσι και τον μάλλον απαιτητικόν άρρωστον. Εν αυτή δύνανται να παραμένωσι και συγγενείς του ασθενούς προς συνοδείαν επί πληρωμή συγκαταβατική. Εν τη Κλινική αναλαμβάνω και την εκτέλεσιν τοκετών». Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής το κτήριο της Κλινικής μετατράπηκε σε στρατηγείο των Γερμανών, ενώ σήμερα ξαναζωντανεύει φτιαγμένη από ξύλο, πέτρα και κεραμίδι. Εδώ η πανέμορφη αυλή του «Αρχοντικού»…

…και ένα από τα καλαίσθητα δωμάτια που σήμερα φιλοξενεί το συγκρότημα.

Το συγκρότημα της πρώην Κλινικής βαφτίστηκε «Πέτρινο», λόγω της αποκατάστασής του από την ίδια, τοπική, ηφαιστειακή πέτρα. Αριστερά το «Αρχοντικό».

Μέρος του ξενοδοχείου «Varos Village» αποτελεί επίσης το «Παραδοσιακό Καφενείο», πρώην Παραδοσιακό Καφενείο Σκαρπέτη, το μεγαλύτερο από τα τέσσερα καφενεία στην πλατεία του χωριού, καθώς και τα συγκροτήματα «Μουριές» και «Μοναστήρι». Το συγκρότημα «Μουριές», υπήρξε η βαμβακο-αποθήκη με τη μεγάλη μάντρα του μεγαλοεξαγωγέα στην Αίγυπτο Μ. Δημητρέλη -η καλλιέργεια βαμβακιού στη Λήμνο, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη έως το 1950-, κατά την ανακατασκευή του οποίου διατηρήθηκε η παλαιά μουριά, που υψώνεται εσωτερικά στη βεράντα ενός εκ των διαμερισμάτων. Χάρη σε αυτό το πανέμορφο δέντρο ονοματοδοτήθηκε ολόκληρο το συγκρότημα. Όσο για το συγκρότημα «Μοναστήρι», αποτελούσε αρχοντική οικία από τις μεγαλύτερες στο χωριό, αλλά και υποστατικά, του Λημνιού Χαράλαμπου Ραφτόπουλου, φαρμακοποιού του νησιού, κτισμένη περί το 1848. Το συγκρότημα, μετά την ανακατασκευή του, ονομάσθηκε «Μοναστήρι» λόγω της μοναστηριακής μορφής του και των εσωτερικών αυλών που διαθέτει.

Τέλος, η «Λημνία Γη» εκτείνεται στην είσοδο του χωριού, στο λόφο όπου στα αρχαία χρόνια εξορύσσετο η, περίφημη για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, λάσπη της Λημνίας Γης, από όπου και προέκυψε η ονομασία του συγκροτήματος. Η θαυματουργή αυτή λάσπη, όπως περιγράφει ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος-ιατρός Ιπποκράτης στα συγγράμματά του, ήταν γνωστή ανά τον κόσμο και χρησιμοποιείτο είτε ως χάπι, κυρίως για στομαχικούς πόνους, είτε ως αλοιφή επάλειψης σε πληγές και εγκαύματα. Από την πνιγμένη στα λουλούδια βεράντα της Λημνίας Γης, μπορείτε σήμερα να σαγηνευτείτε από την υπέροχη θέα προς τον προϊστορικό, ηφαιστειακό κρατήρα του Μόσυχλου, να παρατηρήσετε ολόκληρο το χωριό και να αναγνωρίσετε τα κτήρια-κοσμήματα του ξενοδοχείου εντός του οικισμού. Στο συγκρότημα αυτό βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, οι «Sea View» Σουίτες, καθώς και το Pool Bar Restaurant «Elia», το βραβευμένο, ελληνικό εστιατόριο «Veranda» με τις τοπικές συνταγές, το βιολογικό μποστάνι του ξενοδοχείου, η γωνιά με τα παραδοσιακά προϊόντα, το αγγειοπλαστείο με χειροποίητα ενθύμια της Λημνίας Γης, το Prive Lounge «Lithos», η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Politia», ο χώρος εκδηλώσεων «Armonia», το γυμναστήριο και ο χώρος μασάζ, η πισίνα, η παιδική πισίνα, η Υποδοχή και οι χώροι στάθμευσης. Ιδιαίτερο στολίδι και σήμα κατατεθέν της περιοχής, αποτελούν οι παλαιοί, αυθεντικοί, αναπαλαιωμένοι, πετρόκτιστοι αλευρόμυλοι και η αποθήκη φύλαξης των σιτηρών, που έχουν σήμερα μετατραπεί σε Sea View Σουίτες, προσφέροντας μια ιδιαίτερη διαμονή σε όσους τις επιλέγουν.

Στο βάθος ο ηφαιστειακός κρατήρας του Μόσυχλου, που ταυτίζεται με το ομώνυμο ηφαίστειο των αρχαίων πηγών.

Οι εμβληματικοί πετρόκτιστοι αλευρόμυλοι του ξενοδοχείου.

Μια ακόμα «καρτποσταλική» άποψη από το συγκρότημα «Λημνία Γη».

Η ώρα του δειλινού είναι πραγματικά μαγευτική, ιδιαίτερα αν κανείς απολαμβάνει και την εξαιρετική κουζίνα του πιστοποιημένου από τον Ε.Ο.Τ. εστιατορίου «Veranda», το οποίο διαθέτει το σήμα «Γεύση και Ποιότητα Ελληνικής Κουζίνας».

Η άπλετη θέα ως τον Κόλπο του Μούδρου πραγματικά μοναδική!

Αν ο ύπνος είναι η πρώτη εμπειρία που πρέπει να ζήσετε εδώ, το πρωινό, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, είναι η αμέσως επόμενη. Άλλωστε το ξενοδοχείο φέρει την πιστοποίηση για το «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ στους χώρους του πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση για την ένταξη της Λήμνου στο σχετικό πρόγραμμα του Ξ.Ε.Ε.  Φρέσκο ζυμωτό ψωμί και παξιμάδια από ντόπια άλευρα, σπιτικές πίτες, ομελέτες με χωριάτικα αυγά που ετοιμάζονται όπως επιθυμείτε, λημνιακά τυριά (καλαθάκι Λήμνου, μελίχλωρο και κασκαβάλι), μοναδικό θυμαρίσιο μέλι, ταχίνι, χειροποίητες μαρμελάδες με φρούτα εποχής, πρόβειο γιαούρτι, φρέσκα φρούτα από το κτήμα του ξενοδοχείου, όλα απλωμένα απλόχερα στα μοναστηριακά τραπέζια, στο χώρο του πρωινού, προσφέροντας την καλύτερη διαφήμιση των λημνιακών αγαθών στους επισκέπτες του εξωτερικού και θυμίζοντας σε εμάς όλους την σημασία της επιστροφής στις ρίζες μας.

Ψωμί «μαυραγάνι». ένας άριστης ποιότητος και γεύσης άρτος, σύμφωνα πάντα με την παραδοσιακή Λημνιακή συνταγή, με αλεύρι από στάρι με μαύρα άγανα!

Χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και λημνιό θυμαρίσιο μέλι…

…μεγάλη ποικιλία σπιτικών μαρμελάδων από καρπούς του κτήματος του ξενοδοχείου, αλλά και εξαιρετικό ταχίνι τοπικής παραγωγής. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το εθιστικό ταχίνι με σοκολάτα!

Η γωνιά των ροφημάτων…

…όπου ξεχωρίζουν όλα τα απαιτούμενα για την παρασκευή ελληνικού καφέ στην χόβολη!

Η οργάνωση του μπουφέ, η καθαριότητα και προστασία των προσφερομένων ειδών, αλλά και η διακόσμηση είναι πραγματικά υποδειγματικά!

Σπιτικό ρυζόγαλο, ντόπιας παραγωγής γιαούρτι και στο βάθος ζαρζαβατικά κατευθείαν από το μποστάνι του ξενοδοχείου!

Η ομάδα των chef του «Varos Village» είναι πράγματι άξια συγχαρητηρίων!

Φυσικά, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το γεγονός, ότι η τηλεοπτική εκπομπή «Ταξιδεύοντας με την Κουζίνα» επέλεξε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για τα γυρίσματά της με αντικείμενο την γαστρονομία της Λήμνου.

Εξίσου τυχαία δεν ήταν η ασημένια βράβευση του ξενοδοχείου στην κατηγορία «Συνεισφορά στην τοπική/εθνική οικονομία», στο πλαίσιο των Tourism Awards 2018, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 20 Μαρτίου στον πολυχώρο «Ελληνικός Κόσμος», στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητα και την τρίτη συνεχόμενη βράβευση και αναγνώριση για το “Varos Village Hotel & Residences”, μεταξύ εταιρειών «γιγάντων» της ελληνικής, τουριστικής βιομηχανίας. 

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Λένα K. Λιάσκα (δεξιά), παραλαμβάνει το ασημένιο βραβείο. Μαζί της οι παρουσιαστές της βραδιάς Βαλέρια Κουρούπη και Μάριος Αθανασίου.

H παρουσία του ξενοδοχείου στην ζωή της τοπικής κοινωνίας είναι πραγματικά εντονότατη, χάρη και στις πρωτοβουλίες του Διευθυντή του Στέλιου Μάντζαρη (δεύτερος από δεξιά στην φωτογραφία). Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι άοκνες προσπάθειές του ώστε η Λήμνος να ανακτήσει την θέση που της ανήκει στην παγκόσμια ιστορία και να γίνει ευρέως γνωστή για τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε το 1915. Τον Απρίλιο του 2015, στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της εκστρατείας, ο Σύλλογος «Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο», υπό τον Πρόεδρό του Στέλιο Μάντζαρη και πλήθος εθελοντών, σε συνεργασία με το Επαρχείο Λήμνου και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διοργάνωσαν με επιτυχία πλήθος εκδηλώσεων στο νησί, παρουσία Πρέσβεων και Πρόξενων από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ινδία, την Γαλλία και πολλών ακόμα σημαντικών προσωπικοτήτων. Πρόσφατα, στις 25 έως 28 Μαΐου 2018, στο ξενοδοχείο φιλοξενήθηκε, επίσης, το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Lemnos Island, Armistice of Mudros and the End of WW1: History and Legacies».

Μερικές ακόμα πανέμορφες εικόνες από το «Varos Village».

Θερμές ευχαριστίες για το ταξίδι μας στην Λήμνο οφείλουμε και στον χορηγό μετακίνησής μας, την εταιρεία HELLENIC SEAWAYS, η οποία είναι μέλος της ATTICA GROUP , που δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των εταιριών SUPERFAST FERRIESBLUE STAR FERRIES και AFRICA MOROCCO LINKS (AML) με συνολικά 30 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα πλοία του στόλου της ταξιδεύουν σε 4 χώρες, σε 59 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια. Η Attica Group είναι μέλος του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG) με πλειοψηφικές συμμετοχές σε ηγέτιδες εταιρίες. Στόχος της HELLENIC SEAWAYS είναι να προσφέρει στους επιβάτες της πρωτοποριακές υπηρεσίες, υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση, πολυτέλεια και άνεση, μετατρέποντας έτσι το «ταξίδι» σε μία μοναδική εμπειρία. Με περισσότερα από 18 χρόνια παρουσίας στην ελληνική επιβατηγό ναυτιλία, η HELLENIC SEAWAYS διαθέτει στόλο με 17 συμβατικά και ταχύπλοα πλοία και προσεγγίζει πάνω από 36 προορισμούς στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας στους επιβάτες της ολοκληρωμένες τουριστικές υπηρεσίες εν πλω. Η HELLENIC SEAWAYS διακρίνεται για την φιλική και άριστη εξυπηρέτηση των πελατών, την άνεση και πολυτέλεια στις ξενοδοχειακού τύπου υποδομές των πλοίων της, την ποιότητα των εδεσμάτων και ποτών/ αναψυκτικών που σερβίρονται στα καφέ και τα εστιατόρια των πλοίων και την καθαριότητα των χώρων εστίασης, υγιεινής και καταστρώματος.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

 

Κατηγορίες:Destinations, Greece, Greek Islands, HotelsΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: